Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana tranzystora na klase D

Rekomendowane odpowiedzi

witam 

prosze o porade czy warto sie pchac w klase D marzy mi sie lyngdorf z cyfrowa korekcja akustyki. Mialbym do tego kolumny triangle elypse, albo monitor audio gold 20, choc i te moge zmienic. wzmacniacze jakie posiadam rotel ra-985BX i roksan kandy mkIII, dac i sub tez sie znajda.

reasumujac czy warto sie pchac w nowsze piece w klasie D gra warto swieczki wzgledem tego co posiadam, chce z dwoch systemow zrobic jeden 🙂

w dzwieku cenie szczegolowosc, dynamike i duzo powietrza 🙂

Edytowane przez luk1985
https://www.audiostereo.pl/topic/163745-zmiana-tranzystora-na-klase-d/
  • luk1985 zmienił(a) tytuł na zmiana tranzystora na klase D
  • Redaktorzy

Wypożycz i posłuchaj we własnych 4 kątach, ale patrząc na kryteria jakie podałeś i to ma czym grasz obecnie sukcesów nie wróżę. Zastanawia mnie też wybór zakładki, który wskazywałby na zainteresowanie konstrukcjami z pułapu Extraudio XP-A1500 (D-klasowa końcówka). Niemniej jednak rzuć na początek uchem na NAD M33 z Diraciem i sam oceń

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, luk1985 napisał:

witam 

prosze o porade czy warto sie pchac w klase D marzy mi sie lyngdorf z cyfrowa korekcja akustyki. Mialbym do tego kolumny triangle elypse, albo monitor audio gold 20, choc i te moge zmienic. wzmacniacze jakie posiadam rotel ra-985BX i roksan kandy mkIII, dac i sub tez sie znajda.

reasumujac czy warto sie pchac w nowsze piece w klasie D gra warto swieczki wzgledem tego co posiadam, chce z dwoch systemow zrobic jeden 🙂

w dzwieku cenie szczegolowosc, dynamike i duzo powietrza 🙂

Ja bym szedł w zestaw dzielony, mocny wzmacniacz w klasie D do wysterowania trudnych głośników w razie czego i preamp np. lampowy ogólnie pole do spasowania dźwięku pod swoje ucho deklasuje wzmacniacze zintegrowane 😉 

witam 
prosze o porade czy warto sie pchac w klase D marzy mi sie lyngdorf z cyfrowa korekcja akustyki.

Czy tranzystor czy klasa D, nie jest wazne. Obydwa systemy oferuja znakomite brzmienie, wiec te wieczne dyskusje o „wyzszosci swiet wilkanocnych nach bozonarodzeniowymi“ sa moim zdaniem debilne.
Natomiast o wiele ciekawszym, godnym uwagi tematem jest to, co wspomniales powyzej -> Lyngdorf i korekcja akustyki.

Jako apetizer mozesz tez popatrzec do nastepujacego watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6452.thumb.jpg.bc74eec2b96d5b6852272e5ca38ed850.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Fr@ntz napisał:

Wypożycz i posłuchaj we własnych 4 kątach, ale patrząc na kryteria jakie podałeś i to ma czym grasz obecnie sukcesów nie wróżę. Zastanawia mnie też wybór zakładki, który wskazywałby na zainteresowanie konstrukcjami z pułapu Extraudio XP-A1500 (D-klasowa końcówka). Niemniej jednak rzuć na początek uchem na NAD M33 z Diraciem i sam oceń

Dzielonka dobry pomysl! tylko wtedy cos pokroju NAD C658, wtedy moglbym sie pozbyc dwoch dacow, poczytam co daje ten dirac

16 godzin temu, luk1985 napisał:

prosze o porade czy warto sie pchac w klase D

Ja i kilku znajomych mieliśmy chwilę D klasowe końcówki. Hypex i Purifi. Niby ok, ale jednak z czasem czegos w tym brakuje. Każdy wrócił do klasycznych. Po przesiadce na taniego Arcama w klasie G (A/AB) odkrywam na nowo piękno muzyki (jakby to patetycznie nie zabrzmiało 😉). 

Ale też Hypex Nc252 uczciwie przyznam zgrał się u mnie lepiej niż np Cyrus 8.2 

Więc może gusta, zgranie i sprzet do porównania 

Lyngdorfa1120 słuchałem  i zupełnie nie moje granie... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja i kilku znajomych mieliśmy chwilę D klasowe końcówki. Hypex i Purifi. Niby ok, ale jednak z czasem czegos w tym brakuje. Każdy wrócił do klasycznych. Po przesiadce na taniego Arcama w klasie G (A/AB) odkrywam na nowo piękno muzyki (jakby to patetycznie nie zabrzmiało 😉). 

Ale też Hypex Nc252 uczciwie przyznam zgrał się u mnie lepiej niż np Cyrus 8.2 

Więc może gusta, zgranie i sprzet do porównania 

Lyngdorfa1120 słuchałem  i zupełnie nie moje granie... 

Wszystko jest kwestią aplikacji danej technologii, coraz więcej producentów tworzy swoje autorskie konstrukcje i założę się że przy ślepym teście człowiek nie rozpoznałby czy gra lampa czy tranzystor w D klasie 🙂

Operuję na końcówce w klasie D Primare a35.2, jako pre robi i32. Miałem okazję posłuchać również mocnej integry w swoim systemie (Leema Tucana 2) i to jest kompletnie inny świat. Nie lepszy, nie gorszy, inny. Trzeba posłuchać i ocenić, co bardziej leży. U mnie Primare super się spisuje, ale tor audio jest złożony i wszędzie będzie inaczej. Klasa D oferuje miękkie brzmienie, tranzystor AB twardsze, bardziej dobitne. Mi się dobrze żyje z Primare. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Operuję na końcówce w klasie D

21 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ja i kilku znajomych mieliśmy chwilę D klasowe końcówki

Rozumiem że piszą o fonografie Edisona? 

W dniu 25.06.2023 o 06:21, MarcinStereo napisał:

Ja bym szedł w zestaw dzielony, mocny wzmacniacz w klasie D do wysterowania trudnych głośników w razie czego i preamp np. lampowy ogólnie pole do spasowania dźwięku pod swoje ucho deklasuje wzmacniacze zintegrowane 😉 

Zgadzam się w 100%. Żeby wzmacniacz w klasie AB zagrał lepiej to musi być już droga zabawka. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dlaczego musi byc dzielony?
Dzielony ma sens, jesli chce eksperymentowac z roznymi Pre albo Pre/DAC, ale jesli wszystko jest w dobrej integrze to po co dzielony?

Ktore to „dzielonki“ tak oczywiscie deklasuja integry typu Accu, Mac, Luxman i dziesiatki innych?

Wole wydac 2 kafle na integre niz dwa kafle na dzielonki. Mysle, ze relacja jakosc/cena bedzie lepsza

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, xajas napisał:

Dlaczego musi byc dzielony?
Dzielony ma sens, jesli chce eksperymentowac z roznymi Pre albo Pre/DAC, ale jesli wszystko jest w dobrej integrze to po co dzielony?

Bo to przyszłościowe rozwiązanie jeżeli chodzi o możliwość dopasowania dźwięku jak się coś odwidzi właścicielowi np. preamp gra za jazgotliwie to zmienimy go na łagodniejszy, ja mam lampowotranzystorowy i dodatkowo mogę dopieszczać dźwięk lampami. 

Przerabiałem integry i mam już drugi zestaw dzielony którego na żadną integrę nie zamienię do momentu aż nie wypuszczą takiej w której są symulacje różnych wzmacniaczy jak w sprzęcie gitarowym 🙂 

Tam już dawno symulacje wzmacniaczy pokazują że nawet wieloletni gitarzysta nie jest w stanie odróżnić czy gra lampa czy tranzystor i dziwi mnie to że takie rozwiązanie nie występuje na rynku HiFi? 

29 minut temu, xajas napisał:

Ktore to „dzielonki“ tak oczywiscie deklasuja integry typu Accu, Mac, Luxman i dziesiatki innych?

Chyba nie rozmawiamy o High-End tylko o rozwiązaniu do ok 15k zł ? 

17 minut temu, MarcinStereo napisał:

Tam już dawno symulacje wzmacniaczy pokazują że nawet wieloletni gitarzysta nie jest w stanie odróżnić czy gra lampa czy tranzystor i dziwi mnie to że takie rozwiązanie nie występuje na rynku HiFi? 

No byłyby jaja gdybyśmy mogli wybierać z menu brzmienie Accuphase, Luxman, McIntosh 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Piopio napisał:

Chyba nie rozmawiamy o High-End tylko o rozwiązaniu do ok 15k zł ? 

No byłyby jaja gdybyśmy mogli wybierać z menu brzmienie Accuphase, Luxman, McIntosh 😉 

Lobby tj. magiczne kabelki zmieniające dźwięk itd. na to szybko nie pozwoli.

Zatwardziałym audiofilom nie wytłumaczysz że np. DSP wyciągające więcej detali z nagrania jest dobre bo to dla nich ingerencja w dźwięk, a oni i tak będą przepinać/przekładać listwy z przewodami i na ślepo robionymi ustrojami akustycznymi bo to jest takie analogowe i hajfajowe.

Moim następnym grajkiem będzie pewnie urządzenie klasy D o mocy 200w na kanał mieszczące się na dłoni z symulacjami i wbudowanym DSP ☺️

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Zatwardziałym audiofilom nie wytłumaczysz że np. DSP wyciągające więcej detali z nagrania jest dobre

Jak niby wyciągasz więcej detali przez DSP ??? Z nagrania możesz wyciągnąć maksymalnie tyle detali ile w nim jest !!! Obojętnie czy na drodze analogowej czy cyfrowej.

DSP jest dobrym rozwiązaniem do ingerencji w charakterystykę przenoszenia i odpowiedzi pomieszczenia ... na drodze cyfrowej. 

W analogu 50-60 lat temu też to potrafiono. Nazywało się to parametryczny korektor dźwięku.

Zaletą DSP jest szybkość i łatwość pomiarów i działania natomiast dla nagrań cyfrowych obróbka AD i DA po prostu psuje dźwięk. I kable nie mają nic do tego. Dla sygnałów ma to wielki sens, dopasowuje system do pomieszczenia i upodobań słuchacza.

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, pmcomp napisał:

Jak niby wyciągasz więcej detali przez DSP

A no tak że usuwam górki w paśmie które zagłuszają resztę, u mnie były na basie i po wygładzeniu pojawiło się sporo detali na stopie perkusji i gitarach, przed korekcją nie słyszałem a po korekcji już tak 😉 Takie to nieaudiofilskie rozwiązanie to nieszczęsne DSP

18 minut temu, pmcomp napisał:

W analogu 50-60 lat temu też to potrafiono. Nazywało się to parametryczny korektor dźwięku.

Z tym że to analogowe rozwiązanie przez które musi przepłynąć prąd degradując sygnał, DSP tylko bawi się cyferkami co na wstępie deklasuje wszystkie stare equalizery, dodatkowe przewody a w środku masa potencjometrów, rezystorów i elektrolitów.

Koniec końców klasa D i miniaturyzacja+unifikacja zmiotą z rynku wszystko co było przed łącznie z szarlatanami od magicznych przewodów i podstawek antywibracyjnych.

Rose RA-180 może nie jest małym urządzeniem jak na klasę D ale ma takie możliwości że szczena opada, brakuje jeszcze tylko symulacji wzmacniaczy i mamy dzieło skończone.

Edytowane przez MarcinStereo
Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Rose RA-180 może nie jest małym urządzeniem jak na klasę D ale ma takie możliwości że szczena opada, brakuje jeszcze tylko symulacji wzmacniaczy i mamy dzieło skończone.

Ciekawe rozwiązania ma też Technics w swoich nowych wzmacniaczach. Firma AXIGN w układzie AX5689 - wykorzystywany przez SMSL/Sabaj, Harman-Kardon i JBL. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

Ciekawe rozwiązania ma też Technics w swoich nowych wzmacniaczach. Firma AXIGN w układzie AX5689 - wykorzystywany przez SMSL/Sabaj, Harman-Kardon i JBL. 

Czyli wpakować to do skrzynki z ośmioma wzmacniaczami i można sygnał rąbać na 4różne głośniki z różną korekcją bez udziału pasywnej zwrotnicy.

Wszystko zależy już od fantazji programistów którzy mogą do tego dodać symulacje wzmacniaczy.

W dniu 24.06.2023 o 22:28, Fr@ntz napisał:

Nad M33 z dirac gra naprawdę dobrze, muszę przyznać że u znajomego sporo poprawił. Dużo energii w graniu spory detal i szybki bass 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 24.06.2023 o 20:27, luk1985 napisał:

duzo powietrza

Szczegółowość i dynamika rozumiem ale na jaki rodzaj dźwięku przełożyć dużo powietrza?

21 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Nad M33 z dirac gra naprawdę dobrze

Wygląda pięknie i z Dirac to już niezły kombajn.

Edytowane przez MarcinStereo
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Szczegółowość i dynamika rozumiem ale na jaki rodzaj dźwięku przełożyć dużo powietrza?

Wygląda pięknie i z Dirac to już niezły kombajn.

Dokładnie do tego dobrze odrywa dźwięk od głośników. No i BluOS działa naprawdę niezawodnie nie zależnie od tego czy jest to Tidal Qubuz czy Apple Music.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Zgadzam się w 100%. Żeby wzmacniacz w klasie AB zagrał lepiej to musi być już droga zabawka. 

Niekoniecznie 

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Niekoniecznie 

Jaka niedroga integra pobije zestaw Purifi + zbalansowany przedwzmacniacz lampowy ?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Jaka niedroga integra pobije zestaw Purifi + zbalansowany przedwzmacniacz lampowy ?

Tylko to już będzie między 10 a 15. Myślę że się sporo znajdzie po drodze. 

56 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tylko to już będzie między 10 a 15. Myślę że się sporo znajdzie po drodze. 

Podaj przykłady. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Podaj przykłady. 

Wszystko prawie w tej cenie. D klasa ma swoje braki i nic tego nie nadrobi. U mnie od Hypexa znacznie lepsze Acamy Sa20 i A29. 

8 godzin temu, MarcinStereo napisał:

A no tak że usuwam górki w paśmie które zagłuszają resztę, u mnie były na basie i po wygładzeniu pojawiło się sporo detali na stopie perkusji i gitarach, przed korekcją nie słyszałem a po korekcji już tak 😉 Takie to nieaudiofilskie rozwiązanie to nieszczęsne DSP

Z tym że to analogowe rozwiązanie przez które musi przepłynąć prąd degradując sygnał, DSP tylko bawi się cyferkami co na wstępie deklasuje wszystkie stare equalizery, dodatkowe przewody a w środku masa potencjometrów, rezystorów i elektrolitów.

Koniec końców klasa D i miniaturyzacja+unifikacja zmiotą z rynku wszystko co było przed łącznie z szarlatanami od magicznych przewodów i podstawek antywibracyjnych.

Usunięcie górek na basie daje ci więcej szczegółów? A nie czasem usuwa ci mody od pomieszczenia, a nie od sygnału?

A cyferki to co to jest jak nie prąd?

Nie mylisz czasem eqaulizera z equalizerem parametrycznym?

Gdyby klasa D i jak piszesz miniaturyzacja miała zmieść z rynku wszystko to czemu nie stało się tak powiedzmy jakieś 20 lat temu? 

O jakich to mozliwościach RA-180 piszesz że szczena opada?

Tak tylko sobie potpytuję bo mało wiem, a tu mam do czynienia z wysokiej klasy specjalistą to może czegoś nowego się dowiem ... ???

4 godziny temu, Piopio napisał:

Masz na mysli to to ???

Ukryta Zawartość

d'Agostino musi chyba zwijać swój biznes.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi