Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Zdaje sie od reakcji emocjonalnych to nie ja tu jednak jestem.

Emocje w muzyce i sztuce są wskazane. Po to się ją tworzy. 

Emocje w osobistym traktowaniu krytyki sprzętu już nie. 

Te pierwsze świadczą o wrażliwości i są naturalne, te drugie świadczą o zachwianiu emocjonalnym bądź zachwianiu poczucia własnej wartości. 

Spokojnej nocy. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Godzinę temu, eMCZe napisał:

Ale większą funkcjonalność możesz mieć w transporcie za połowę ceny i do tego dowolny wyświetlaczem. 

Uważam ,że nie można. Malinka się nie liczy bo to DIY. Znasz jakiś transport z wyświetlaczem i wyjściem USB za 2K ? Bo ja nie ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Uważam ,że nie można. Malinka się nie liczy bo to DIY. 

Jeżeli tak to liczysz to funkcjonalność jest super. 

Tylko... ale to już temat na inny wątek. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Wysylaja mnie na jakies dorastania, wciskaja "osobiste traktowanie krytyki sprzętu" a wszystko w rytmach emo. Panie, widzisz i choc zagrzmij.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 6.07.2023 o 12:21, Piopio napisał:

W DAC ? Takie rzeczy to tylko w RME 😉 

W Wiim Pro jest nawet EQ a urzadzenie kosztuje zaledwie 170 euro.

9 godzin temu, eMCZe napisał:

Ja doświadczyłem go tylko w dwóch systemach. Był wpiety u mnie po zakupie gdy właściciel jeszcze wtedy z ekscytacja przywiózł go do mnie i gdy słuchałem go u właściela już po jego ochłonięciu z gorączki zakupów. W obu systemach zagrał tak samo. Lewy głośnik, prawy głośnik, całość muzyki pomiędzy nimi. Zero z wyjściem sceny poza te ramy. Dla mnie robi to różnice a odbiór przy takim obrazie nie jest przyjemnościa. Mimo poprawności mnie nie ujął przekazem. Równie dobrze mogę słuchać radia w kuchni parząc kawę. 

To moje zdanie, Ty możesz mieć inne. Są tacy dla których jednak jest to ważne i dlaczego nie mieli by mojej opini usłyszeć. Wcale nie jest nikogo wiążąca ale dla niektórych może być jednak pomocna. 

Rozumiem, że Kolega słyszał, iż sprzęt grający zaraz po zakupie gra trochę inaczej niż np. po 20-30 godzinach grania?

Witam wszystkich. Śledzę ten wątek od początku. Moim głównym źródłem muzyki jest gramofon. Kupiłem Eversolo, wymieniając na niego poprzedni streamer tj. Pionner N-70AE i do niego mogę go porównywać. W torze mam ponadto wzmacniacz i przedwzmacniacz mocy na lampach. Kolumny też dość wysokiej klasy. Kupiłem Eversolo w ciemno, na podstawie przeczytanych i obejrzanych recenzji. Z Pioneera byłem bardzo zadowolony. Dźwięk był bardzo równy, czysty i detaliczny. Na pewno nie można twierdzić, że DMP 6a jest najlepszy na świecie, ale prezentacja dźwięku bardziej mi odpowiada.  Jest on u mnie obfity, równy i bardziej ciepły. Dodatkowo mogę na niego wpływać wymianą lamp sterujących. Nie mogę się, w przypadku mojego sprzętu zgodzić, że gra  lewa i prawa kolumna. Gdyby użyć górnolotnych stwierdzeń, to mógłbym  powiedzieć, że gra cała ściana. Mogę oczywiście zawęzić dźwięk do linii kolumn, ale robię to lampami sterującymi, które zmieniają charakter prezentacji dźwięk. Ale to jest dyskusja na inny temat.  Można się czepiać czy separacja instrumentów jest lepsza czy gorsza itd. Ale po co. Jeśli komuś tak jak mi, słuchanie na tym sprzęcie sprawia przyjemność to to jest najważniejsze. O DACu się nie wypowiadam bo prawie wcale nie używam. Serwis Tidal, Deezer, Radia nadające we FLAC działają świetnie. Współpraca z dyskiem wewnętrznym SSD bez uwag. Ogólna funkcjonalność świetna. Gdybym miał komuś polecać go, to zrobiłbym to z czystym sumieniem. Nawet jeśli gra "teoretycznie" trochę gorzej od Lumina Rose itp to za tą cenę jest bezkonkurencyjny w mojej opini.

I ostatnie zdanie. Na ostatnim AVS słuchałem  sprzętu za 4mln PLN, który był tam prezentowany i szału na mnie nie zrobił. Ja wiem, że akustyka nie najlepsza itd., ale jak widać do każdego sprzętu idzie się przyczepić.

1 godzinę temu, piotralski napisał:

Rozumiem, że Kolega słyszał, iż sprzęt grający zaraz po zakupie gra trochę inaczej niż np. po 20-30 godzinach grania?

Kolega słyszał, wie i zawsze daje czas na ocenę i to więcej niż 30 godzin. Ostatnie i kategoryczne zdanie wyrobiłem sobie podczas odsłuchów w zeszły piątek. Eversolo gra już w systemie ponad 2 miesiące, moje zdanie jest spójne z tym co słyszałem na początku. To dużo lepsze źródło niż wszystkie SMSL i podobne wyroby pod względem precyzji czy dynamiki jednak jest sucho i płasko a ja oczekuję więcej.

Jeżeli:

a) nie słyszysz różnicy w sprzęcie i Twoim zdaniem wszystko gra tak samo 

b) nie słyszysz różnicy w kształtowaniu sceny i wpływu źródła na scenę 

c) lub Twój system nie jest w stanie różnicować punktu a) i punktu b)

Będziesz z ES całkowicie zadowolony i mój opis nie powinien mieć dla Ciebie żadnego znaczenia.

Jeżeli Twój sprzęt pozwala Ci róznicować to co powyżej i masz słuch czuły na te "audiofilskie bzdety" jak źródła pozorne, szerokość głębokość i wysokość sceny, umiejscowienie wokalu, moja opinia może coś wnieść do tematu bo nie zawsze może być strzałem w 10 ale nie twierdzę że może tak nie być.

Nie krytykuję jeżeli należysz do pierwszej grupy ( choć Twoim zdaniem jednak wygrzanie ma wpływ na dzwięk ), cieszę się jeżeli należysz do grupy drugiej i czerpiesz świadomie z muzyki wszystko co najlepsze.

Myślę, że naprawdę nie ma co sie rozpisywać. Ja nie mam zamiaru przekonywać Cię że jest inaczej bo jeżeli nie usłyszysz różnicy to dla Ciebie jej rzeczywiście nie będzie, Ty możesz wyzywać mnie od po*eb.. którzy widzą dzwięki ale nie rusza mnie to, mogę tylko współczuć, że tego nie doświadczasz. 

Jak widzisz nie mówię o Eversolo że jest ble bo jest ble, tylko przytaczam subiektywne ( czytaj moje własne, na podstawie moich własnych odczuć i doświadczeń ) za i przeciw a każdy sobie z mojej opini wybierze co tylko zechce albo ją zignoruje.

Słuchałem również Eversolo na różnych wbudowanych filtrach. Miały wpływ na obrazowanie wokalu czy poszczególnych pasm częstotliwości, potrafiły nawet scenę delikatnie poszerzyć i wynieść przy górnych rejestrach ale cały czas było to prawy i lewy kanał z dzwiękiem zamkniętym pomiędzy. Naprawdę słuchałem go nie aby tylko posłuchać ale, żeby usłuszeć, i naprawdę starałem się usłyszeć w nim więcej niż ME z siebie daje ale... jak wyszło opisałem tutaj i chyba nie muszę się z tego więcej tłumaczyć. 

7 minut temu, gary_42937 napisał:

Jeśli komuś tak jak mi, słuchanie na tym sprzęcie sprawia przyjemność to to jest najważniejsze.

I tu jest całe clue zawarte - mi nie sprawia a dlaczego opisałem powyżej. 

8 minut temu, gary_42937 napisał:

O DACu się nie wypowiadam bo prawie wcale nie używam.

Znaczy podłaczasz Eversolo do pre z wejściem cyfrowym po Toslinku czy COAX ?? Jeżeli zwykłym analogowym RCA to znaczy właśnie że używasz wewnętrzny DAC do którego ja właśnie mam zastrzeżenia.

Cieszy mnie bardzo, że DMP A6 Ci pasuje w systemie mimo, że potrafisz słuchać selektywnie.

21 minut temu, eMCZe napisał:

To dużo lepsze źródło niż wszystkie SMSL i podobne wyroby pod względem precyzji czy dynamiki

A to jest bzdura 😉 

SMSL ma dobre, dość drogie, DAC oparte na topowych kościach DAC z zasilaniem liniowym, które grają bez porównania lepiej niż DMP-A6. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

DAC z zasilaniem liniowym, które grają bez porównania lepiej niż DMP-A6. 

Słyszałem tylko ME który rózni się sekcją D/A od zwykłego i zrobił na mnie w odsłuchu lepsze wrażenie. Wersji standard nie miałem pzyjemności słuchać ale jeżeli mówisz, że SMSL grają lepiej to tym gorzej dla DMP-A6 

Szczegółowość na górze w ME oraz dynamika jest naprawdę bardzo wysoka.

5 godzin temu, eMCZe napisał:

Kolega słyszał, wie i zawsze daje czas na ocenę i to więcej niż 30 godzin. Ostatnie i kategoryczne zdanie wyrobiłem sobie podczas odsłuchów w zeszły piątek. Eversolo gra już w systemie ponad 2 miesiące, moje zdanie jest spójne z tym co słyszałem na początku. To dużo lepsze źródło niż wszystkie SMSL i podobne wyroby pod względem precyzji czy dynamiki jednak jest sucho i płasko a ja oczekuję więcej.zwala Ci róznicować to co powyżej i masz słuch czuły na te "audiofilskie bzdety" jak źródła pozorne, szerokość głębokość i wysokość sceny, umiejscowienie wokalu, moja opinia może coś wnieść do tematu bo nie zawsze może być strzałem w 10 ale nie twierdzę że może tak nie być.

Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi zrozumiałem, że zaraz po zakupie robiłeś odsłuch dla tego zapytałem 🙂

23 hours ago, eMCZe said:

Ciężko by było doświadczyć bo nie da się mówić przy EverSolo o wielkości sceny, o zaniku głośników.

Jeśli Ci głośniki nie znikają to chyba masz problem z reszta toru. U mnie znikają bez względu czy słucham z CD , Eversolo cz gramofonu. 

W dniu 3.11.2023 o 16:53, MarcK napisał:

Można też poprosić redakcję o zmianę tytułu i dalej śmiało pisać tu o A8…

Albo tak. Chociaż to będzie inne urządzenie. O nim tak często nie będzie się pisać.

W dniu 4.11.2023 o 12:01, Lech36 napisał:

Porównanie jest jak najbardziej uprawnione. Zorientowani w technice i potrafiący to związać z progami percepcji ludzkiego, zdrowego słuchu będą umieli sobie odpowiedzieć jakie nadzieje można wiązać z nową 8.

Ja wiązałem takie nadzieje że wypuszczą transport o wyglądzie dmpa 6 bez sekcji przetwornika znacznie taniej.

Ale widzę że firma odnalazła się na rynku i będą działać raczej w drugą stronę.

Witam wiem że to nie miejsce na takie pytanie czy Wzmacniacz słuchawkowy SMSL DO300EX DAC MQA będzie fajnym uzupełnieniem A6 i Z8 które posiadam ale tam jest DAC AKM  AK4191 + AK4499EX czyli to co ma być w A8 i ma prawie te same wejścia

Edytowane przez videograf
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja wiązałem takie nadzieje że wypuszczą transport o wyglądzie dmpa 6 bez sekcji przetwornika znacznie taniej.

Należy sobie zadać pytanie czy więcej przewodów połączeniowych (podział na wiele niezależnych modułów) to źle czy dobrze? W zależności od odpowiedzi iść wybraną ścieżką. W branży audiofilskiej dużo przewodów połączeniowych chyba jest traktowane jako zaleta, ale nie mam wyrobionego ostatecznego zdania w tej kwestii. W branży TV też próbowano dzielić TV na różne moduły, ale się to nie rozpowszechniło. Z mojego doświadczenia to tylko podział na aktywne tory ZG daje wymierne efekty, ale też nie są to jakieś spektakularne efekty, np. "powalające na podłogę" 😉, inne podziały to tylko taka próba ugrania większych pieniędzy przez producentów. W moich systemach jest różnie, od ekstremalnej prostoty do sporej ilości różnych modułów. Ten system z dużą ilością modułów jest elastyczniejszy w ustawianiu.  

23 godziny temu, eMCZe napisał:

Ty możesz wyzywać mnie od po*eb.. którzy widzą dzwięki ale nie rusza mnie to, mogę tylko współczuć, że tego nie doświadczasz. 

Nie wiadomo tylko kto komu powinien współczuć 😉?

23 godziny temu, Piopio napisał:

SMSL ma dobre, dość drogie, DAC oparte na topowych kościach DAC z zasilaniem liniowym, które grają bez porównania lepiej niż DMP-A6.

Cóż za wyczerpująca opinia, robi wrażenie 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, videograf napisał:

Witam wiem że to nie miejsce na takie pytanie czy Wzmacniacz słuchawkowy SMSL DO300EX DAC MQA będzie fajnym uzupełnieniem A6 i Z8 które posiadam ale tam jest DAC AKM  AK4191 + AK4499EX czyli to co ma być w A8 i ma prawie te same wejścia

Brak sugesti więc zakup w ciemno już jedzie do mnie 

Lech nie bardzo rozumiem co to ma do samego transportu eversolo na którego nie tylko ja czekam. 🙂

ale ok:)

2 godziny temu, Marek.S napisał:

Ja chyba też zamówie A8. Analogowa regulacja głośności czyli nie muszę kupować kolejnego preampu za parenaście tysięcy.

O widzisz. Zamówisz na testy czy w ciemno ?:) kurcze czyli to jescze nie jest ten limit cenowy gdzie się zatrzymać warto 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Marek.S napisał:

Ja chyba też zamówie A8. Analogowa regulacja głośności czyli nie muszę kupować kolejnego preampu za parenaście tysięcy.

Ciekawe jakiej będzie  jakości ta regulacja 😉

Mnie znów korci wbudowane dsp, tylko ciekawe jakiej to będzie jakości 😉

Zawsze mam te 14-30 dni na zwrot a patrząc na to jak wykonany i jak sprawuje się A6, może być tylko lepiej.

Regulacja jest na rezystorach, musieliby naprawdę coś spieprzyć żeby nie było conajmniej dobrze.

W dniu 4.11.2023 o 20:54, piotralski napisał:

Ale podłączałeś i nie działa, czy pytasz tak na "sucho"?

Nie podałeś modelu dysku, być może musisz go podłączyć z dwóch USB (są takie kabelki), dysk talerzowy wymaga więcej prądu...

Nie podłączałem, bo jeszcze nie mam Eversolo. Nie kręcą mnie serwisy streamingowe, dlatego ma służyć głównie do odczytywania FLAC. Serwera też jeszcze nie mam, dlatego pomyślałem, że mógłbym korzystać póki co z kablowego połączenia. Jeśli natomiast ma mi nie działać, to wolę jeszcze chwilę poodkładać i kupić na raz porządny serwer i DMP-A6. 

Dyski jakie posiadam to WD RED 4TB(dedykowane do NAS) z oddzielnym zasilaniem.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

46 minut temu, Czlowiek97 napisał:

Nie podłączałem, bo jeszcze nie mam Eversolo. Nie kręcą mnie serwisy streamingowe, dlatego ma służyć głównie do odczytywania FLAC. Serwera też jeszcze nie mam, dlatego pomyślałem, że mógłbym korzystać póki co z kablowego połączenia. Jeśli natomiast ma mi nie działać, to wolę jeszcze chwilę poodkładać i kupić na raz porządny serwer i DMP-A6. 

Dyski jakie posiadam to WD RED 4TB(dedykowane do NAS) z oddzielnym zasilaniem.

Będzie działać. Pomyśl o dysku nvme, zainstalujesz go w urządzeniu bez zbędnych zewnętrznych "choinek"

No właśnie apropo nvme. Wczoraj wsadziłem dwa takie dyski po kolei. Obu nie widział. Owszem pokręcone partycje na nich były. Ale po założeniu tablic partycji mbr na czysto i sformatowaniu na fat (zwykły) dmp dalej ich nie widzi. Nie słucham plików generalnie ale trochę mnie to zbiło z tropu. Po prostu dyski nie pojawiają się w menu nawet jako unonown devices, a wg instrukcji powinny...

3 minuty temu, basic44 napisał:

No właśnie apropo nvme. Wczoraj wsadziłem dwa takie dyski po kolei. Obu nie widział. Owszem pokręcone partycje na nich były. Ale po założeniu tablic partycji mbr na czysto i sformatowaniu na fat (zwykły) dmp dalej ich nie widzi. Nie słucham plików generalnie ale trochę mnie to zbiło z tropu. Po prostu dyski nie pojawiają się w menu nawet jako unonown devices, a wg instrukcji powinny...

Ty się czasem czytasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi