Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mało prawdopodobne by Ever był wadliwy. Trudno doradzać na odległość bez wglądu co i jak oraz z czym jest podłączone.

Co połączyłeś XLRami? "Main in" we wzmaku jest na RCA? Podłącz evera do AS2100 poprzez RCA (main in) z pominięciem pre ampli kina. Pokombinuj i opisz co z czym i jak łączyłeś oraz jakie efekty to dało. Możemy tylko gdybać niestety. 

Z8 i Ever maja taki sam zasilacz. SMPS 😉 Może to jest problemem. Ja już nawet zastanawiałem się czy nie wymienić na LPSa w Everze.

Powinienem napisać precyzyjniej. Cel mojej konfiguracji to kino domowe ( Yamaha RX-A6A) + stereo (A-S2100), przy czym wzmacniacz jest używany jako końcówka mocy w kinie do frontów. Połączenie z pre-out ampli do main-in we wzmacniaczu idzie po RCA. Być może ważne, ale obydwie Yamahy mają zasilanie 2 pinowe - bez uziemienia (3 pin). Już dowiedziałem się że uziemienie tam jest inaczej realizowane ale elektrykiem/elektronikiem nie jestem 

W to był wpinany DMP A6 - po HDMI do amplitunera a po RCA do Line In 1 we wzmacniaczu. W takiej sytuacji słychać buczenie w głośnikach po podłączeniu Eversolo do zasilania (nie musi byc uruchomiony)  jeśli wzmacniacz jest w trybie końcówki mocy. Jeśli dołącze HDMI to buczenie staje się dużo głośniejsze. Natomiast po przełączeniu na Line IN, nie ma żadnych zakłóceń. 

Wymieniłem RCA na XLR pomiędzy ampli i wzmak. RCA kompletnie rozłączone. Efekt jest dokładnie taki sam jak przy RCA. W trybie końcówki mocy jest buczenie, po wyjęciu kabla HDMI jest jeszcze głośniej, po przełączeniu na wejście BAL - nie ma zakłóceń. 

Wcześniej miałem wpiętego playera RPI+ALLO DAC po RCA - nie bylo takich problemów stąd wnioskuje że to jest DMP-A6.

EDIT: Dodatkowo jak RCA czy XLR sa rozłączone i gram po HDMI - nie ma problemu - jest cisza. Tak teraz mam połączone, ale to nie jest dobre dla mnie.

Za wszelkie sugestie czy i jak to moża rozwiązać będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Neokrk
27 minut temu, ProjectPi napisał:

Jest możliwość połączenia "zbalansowanego" Eversolo do wzmacniacza?

Tak, dokładnie tak podłączałem w drugiej wersji/scenariuszu kablami XLR - eversolo -> wmacniacz.

Zrobiłem dodatkowy test - podłączony Eversolo do wzmacniacza kablami XLR, HDMI do ampli (to jest chyba bez znaczenia) i odpiałem RCA z amplitunera do Main In Yamahy i nastała cisza ... 😞 czyli wzmaczniacz z samym eversolo - jest OK, z amplitunerem wpietym buczenie jest.

Dodatkowo podpiałem wszystko do jednego gniazka przez ta sama listwe zasilajaca ale to nic nie zmienia 

7 godzin temu, Neokrk napisał:

z amplitunerem wpietym buczenie jest.

Spróbuj jeszcze odpiąć antenę kablówki od TV lub ampli jeżeli jest podpięta np. Radio FM i sprawdź. 

Kablówkę najlepiej podpinać do urządzeń przez izolator masy. 

10 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Ja już nawet zastanawiałem się czy nie wymienić na LPSa w Everze.

spróbuj wypożyczyć na test włoszczyzny 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Są pozytywne komentarze po wymianie zasilacza na LPSa tylko różne ich wersje krążą po rynku, a te słabsze mocowo nie dają rady tzn. problemy pojawiają się z odczytem zewnętrznych dysków lub tego ssd na złączu m2 i grzeją mocno. 

Co z tą "włoszczyzną" bo nie łapię, trochę rozbity grypą jestem 😉

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Co z tą "włoszczyzną" bo nie łapię,

Któreś Volumio - ja jestem bardzo zadowolony z Primo2 które używam jako transport (znakomita jakość dźwięku po USB). Chcę potestować Rivo/Rivo+ w najlbliższej przyszłości.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Spróbuj jeszcze odpiąć antenę kablówki od TV lub ampli jeżeli jest podpięta np. Radio FM i sprawdź. 

DMP A6 ME zostaje! 😁

Wielkie podziękowania dla Was wszystkich - namierzyłem to dziadostwo, teraz muszę to jakoś ogarnąć. Po pierwsze, antena TV naziemnnej - po wyjeciu zrobilo się ciszej, sam TV pod HDMI tez dodaje cos sam z siebie. Po drugie tuner SAT (też antenowe polaczenia) i po odłaczeniu nastala cisza! Przy polaczeniu do wzmaczniacza po XLR.

Rozumiem ze do anten sa jakies izolatory masy a do kabli hdmi - bylas sugestia zeby po optyce to zrobic. Czy macie jeszcze jakies  sugestie? 

11 minut temu, Neokrk napisał:

Czy macie jeszcze jakies  sugestie? 

Tanie i skuteczne ale doczytaj o paśmie kablówki bo może nadaje na wyższych f 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Tanie i skuteczne ale doczytaj o paśmie kablówki bo może nadaje na wyższych f 😉

Ukryta Zawartość

Nie mam kablówki - cala instalacja w domu jest na aktywnym multiswitchu TV/SAT - więc musze odseparować TV od kabla tv naziemnej i tuner satelitarny o przewodow anetenowych SAT, bo wszystko jest wpiete do amplitunera po HDMI, i tutaj te optyczne mogą pomóc - jednak z tego co czytam to slabo jest z oferta takich ktore obsługują 4K/120hz.

Ale przynajmniej jest dobry trop. Dziękuję jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Neokrk napisał:

slabo jest z oferta takich ktore obsługują 4K/120hz

Ukryta Zawartość

Z tym, że trochę drogawo 🫣

Ukryta Zawartość

W dniu 4.12.2024 o 08:29, MariuszZ. napisał:

może się tworzyć pętla uziemienia, jeśli masz możliwość spróbuj IFI Ground Defender , u mnie również buczało podłączenie preampa i procesora kina domowego plus końcówka mocy. Okazało się, że mam problem z uziemieniem instalacji i sprzęt sam siebie zakłóca (mało techniczne wytłumaczenie , przepraszam). Kupiłem na próbę Ground Defender (chociaż mało wierzę w takie gadżety) - buczenie zniknęło.

12 godzin temu, Neokrk napisał:

Nie mam kablówki - cala instalacja w domu jest na aktywnym multiswitchu TV/SAT - więc musze odseparować TV od kabla tv naziemnej i tuner satelitarny o przewodow anetenowych SAT, bo wszystko jest wpiete do amplitunera po HDMI, i tutaj te optyczne mogą pomóc - jednak z tego co czytam to slabo jest z oferta takich ktore obsługują 4K/120hz.

Ale przynajmniej jest dobry trop. Dziękuję jeszcze raz.

ja mam optyczny HDMI - Icon (dystrybucja Audiocolor) , rzeczywiście sygnał na odcinku procesor kd / tv się poprawił.

Mają kable 4k i 8k  (fibbr lub icon), na pewno coś dobierzesz.

W dniu 25.11.2024 o 21:44, NRK napisał:

Akurat to co podałeś w linku można zrobić teraz. W nowym firmware ma to być robione z poziomu playera z dedykowanym mikrofonem.

Gdzyby kogoś interesowało to w eversolo dmp-a8 Umik 1 działa jak ta lala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, gałąż napisał:

Gdzyby kogoś interesowało to w eversolo dmp-a8 Umik 1 działa jak ta lala.

Ukryta Zawartość

To działa z każdym wyjściem? Z cyfrowymi też?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Qaz12 napisał:

Z tego co wiem to analog xlr rca tylko, ale sam nie sprawdzałem jeszcze tego.

29 minut temu, Qaz12 napisał:

Sprawdziłem, niestety nie działa na cyfrowych.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241205_153414_Interpreter.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, PG napisał:

ja mam optyczny HDMI - Icon (dystrybucja Audiocolor) , rzeczywiście sygnał na odcinku procesor kd / tv się poprawił.

Mają kable 4k i 8k  (fibbr lub icon), na pewno coś dobierzesz.

Dziekuje, od nich wlasnie kupilem DMP A6 😁

W dniu 5.12.2024 o 09:09, PG napisał:

może się tworzyć pętla uziemienia, jeśli masz możliwość spróbuj IFI Ground Defender , u mnie również buczało podłączenie preampa i procesora kina domowego plus końcówka mocy. Okazało się, że mam problem z uziemieniem instalacji i sprzęt sam siebie zakłóca (mało techniczne wytłumaczenie , przepraszam). Kupiłem na próbę Ground Defender (chociaż mało wierzę w takie gadżety) - buczenie zniknęło.

Umknął mi ten post, czyli ten IFI GND Defender musiałbym wpiąć w Eversolo jak rozumiem

3 godziny temu, Neokrk napisał:

Umknął mi ten post, czyli ten IFI GND Defender musiałbym wpiąć w Eversolo jak rozumiem

Tylko, że ten gadżet nie wyeliminuje prądu upływu z kablówki czy anteny. W tym puzdrełku jest najprawdopodobniej zwykła przelotka na L i N oraz mostek diodowy 30 lub 50A w linii PE. Diody pracują od pewnego potencjału i do 0,7V będą zaporą dla prądów upływowych w linii PE. Jak nastąpi zwarcie po awarii to diody będą przewodzić przez moment i jest szansa, że różnicówka zadziała odłączając 240V od uszkodzonego urządzenia, ale jest ryzyko, że spalą się szybciej niż zadziała zabezpieczenie i kogoś może porazić 😉 

44 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Tylko, że ten gadżet nie wyeliminuje prądu upływu z kablówki czy anteny. W tym puzdrełku jest najprawdopodobniej zwykła przelotka na L i N oraz mostek diodowy 30 lub 50A w linii PE. Diody pracują od pewnego potencjału i do 0,7V będą zaporą dla prądów upływowych w linii PE. Jak nastąpi zwarcie po awarii to diody będą przewodzić przez moment i jest szansa, że różnicówka zadziała odłączając 240V od uszkodzonego urządzenia, ale jest ryzyko, że spalą się szybciej niż zadziała zabezpieczenie i kogoś może porazić 😉 

OK, dziękuje za wyjaśnienie i ostrzeżenie - nie jestem elektronikiem/elektrykiem 😢 Czyli biorąc pod uwagę moją sytuację to w takim razie minimum kable HDMI w całym systemie żeby odseparować urządzenia.

9 minut temu, erosito napisał:

Panowie da się wyłączyć przedwzmacniacz w eversolo, ponieważ mam go podłączonego do innego przedwzmacniacza ?

Volume passthrough off

1 minutę temu, NRK napisał:

Raczej on🫣

Ukryta Zawartość

Tak masz racje już przysypiałem 😊

Ukryta Zawartość

Teraz już właściwy filmik z kalibracją Room Correction z mikrofonem Umik-1 do Eversolo DMP A8 i A10.

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

W dniu 7.12.2024 o 10:49, Neokrk napisał:

musiałbyś eksperymentować, ja miałem wpięty w procesor KD , finalnie wylądował na poziomie przed kondycjonerem Taga PC 5000

W dniu 30.11.2024 o 01:58, hudykot napisał:

Korzystał ktoś z innych zasilaczy niż fabrycznych?

Np 

Ukryta Zawartość

Poproszę o info. 

Pozdrawiam 

Od tygodnia użytkuje powyższy zasilacz, efekt mogę określić jako ewolucję ale nie rewolucję, dźwięk stał się delikatniejszy, scena jest odrobinę głębsza i większa, jest więcej powietrza, separacji między instrumentami... ja nie żałuję, zasilacz zostaje, w bliżej nie określonym czasie będę testował bezpośrednia zwykły A6 razem z moim z LPS 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Slim855 napisał:

Od tygodnia użytkuje powyższy zasilacz, efekt mogę określić jako ewolucję ale nie rewolucję, dźwięk stał się delikatniejszy, scena jest odrobinę głębsza i większa, jest więcej powietrza, separacji między instrumentami... ja nie żałuję, zasilacz zostaje, w bliżej nie określonym czasie będę testował bezpośrednia zwykły A6 razem z moim z LPS 

Klasyczny efekt lepszego i czystego zasilania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 4.12.2024 o 19:19, Neokrk napisał:

DMP A6 ME zostaje! 😁

Wielkie podziękowania dla Was wszystkich - namierzyłem to dziadostwo, teraz muszę to jakoś ogarnąć. Po pierwsze, antena TV naziemnnej - po wyjeciu zrobilo się ciszej, sam TV pod HDMI tez dodaje cos sam z siebie. Po drugie tuner SAT (też antenowe polaczenia) i po odłaczeniu nastala cisza! Przy polaczeniu do wzmaczniacza po XLR.

Rozumiem ze do anten sa jakies izolatory masy a do kabli hdmi - bylas sugestia zeby po optyce to zrobic. Czy macie jeszcze jakies  sugestie? 

Niestety kupa 😢 wymienilem kable hdmi na Icon8K i dalej buczy ... musze dalej sie bawic

• Pokaż nowe odpowiedzi