Skocz do zawartości
IGNORED

ceny audio kiedyś a obecnie i troszkę o krajowych recenzjach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tylko ja mam wrażenie, że pod pretekstem ostatnich zawirowań (lockdowny, wojna za wschodnią granicę) producenci zwłaszcza sprzętu audio mocno podnieśli ceny sprzętu audio?

Czasami ma się wrażenie, że odleciały one w kosmos i w żaden sposób nie oddają rzeczywistej wartości danego urządzenia.

Miałem nawet wskazać konkretne przykłady, ale może żeby nie wywoływać burzy - póki co zostanę przy ogólnym stwierdzeniu.

Dodam, że jeszcze kilka lat temu za 100 tysięcy naprawdę można było kupić absolutnie referencyjne urządzenia. Dzisiaj trzeba wydać czasami dwukrotnie więcej za coś, co może i jest dobre, ale czy referencyjne?

Inna kwestia to nasze krajowe recenzje. Mam wrażenie, że opierają w wielu przypadkach się na założeniu, że kasa dla polskiego klienta nie stanowi w ogóle problemu, jakby nasz kraj byłby najbogatszy na świecie, audio-snobizmu i łechtania męskiego ego.  Niemal nigdy w przeciwieństwie do zachodnich recenzji nie wspomina się, czy dany sprzęt jest tego warty. Ba - mam wrażenie, że im drożej, tym konkluzja testu mus oprzeć się na tezie "obowiązkowo do kupienia". Tak jakby rzeczywiście tylko pieniądze grały.

ps. miał ten być post w pierwszej kolejności umieszczony w high-endzie, ale problem dotyczy całego audio.

Mam podobne wrażenie. Zastanawiam się dla kogo ten sprzęt z górnej półki ? 

A recenzje - nie czytałem takiej żeby ewidentnie krytycznie się recenzent wypowiedział i brak odniesienia w ocenie do ceny o czym napisałeś. Co innego Wzmak za 20k I to jak "ma grać" a co innego jakiś za 100k 

A ja mam wrażenie, że taki temat już jest na AS.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

@Melomani nie będzie lepiej. Jest coraz mniej dużych firm produkujących sprzęt audio na większą skalę. Te co zostały już nie działają samodzielnie tylko zostały przejęte przez różnej maści fundusze inwestycyjne więc przede wszystkim obowiązuje zasada maksymalizacji zysku - udziałowcy mają jak najwięcej zarobić.

Użyty przez Ciebie termin "producenci" jest mocno na wyrost. Większość sprzętu audio nawet o tych cenach w setkach tysięcy, który przywołujesz we wpisie @Meloman powstaje na zasadzie: "designed in Europe, made in China" Celowo też nie podaję żadnych nazw firm bo zaraz będzie zadyma.

Sprzęt z górnej półki jest dla tych, którzy mają nadmiar kasy i nie wiedzą już co z nią robić. Nie ma żadnej korelacji między ceną a jakością grania. Przekonałem się o tym szukając kolumn czy wzmacniacza.

Niestety tak działa inflacja, czyli wypuszczenie na rynek więcej pieniędzy niż towarów i usług. Wszystko się wtedy rozregulowuje, nikt nie chce zostać z gotówką w dłoni. Firmy mają wyższe koszty a dodatkowo zwiększają wtedy marże. Pieniądz już nie odzyska wcześniejszej wartości. To jest droga w jednym kierunku.

Godzinę temu, Elbing napisał:

@Melomani nie będzie lepiej. Jest coraz mniej dużych firm produkujących sprzęt audio na większą skalę. Te co zostały już nie działają samodzielnie tylko zostały przejęte przez różnej maści fundusze inwestycyjne więc przede wszystkim obowiązuje zasada maksymalizacji zysku - udziałowcy mają jak najwięcej zarobić.

Użyty przez Ciebie termin "producenci" jest mocno na wyrost. Większość sprzętu audio nawet o tych cenach w setkach tysięcy, który przywołujesz we wpisie @Meloman powstaje na zasadzie: "designed in Europe, made in China" Celowo też nie podaję żadnych nazw firm bo zaraz będzie zadyma.

Sprzęt z górnej półki jest dla tych, którzy mają nadmiar kasy i nie wiedzą już co z nią robić. Nie ma żadnej korelacji między ceną a jakością grania. Przekonałem się o tym szukając kolumn czy wzmacniacza.

Dodaj do tego mitologię,  mistykę i wiarę w cuda odbierane przez uszy "wiem co słyszę "

Dziedzina gdzie  technikę i inżynierów zastąpiono ściemą.

Dlatego uwagę kieruję w stronę grania studyjnego.

59 minut temu, miętowy napisał:

...Dziedzina gdzie  technikę i inżynierów zastąpiono ściemą...

audiofilskim powietrzem i audio - voodoo...

Nie jest to tylko polska specyfika. Pod artykułami na stronie Stereophile coraz częściej można spotkać komentarze o oderwaniu od rzeczywistości tak producentów, jak i recenzentów. 

Z jednej strony działa inflacja. Z drugiej strony, zainteresowanie sprzętem audio w społeczeństwie spadło (z możliwym wyjątkiem słuchawek), więc producenci decydują się sprzedawać mniej sztuk produktów wysokomarżowych. 

14 minut temu, Elbing napisał:

audiofilskim powietrzem i audio - voodoo...

Kiedyś to było! Sprzęt wypakowany po brzegi.

Sony Ta N1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pioneer Exclusive M5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Gość

(Konto usunięte)

Dacie radę ! Ceny kabli w Obi nie poszły tak mocno czy tam w Leroy Merlin. Niedługo UNITRA, Tonsil...byleby subwoofery mieli to się utrzyma.

@sidrupopadłeś w drugą skrajność. Nie ma sprzętu budżetowego przyzwoicie wykonanego.

Nikt  nie jest w stanie mnie przekonać, że odtwarzacz CD w środku którego  jest prosty CD - ROM, dwie płytki arduino, zasilacz impulsowy, parę taśm komputerowych jest wart 6000 złotych polskich.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Elbing napisał:

@sidrupopadłeś w drugą skrajność. Nie ma sprzętu budżetowego przyzwoicie wykonanego.

Nikt  nie jest w stanie mnie przekonać, że odtwarzacz CD w środku którego  jest prosty CD - ROM, dwie płytki arduino, zasilacz impulsowy, parę taśm komputerowych jest wart 6000 złotych polskich.

Spójrz na Primare Cd32

21 minut temu, sidru napisał:

Spójrz na Primare Cd32

To nie jest sprzęt budżetowy. Za te pieniądze to bym już wolał Denona DCD 2500 NE. To Primare wygląda jak ubogi kuzyn przy nim.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Elbing napisał:

To nie jest sprzęt budżetowy. Za te pieniądze to bym już wolał Denona DCD 2500 NE. To Primare wygląda jak ubogi kuzyn przy nim.

Dałem Ci przykład o który pytałeś. Odtwarzacz CD o brzmieniu klasy Hi-end z dostępnym laserem i bardzo dobrze zbudowany poniżej 6kpln.

Ostatnia cena z alle... to 7999 PLN, wyjściowa 10 kPLN... Daleko mu do budżetowego sprzętu ceną...  wykonaniem prędzej...

4 godziny temu, Elbing napisał:

Sprzęt z górnej półki jest dla tych, którzy mają nadmiar kasy i nie wiedzą już co z nią robić. Nie ma żadnej korelacji między ceną a jakością grania. Przekonałem się o tym szukając kolumn czy wzmacniacz

Czuję podobnie. Oczywiście nie jestem multimilionerem i raczej staram się rozsądnie wydawać swoje pieniądze.

Z drugiej strony nie jestem też jakimś tam gołudpcem i stać mnie na daca za 200 tysi, ale musiałbym być mocno walnięty, aby tyle wydać, lub tak jak piszesz - dysponować taką kasą, że nie wiadomo co z nią robić, czyli te minimum kilka, kilkanaście milionów na koncie.

Wzrosły ceny paliw, energii, marchewki i buraków więc dlaczego ceny audio miały by NIE wzrosnąć (oczywiście nieco sarkazm z mojej strony).

W takim trendzie nieważne czy ktoś MUSI podnieść ceny czy podnosi je tylko z tego powodu że jest ku temu okazja - czy to inflacja , wojna , pandemia itp itd.

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Kiedyś to było!

KIedyś ktoś fajnie to ujął że najlepsze audio to już było. Teraz to już wariacje tego.  Podobnie z muzyką

Edytowane przez mcemsi
3 godziny temu, fafarskid napisał:

Niestety tak działa inflacja, czyli wypuszczenie na rynek więcej pieniędzy niż towarów i usług. Wszystko się wtedy rozregulowuje,

Inflacja nie tłumaczy aż takich podwyżek czy ten cen sprzętu. Zwłaszcza z górnej półki.

Sony Ta N1

Ukryta Zawartość

Pioneer Exclusive M5

Ukryta Zawartość

Piękne klocki. Łezka w oku. Jeśli grają jak wyglądają to bajka. Lubię taką symetrię w budowie jak w tym Sony

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Garfield napisał:

Stereophile coraz częściej można spotkać komentarze o oderwaniu od rzeczywistości tak producentów, jak i recenzentów.

Ale w Stereophile częstokroć jednak były komentarze, że sprzęt jest rzeczywiście drogi, ale jednak warty swojej wyceny,

W naszych testach takich konkluzji nie uświadczysz. Zwłaszcza żałośnie to brzmi, jeżeli taką recenzję pisze autor, który sam się przyznaje, a nawet chwali, że wszystko w dziedzinie audio zawdzięcza bogatej żonie.

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Sony Ta N1

Ukryta Zawartość

Pioneer Exclusive M5

Ukryta Zawartość

To inna para kaloszy. Kiedyś rzeczywiście jest za ceną szła jakość i świetne wykonanie.

Dzisiaj pewien europejski producent przedstawia swój nowy wzmacniacz, dwa razy droższy od swojego dość słynnenogo brata, który tak naprawdę różni się tylko w detalach. Ba! Nie jest to nawet w pełni konstrukcja dual-mono, bo jest jeden zasilacz, mimo, że specyfikacja mówi co innego (znaczy się kłamie).

8 minut temu, mcemsi napisał:

KIedyś ktoś fajnie to ujął że najlepsze audio to już było. Teraz to już wariacje tego.

No bo jeżeli się tak szczerze zastanowić to gdzie od roku 1982 r. jest ten techniczny postęp w audio?

Że mamy z wysokim próbkowaniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spójrzcie na DAC rozwijane od ponad 40 latach. Uwzględniając nawet koszty badań, materiałów oraz dodając prowizje 100% to takie urządzenie nie powinno kosztować więcej niż 100 tysięcy, a pewnie i mniej.

Co jest takiego w nim drogiego z komponentów, że musi kosztować gruuubo więcej?

To samo dotyczy się kolumn. Zasadniczo to są bardzo proste konstrukcje. I żeby dwa kawałki drewna kosztowały dzisiaj nawet 400 tysi??? No ludzie, no proszę was!

Ponad wszystko zysk! 
No ale, jest popyt? Jest podaż.

Dana rzecz jest tyle warta ile ktoś chce za nią zapłacić. @Melomanskoro są chętni do płacenia takich kwot za kolumny, kable, wzmacniacze czy inny sprzęt audio to znajdą się sprzedający. Realna wartość tych nawet bardzo drogich sprzętów to już zupełnie inna sprawa.

Koszty materiałowe to raz, dwa płacić trzeba za tzw myśl techniczną. 

1 minutę temu, Elbing napisał:

😂🤣😂🤣😂🤣

Śmiech śmiechem, ale producenci tak to właśnie opisują 🙂 

Własne rozwiązania dopracowywane od 20-30 lat.

Np Luxman i ich  ODNF, najnowsza wersja 4.0 i LECUA.

Accu, Denon, Yamaha, Pass każdy ma swój sposób mniej lub bardziej różniący się od konkurencji 🙂

Ale ja się nie śmiałem z firm, które wymieniłeś @Tajitsu. Zobacz ile kosztuje najdroższy wzmak Denona czy Accu. Przecież jakieś małe firemki/manufaktury mają sprzęt za krotności cen sprzętu z najwyższej półki tych firm co podałeś. Tam jest bardziej myśl biznesowa niż techniczna...

Dokładnie tak. Wszystko się zgadza. Napisałem jedynie jak to „widzą” producenci usprawiedliwiając swoje ceny. Niestety jest drogo!

Bardziej słowo "producenci" powinno być w cudzysłowiu. Już pisałem wcześniej, że większość producentów sprzętu audio bazuje na modelu designed in EU/USA, made in China/Vietnam. Gdzie tu jakaś myśl techniczna, jeśli nie ma nadzoru nad produkcją. Bardzo się przewieźli na tym modelu funkcjonowania Francuzi z Advance Acoustic - jakość wzmacniaczy z chińskich linii produkcyjnych była tak słaba, że mało co nie padli. Japończycy z Denona najwyższe modele sprzętu audio produkują u siebie.

Miałem na mysli właśnie te wysokie modele produkowane w Japonii. Z tego co się orientuję Accu produkuje w kraju, Luxman również.

Yamaha przeniosła produkcje do Malezji, ale nie wiem czym najwyższe modele np AS-3200 są tam produkowane.

Inna kwestia to rozróżnienie produkcji od montażu. Co jeśli wszystkie części elektroniczne są Made in Japan, ale w całość są składane np w Malezji?

Edytowane przez Tajitsu

• Pokaż nowe odpowiedzi