Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki pokoju dziennego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ponieważ zakończyłem konfigurację mojego sprzętu postanowiłem dopracować akustykę mojego pokoju żeby poprawić komfort słuchania muzyki.

Mój pokój ma wymiary 17,5 metra kwadratowego i ma proporcję 3,5 - 5 metra, sprzęt ustawiony jest na krótszej ścianie, chciałbym zlikwidować delikatny pod głos oraz uporządkować bas (moim zdaniem mam za dużo basu).

Co można zrobić żeby poprawić odsłuch w moim pokoju, poprawić akustykę z zachowaniem wyglądu oraz co najważniejsze, z uwzględnieniem czynnika "Żona"

Przesyłam zdjęcia mojego pokoju.  

Na zdjęciu jest stary dywan, nowy jest większy ok 30%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20210925_104921.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RafalAudio
https://www.audiostereo.pl/topic/163612-poprawa-akustyki-pokoju-dziennego/

… chciałbym zlikwidować delikatny pod głos oraz uporządkować bas (moim zdaniem mam za dużo basu).
….
Co można zrobić żeby poprawić odsłuch w moim pokoju, poprawić akustykę z zachowaniem wyglądu oraz co najważniejsze, z uwzględnieniem czynnika "Żona"

Przy tych oczekiwaniach de facto nic nie mozna zrobic

Aby zredukowac poglos, musial bys uzyc wieksze absorbery/panele, ktore zdecydowanie zmienia wyglad (szpetne).

A na korekcje basu nie dzialaja zadne ustrojstwa, ktore ty albo zona jestescie gotowi zaakceptowac (szpetne i WIELKIE).

Jedyne co mozesz zastosowac bez ingerencji w optyke to DSP / DRC. To pomoze skorygowac bas (i pare innych problemow), ale nie zredukuje poglosu

Zawsze da się coś zrobić. Dorzuciłbym zasłony, grubszy dywan, żaluzje. Można się pokusić o pułapki basowe w narożnikach. Na ściany obrazki na płótnie w ramach 5 cm, a pod nimi wełna. Grubszy dywan. Tym sposobem pozostaniesz przy salonowym stylu. Jeśli jednak chcesz iść dalej to zainwestuj w panele rozpraszające i pochłaniające, jedyna przeszkoda to akceptacja partnerki 😉

Jeśli jest to salon i pokój do życia codziennego, a żona gra tu pierwsze skrzypce to zostaje  tylko konwencjonalne działanie ... Na zdjęciu nie widzę suba a szkoda ....Bo to opcja do  poprawy basu ....w jakimś tam  stopniu oczywiście... Pojeździłbyś nim trochę po pokoju i bas by się może poprawił w miejscu odsłuchu .Resztę problemów z  basem załatwić można jakąś elektroniką  tak jak @xajaspisze ... np .MiniDSP Polecam ,ale tu potrzebne są pomiary umikiem  żeby wyłuszczyć problem.Ewentualnie jakiś dobry sub z korekcją pomieszczenia.

Pogłos ?

Jak najbardziej tak jak @DrWredman pisze obrazy jakiś duży kwiat ,kanapa  grube zasłony i gruby dywan...najlepiej taki z pianomatem. Wiadomo, że  nie będzie wzorowo.Jednak na 100% uzyskasz poprawę.Najgorsze są gołe ściany  sufit i podłoga....

Też miałem na początku takie dążenie...podstawowe graty pokoju i co...?.I jakiegoś szału nie było!.Zeby było słychać różnice w poprawie grania to pogłos i duża igneracja w bas ,wtedy  możemy mówić że muzyka zabrzmiała dużo lepiej i słychać wyraźnie .

• 3 tygodnie później...

@RafalAudio

Proponuję na sufit panele pochłaniające, np: w rozmiarze 120x120x4cm, 2 lub 4 sztuki - skutecznie zmniejszą pogłos i można dorzucić LEDy co da ambientowe podświetlenie, idealne do odsłuchów.

Nad kanapą panele pochłaniające beżowe żeby pasowały do pokoju w rozmiarze 60x60cm.

Bezpośrednio za kolumnami po 1 pochłaniaczu 120x60x11cm. Kolor tkaniny  dobrany pod kolor ścian.

Wszystko możesz zamówić u mnie, montaż też jest możliwy.

Ukryta Zawartość

relizacja sufit przed.jpg

sufit (1).jpg

sufit (2).jpg

panele na sciany  bezowe.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

W dniu 13.06.2023 o 13:58, RafalAudio napisał:

Witam.

Ponieważ zakończyłem konfigurację mojego sprzętu postanowiłem dopracować akustykę mojego pokoju żeby poprawić komfort słuchania muzyki.

Mój pokój ma wymiary 17,5 metra kwadratowego i ma proporcję 3,5 - 5 metra, sprzęt ustawiony jest na krótszej ścianie, chciałbym zlikwidować delikatny pod głos oraz uporządkować bas (moim zdaniem mam za dużo basu).

Przesyłam zdjęcia mojego pokoju.  

Ukryta Zawartość

20210925_104921.jpg

Przy tym ustawieniu kolumn dosyć intensywnie pracuje przedpokój wraz z resztą pomieszczeń Twojego mieszkania. Jeden plus - za drzwiami masz miejsce na ewentualny rezonator, który można nastroić na problematyczną częstotliwość (która najpierw trzeba zweryfikować). Bardzo dobra propozycja Kolegi - Szefa Acoustic Lab (L3VY) z adaptacją sufitu (możesz też zastosować pianki akustyczne, które przykleisz do sufitu specjalnym klejem, jakieś płaskie, nie kupuj piramidek). Podpowiem też, że Mirek robi rurowe pułapki basowe, które można ustawić jedna na drugiej 🙂 (ja wykonuję pojedynczo stojące i raczej nie bawię się w inne kolory niż czarny). Pobaw się ustawieniem kolumn - ich pozycja w stosunku do ściany za nimi ma wiele do powiedzenia w niskim paśmie, oczywiście o ile da się manewrować tym zestawem). Życzę powodzenia! 🙂 

W dniu 18.06.2023 o 22:34, Gmow1977 napisał:

Jeśli jest to salon i pokój do życia codziennego, a żona gra tu pierwsze skrzypce to zostaje  tylko konwencjonalne działanie ... Na zdjęciu nie widzę suba a szkoda ....Bo to opcja do  poprawy basu ....w jakimś tam  stopniu oczywiście... Pojeździłbyś nim trochę po pokoju i bas by się może poprawił w miejscu odsłuchu .Resztę problemów z  basem załatwić można jakąś elektroniką  tak jak @xajaspisze ... np .MiniDSP Polecam ,ale tu potrzebne są pomiary umikiem  żeby wyłuszczyć problem.Ewentualnie jakiś dobry sub z korekcją pomieszczenia.

Pogłos ?

Jak najbardziej tak jak @DrWredman pisze obrazy jakiś duży kwiat ,kanapa  grube zasłony i gruby dywan...najlepiej taki z pianomatem. Wiadomo, że  nie będzie wzorowo.Jednak na 100% uzyskasz poprawę.Najgorsze są gołe ściany  sufit i podłoga....

Ja tylko w kwestii roślin, bo elektroniczna korekcja to nie moja bajka: podobno dobrze akustycznie pracują rośliny stabilizowane, np chrobotek - umieszczony w jakiejś ciekawej konstrukcji (czytałem, ale nie jeszcze nie zdążyłem sprawdzić). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, zymmy napisał:

Ja tylko w kwestii roślin, bo elektroniczna korekcja to nie moja bajka: podobno dobrze akustycznie pracują rośliny stabilizowane, np chrobotek - umieszczony w jakiejś ciekawej konstrukcji (czytałem, ale nie jeszcze nie zdążyłem sprawdzić)

No to kolego  do roboty....👍może najwyższy czas u Zbynia to przetestować ...A nóż to rozwiązanie z chrobotkiem  w jakiejś ciekawej konstrukcji 😅sprawdzi się w jego "zaawansowanej adaptacji akustycznej...." 

Do dzieła nie marnuj ani chwili 😉

A i oczywiście opisz ,czy coś to dało ...

E tam..... Lepiej wyhoduj sobie takiego bass trapa

Ukryta Zawartość

Niestety dorosłe okazy (jak na zdjęciu) kosztują kilka tysięcy. Za to nasiona kilka złotych. Jedyny problem tego rozwiązania, że rośnie bardzo wolno. Roczna wygląda tak

juka.thumb.jpg.a28d7594f7936cca0846f2c480e7df3c.jpg

Czterech liter nie urywa ale jeszcze tylko kilkadziesiąt lat i będzie jak ze zdjęcia 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Znalazłem na forum to wklejam....Może ktoś podąży  tym tropem😉 

Badania z udzioałem chrobotka były prowadzone m.in. w Instytucie Akustyki Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Także trzeba szukać, czytać, żeby wiedzieć 🙂 

W dniu 11.07.2023 o 23:02, Gmow1977 napisał:

No to kolego  do roboty....👍może najwyższy czas u Zbynia to przetestować ...A nóż to rozwiązanie z chrobotkiem  w jakiejś ciekawej konstrukcji 😅sprawdzi się w jego "zaawansowanej adaptacji akustycznej...." 

Ok, obiecuję - ale jak tylko Ty przetestujesz linkowanego gdzieś tu przeze mnie bass-pluga (jako entuzjasta nowych źródeł niskich tonów nie powinieneś wzbraniać się przed takimi opcjami) i opiszesz swoje doznania 😉 

9 minut temu, zymmy napisał:

Badania z udzioałem chrobotka były prowadzone m.in. w Instytucie Akustyki Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Kto, jakiś link masz? 

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

Kto, jakiś link masz? 

Jan Wesołowski - do badań niestety nie dotarłem, znalazłem tylko krótką wzmiankę: 

Ukryta Zawartość

ale mam coś innego w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale nie będzie takiej realizacji, bo już nie mam miejsca. Jedynie kwiatki wiszące pomiędzy panelami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, zymmy napisał:

ale jak tylko Ty przetestujesz linkowanego gdzieś tu przeze mnie bass-pluga

Co to....? ...Gdzie to....?🤔

Daj to zgłębię temat 👍

16 godzin temu, zymmy napisał:

Jan Wesołowski - do badań niestety nie dotarłem, znalazłem tylko krótką wzmiankę: 

Ukryta Zawartość

To jest w zasadzie raczej ściema.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W dniu 11.07.2023 o 23:02, Gmow1977 napisał:

A z takiej racji że nie testuję żadnych kwiatów. piotrek7.

5 godzin temu, przemak napisał:

To jest w zasadzie raczej ściema.

Nie wiem skąd takie autorytatywne poglądy... no ale każdy ma do nich prawo (choć arogancja idzie w parze z ignorancją).
A zapoznałeś się z drugim, podanym przeze mnie, odnośnikiem? 

Edytowane przez zymmy
Nie znasz się na akustyce, nie potrafisz przeprowadzić, zobrazować swoich pomiarów, ani żadnych prawidłowo zinterpretować.

Nie wiem skąd takie autorytatywne poglądy... no ale każdy ma do nich prawo (choć arogancja idzie w parze z ignorancją).

I ty chcesz pokazywac palcem na innych
11 godzin temu, zymmy napisał:

Nie wiem skąd takie autorytatywne poglądy... no ale każdy ma do nich prawo

Nie wiem, skąd pomysł, że chodzi o poglądy. Ja po prostu sprawdziłem i jedyny człowiek o tym imieniu i nazwisku który miał coś do czynienia z UAM to były student socjologii, a jedyny znany fizyk o tym imieniu i nazwisku był fizykiem jądrowym i zmarł ponad czterdzieści lat temu. Pomijając nazwisko, takich badań przez kogoś z zewnątrz nikt tu nie pamięta. Tak na marginesie - prace naukowe łatwo znaleźć, jeżeli nie da się ich znaleźć, to zwykle po prostu nie istnieją.

11 godzin temu, zymmy napisał:

(choć arogancja idzie w parze z ignorancją)

Właśnie, jak widać.

nagrywamy.com

W dniu 10.07.2023 o 22:28, Acoustic Lab napisał:

Proponuję na sufit panele pochłaniające, np: w rozmiarze 120x120x4cm, 2 lub 4 sztuki - skutecznie zmniejszą pogłos i można dorzucić LEDy co da ambientowe podświetlenie, idealne do odsłuchów.

Panele sufitowe robią robotę z pogłosem👍. U siebie dałem dwie płyty Nida Sonic, co dało panel 2,4m x 2m, zawieszony 7cm od sufitu, o pustę w 3/4 wypełniłem wełną mineralną. Efekt, pogłos od 150Hz w granicach 0,5ms, a od 300Hz poniżej 0,4ms. W planach dwa panele 100x50x10 na frontową ścianę na pierwsze odbicia.

Natomiast, żałuję że takie samego nie dałem do mniejszego pokoju, bo mam echo trzepocące. Montaż Nida Sonic odpada, bo pokój świeżo po wykończeniu i znów brudu będzie przy montażu. W grę wchodzi podwieszenie gotowych paneli na haczykach z przestrzenią około 10cm, np.

Ukryta Zawartość

@RafalAudio myślę że u ciebie powieszenie z 6 takich paneli na sufit dało by pozytywny efekt na pogłos i będzie pokój ciekawej wyglądał 🙂 kto się nie zna pomyśli że to dekoracja. Dałbym je wzdłuż pokoju w dwóch rzędach. I jak już radzono dwa absorbery z wełny po bokach TV na pierwsze odbicia. Strasznie daleko masz punkt odsłuchu, na Twoim miejscu sprawdziłbym jaki efekt da zbliżenie do kolumn i jak pozytywny to dokupienie fotela do odsłuchów🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 14.07.2023 o 09:50, przemak napisał:

Nie wiem, skąd pomysł, że chodzi o poglądy. Ja po prostu sprawdziłem i jedyny człowiek o tym imieniu i nazwisku który miał coś do czynienia z UAM to były student socjologii, a jedyny znany fizyk o tym imieniu i nazwisku był fizykiem jądrowym i zmarł ponad czterdzieści lat temu. Pomijając nazwisko, takich badań przez kogoś z zewnątrz nikt tu nie pamięta. Tak na marginesie - prace naukowe łatwo znaleźć, jeżeli nie da się ich znaleźć, to zwykle po prostu nie istnieją.

Właśnie, jak widać.

Bardziej chodziło mi o całokształt Twojej wypowiedzi - która wybrzmiała (przynajmniej dla mnie) sarkastyczno-sceptycznie, nie tyle, co do samego zastosowania mchów i porostów 😉 , ale negowanie możliwości, że ktokolwiek, kiedykolwiek prowadził badania w tym temacie. A pana Jana Wesołowskiego - faktycznie nie można znaleźć (w odniesieniu do tej uczelni) 

W dniu 14.07.2023 o 12:02, Prewwit napisał:

Panele sufitowe robią robotę z pogłosem👍. U siebie dałem dwie płyty Nida Sonic, co dało panel 2,4m x 2m, zawieszony 7cm od sufitu, o pustę w 3/4 wypełniłem wełną mineralną. Efekt, pogłos od 150Hz w granicach 0,5ms, a od 300Hz poniżej 0,4ms. W planach dwa panele 100x50x10 na frontową ścianę na pierwsze odbicia.

Natomiast, żałuję że takie samego nie dałem do mniejszego pokoju, bo mam echo trzepocące. Montaż Nida Sonic odpada, bo pokój świeżo po wykończeniu i znów brudu będzie przy montażu. W grę wchodzi podwieszenie gotowych paneli na haczykach z przestrzenią około 10cm, np.

Ukryta Zawartość

@RafalAudio myślę że u ciebie powieszenie z 6 takich paneli na sufit dało by pozytywny efekt na pogłos i będzie pokój ciekawej wyglądał 🙂 kto się nie zna pomyśli że to dekoracja. Dałbym je wzdłuż pokoju w dwóch rzędach. I jak już radzono dwa absorbery z wełny po bokach TV na pierwsze odbicia. Strasznie daleko masz punkt odsłuchu, na Twoim miejscu sprawdziłbym jaki efekt da zbliżenie do kolumn i jak pozytywny to dokupienie fotela do odsłuchów🙂

Żeby zlikwidować echo trzepoczące nie są potrzebne aż tak daleko idące zabiegi, wystarczyć powinno parę paneli pochłaniających o niewielkiej grubości (mogą być np. "obrazy akustyczne", czyli płótno podklejone z tyłu cienką warstwą pianki akustycznej lub nawet dekoracyjne elementy drewniane) wieszanych naprzemiennie (panel, bez panelu, panel, bez panelu, a na przeciwnej ścianie: bez panelu, panel, bez panelu), na podłodze krótkowłosy dywan z dobrym podkładem, tylna ściana z dyfuzorami - chodzi o to, żeby każda oś pokoju miała, choć z jednej strony, zabezpieczoną powierzchnię odbić.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, przemak napisał:

Dokładnie zacytowałem, na co odpowiadam, wystarczyło przeczytać. Tymczasem po ignorancji i arogancji mamy gimnazjalną elokwencję mającą zamaskować zwykły brak jaj. Widać jak na dłoni. Twój wybór. 

Możesz pokazać swoje pomiary akustyczne, tylko nie z dsp .Bo jak kiedyś pokazałem swoje i powiedziałem że nie trawie dsp to zaraz okazało się że mnie nie rozumiecie, to było widać w polubieniach.I jak się okazało to każdy miał dsp ,czyżby zbieg okoliczności. 

Wsparcie między sobą to macie dobre nie ma co,a jak człowiek robi dobrą robotę to wychodzi na tym najgorzej. 

A może żal że nie możecie adoptować swoich ścian i trzeba skreślić takie rozwiązania .

…,a jak człowiek robi dobrą robotę to wychodzi na tym najgorzej. 
A może żal że nie możecie adoptować swoich ścian i trzeba skreślić takie rozwiązania .

My tu jestesmy w watku „poprawa akustyki pokoju“. Jakosc „dobrej roboty“ przy poprawie akustyki pokoju nie jest mierzona typem i iloscia skrzynek rozwieszonych na scianach
11 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Możesz pokazać swoje pomiary akustyczne, tylko nie z dsp .Bo jak kiedyś pokazałem swoje i powiedziałem że nie trawie dsp to zaraz okazało się że mnie nie rozumiecie, to było widać w polubieniach.I jak się okazało to każdy miał dsp ,czyżby zbieg okoliczności. 

Wsparcie między sobą to macie dobre nie ma co,a jak człowiek robi dobrą robotę to wychodzi na tym najgorzej. 

Było, ale zignorowałeś, pokazałem kiedyś dla mojego jednego systemu:

Ukryta Zawartość

żeby pokazać, co trzeba zrobić z pomieszczeniem ZANIM zaczniemy cokolwiek aplikować elektronicznie. Jak widać u mnie korekcja dla niedocenianych starych JBL TLX9 jest niewielka a i to można zmniejszyć tłumiąc tweeter czy generalnie przykładając się do zwrotnicy (te zestawy głośnikowe mają 30 lat). Ale ja mam tak między innymi:

IMG_20230502_204613_(300_x_500_piksel).jpg

IMG_20230502_210708_(300_x_500_piksel).jpg

pul.thumb.jpg.365bb0227b104452aef85390ecba9062.jpg

(płyta cd dla złapania proporcji)

Teraz pokaż swoją "dobrą robotę" w pomieszczeniu z równomiernością +/-4dB. A może żal że nie możesz adoptować tak swoich ścian i trzeba skreślić takie rozwiązania 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi