Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 30k i 21m2

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, S4Home napisał:

Zapomniałem o tym że w Polsce mamy takie podejście... Segregowanie ludzi, gość z branży znaczy że oszust i kłamca. MASAKRA!!!!

Swoimi wpisami to udowadniasz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Buchardt, JBL, Dynaudio, KEF

Za wersję pasywną trzeba zapłacić dużo więcej. A zagra na podobnym poziomie. 

@Piopio ja słuchałem większość kolumn, no co ci poradzę takie mam zdanie, zresztą producenci też nie ukrywają tego że systemami aktywnymi aspirują do tych klasycznych. Jest to rozwiązanie wygodne i dosyć proste, aczkolwiek bazuje na nowoczesnej technologii, dlatego też jest w wyższych pieniążkach 🙂

6 minut temu, S4Home napisał:

Zapomniałem o tym że w Polsce mamy takie podejście... Segregowanie ludzi, gość z branży znaczy że oszust i kłamca. MASAKRA!!!!

Znajdź mi swój chodź jeden post w którym polecasz kolumny aktywne.

10 minut temu, NRK napisał:

Było by to zaprzeczeniem co napisałem wcześniej aczkolwiek wszystko zależy od sytuacji jaka panuje w pomieszczeniu. Sporo razy zdarzało polecać się aktywne KEF'y LSX lub też LS50 bo były to bardzo udane paczki, co nie zmienia faktu, że jeśli mógłbym kupić klasyczny system w cenie LS50 Wireless II to wolał bym podstawki od KEF'a model R3 + jakiś podstawowy wzmacniacz typu AXR100 lub MR780 w zależności od tego czy poszedł bym w ocieplenie bądź też jaśniejsze granie.

W późniejszym czasie mam ten komfort że mogę zmienić wzmacniacz na jakiegoś Roksana K3 lub Vincenta 228/237 i cieszyć się o wiele lepszą jakością, a w przypadku aktywnych pozostaje tylko sprzedaż i zakupy na nowo, co raczej nie wyjdzie na plus w portfelu 🙂

31 minut temu, S4Home napisał:

Jest to rozwiązanie wygodne i dosyć proste, aczkolwiek bazuje na nowoczesnej technologii, dlatego też jest w wyższych pieniążkach 🙂

Wyższych ? Mijasz się z prawdą. 

Złóż system pasywny z Buchardt S400 mk2, KEF LS50 Meta, Dynaudio Evoke30 który dorówna wersji aktywnej pod względem funkcjonalnym i brzmieniowym. I będzie tańszy. 

Pamiętaj, że wersje aktywne Buchardt i Dynaudio mają wbudowaną korekcję akustyki pomieszczenia. 

17 minut temu, S4Home napisał:

podstawki od KEF'a model R3 + jakiś podstawowy wzmacniacz typu AXR100 lub MR780

Chyba żartujesz 😉 

18 minut temu, S4Home napisał:

W późniejszym czasie mam ten komfort że mogę zmienić wzmacniacz na jakiegoś Roksana K3 lub Vincenta 228/237 i cieszyć się o wiele lepszą jakością,

Serio ? Niby na jakiej podstawie będzie lepiej ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skoro takie dobre to czemu sprzedaje się jeden zestaw aktywny na 50 a może i na 100? Przecież klienci testują to widzą co kupują i co chcą 😉 

Rozmowa nie prowadzi w dobrą stronę, a ja również nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać. Wyraziłem swoje zdanie opiewające się na kilkunastu latach doświadczenia w tej branży, a przykład również Ci podałem.

Co do korekcji akustyki, jedni ją kochają inny nienawidzą, więc to w dwie strony idzie, zależy co do kogo przemawia. Jedni wolą mieć Lyngodrfa apkę i tysiąc funkcji, a inni tylko włącznik na wzmacniaczu i gałkę głośności.

Edytowane przez S4Home
Skoro takie dobre to czemu sprzedaje się jeden zestaw aktywny na 50 a może i na 100? Przecież klienci testują to widzą co kupują i co chcą

Moze dlatego, ze nie moga kombinowac z kabelkami, sieciowkami, wzmacniaczami,…. i nie maja o nich pojecia?
24 minuty temu, S4Home napisał:

Skoro takie dobre to czemu sprzedaje się jeden zestaw aktywny na 50 a może i na 100?

Bo ludzie są mało świadomi a branża im wciska zestawy pasywne. 

Stanę tu trochę w obronie branży, w studiach faktycznie aktywne to wygoda, ale w domu lubię pokręcić sobie gałkami w moich wzmakach bo przecież nie mam miksera 🙂 

34 minuty temu, S4Home napisał:

W późniejszym czasie mam ten komfort że mogę zmienić wzmacniacz na jakiegoś Roksana K3 lub Vincenta 228/237 i cieszyć się o wiele lepszą jakością, a w przypadku aktywnych pozostaje tylko sprzedaż i zakupy na nowo, co raczej nie wyjdzie na plus w portfelu

No właśnie o tym pisałem, dojenie klienta.

Mało chyba jeszcze wiesz o aktywnych.

5 minut temu, paww napisał:

Stanę tu trochę w obronie branży, w studiach faktycznie aktywne to wygoda, ale w domu lubię pokręcić sobie gałkami w moich wzmakach bo przecież nie mam miksera 🙂 

A wiesz ile jest kręcenia w aktywnych?

Głowa by cię rozbolała.😀

5 minut temu, NRK napisał:
38 minut temu, S4Home napisał:

W późniejszym czasie mam ten komfort że mogę zmienić wzmacniacz na jakiegoś Roksana K3 lub Vincenta 228/237 i cieszyć się o wiele lepszą jakością, a w przypadku aktywnych pozostaje tylko sprzedaż i zakupy na nowo, co raczej nie wyjdzie na plus w portfelu

No właśnie o tym pisałem, dojenie klienta.

Mało chyba jeszcze wiesz o aktywnych.

Znaczy się osobiście twierdzę że nie jest to dojenie tylko inteligentne podejście do zakupu, niektórzy na start kupują lepsze kolumny i podstawowy wzmacniacz żeby później kupić sobie coś docelowego, w przypadku kolumn aktywnych jest to sprzedaż całego sprzętu i kupowanie później od zera. Jeszcze raz napiszę, nie jest to dojenie klientów 😄 

„Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia”

20 minut temu, S4Home napisał:

Jeszcze raz napiszę, nie jest to dojenie klientów 😄 

I jest taniej niż zakup kolumn aktywnych ? 😉 

13 minut temu, Piopio napisał:

Napiszę to na przykładzie KEF'a, bo już o nich rozmawialiśmy. KEF LS50 Wireless II kosztują aktualnie w detalu 13000zł, a klasyczne LS50 wychodzą 6000zł detaliczne (posługuje się cenami rynkowymi detalicznymi). Czyli patrząc na ten przykład zostaje Kowalskiemu 7000zł na zakup wzmacniacza. I teraz podsumowanie, wydaje mi się że za 7000zł można kupić na prawdę przyzwoity wzmacniacz, o sporym zapasie mocy. W takich pieniążkach można również pozwolić sobie na hybrydę lub lampę wiec klienta ma wybór i to jest rzecz kluczowa. 

18 minut temu, Piopio napisał:

Miałem okazje słuchać aktywnych i myśle ze bardziej chodzi branży k to ze w dzielonym idzie w razie czego łatwiej wprowadzić zmiany w brzmieniu typu wymiana samego wzmacniacza lub kolumn lub źródła czy odrazu całego systemu. 

27 minut temu, S4Home napisał:

Napiszę to na przykładzie KEF'a, bo już o nich rozmawialiśmy. KEF LS50 Wireless II kosztują aktualnie w detalu 13000zł, a klasyczne LS50 wychodzą 6000zł detaliczne (posługuje się cenami rynkowymi detalicznymi). Czyli patrząc na ten przykład zostaje Kowalskiemu 7000zł na zakup wzmacniacza. I teraz podsumowanie, wydaje mi się że za 7000zł można kupić na prawdę przyzwoity wzmacniacz, o sporym zapasie mocy. W takich pieniążkach można również pozwolić sobie na hybrydę lub lampę wiec klienta ma wybór i to jest rzecz kluczowa. 

Oj oszukujesz. Bierzemy ceny rynkowe. Aktywne KEF to koszt 10K a pasywne to 4k.

Zostaje 6K na wzmacniacz i źródło. Czyli taki NAD C700 za 7K. Wychodzi więc drożej za wersję pasywną. Dodatkowo trzeba doliczyć koszt kabli głośnikowych. 

20 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Miałem okazje słuchać aktywnych i myśle ze bardziej chodzi branży k to ze w dzielonym idzie w razie czego łatwiej wprowadzić zmiany w brzmieniu typu wymiana samego wzmacniacza lub kolumn lub źródła czy odrazu całego systemu. 

Ciekawe gdzie i jak łatwiej zmienić to brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, NRK napisał:

Ciekawe gdzie i jak łatwiej zmienić to brzmienie.

Ukryta Zawartość

Panowie już bez przesady, charakterystyka kolumn będzie podobna… korektorem nie wprowadzimy stylu grania lampy czy hybrydy… mówimy o klasie D która słychać nie ważne jakie zmiany by nie zaszły. 

Ukryta Zawartość

Teraz, Mikolaj1212 napisał:

Panowie już bez przesady, charakterystyka kolumn będzie podobna… korektorem nie wprowadzimy stylu grania lampy czy hybrydy… mówimy o klasie D która słychać nie ważne jakie zmiany by nie zaszły. 

Pomyśl sobie, że to dopiero wierzchołek góry lodowej. 

Tam są jeszcze filtry.

9 minut temu, Piopio napisał:

Oj oszukujesz. Bierzemy ceny rynkowe. Aktywne KEF to koszt 10K a pasywne to 4k.

Napisałem Ci przecież że ceny detaliczne rynkowe, dodam że takie bez żadnych rabatów które przedstawia producent na bieżącą chwilę. 

10 minut temu, Piopio napisał:

Zostaje 6K na wzmacniacz i źródło. Czyli taki NAD C700 za 7K. Wychodzi więc drożej za wersję pasywną. Dodatkowo trzeba doliczyć koszt kabli głośnikowych. 

Przecież w tej wypowiedzi nie ma logiki, wziąłeś sobie jakiś losowy za drogi wzmacniacz, jeszcze w dodatku all-in-one, i wypisujesz, że się nie da bo za drogo 😅 Przypominam że rozmawiamy nadal w kontekście jakości! Ja bym wolał Regę Elex MK4 + Wiim Mini 😄 

19 minut temu, S4Home napisał:

Ja bym wolał Regę Elex MK4 + Wiim Mini 😄 

Żartujesz 😉 Wiim Mini to słabiutkie źródło. Jakością nie dorównuje temu w KEF LS50 Wireless II. 

19 minut temu, S4Home napisał:

Przecież w tej wypowiedzi nie ma logiki, wziąłeś sobie jakiś losowy za drogi wzmacniacz, jeszcze w dodatku all-in-one, i wypisujesz, że się nie da bo za drogo

Moim zdaniem to najtańsza alternatywa do aktywnych KEF. 

Współczuję klientom jak im takie badziewia wciskasz. Moim zdaniem nie znasz się na audio. Jesteś tylko sprzedawcą. 

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ja bym wolał Regę Elex MK4 + Wiim Mini 😄 

Żartujesz 😉 Wiim Mini to słabiutkie źródło. Jakością nie dorównuje temu w KEF LS50 Wireless II. 

Przecież w tej wypowiedzi nie ma logiki, wziąłeś sobie jakiś losowy za drogi wzmacniacz, jeszcze w dodatku all-in-one, i wypisujesz, że się nie da bo za drogo

Moim zdaniem to najtańsza alternatywa do aktywnych KEF. 

Współczuję klientom jak im takie badziewia wciskasz.

Widzę że to taka trochę prowokacja, rozumiem że słuchałeś tego setki razy tak jak ja, także nie wdając się w dalszą dyskusję będziemy polecać wszyscy aktywne systemy tak jak piszesz, a wszystkich klientów którzy kupili u nas system dzielony najmocniej przepraszamy, @Piopio po 10 latach nas zdemaskował 😄 

33 minuty temu, S4Home napisał:

Widzę że to taka trochę prowokacja, rozumiem że słuchałeś tego setki razy tak jak ja, także nie wdając się w dalszą dyskusję będziemy polecać wszyscy aktywne systemy tak jak piszesz, a wszystkich klientów którzy kupili u nas system dzielony najmocniej przepraszamy, @Piopio po 10 latach nas zdemaskował 😄 

Po prostu system oparty na pasywnych kolumnach jest droższy niż aktywny odpowiednik. Jakościowo może być lepszy ale to kosztuje dużo więcej niż wersja aktywna. Tyle. 

Dobre kolumny aktywne (streamujace) są na rynku dopiero od 2-3 lat. Nie licząc rynku PRO.

Edytowane przez Piopio

17 godzin temu, S4Home napisał:

O mnie tak nie myśleli jak ja pisałem 🙂

tak tylko luźno wtrącam 🙂

17 godzin temu, NRK napisał:

Nie pisałem na audiostereo pod nickiem S4home ale pisałem na forum audio. Poszukać Ci?

Polecałem je.

Panowie ale uznajmy że to będzie taniej było pisane w ueoforii pracy i wróćmy do wątku. 

Czy autor wątku coś odsłuchał? Kiedy najbliższy odsłuch i gdzie?

A kto powiedzial ze celem jest osiagniecie stylu grania lampy czy hybrydy?
Moze ktos woli Class D a lampa to syf (niewazne jakie zmiany by nie zaszly)?
Skoro takie dobre to czemu sprzedaje się jeden zestaw aktywny na 50 a może i na 100? Przecież klienci testują to widzą co kupują i co chcą  

Powroce jeszcze raz do tego argumentu.

Ile modeli zestawow aktywnych macie w programie w porownaniu na 50 zestawow pasywnych?

Czy typowy Kowalski jest wogole w stanie wykorzystac potencjal i opanowac mozliwosci oferowane przez takie aktywne zestawy (DSP/DRC itd.)? W 99% przypadkow nie jest. Podobnie jak i sami sprzedawcy
Za skomplikowane, wymaga wiekszego nakladu pracy, wiedzy, zaangazowania…

Tutaj nie wystarczy umiejetnosc przetykania kabelkow.

Dlatego, mimo ze jestem duzym zwolennikiem systemow aktywnych, jestem przekonany, ze dla zwyklego Kowalskiego pasywne zestawy sa prostszym/wlasciwym rozwiazaniem
16 minut temu, xajas napisał:

Dlatego, mimo ze jestem duzym zwolennikiem systemow aktywnych, jestem przekonany, ze dla zwyklego Kowalskiego pasywne zestawy sa prostszym/wlasciwym rozwiazaniem

Czy ja wiem ... owszem zabawa DSP wymaga trochę wiedzy ale można też grać prosto z pudełka. Stawiasz kolumny, podłączasz je do prądu, instalujesz apkę, logujesz się do serwisu i grasz ...

Czy ja wiem ... owszem zabawa DSP wymaga trochę wiedzy ale można też grać prosto z pudełka. Stawiasz kolumny, podłączasz je do prądu, instalujesz apkę, logujesz się do serwisu i grasz ...

Tak, mozna grac z prosto z pudelka.

Mozna tez sobie kupic Porsche, a potem cale zycie jezdzic na pierwszym biegu z zaciagnietym hamulcem recznym.

Ale przy takim nastawieniu wystarczy Fiacik 126p
  • Pokaż nowe odpowiedzi