Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 30k i 21m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

W związku z tym iż muszę się przeprowadzić do mieszkania z mniejszym salonem, zmienić muszę również sprzęt audio.

Obecnie posiadam zestaw składający się z: Pylon Audio Diamond 28 połączone z Audiolab 8200A oraz Copland DAC 215(jestem z niego bardzo zadowolony)

Diamondy lubią być odsunięte od ściany i w poniższym salonie będą się dusiły.

Chciał bym zostawić sobie Copland DAC 215 i dobrać ręsztę toru ale nie będę się upierał zwłaszcza jak by udało się dobrać jakąś integrę(jedna kostka mniej to mniej pytań od żony).

Szykuje się z zamiarem odsłuchu jakichś zestawów ale obecnie nie wiem nawet w co celować dlatego chętnie posłucham waszych propozycji - Budżet około 30kPLN.

Rozważam również kolumny aktywne ze względu na oszczędność miejsca jak np.: Buchardt Audio A500 lub JBL4329P jeżeli to w ogóle ma jakiś sens pod względem dźwięku.

Muzyki słucham głównie z Tidala za pomocą streamera Bluesound node 2i. Gatunki jakie preferuję to Blues, Bluesrock, Country, Rock, Hardrock i Metal.

Lubię dobrą podstawę basową przestrzeń dobry środek. Nie lubię ostrej detalicznej góry i "chudego pudełkowego/analitycznego" grania.

Poniżej zamieszczam rzut mieszkania oraz rozmieszczenie głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kargull
https://www.audiostereo.pl/topic/163581-zestaw-stereo-do-30k-i-21m2/
7 minut temu, kargull napisał:

raczej ciężko będzie o OZ

Zadzwoń do YB Audio to ci zrobię Epic aktywne w oz ale na trochę tańszych przetwornikach, wtedy kasy ci starczy.

6 minut temu, kargull napisał:

Celowałem bardziej w przedi port BR raczej ciężko będzie o OZ.

Bez różnicy gdzie będzie BR. 

Co więcej, może się okazać że u Ciebie lepiej zagrają paczki przytulone do ściany z rura z tyłu niż z przodu 😜

Ja mam OZ Linn Keilidh ok 30 cm od tylnej ściany i jest dobrze! 

21 minut temu, NRK napisał:

Zadzwoń do YB Audio to ci zrobię Epic aktywne w oz ale na trochę tańszych przetwornikach, wtedy kasy ci starczy.

Musiał bym mieć możliwość odsłuchu zanim kupię, była by to dla mnie za duża loteria.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, kargull napisał:

Musiał bym mieć możliwość odsłuchu zanim kupię, była by to dla mnie za duża loteria.

Możliwość odsłuchu u siebie czyli wypożyczenia za kaucją.

Ja bym zdecydowanie patrzył na BR do przodu. Wszystkie które miałem z tylnym to generowały "jakiś problem" . 

Co bym polecił - Triangle Antal 40th anniversary połączone z że wzmakiem po cieplekszej  stronie a może i zostawisz sobie audiolab? Jeśli nie to np Musiacal Fidelity M6si.

Jak widzę "cięższe gatunki" słuchasz a jak dla mnie Triagle to bardzo dynamiczne , rozdzielcze granie i super kontrolowanym i szybkim basem. 

Buchardt A500 z Platin Hub będą idealne. Mają korekcję akustyki pomieszczenia. Różne strojenia do wyboru. Nie potrzebują żadnego dodatkowego urządzenia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, Piopio napisał:

Buchardt A500 z Platin Hub będą idealne. Mają korekcję akustyki pomieszczenia. Różne strojenia do wyboru. Nie potrzebują żadnego dodatkowego urządzenia. 

Ok dzięki sprawdzę.

W dniu 10.06.2023 o 14:22, kargull napisał:

Witam wszystkich,

W związku z tym iż muszę się przeprowadzić do mieszkania z mniejszym salonem, zmienić muszę również sprzęt audio.

Obecnie posiadam zestaw składający się z: Pylon Audio Diamond 28 połączone z Audiolab 8200A oraz Copland DAC 215(jestem z niego bardzo zadowolony)

Diamondy lubią być odsunięte od ściany i w poniższym salonie będą się dusiły.

Chciał bym zostawić sobie Copland DAC 215 i dobrać ręsztę toru ale nie będę się upierał zwłaszcza jak by udało się dobrać jakąś integrę(jedna kostka mniej to mniej pytań od żony).

Szykuje się z zamiarem odsłuchu jakichś zestawów ale obecnie nie wiem nawet w co celować dlatego chętnie posłucham waszych propozycji - Budżet około 30kPLN.

Rozważam również kolumny aktywne ze względu na oszczędność miejsca jak np.: Buchardt Audio A500 lub JBL4329P jeżeli to w ogóle ma jakiś sens pod względem dźwięku.

Muzyki słucham głównie z Tidala za pomocą streamera Bluesound node 2i. Gatunki jakie preferuję to Blues, Bluesrock, Country, Rock, Hardrock i Metal.

Lubię dobrą podstawę basową przestrzeń dobry środek. Nie lubię ostrej detalicznej góry i "chudego pudełkowego/analitycznego" grania.

Mieszkanie.jpg

Witaj,

Copland jako pre i dac świetnie dogaduje się z końcówkami mocy od Rotela. Kilka takich systemów sprzedaliśmy i ludzie sobie chwalą (na audiostereo też). RB-1582 mkii i do tego B&W 705 s3 albo Elac Vela 404 albo mniejsze Vela 403 i ProAc Response DB3; od tego bym zaczął odsłuchy u nas.

Zapraszamy 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, wspomniane przez Ciebie Buchardty idealnie wpasowują się w oczekiwania dźwiękowe. Podobnie System Audio Legend 40.2 - również bardzo muzykalne, mocne w dole kolumny. Nie są podobne do serii Saxo, która jest równiejsza i bardziej neutralna. 

Warto też zwrócić uwagę na nasze polskie Pylony. Aktywne Jaspery nie odstają jakością od zestawu pasywnych + wzmacniacza w podobnym budżecie 🙂

Jeśli chodzi o klasyczne zestawy, to na pewno zainteresowałbym się Cambridge Audio Evo 150. Świetne all-in-one, bardzo uniwersalne i ładne 😉 Warto też zwrócić uwagę na Primare i15 Prisma MK2, Atoll SDA200 Signature. Atoll z nich jest najłagodniejszy, gra zbliżenie do IN200, ale ma pełen komplet usług streamingowych. W dobrych cenach mamy też elektronikę Gato Audio 😉
Co do kolumn, na pewno warto zainteresować się podstawkami od Vienna Acoustics, modelem Haydn SE Signature. To bardzo ciekawe kolumny, nadadzą się spokojnie do 21m2. Sprawdziłbym też Fyne Audio F500SP, to ponownie granie w Twoim stylu. 

W razie czego zapraszamy do nas na odsłuchy i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najpierw wstępny odsłuch i wybór w salonie, potem wypożyczanie do domu. Jak coś nie spodoba się na odsłuchu, to nie ma większego sensu targać do domu 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Moim zdaniem w pierwszej kolejności weź tam system który masz i zdecydowanie dłużej go posłuchaj. Będziesz wiedział z czym zmaga się twoje nowe pomieszczenie.

30 koła jescze zdarzysz wydać. Branża bardzo chętnie ci doradzi a i sporo użytkowników będzie miało coś ciekawego do powiedzenia.

Na chwilę obecną to filtracja po cenie w kilku sklepach.

Wyższe pylony moim zdaniem nie sa adekwatne kwotowo . Seria Diamond jest na prawdę bardzo fajna.

Wyżej jest po prostu drożej.

Lubisz dźwięk jak Burchard? Jak monitor audio? Kefy? Spendory? 

Będziesz tego przesłuchiwał w domu czy w salonie? Którym?

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

Copland jako pre i dac świetnie dogaduje się z końcówkami mocy od Rotela. Kilka takich systemów sprzedaliśmy i ludzie sobie chwalą (na audiostereo też).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo mniejsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; od tego bym zaczął odsłuchy u nas.

Zapraszamy 

Z chęcią odsłucham w Bydgoszczy jeżeli jest taka możliwość 😉

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, wspomniane przez Ciebie Buchardty idealnie wpasowują się w oczekiwania dźwiękowe. Podobnie System Audio Legend 40.2 - również bardzo muzykalne, mocne w dole kolumny. Nie są podobne do serii Saxo, która jest równiejsza i bardziej neutralna. 

Warto też zwrócić uwagę na nasze polskie Pylony. Aktywne Jaspery nie odstają jakością od zestawu pasywnych + wzmacniacza w podobnym budżecie 🙂

Jeśli chodzi o klasyczne zestawy, to na pewno zainteresowałbym się Cambridge Audio Evo 150. Świetne all-in-one, bardzo uniwersalne i ładne 😉 Warto też zwrócić uwagę na Primare i15 Prisma MK2, Atoll SDA200 Signature. Atoll z nich jest najłagodniejszy, gra zbliżenie do IN200, ale ma pełen komplet usług streamingowych. W dobrych cenach mamy też elektronikę Gato Audio 😉
Co do kolumn, na pewno warto zainteresować się podstawkami od Vienna Acoustics, modelem Haydn SE Signature. To bardzo ciekawe kolumny, nadadzą się spokojnie do 21m2. Sprawdziłbym też Fyne Audio F500SP, to ponownie granie w Twoim stylu. 

W razie czego zapraszamy do nas na odsłuchy i indywidualne wyceny 🙂 

Już jesteśmy umówieni na odsłuchy, zobaczymy co macie w swojej ofercie 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem w pierwszej kolejności weź tam system który masz i zdecydowanie dłużej go posłuchaj. Będziesz wiedział z czym zmaga się twoje nowe pomieszczenie.

30 koła jescze zdarzysz wydać. Branża bardzo chętnie ci doradzi a i sporo użytkowników będzie miało coś ciekawego do powiedzenia.

Na chwilę obecną to filtracja po cenie w kilku sklepach.

Wyższe pylony moim zdaniem nie sa adekwatne kwotowo . Seria Diamond jest na prawdę bardzo fajna.

Wyżej jest po prostu drożej.

Lubisz dźwięk jak Burchard? Jak monitor audio? Kefy? Spendory? 

Będziesz tego przesłuchiwał w domu czy w salonie? Którym?

Dokładnie do takich knkluzji doszedłem po pierwszych rozmowach z branżą ghdzie proponowano mi "teoretycznie" rozwiązania które ju ż znam z choćby AV show i nie robiłyu na mnie pozytywnego wrażenia.

Niemniej tutaj osteteczne zdanie będzi epo stronie małżonki dla kórej praktyczność jest na pierwszym planie.

Osobiście jestem sceptyczny do monitorów ponioeważ sądze że to chude granie ale liczę na to że branża mnie zaskoczy...

Odsłuchów będę dokonywał wstępnie w Q21 i TopHiFi Bydgoszcz, a później wypożyczę jakiś zestaw.

Rozważam również zostawienie audiolaba jako końcówki mocy ponieważ mam takie przeświadczenie (być może mylne) że ma ona znikomy wpływ na dźwięk, a robotę robi przedwzmacniacz (biorę tą więdzę z wzmacniaczy gitarowych) i wydanie wszystkiego na kolumny które już słyszałem JMR Voce Grande ale to wszystko zależy od odsłuchów.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy lubię dźwięk KEF, SPENDOR, BUCHARD ponieważ nie słysząłem ich po za KEF ale to były piątki...

11 godzin temu, kargull napisał:

Dokładnie do takich knkluzji doszedłem po pierwszych rozmowach z branżą ghdzie proponowano mi "teoretycznie" rozwiązania które ju ż znam z choćby AV show i nie robiłyu na mnie pozytywnego wrażenia.

Niemniej tutaj osteteczne zdanie będzi epo stronie małżonki dla kórej praktyczność jest na pierwszym planie.

Osobiście jestem sceptyczny do monitorów ponioeważ sądze że to chude granie ale liczę na to że branża mnie zaskoczy...

Odsłuchów będę dokonywał wstępnie w Q21 i TopHiFi Bydgoszcz, a później wypożyczę jakiś zestaw.

Rozważam również zostawienie audiolaba jako końcówki mocy ponieważ mam takie przeświadczenie (być może mylne) że ma ona znikomy wpływ na dźwięk, a robotę robi przedwzmacniacz (biorę tą więdzę z wzmacniaczy gitarowych) i wydanie wszystkiego na kolumny które już słyszałem JMR Voce Grande ale to wszystko zależy od odsłuchów.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy lubię dźwięk KEF, SPENDOR, BUCHARD ponieważ nie słysząłem ich po za KEF ale to były piątki...

Osobiście nie lubię starszych modeli końcówek mocy. Grały wyjątkowo jasno, sterylnie. Jeśli mówimy o audiolaby. W tyn aspekcie bardzo ciekawie prezentuje się atoll. Robią. Dźwięk cieplejszy. Mocniejszy. Albo moon ale to drożej.

Nie spiesz się z odsłuchem. Nie podejmuje decyzji pod momentem impulsu czy chwili. I tak finalne dwa zestawy wypożycz do domu. 

Słuchaj żony , żona ciebie a nie sprzedawcy.

Jakoś nie boje się o wasz wybór 🙂

powodzenia 

15 godzin temu, kargull napisał:

Z chęcią odsłucham w Bydgoszczy jeżeli jest taka możliwość 😉

Myślę, że tak, kontaktuj się bezpośrednio z tym salonem. Daj znać potem jak poszło i jakie wnioski ;) 

www.tophifi.pl

15 godzin temu, kargull napisał:

Już jesteśmy umówieni na odsłuchy, zobaczymy co macie w swojej ofercie 😉

Sporo mamy, na pewno znajdziesz coś dla siebie 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 10.06.2023 o 16:16, stach_s napisał:

Bez różnicy gdzie będzie BR. 

Co więcej, może się okazać że u Ciebie lepiej zagrają paczki przytulone do ściany z rura z tyłu niż z przodu 😜

Taka prawda! Brawo za konkretną odpowiedź, a nie bzdurę! Już sam to miałem pisać 😛 

Jak możesz kupić klasyczny zestaw to nie pchaj się w kolumny aktywne bo jakościowo będą słabsze a wyjdą Cię znacznie drożej. Aktywne rozwiązania aktualnie są alternatywą dla klasycznych. Sprawdzają się w miejscach gdzie nie można pozwolić sobie na klasyczne rozwiązanie bo np: jest za późno na poprowadzenie okablowania, a nie chcemy by szło one po wierzchu. 

Ukryta Zawartość

Położenie sofy jest trochę niestandardowe więc dźwiękowo nie wiadomo jak to wypadnie. Może być kiepsko, a wręcz przeciwnie może być świetnie! Myślę że warto wypożyczyć coś do domu i zobaczyć co się stanie bo w ten czas będziesz wiedział co dalej robić. Może być tak że basu będzie za dużo, i w ten czas jesteś skazany na szukanie kolumn o szczuplejszej podstawie basowej, albo elektronika z kalibracją typu Lyngdorf 1120.

16 godzin temu, kargull napisał:

Zapraszam do kontaktu oraz wypożyczenia sprzętu, na pewno pomogę rzeczowo w wyborze systemu.

16 godzin temu, kargull napisał:

Jeśli chcesz coś basowego to spójrz na ofertę Focala seria Aria, oprócz tego dobrym rozwiązaniem będą Opery Quinty, Monitor Audio Gold 300 i Dali Opticon 8 MK2. Jeśli będziesz szukał coś o lepszej kontroli na basie to na pewno warto spojrzeć na Audiovector QR5, Acoustic Energy AE520 i Sonus Faber Sonetto V, aczkolwiek te trzy kolumny charakteryzuje totalnie inna szczegółowość i ostrość w górze pasma. 

Ukryta Zawartość

18 minut temu, S4Home napisał:

Jak możesz kupić klasyczny zestaw to nie pchaj się w kolumny aktywne bo jakościowo będą słabsze a wyjdą Cię znacznie drożej.

A to jest jakaś bzdura. I to pisze branża ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

48 minut temu, Piopio napisał:

Wiesz co na siłę kłamać nie będę, ale rozumiem że masz inne zdanie, ja mam inne 😛 
Gdzie za 30k kupować aktywny system? Można tylko jakie to ma odniesienie do klasycznego systemu audio. Wizualnie jasne że tak, ale jakościowo, no sory ale nie...

30 minut temu, S4Home napisał:

Gdzie za 30k kupować aktywny system?

Buchardt, JBL, Dynaudio, KEF

Za wersję pasywną trzeba zapłacić dużo więcej. A zagra na podobnym poziomie. 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Wiesz, kolumny aktywne zamykają drogę na dalsze dojenie klienta ( wzmacniacz, kable,itp). 

7 minut temu, NRK napisał:

Wiesz, kolumny aktywne zamykają drogę na dalsze dojenie klienta ( wzmacniacz, kable,itp). 

Zapomniałem o tym że w Polsce mamy takie podejście... Segregowanie ludzi, gość z branży znaczy że oszust i kłamca. MASAKRA!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi