Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica w kolumnie STX Electrino źle polutowana?

Rekomendowane odpowiedzi

Na oko sposób montażu elementów się różni ale jeśli są podłączone równolegle (nie mam schematu więc nie wiem jak) to może mieć to jakiś negatywny efekt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6060d4d170d1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

różnice mogą wynikać z tego, że wypusty stx, szczególnie głośniki wysokotonowe nie są powtarzalne. to powoduje konieczność stosowania indywidualnych korekt na zwrotnicy, aby kolumna grała w  jak najbardziej zbliżony sposób jak inne z danego modelu. jest to moim zdaniem błąd firmy, bo klienci mogą czuć się zdezorientowani, jak autor tematu.

Dziękuję za odpowiedź. W skrócie zajrzałem tam bo po zrobieniu jakiegoś testu fazy i gdy kolumny są normalnie rozstawione to dźwięk w przeciw fazie jest pomiędzy kolumnami a powinno być odwrotnie... Polaryzacja wydaje się być prawidłowa w głośnikach. Odniosłem również wrażenie jakby jedna kolumna grała głośniej od drugiej ale to niepotwierdzone bo nie zamieniałem miejscami kolumn i mogło mi się wydawać 😉

1 godzinę temu, silver_sound napisał:

różnice mogą wynikać z tego, że wypusty stx, szczególnie głośniki wysokotonowe nie są powtarzalne....

Już był w ogródku, już witał się z gąską....

Przymierzałem się właśnie do jakichś podłogówek z linii Hi-End od stx a tu @nosjedzzasiał ziarno wątpliwości a Ty wylałeś właśnie kubeł zimnej wody na mój łeb @silver_sound. Duże są rozrzuty w parametrach tych wysokotonowych od stx ?

@nosjedz, który to model Electrino ? Napiszesz coś więcej jak grają i z czym ?

STX Electrino 250. Jak grają? Grają całkiem całkiem. Góra jest delikatna i nie "szeleści" a wcale nie jest jej mało. Bas schodzi bardzo nisko i jest równy ale jest go dość mało. W niskich rejestrach grają tam miękko i bez "pudelkowatości". Średnica dla mnie najgorsza- taka z wyraźnym podbiciem (trochę taka nosowatość). Scena no nwm ale raczej słabo (być może z powodu jaki wymieniłem tzn. faza).

Wykonanie bardzo dobre, maskownice magnetyczne dobrze się trzymają i ogólnie nieźle się prezentują oprócz terminala z tyłu, który należy do tych z kategorii najtańszych.

Ja mam model z 2017 a tam jakieś modyfikację producent po drodze wprowadzał. 

Napędzane to jest Onkyo 686 i stanowią część kompletu 5.0 w kinie.

Zastanawiająca jest ta zwrotnica... Producent każda kolumnę mierzy i dopasowuje wartości? To jakiś obłęd, że przy tych samych głośnikach mogą być różne filtracje.

Ale tak patrząc po opisie zwrotnicy to tam jest C1,W , raczej pozamieniana rezystor i kondensator  dla niskotonowego , ?  widzę też nie obsadzony C1,M czyli opis zwrotnicy angielski 

Edytowane przez jarekb

problemem są niepowtarzalne cewki, to jest wysokość karkasu, co powoduje różnice w lokalizacji uzwojenia w szczelinie. ma to wpływ na efektywność głośność, i zmiany charakterystyki. głośność da sie jakoś bopasować, ale zmiany w charaktrystyce wymagają indywidualnego dobierania parametrów zwrotnicy, a i tak nie gwarantuje to powtarzalności brzmienia.

Konkurencji też się zdarza że para się trochę rożni ,było nawet kilka pomiarów pary kolumn w AUDIO bywały różnice np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po ponownym podłączeniu i zamianie miejsc kolumn wraz z ich rozstawem stwierdzam, że jednak jakieś zgranie fazowe jest. Być może te paczki są w moim pomieszczeniu bardziej wymagające co do rozmieszczenia ale i tak w "dead can dance" efektu dźwięku 3d nie udało mi się uzyskać. Po prostu grają przyjemnie nie męcząc zbytnio sąsiadów ale o audiofilskich doznaniach w moim systemie nie ma mowy.

A tak na marginesie potrzebują porządnego wzmaka aby zagrać głośno pełnią swoich możliwości. Po zmianie impedancji w ustawieniach amplitunera na 8ohm (mam wtedy wyższa moc) jest zauważalnie lepiej. Na codzień ustawione mam 4 ohm bo ampli się nie grzeje wtedy.

Spróbuję jeszcze z kalibracją czy wpłynie to jakoś na dźwięk w stereo. Gdzie kolumny nie mogą to może elektronika nadrobi.

Oj tam pewnie na koniec montażu każde nawet pobieżnie przeszły przez mikrofon , taniej zmierzyć w 10 sekund  na końcu niż później mieć reklamację ,jak by mocno odbiegały od wzorca były by cofnięte

tak myślę ?

Godzinę temu, Elbing napisał:

Ktoś rozwinie wątek tych niepowtarzalnych cewek, który zaczął @silver_sound ?  Z czym taki problem z nimi ?

pisałem,że chodzi o to że nie zawsze tak samo lokuje się cewka w szczelinie, powinna być po środk, a bywa albo za głęboko, albo za płytko. w przypadku kopułek można to częściowo wyregulować podkładkami, ale w przypadku driverów, powoduje to zbytnie oddalenie od korektora fazy, i to jest problem nie do usunięcia

dlaczego to stanowi taki problem przy produkcji ? to nie można od razu zrobić tego dobrze, by nie było takich problemów jak opisujesz @silver_sound ?

taniość, kolego taniość. nasi chcą jak najtaniej, zatem chinole zatrudniają taniego pracownika, który nie wie co robi, i jakie skutki jego niedbalstwa potem są.

2 minuty temu, silver_sound napisał:

taniość, kolego taniość. nasi chcą jak najtaniej, zatem chinole zatrudniają taniego pracownika, który nie wie co robi, i jakie skutki jego niedbalstwa potem są.

ponowię pytanie ... chcesz powiedzieć, że cewki są made in China ?

Jedna głośniki kosztują 100zł, inne 500zł a są i takie po 3000zł +.

Bynajmniej tych za 3000zł nie robią na Księżycu...

Albo inaczej, te za 100zł nawijają i lepią te małe chińskie rączki... te za 500 też ale tam nalepa jest markowego producenta...

A tak w ogóle to bez przesady. Ludziska sami wymieniają nie tylko membrany ale i cewki... I gra... 😉

stx na swojej stronie www dumnie oznajmia:

"W naszej firmie produkowane są elementy do budowy głośników np.: membrany, kosze, cewki oraz podzespoły do budowy zestawów głośnikowych np. obudowy, zwrotnice itp. Obecnie firma wykorzystuje do produkcji obudów i elementów precyzyjnych maszyny sterowane numerycznie CNC. Dzięki nim możliwe jest perfekcyjne wytwarzanie bardzo precyzyjnych elementów wykorzystywanych w produkcji nowoczesnych przetworników dynamicznych."

No to jaka to chińszczyzna ? 🤔

W dniu 20.05.2023 o 18:53, Elbing napisał:

ponowię pytanie ... chcesz powiedzieć, że cewki są made in China ?

nie wiem, ale tak myśle...

cnc rzeźbi prototypy, albo gotowe elementy do obudów, z elementami głośników nie ma nic wspólnego..

Mogła być zwykła pomyłka przy lutowaniu elementów. Ja dostałem zwrotnice z wlutowanymi odwrotnie kablami dla wysokotonowego, pozamieniane plus z minusem. Zwrotnice wyglądają na identyczne tylko na jednej rezystor z kondensatorem zamienione. Pytanie czy to jest istotne, czy idą w szeregu te elementy czy zupełnie inne ścieżki. 

Edytowane przez raiwan

Jest też różnica w wielkości kondensatora a co za tym idzie pewnie pojemność też inna. Ktoś wcześniej napisał, że to korektor impedancji może być a wtedy to chyba nie ma znaczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi