Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn do Onkyo p3000r i m5000r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam kolumn do zestawu jak w tytule.Na dzien dzisiejszy mam onkyo rz840 i m5000r i do tego set klipsch rp260.Teraz doszedl p3000r roznica w stereo jest ale nie taka jak myslalem wiec pewnie rp260 mocno ograniczaja ten set.

Wiem ze musze zrobi odsluch ale moze ktos cos podpowie co najbardziej pasuje do onkyo.Pokoj to 16m2 duzo filmow,konsola ps5 wiec zalezy mi na niskim basie nie mam suba i jest świetnie z tymi rp260.Wiec nowe kolumny chcialbym zeby ogarnialy do tych 30hz.Muzyka to głownie rock i metal oraz pop itp lata 70-90.Wiec tu potrzebowalbym bardzo uniwersalnych kolumn.Moga byc nowe lub używane.No i zeby nie gralo to sucho ostro i jazgotliwie.Ale tez zeby gora byla gladka wyraźna rozdzielcza detaliczna.Wokale lekko powiekszone.

Narazie mam na oku

Dali rubicon 6 -6db 30hz tez ok lepiej niz klipsch 

Pylon diamond 28

Monitor Audio silver 500 lub uzywane gx300

Kef r7 ale te podobno graja jak nakryte kocem gora strasznie zgaszona

Audio physic tempo plus tez widzialem uzywki w dobrej cenie no i bas -6db przy 25hz !

Kolumny musza byc tez ladne bo druga połowa pilnuje tego aspektu niczym cerber 

Dopisz do listy S55 - 31Hz - 6dB, ale design to już rzecz gustu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Białe wyglądają ( jak dla mnie ) całkiem nieźle:

Ukryta Zawartość

Choć to jest akurat model o numer większy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

Dopisz do listy S55 - 31Hz - 6dB, ale design to już rzecz gustu:

Ukryta Zawartość

Białe wyglądają ( jak dla mnie ) całkiem nieźle:

Ukryta Zawartość

Choć to jest akurat model o numer większy ...

No z opisu fajnie w sumie nie bralem pod uwage polkow.No biale spoko moze zonka zaakceptuje.Cenowo tez spoko tanie.Pytanie czy nie beda ograniczac tego setu onkyo.Chodz wiem ze cena nie zawsze gra.....sa na rynku perełki co idzie wyrwac za fajna kaske a graja lepiej niz drozsze konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, 

z podanych przez Ciebie kolumn, to na pewno przesłuchałbym Dali, Audio Physiców oraz Pylonów. Monitor Audio Silver 500 mają dość mocno zaznaczoną górę, więc może być przeciętnie. 

KEF R7 jeśli dostaniesz to też warto, góry nie nazwałbym zgaszoną. Jest delikatna i spokojna, ale zdecydowanie zauważalna. Seria Meta ma jej więcej. 

Przemyślałbym też jednak podstawki + subwoofer, bo mógłbyś w takim zestawie mieć np. SVS SB-1000 Pro i do tego podstawki pokroju System Audio Legend 5.2, Buchardt S300, Polk Audio Legend L200. Jest sporo opcji. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tym metrażu ja bym np. do Polków L200 subwoofera nie potrzebował, mimo tego,

że są to zaledwie monitory, ale za to z dołem od 40 Hz:

Ukryta Zawartość

Za to łatwe w ustawieniu, bo zbudowane jakby "do ściany" - mimo BR z tyłu ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

32 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć, 

z podanych przez Ciebie kolumn, to na pewno przesłuchałbym Dali, Audio Physiców oraz Pylonów. Monitor Audio Silver 500 mają dość mocno zaznaczoną górę, więc może być przeciętnie. 

KEF R7 jeśli dostaniesz to też warto, góry nie nazwałbym zgaszoną. Jest delikatna i spokojna, ale zdecydowanie zauważalna. Seria Meta ma jej więcej. 

Przemyślałbym też jednak podstawki + subwoofer, bo mógłbyś w takim zestawie mieć np. SVS SB-1000 Pro i do tego podstawki pokroju System Audio Legend 5.2, Buchardt S300, Polk Audio Legend L200. Jest sporo opcji. 

Wiem ze pokoj nie duzy ale z racji tego ze chce ograniczyc ilosc gratow wolalbym kolumny podlogowe.

Jestem tez bardzo ciekawy jak graja diamond 28 wszedzie tak chwalone....

Diamondy są przez wielu uważane za jedną z najlepszych linii Pylona. To bardzo dobre kolumny. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Diamondy są przez wielu uważane za jedną z najlepszych linii Pylona. To bardzo dobre kolumny. 

Wiem ze to inny pulap cenowy ale jak ma sie bas w stosunku do klipsch rp260? Zejscie,czy miekki czy bardziej kopiacy oraz jakosc i czy bardziej slychac ten niski czy wysoki bas?

Nie słuchałem ich na tej samej elektronice, więc ciężko powiedzieć. RP260 są jednak bardziej nastawione na rozrywkę, jest szybko, dużo tego basu. Diamondy są kulturalniejsze, dokładniejsze, ale potrafią porządnie walnąć, gdy jest taka potrzeba. No i mają znacznie lepszy środek oraz górę. 

17 godzin temu, Q21 napisał:

Nie słuchałem ich na tej samej elektronice, więc ciężko powiedzieć. RP260 są jednak bardziej nastawione na rozrywkę, jest szybko, dużo tego basu. Diamondy są kulturalniejsze, dokładniejsze, ale potrafią porządnie walnąć, gdy jest taka potrzeba. No i mają znacznie lepszy środek oraz górę. 

A dali rubicon 6 ? Czy wydajac tyle pieniedzy wzgledem diamond 28 pojdzie to w parze z duzo lepszym dzwiekiem? Niskie srodek i wysokie beda na tyle lepsze? Czy np gorsze realizacje ktorych w metalu nie brakuje dali wywali mi na twarz jak ma to miejsce przy klipsch? 

Czy macie jakies kolumny z ex demo ktore wysylacie na odsluchy do domu? Np takie pylony 25/28 ?

Przesłuchalem w domu pozyczone heco revolution 3 nic mnie nie urzeklo.Normalne granie ktore zaraz po odłaczeniu zapominamy.Bas tak jak myslalem z podstawkowych nie bedzie rozciagniecia....wiecej wysokiego basu czego nie lubie....

Podłaczone byly pod onkyo rz840 potem r3000 i 5000r oraz yamahe as2000.Najfajniej z onkyo rz840 ale z wlaczonym eq 😉 podbite pasma od 25-40hz.

Revolution 7 już basu brakować nie będzie. To jest kompletnie inne granie od Dali - takie bardziej analityczne i z wykopem np. do metalu. Taki Rammstein...

Sam mam Dali z Onkyo bo akurat taki dźwięk lubię i pasuje mi to do spokojniejszej muzy której sporo słucham - bardziej blues, spokojna elektroniczna muzyka czy takie powolne plumkanie z miłym wokalem. Bardziej Anthony Lazaro...

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Może coś mniejszego od "H 7" np. Quadral Rhodium 500.

Ostatnio producent zjechał  z ceną i bywają nówki poniżej 3 tys. za parę.

Ukryta Zawartość

Łatwiejsze w ustawieniu, bo BR na froncie, smukłe ( 15 cm ) i niższe o 30 cm.

Ukryta Zawartość

Z brakiem basu Quadral nigdy nie miał problemów, a kopułka już spokojniejsza.

Z drugiej strony jak się szuka raczej adrenaliny, to może coś z Focala,

jakieś pierwsze serie Paradigm, Cantony z tytanem czy Monitor Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Moim zdaniem to faktycznie może być wina kolumn. Zwłaszcza przy twojej muzyce.

Silver 500 to dobry trop jaśniejsze analityczne ale mocne na dole granie. Używane gx bardzo dobre. Nieco łagodniejsze w górze pasma. Mniej rochowe bardziej melodyjne 

Kef to też słuszny kierunek dla Onkyo. Cieplejszy głębszy dół. Albo elaci lub amphion. 

Duzo tego az glowa boli.Nie pozostanie mi nic innego niz odsluch a czasu za bardzo nie mam na jazde po salonach.

Teraz tak sobie szukach kolumn i tylko patrze na wykresy ale czy one faktycznie sa miarodajne....ktos pisze ze silver 500 7g totalny brak basu a schodza do 30hz i wedlug wykresu maja ogrom basu.Potem nastepne kolumny do 40hz ale pisza ze bas niski jak z suba zglupiec mozna...

Dobra to moze zostane narazie przy

Diamond 28

Rubicon 6

Silver 500 7g

Kef r7

Gx300

Tempo plus

Fs407

To kolumny ktore zona zakceptuje a i ja jestem mocno ciekawy jak zagraja nie ktore mimo ze podlogowe to fajne smukle i male idealne do 16m2 elac i audio physic.

W dniu 20.05.2023 o 10:56, Ufo27 napisał:

A dali rubicon 6 ? Czy wydajac tyle pieniedzy wzgledem diamond 28 pojdzie to w parze z duzo lepszym dzwiekiem? Niskie srodek i wysokie beda na tyle lepsze? Czy np gorsze realizacje ktorych w metalu nie brakuje dali wywali mi na twarz jak ma to miejsce przy klipsch? 

Czy macie jakies kolumny z ex demo ktore wysylacie na odsluchy do domu? Np takie pylony 25/28 ?

Ciężko powiedzieć, to inne brzmienie, inne podejście. Jeden by dopłacił, drugi wolał brzmienie Diamondów. 

Co do wypożyczenia, to zadzwoń do nas, koledzy z salonu się tym zajmują 🙂 

15 godzin temu, Ufo27 napisał:

i tylko patrze na wykresy

I czego się z nich dowiedziałeś? Zakładam, że niczego bo oglądanie wykresów nie daje żadnego pojęcia jak realnie zagrają głośniki  w danym pomieszczeniu i z określoną elektroniką 

Godzinę temu, Q21 napisał:

Jeden by dopłacił, drugi wolał brzmienie Diamondów.

A trzeci dojdzie do wniosku,  że Onkyo jest ograniczeniem dla Rubiconów. 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

I czego się z nich dowiedziałeś? Zakładam, że niczego bo oglądanie wykresów nie daje żadnego pojęcia jak realnie zagrają głośniki  w danym pomieszczeniu i z określoną elektroniką 

A trzeci dojdzie do wniosku,  że Onkyo jest ograniczeniem dla Rubiconów. 

W sumie to niczego moze mniej wiecej co mozna sie spodziewac czyli jak rozciagniety jest bas czy duzo jest tego wysokiego czy niskiego.Czy srednica wypchnieta niska lub wysoka.Np w diamond 25 widac ladnie wysoka srednice cofnieta wiec to juz dla mnie na plus !! Stary metal bedzie brzmial fajniej bez jazgotu.Ale wykres nie powie nam o jakosci oraz o barwie i jak dane pasma wybrzmiewaja i tu jest problem....

Tak tez moze byc chodz ten set onkyo juz cos soba prezentuje i nie kosztował malo jak byl nowy.

21 minut temu, Ufo27 napisał:

mniej wiecej co mozna sie spodziewac

Bardziej mniej niż więcej. Te same głośniki podłączone przez różne wzmacniacze zagrają zupełnie inaczej. Podłącz KEF pod Primare a potem Atolla (takie skrajności przerabiałem u siebie). Myślisz, że to zagra tak samo lub choćby podobnie? A takiego......  Zupełnie inny bas, zupełnie inna prezentacja wysokich tonów. Diametralnie różna średnica. Kompletnie inna scena. Laikowi (takiemu jak ja) wykresy i pomiary są o kant d.... potłuc. Jak posłucham u siebie, wtedy będę wiedział, jak to gra

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Bardziej mniej niż więcej. Te same głośniki podłączone przez różne wzmacniacze zagrają zupełnie inaczej. Podłącz KEF pod Primare a potem Atolla (takie skrajności przerabiałem u siebie). Myślisz, że to zagra tak samo lub choćby podobnie? A takiego......  Zupełnie inny bas, zupełnie inna prezentacja wysokich tonów. Diametralnie różna średnica. Kompletnie inna scena. Laikowi (takiemu jak ja) wykresy i pomiary są o kant d.... potłuc. Jak posłucham u siebie, wtedy będę wiedział, jak to gra

Tak masz duzo racji w tym co piszesz.I tu zaczynaja sie schody i milion kombinacji co z czym zagra itp....najlepiej brac do domu i sluchac w swoich warunkach.Ale juz używanych nie zwrocisz i tu jest ryzyko i wtedy siegasz po forum i szukasz kogos kto moze cos tam slyszal itp....

30 minut temu, Ufo27 napisał:

wtedy siegasz po forum i szukasz kogos kto moze cos tam slyszal itp....

Ale ten ktoś nie słyszał TWOIMI uszami. Dlatego niestety trzeba się pofatygować do salonu i samemu wyrobić sobie zdanie. Oczywiście, że są konfiguracje, które można brać w ciemno. Głośniki ATC z elektroniką tej firmy. Naim z głośnikami Neat lub ProAc. W ramach poszukiwania konfiguracji "nieoczywistych" trzeba wykazać się zdecydowanie większym zaangażowaniem własnym zamiast liczyć na innych.

Sugerując się samymi gatunkami muzycznymi ja sprawdziłbym JBL 4312 lub L82 . Ale jak one zagrałyby z Onkyo? Za cholerę nie wiem. Natomiast są to dobre, fajne głośniki, które dobrze dogadują się z różnymi wzmacniaczami. Od lampy po dzielonki tranzystorowe 

W dniu 21.05.2023 o 20:54, Ufo27 napisał:

Duzo tego az glowa boli.Nie pozostanie mi nic innego niz odsluch a czasu za bardzo nie mam na jazde po salonach.

Teraz tak sobie szukach kolumn i tylko patrze na wykresy ale czy one faktycznie sa miarodajne....ktos pisze ze silver 500 7g totalny brak basu a schodza do 30hz i wedlug wykresu maja ogrom basu.Potem nastepne kolumny do 40hz ale pisza ze bas niski jak z suba zglupiec mozna...

Dobra to moze zostane narazie przy

Diamond 28

Rubicon 6

Silver 500 7g

Kef r7

Gx300

Tempo plus

Fs407

To kolumny ktore zona zakceptuje a i ja jestem mocno ciekawy jak zagraja nie ktore mimo ze podlogowe to fajne smukle i male idealne do 16m2 elac i audio physic.

Wykresy niestety nie są miarodajne. Nie pokazują barwy dźwięku. Są poza tym badane na poszczególnym paśmie składowanym. I tak kolumny o bardzo nie liniowej charakterystyce mogą zagrać na prawdę świetnie. Przykłady elac. A kolumny któreś teoretycznie nie schodzą nisko grają potężniej basem.

Takie analizy zostaw po odsłuchach.

Do Onkyo dali na wstędze będą za jasne. Takie moje zdanie. Jednak zachęcam do odsłuchu. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wykresy niestety nie są miarodajne. Nie pokazują barwy dźwięku. Są poza tym badane na poszczególnym paśmie składowanym. I tak kolumny o bardzo nie liniowej charakterystyce mogą zagrać na prawdę świetnie. Przykłady elac. A kolumny któreś teoretycznie nie schodzą nisko grają potężniej basem.

Takie analizy zostaw po odsłuchach.

Do Onkyo dali na wstędze będą za jasne. Takie moje zdanie. Jednak zachęcam do odsłuchu. 

No własnie tez sie tego obawiam a juz troche zmeczyly mnie wysokie klipscha a jak do tego jeszcze wydam tyle kasy na dali a bedzie tez mecząco to chu...mnie strzeli.

Edytowane przez Ufo27
22 godziny temu, Ufo27 napisał:

No własnie tez sie tego obawiam a juz troche zmeczyly mnie wysokie klipscha a jak do tego jeszcze wydam tyle kasy na dali a bedzie tez mecząco to chu...mnie strzeli.

Będzie. To jest inna góra ale także mocno akcentowana. Początkowo poczujesz zmianę ale z czasem efekt irytacji będzie podobny. 

Posłuchać warto ale dłużej. 

Godzinę temu, Ufo27 napisał:

A audio physic tempo 6 ktos sluchal?

Bardzo dobra stereofonia jak to w AP.

Aczkolwiek mi bardziej podobały się dynaudio focus, wtedy była jeszcze taka linia pasywna. Były nad wyraz żywe jak na granie dynaudio. Oraz tannoy precision 6.4. obecnie trudno dostępne ale ze znakomitów w stereofonią i miały moim zdaniem lepszy bas

Nieco tylko niepokoi zdanie recenzenta, że 80 cm od ściany to dla Tempo 6

absolutne minimum; no, ale to jego zdanie ... i chyba też jedyny minus.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, audioburak napisał:

Nieco tylko niepokoi zdanie recenzenta, że 80 cm od ściany to dla Tempo 6

absolutne minimum; no, ale to jego zdanie ... i chyba też jedyny minus.

Ukryta Zawartość

No u mnie nie bylo by szans na tyle odsunac ale tez nie wiadomo jak zachowaja sie w danym pomieszczeniu.U mnie mam duza zapasc 70-80hz ale cala reszta az po wysokie bardzo dobrze.U mnie stoja na dlugiej scianie.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ufo27 napisał:

No u mnie nie bylo by szans na tyle odsunac ale tez nie wiadomo jak zachowaja sie w danym pomieszczeniu.U mnie mam duza zapasc 70-80hz ale cala reszta az po wysokie bardzo dobrze.U mnie stoja na dlugiej scianie.

I ta zapaść chcesz wyeliminować?

A co pod kątem akustyki zrobiłeś w tym kierunku?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo dobra stereofonia jak to w AP.

Aczkolwiek mi bardziej podobały się dynaudio focus, wtedy była jeszcze taka linia pasywna. Były nad wyraz żywe jak na granie dynaudio. Oraz tannoy precision 6.4. obecnie trudno dostępne ale ze znakomitów w stereofonią i miały moim zdaniem lepszy bas

No poczytałem o tych precision 6.4 no faktycznie opinie maja niezle!!! Znalazlem jedna pare za 2100€.

Jeszcze podobaja mi sie elac vela 407 uzywki ale troche drogo jednak do 10tys bym chcial sie zmiescic.Jest tez rubicon 6 no ale ta gora musze posluchac czy faktycznie nie beda wkurzac wysokie po jakims czasie.

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I ta zapaść chcesz wyeliminować?

A co pod kątem akustyki zrobiłeś w tym kierunku?

No wiesz mam tez ampli tam jest eq i sobie troche podbilem.Ale na czystym stereo jest to bardziej problematyczne.Stare zdjecia teraz tv jest wyzej i pod nim onkyo m5000r.Najwiecej daly te panele z welny za glosnikami za lozkiem mam jeszcze bas trapy nie widoczne na zdjeciach

Ukryta Zawartość

20220222_130950_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ufo27
  • Pokaż nowe odpowiedzi