Skocz do zawartości
IGNORED

Roon (opłacalność, wymagania, Wasze opinie)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałem zapytać o Wasze opinie na temat usługi Roon, takie z codziennego użytkowania. Jak to się spisuje? I czy ogólnie warto (jednak 500 zł na rok trzeba wydać)?

Jakie zalety ma dla Was Roon? Wiem, ze integruje pod jednym interfejsem wszystkie nasze zasoby plików, dysków oraz dwa najważniejsze - przynajmniej dla mnie - serwisy streamingowe (Tidal i Qobuz). Co poza tym, jakie to cudo ma dla Was zalety? Trochę o nim poczytałem, ale wiadomo najcenniejsze są uwagi i spostrzeżenia prawdziwych użytkowników.

Czy sprzęt musi być koniecznie "Roon ready"? Taki SABAJ A30A będzie OK?? 😉

Jak wygląda sprawa współpracy z NAS-ami, myśle, albo o customowym (na TrueNAS Scale) albo na QNAP (ale raczej customowym).

Wszelkie uwagi mile widziane...

Dzięki!

Jeśli za wygodę (aby mieć wszystkie pliki z różnych źródeł na jednej playliscie) jesteś w stanie płacić 500 zł za rok to ma to sens. Musisz jeszcze doliczyć abonament miesięczny za Tidal lub inny serwis streamingowy. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, zależy tak samo od oprogramowania jak i sprzętu (streamera). Co do Sabaj A30A - wyglada jak wzmacniacz z przetwornikiem dac, raczej nie ma funkcji sieciowych, jest jakaś komunikacja przez Bluetooth ale chyba tylko jako możliwość przesyłania danych bezprzewodowo. Będziesz potrzebował dodatkowo typowego streamera z roon ready

13 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Jakie zalety ma dla Was Roon?

Roon mam zainstalowany na NAS Synology, a odtwarzam na KEF LS50 Wireless. Dla mnie najważniejsza jest stabilność połączenia. Pomimo podłączenia LS50 kablem do routera, to inne programy czasami mają problemy. Zdarza się, że nie widzą w sieci LS50 lub zrywają połączenie w trakcie odtwarzania. Ponieważ problem pojawia się przy korzystaniu z różnych urządzeń, z zainstalowanymi innymi systemami i odtwarzaniu innymi programami to prawdopodobnie przyczyną jest router (od Vectry). Te problemy nie pojawiają się przy graniu z Roona. On zawsze znajduje LS50 i nigdy nie zrywa połączenia.

Zastanawiałem się nad kupnem routera. Ale z Roona nie zrezygnuję jeszcze z jednego powodu. To jedyny program, który pozwala na przesłanie strumienia radiowego w formacie FLAC do LS50.

Witam.

Duża wygoda, "wszystko" w jednym miejscu i ponoć lepszy dźwięk (ja nie usłyszałem) 🙂

620 zł rocznie (wg. aktualnego kursu $ ) + jakiś serwer + ew. coś jeszcze

Osobiście po kilku miesiacach "testów" zrezygnowałem.  Jak dla mnie za drogo. 

Roon jest jedynie opłacalny jak masz dużo plików lokalnie, w moim przypadku był zbawieniem na przeglądanie kilku tysięcy albumów. Kupiłem Intel NUCa, postawiłem ROCKa i nie mam najmniejszych problemów, wszystko intuicyjne i niesamowicie wygodne.

Na razie wziąłem licencję na rok, zobaczymy jak się przyjmie w dłuższej perspektywie i czy zauroczenie nie minie 🙂

Potem będę myślał o dożywotniej, ale to jest kawałek naszego sprzętu audio a audio kosztuje niestety.

5 minut temu, NRK napisał:

A co ma piernik do wiatraka.

"Te problemy nie pojawiają się przy graniu z Roona. On zawsze znajduje LS50 i nigdy nie zrywa połączenia."

Ja jestem ogromnym fanem Roona. Używam już kilka lat. Poza sortowaniem i katalogowaniem muzyki, cenie go sobie za stabilność, potężny silnik DSP, oraz Roon ARC. U mnie chodzi na blaszaku do gier. Kiedyś był fajny artykuł w Audio Video Test, który tłumaczył jak korzystać z tego programu w pełni, bardzo polecam.

15 godzin temu, marek.pap napisał:

W czym switch przewyższa router?

czasami router ma w sobie mały switch np.4 portowy.

Po polsku czasami router ma w sobie mały przełącznik np. 4 portowy.

Router Vectry ma 4 złącza LAN do których mam podłączone urządzenia stacjonarne. Czy jest sens podłączania tych urządzeń do zewnętrznego switcha, jeśli urządzenia mobilne będą dalej korzystały z routera Vectry?

19 minut temu, marek.pap napisał:

LAN do których mam podłączone urządzenia stacjonarne

Może być tak, że ruch jaki generują te urządzenia jest tak duży, że procesor w routerze już nie daje rady.

Switch działa w innej warstwie niż router i podłączając wszystkie stacjonarne urządzenia po kablu do niego odciążasz go w dużym stopniu. 

To samo ma się w przypadku acces pointa. Wyłączasz wifi na routerze, podłączasz swój (oczywiście pod switcha) i jeszcze bardziej twój router to odczuje.

Przykład masz na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
2 minuty temu, marek.pap napisał:

Tak może być.

I tak przeważnie jest.

Zrób sobie tak jak na zdjęciu i już nigdy nie będziesz mieć problemów. No chyba że prąd lub internet ci wyłączą. 😀

Edytowane przez NRK

A jak z mechanizmami rekomendacji? Jeśli ktoś używa jako źródła tylko streamingu to tylko to może go przekonać czy coś więcej może? Używałem próbnie roon, jest inaczej: mniej popeliny niż w Tidalu, inaczej niż w Qobuz. A jak Wasze doświadczenia?

23 minuty temu, basic44 napisał:

A jak z mechanizmami rekomendacji? Jeśli ktoś używa jako źródła tylko streamingu to tylko to może go przekonać czy coś więcej może? Używałem próbnie roon, jest inaczej: mniej popeliny niż w Tidalu, inaczej niż w Qobuz. A jak Wasze doświadczenia?

Roon dużo lepiej podpowiada, są jakieś opisy płyt i wykonawców, ja lubię opcje gdzie klikasz i masz pod ręka wszystkiego covery danego utworu, gdzie w tidalu błądzisz przez 100 zakładek 

Ja przez okres próbny miałem wrażenie że roon próbował wciągać mnie w pułapkę tego samego. Oczywiście proponował coś ciągle ale w danym zakresie muzyki. A czy po czasie te algorytmy stają się lepsze? Słuchamiedzy innymi Deezer'a muszę powiedzieć że choć słucham na nim tylko klasyki i to baroku to Deezer czasem wyczaruje mi takie cudenka w rekomendacji że aż miło. W Roon tego nie zauważyłem... A podawałem te same dane choć z Tidal'a oczywiście...

W dniu 18.05.2023 o 15:29, basic44 napisał:

Ja przez okres próbny miałem wrażenie że roon próbował wciągać mnie w pułapkę tego samego. Oczywiście proponował coś ciągle ale w danym zakresie muzyki. A czy po czasie te algorytmy stają się lepsze? Słuchamiedzy innymi Deezer'a muszę powiedzieć że choć słucham na nim tylko klasyki i to baroku to Deezer czasem wyczaruje mi takie cudenka w rekomendacji że aż miło. W Roon tego nie zauważyłem... A podawałem te same dane choć z Tidal'a oczywiście...

Tak, z czasem algorytm staje się lepszy. Im większa baza muzyki, którą przesłuchasz, tym szerzej i dokładniej działa Roon.

• 1 rok później...

Dzisiaj odpaliłem wersję próbną roon-a. Zasadniczym i przesądzającym o jego zakupie atutem jest dźwięk, który w porównaniu z "gołym" Tidalem to przepaść.  Jest drogi, ale nie mogę uwierzyć uszom że program może tyle wycisnąć ze sprzętu, to jakby kupić ze 3 x droższy DAC więc w moim przypadku dołożyć jakieś  10 tys. zł. W tym kontekście cena nie wydaje się już  taka wygórowana. Genialna wygoda użytkowania, dostępu do informacji i zdjęć gratis.

• Pokaż nowe odpowiedzi