Skocz do zawartości
IGNORED

Sub do stereo | emotiva PT1/A2 i heco celan revolution 9.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zakupić subwoofer. Ma być tylko jako wspomaganie do stereo.

Ma grać z emotiva PT1/A2 i heco celan revolution 9. Pokój 25m + otwarta kuchnia.

Czy B&W ASW610 ma sens? Pozdrawiam 

Co kto lubi Hmm. A co powiesz na firmę REL? Specjaliści w tej dziedzinie. 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, despi napisał:

B&W ASW610

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vs 

Ukryta Zawartość

610 jednak wychodzi lepiej w pomiarach.. pytanie jakiego basu szukasz.  REL T5i zagra jednak tłuściej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, despi napisał:

Witam,

Chcę zakupić subwoofer. Ma być tylko jako wspomaganie do stereo.

Ma grać z emotiva PT1/A2 i heco celan revolution 9. Pokój 25m + otwarta kuchnia.

Czy B&W ASW610 ma sens? Pozdrawiam 

Po co zakładasz kolejny temat "sub do stereo"? Zobacz kilka wyżej. Tam jest temat zbiorczy poświęcony temu zagadnieniu

Cześć, spójrz w stronę SVS SB-1000 Pro oraz REL T/5x. Oba to bardzo dobre, zamknięte subwoofery, które bardzo dobrze sprawdzają się w stereo. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie znalazłem wykresu z pomiaru (może ktoś wklei), ale gdzieś tam wspomniano, że pasmo tych kolumn zaczyna się od 19Hz - jeśli tak, to dołożenie suba jest FATALNYM pomysłem, sprzecznym z funkcją suba w systemie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

16 godzin temu, piotrek7 napisał:

Po co zakładasz kolejny temat "sub do stereo"? Zobacz kilka wyżej. Tam jest temat zbiorczy poświęcony temu zagadnieniu

Idzie to jakoś przenieść? Usunąć?

Idzie. Kliknij na 3 kropeczki nad pierwszym postem. Wybierz "zgłoś" i w komentarzu poproś o podłączenie do tematu o subwooferach. A na przy okazji, zacznij od przeczytania tamtego. Prawdopodobnie znajdziesz tam odpowiedź na wszystkie swoje pytania. A jak nie znajdziesz, pytaj. Choć i tak trzeba samemu sprawdzić i siebie jak to działa. 

• Espectro zmienił(a) tytuł na Sub do stereo | emotiva PT1/A2 i heco celan revolution 9.
6 godzin temu, despi napisał:

Już chyba większość przeczytałem 😁

I co wymyśliłeś?

Powiem ci że przy tych kolumnach a testowałem je nie przeszło mi przez myśl aby dołożyc suba.

Albo masz coś nie tak z akustyką. 

Albolubisz bas bardziej niż ja 
🙂

no to Rel t7x albo t9x i ustaw go tak aby nie dublował się z basem kolumn. Chociaż...... Co kto lubi 🙂

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

no to Rel t7x albo t9x i ustaw go tak aby nie dublował się z basem kolumn.

Jedyne info jakie znalazłem to pasmo zaczynające się od 19Hz: sub ustawiony zgodnie ze sztuką poniżej można po prostu wyłączyć.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jedyne info jakie znalazłem to pasmo zaczynające się od 19Hz: sub ustawiony zgodnie ze sztuką poniżej można po prostu wyłączyć.

Masz coś więcej do dodania oprócz tego, że znalazłeś jakieś info?

W dniu 15.05.2023 o 19:54, szymon1977 napisał:

Do takich kolosów subwoofer? Hmmm...

A co taki zdziwiony? Jednym wystarcza 1x8”, inni chcą uzyskać niski bardzo dobry bas i potrzebują dobrego woofera min 12”, i nie o mega basisko bynajmniej chodzi. Poszukaj i poczytaj co mają na ten temat do powiedzenia bardziej zorientowani w temacie.

4 godziny temu, despi napisał:

No akustyka chyba u mnie nie najlepsza.

Być może. Jeśli tak, to wstawienie suba tylko pogorszy sprawę. A w zasadzie to czego Ci brakuje, że wpadłeś na pomysł by kupić sub?

-----

5 godzin temu, Kostucha napisał:

Poszukaj i poczytaj co mają na ten temat do powiedzenia bardziej zorientowani w temacie.

Co, jak i dlaczego robią możesz sobie poszukać Ty, natomiast czego nie robią pisał @Piotr Sonido i ja.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Być może. Jeśli tak, to wstawienie suba tylko pogorszy sprawę. A w zasadzie to czego Ci brakuje, że wpadłeś na pomysł by kupić sub?

-----

Co, jak i dlaczego robią możesz sobie poszukać Ty, natomiast czego nie robią pisał @Piotr Sonido i ja.

W dniu 16.05.2023 o 08:56, szymon1977 napisał:

Nie znalazłem wykresu z pomiaru (może ktoś wklei), ale gdzieś tam wspomniano, że pasmo tych kolumn zaczyna się od 19Hz - jeśli tak, to dołożenie suba jest FATALNYM pomysłem, sprzecznym z funkcją suba w systemie.

Ty wiesz najlepiej co jest z czym sprzeczne i co jest fatalnym pomysłem. Piotr napisał i ja. Od Piotra można czegoś się dowiedzieć. Nie podpinaj się do innych, bo im reputację psujesz. 

Jeszcze pomiary 😳 Po co Ci one. Co z nich wywnioskujesz 😆

8 minut temu, Kostucha napisał:

Ty wiesz najlepiej co jest z czym sprzeczne i co jest fatalnym pomysłem.

Ja po prostu wiem coś, o czym Ty najwyraźniej nie masz pojęcia.

14 minut temu, Kostucha napisał:

Jeszcze pomiary 😳 Po co Ci one. Co z nich wywnioskujesz 😆

Jaki powinien być bas w przyzwoitej akustyce, co można uzyskać subem a czego zrobić się nie da, i gdzie szukać rozwiązania problemu.

Ps.

Ze swoim pyskowaniem wynikającym z niewiedzy trafiasz do ignorowanych.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Ze swoim pyskowaniem wynikającym z niewiedzy trafiasz do ignorowanych.

Nawet liczyłem na to 👍🏻

To w pewnym sensie zaszczyt. Jest to jakieś wyróżnienie od króla forum 😁

Przeważnie bas mam ustawiony na -1 lub 0 ,zależy od jakości nagrania. Max na 3. Powyżej 3 ten bas już traci na jakości. Chciałbym żeby bas był głębszy może bardziej konturowy.

W dniu 18.05.2023 o 21:54, szymon1977 napisał:

Ale o czym mówisz? O kolumnach czy subie?

W sumie to każdy powinien ustawić jak mu się podoba. 

W dniu 20.05.2023 o 13:14, despi napisał:

Przeważnie bas mam ustawiony na -1 lub 0 ,zależy od jakości nagrania. Max na 3. Powyżej 3 ten bas już traci na jakości. Chciałbym żeby bas był głębszy może bardziej konturowy.

No to faktycznie sub.

Mógł byś też pomyśleć o wymianie emotivy na coś co gra bardziej miękko. 

Ale to już twoja decyzja.

Suba wypożycz i zobaczysz czy ten efekt to jest to czego szukasz.

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Piotr. 
Specyfikacja techniczna:
- Konstrukcja 3-drożna bass-reflex
- 2 x 8" głośnik niskotonowy
- 1 x 6,5" głośnik średniotonowy
- 1" głośnik wysokotonowy
- Moc (RMS / Max) 280/450 watów
- Impedancja 4 - 8 Ω
- Pasmo przenoszenia 19 - 52000 Hz
- Częstotliwości podziału zwrotnicy 230 Hz, 2800 Hz
- Zalecane wyjście wzmacniacza 30 - 450 watów
- Czułość 93 dB
- Wymiary (SxWxG) 374 x 1272 x 440 mm 
- Waga 38,4 kg
To przeczytał 😁

Wydaje mu się, że jest ekspertem od systemów 2.1, bo złożył sobie monitory z subem. Przy każdej sposobności rozczula się nad swoim geniuszem 😁

Jeszcze podkreśla, że subwoofer aktywny 😀

Edytowane przez Kostucha

No ale przecież to jest papier.

To jeszcze realnie wiesz ktoś kto?

Teraz to już nawet na wielkości przetworników się robi wałki a co dopiero na tak trywialnym parametrze jak pasmo przenoszenia.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

To jeszcze realnie wiesz ktoś kto?

Teraz to już nawet na wielkości przetworników się robi wałki a co dopiero na tak trywialnym parametrze jak pasmo przenoszenia.

O to chodzi. Wielkość od której coś tam zaczyna przetwornik przenosić. Może kolega despi chciałby słyszeć dobrej jakości niski bas np. przy muzyce organowej. Np. Sub kontra. 

W sumie to każdy powinien ustawić jak mu się podoba. 

Wprowadzasz w błąd myląc słownictwo: sub POWINIEN BYĆ ustawiony "poniżej" pasma kolumn, żeby (jak sam napisałeś) bas się nie dublował. A jeśli ktoś sobie ustawi inaczej, to jego sprawa a nie żadna powinność.

Oczywiście. Te 19Hz to przy nieokreślonym spadku, ale patrząc na, wielkości przetworników całkiem realne wydaje się 35Hz/-3dB, a może nawet 30Hz/-3dB. Przy takim zejściu kolumn PRAWIDŁOWO USTAWIONY SUB prawie nic nie zagra, a co za tym idzie prawie nic nie zmieni. Obstawiam, że przy tych kolumnach sub będzie mieć sens dopiero, gdy kolumny od dołu przytniemy filtrem górno przepustowym. Wtedy faktycznie nie zyskamy "maga basisko" tylko "bardzo dobry bas".

W dniu 21.05.2023 o 23:54, szymon1977 napisał:

Wprowadzasz w błąd myląc słownictwo: sub POWINIEN BYĆ ustawiony "poniżej" pasma kolumn, żeby (jak sam napisałeś) bas się nie dublował. A jeśli ktoś sobie ustawi inaczej, to jego sprawa a nie żadna powinność.

Szymek co jest z Toba?

Problemy czytania ze zrozumieniem masz od dłuższego czasu już.

Przeczytaj jeszcze raz wszystko.

W dniu 18.05.2023 o 16:57, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci że przy tych kolumnach a testowałem je nie przeszło mi przez myśl aby dołożyc suba.

Albo masz coś nie tak z akustyką. 

Ty tak lubisz się pokazać ale za specjalnie to wiele nie wnosisz. 

W dniu 23.05.2023 o 07:52, Piotr Sonido napisał:

Szymek co jest z Toba?

Problemy czytania ze zrozumieniem masz od dłuższego czasu już.

Wszystko po staremu, po prostu uważniej czytam niż inni piszą.

No właśnie zdecydowanie ci to nie wychodzi.

Ale z tym po staremu to masz rację. 

Bo od dłuższego czasu tak to u ciebie wygląda.

• 2 tygodnie później...

No i kupiłem dziś B&W ASW610XP. Używka za 2650zł z kablem 3m audioquest subx .No i jest o wiele lepiej. Jak baba pójdzie do roboty to coś potestuje. Na razie luźne granie. Ale poprawa jest i podoba mi się.

• Pokaż nowe odpowiedzi