Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do większego salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co postawisz na tej szafce będzie źle grało. Podłogówki na szafce to pomysł poroniony. To bedzie zachowywało sie jak pudło rezonansowe i za chwilę bedziesz pisał na forum, że dudni i buczy.
Zresztą jakiekolwiek zestawy głośnikowe większe niż pudełko po butach postawione na tej szafce będą dawały rezonans. To w ogóle jest pomysł chybiony by cokolwiek grającego umieszczać na tak wielkim pudle rezonansowym.

Slyszales juz takie podlogowki na szafce?

Oczywiscie ze nie

Cóż, ja słyszałem, ale na szafce z litego drewna, która ważyła spokojnie ponad 100kg, może nawet bliżej 150. Inna kwestia, że kolumny były zdecydowanie zbyt wysokie, trzeba było stać zgarbionym, by brzmiało to dobrze, ale wtedy było całkiem ok, choć uważam, że na podłodze i tak by zabrzmiały wtedy lepiej. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 minut temu, xajas napisał:

Oczywiscie ze nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie, że nie. Do głowy by mi nie przyszło stawiać podłogówek na szafce, tak samo jak szafki na kolumnach podłogowych 🙂 
Miałem kiedyś lekko zepsuty wzmacniacz typu domowego hi-fi. Trafo w nim buczało a wzmacniacz stał na szafce, prawdziwej szafce z lat 80-tych a nie dzisiejszej typowej 'ikejowskiej' z prasowanego papieru.
Buczało w całym pokoju, szafka robiła jak pudło rezonansowe. Po otworzeniu szafki buczenie było mniejsze a po postawieniu wzmacniacza na podłodze z dywanem dało się żyć.

Muszę jeszcze dodać by nie kierować się grafiką wklejoną poście otwierającym.
Przecież to się kupy nie trzyma. Proporcji brak. Kolumny postawione na szafce są mniejsze od telewizora. Jakby zachować proporcję i postawić tam prawdziwe podłogówki co mają 100 cm wysokości i 40 cm głebokości to okaże się, że projekt będzie wyglądał kuriozalnie.
Szafka na szafce też proporcji nie trzyma. Przy normalnym projekcie z zachowaniem skalowanych wymiarów okaże się, że powstanie potworek typu kolumny podłogowe na szafce, pośrodku o połowę na wysokość mniejszy TV a po prawej kolosalna szafa stojąca aż po sufit. To będzie wyglądało jak monstrualne trzy wieże z czarną dziurą pośrodku (TV).

Ale każdy mebluje jak lubi 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Moje podlogowki tez stoja na regale

Ukryta Zawartość

IMG_5778.thumb.jpg.c77965d2f3145c0ad4a2deaa9ee86700.jpg

Nawet subwoofery stoja w regale

IMG_5776.thumb.jpg.67ae73ca4fe771fce64808ded9c9ba04.jpg

I zaden z tych regalow nie wazy 150kG

I nic z tego powodu nie dudni i nie buczy

A z powodu wysokosci nie musze stac i sie garbic. Perfekcyjna wysokosc!

A wlasciciele tych glosnikow ponizej tez nie sluchaja ich na stojaco w zgarbieniu

IMG_4207.thumb.jpg.fd271107f9e5ecd157c6529b36558b67.jpg

IMG_3198.thumb.jpg.0efb6d80d9f0a22d0cd7aa99ba690d1f.jpg

IMG_5370.thumb.jpg.68311ddd03d4cd2153b1fab8551c21b2.jpg

IMG_5332.thumb.jpg.84913b53f2e7824b10e314c016853649.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.05.2023 o 15:35, MichałM napisał:

[…] Czy znasz jakis sklep we Wroclawiu, ktory realizuje taka usluge doboru i odsluchu sprzetu na miejscu?

Patrząc na propozycję sprzętu, jaką uzyskałeś, mogę wysnuć ostrożną, niczym niepopartą tezę, że zastosowano strategię sprzedażową nastawioną na randomowego Kowalskiego, który sam nie wie, czego chce i w sumie mu to obojętne, byle grało lepiej niż z komputera/telewizora/sonosa albo po prostu przyszedł pooglądać. Nie jest to żaden przytyk wobec salonów czy też Kowalskich, bo po prostu wiele osób podchodzi do słuchania muzyki dosyć beznamiętnie, więc taką też dostają ofertę i wszyscy zadowoleni. Jak powiesz czego słuchasz, czego oczekujesz, to trochę inaczej zostaniesz potraktowany. Jak powiesz: „buduję dom, ma grać, tutaj jest 10 tys. PLN”, to dostaniesz paździerz. Szczególnie w salonach „sieciowych” mam wrażenie, że jak zwęszą, że wchodzi ktoś niezorientowany, to idzie nierzadko gadka z szablonu i prezentowane jest to, co tam akurat potrzebują sprzedać; dopiero jak widzą, że klient wie, o czym mówi, to jest konkretna rozmowa.

Odnośnie samego pytania- większość sensownych sklepów audio we Wrocławiu oferuje doradztwo, a także odsłuch zarówno na miejscu jak i możliwość wypożyczenia sprzętu do domu. We Wrocławiu to m.in.:

1. MDBAudio - tam dotąd kupiłem większość mojego sprzętu. Bardzo dobre podejście do klienta nawet tego zielonego w temacie (tam zacząłem swoje poważniejsze odsłuchy). Im dłużej jestem w temacie słuchania ciut lepszej klasy hi-fi, tym wyraźniej widzę, że chcą pomóc klientowi dobrać sprzęt, z którego będzie zadowolony. Znajdziesz urządzenia z różnych półek cenowych, więc choćby z tego względu warto tam się wybrać. Plusem jest to, że w ofercie m.in. Dynaudio, Sonus Faber, Focal, Triangle, Kef (i inni producenci, których akurat u konkurencji w ogóle nie ma), czyli sprzęty od różnych dystrybutorów. Z tego co wiem, to instalacją sprzętu też się zajmują.
Powinieneś tam odsłuchać Dynaudio Evoke 20 oraz Special 40 (to już ponad Twoim budżetem, ale to może być dla Ciebie eye-opener). Kiedyś były jeszcze Evoke 30, ale niestety chyba już ich nie mają. Elektroniki nie zasugeruję, bo nie wiem, co w tym budżecie się zgra z ich oferty.

2. Salony Denon: tutaj doświadczenia mam różne. Lepiej dogaduję się z ekipą reprezentującą młodsze pokolenie- chętniej rozmawiają o sprzęcie, z większym zaangażowaniem- ogólnie bardzo pozytywne wrażenie na mnie wywierają (zarówno Wroclavia jak i Magnolia). Starsza część ekipy z Magnolii za pierwszym razem miała podejście trochę jak do petenta i miałem wrażenie, że bardziej liczy się excel i co w nim znajdzie się na koniec miesiąca, niż nawiązanie ze mną jakiejś relacji okołomuzycznej, której finalnym efektem będzie zakup sprzętu. Piszę to, ponieważ zaproponowany Ci w Denonie sprzęt jest, delikatnie mówiąc, „z czapy” i przypuszczam, że słabo trafiłeś albo ktoś wyczuł „świeżaka w temacie”.
Co do samego sprzętu i odsłuchów: jak przyjdziesz i powiesz, że chcesz posłuchać, to często odbijesz się od ściany, więc umów się wcześniej. Salka we Wroclavii jest niewielka, w Mangolii o wiele lepsza (na tyle, że sprzęt u Ciebie zagra na 100% inaczej niż u nich).
Posłuchaj u nich tych Arii 906, ale z czymś sensownym: Marantz PM8006 albo Denon PMA-2500ne (wiem, że to ponad budżet, ale jego słuchałem i jest dobry, więc możesz to potraktować jako punkt odniesienia i później zejść model niżej; kiedyś miałem PMA500AE i to był najgorszy szmelc, jaki słyszałem, więc w ciemno nie będę żadnej serii polecać). Z tańszych kolumn mieli kiedyś Wharfedale Denton (choć to może być za mały kaliber do Twojego salonu). A tak jadąc budżetowo ostro po bandzie, to polecam zapytać ich, kiedy będzie do odsłuchu dostępny Sonus Faber Sonetto II i poprosić o podłączenie do Naim Uniti Nova (to taki all-in-one, więc żadnych źródeł już nie potrzebujesz), które razem IMO mogą zamknąć temat poszukiwań audio na długi czas.

3. Top HiFi: posłuchaj u nich wzmacniaczy Rotel, Yamaha (szczególnie, że teraz jakieś nowe modele All-In-One mają się pojawić, choć pewnie z naliczonym podatkiem od nowości) i kolumn ProAc (jeden z modeli, którego nazwy nie pamiętam zrobił na mnie wrażenie ogromną dynamiką i precyzją, które dawały poczucie bardzo dużego realizmu); Kolumn Bowersa nie trawię, ale są ich miłośnicy, więc też pewnie warto posłuchać. Za to subwoofer Bowers & Wilkins ASW608 to IMO świetny budżetowy wybór do stereo (porównywałem bezpośrednio z SVS SB-1000Pro, który jest gumowaty, nastawiony na masę, a nie punktowość i teksturowość, która ważna jest przy różnych gitarach basowych i syntezatorach rwących powietrze). Sugerowanego przez @Top Hi-Fi & Video Design ASW610 nie słyszałem, ale można wierzyć, że po dobrym 608 nie spartolili całkowicie 610.

4. Strefa Dźwięku- raczej sprzęt z wyższej półki, ale jest bardzo dużo kolumn Dynaudio, więc być może wspomniane przeze mnie Evoke 30 też tam będą. Pójdź tam, jak już będziesz mieć jakieś doświadczenia z odsłuchami i choć ciut sprecyzowane oczekiwania- łatwiej Ci będzie nawiązać nić porozumienia.

A tak na koniec, to zastanów się też, czy w ogóle na pewno chcesz kolumny wolnostojące (niezależnie czy podłogówki, czy monitory), bo to jednak wymaga tolerowania ich w przestrzeni życiowej (ustawienie w rogach lub pod ścianą z reguły da słabe efekty). Skoro jesteś na etapie wykańczania domu i masz raczej nowoczesny design wnętrza, to być może dedykowane głośniki/kolumny instalacyjne lub naścienne podłączone do procesora DSP (albo do amplitunera z systemem korekcji akustyki Dirac Live, Room Perfect, YPAO, Audyssey, czy co tam jeszcze jest na rynku) załatwią sprawę. Do tego możesz mieć pierdziawki sufitowe pociągnięte do kuchni, łazienki, na taras, żeby robić ambient, gdy przyjdą znajomi i wszędzie będzie grać to samo, a sterowane będzie z jednej aplikacji na tablecie i wzmacniacz schowany w dedykowanej szafie (to już temat z pogranicza inteligentnego domu, ale być może tego właśnie potrzebujesz i teraz jest ten moment, gdy możesz to tanio zrobić, bo później to już prucie ścian i sufitów). Bo z pełnowymiarowym, wolnostojącym sprzętem jest jak z psem: musisz wiedzieć, że jesteś na to gotowy, tolerujesz go u siebie w domu i zawsze chciałeś go mieć. Tutaj otrzymasz porady od ludzi nieco inaczej patrzących na temat audio, dla których dźwięk jest najważniejszy, a nie jak bardzo dane rozwiązanie jest wygodne lub lajfstaljowe.

Witam, właśnie wracam z Targów HiFi München ( ICE) i miałem okazję dzisiaj posłuchać Cabasse Rialto.  

Powiem tak, szczeka opadla mi :-), co to male " pudelko na buty" wyprawialo i co ma w sobie wbudowane wszystkich w sali odsluchwej zaskoczylo.

Dodam tylko ze cena to 3000 Euro 

Ukryta Zawartość

Chętnie wstawie video ale nie wiem jak🫣

Ukryta Zawartość

W dniu 19.05.2023 o 14:00, xajas napisał:

Oczywiscie ze nie

Ukryta Zawartość

Ja nie wiem czy te. Ale widziałem i słuchałem takich rozwiązań jeżdżąc po klientach. Żadne nie grało chociaż akceptowalnie.

Godzinę temu, Marcus72 napisał:

Witam, właśnie wracam z Targów HiFi München ( ICE) i miałem okazję dzisiaj posłuchać Cabasse Rialto.  

Powiem tak, szczeka opadla mi :-), co to male " pudelko na buty" wyprawialo i co ma w sobie wbudowane wszystkich w sali odsluchwej zaskoczylo.

Dodam tylko ze cena to 3000 Euro 

Screenshot_20230521_174447_Chrome.thumb.jpg.03665ea5edd650763588ee379c48f3a0.jpg

YouTube i link.

Też ich kiedyś słuchałem i też mi się podobały jak na takie kostki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie na YouTube sa lepszej jakości filmy.

Tak , nie słyszałem w szafce. Tu napewno będzie nie "optymalnie".

Ale to sa glosniki nastepnej generacji.

• 4 tygodnie później...

Byłem w Top Hi-Fi we Wrocławiu 2 tygodnie temu. To chyba moje najgorsze przeżycie jeśli chodzi o obsługę sprzedażową w życiu. Geekowaty facet zachowywał się jak bym mu przeszkadzał zadając swoje ignoranckie pytania,. Dawał mi do zrozumienia, że to zbyt wysokie progi jak dla mnie - amatora. W zasadzie nie odpowiedział konkretnie na żadne moje pytanie tylko napisał mi, że w budżecie 10-12k mam sobie kupić Powernode Edge i jakieś kolumny za 1000 -2000 PLN. Warto zaznaczyć, że byliśmy z żoną jedynymi klientami w sklepie.

Wyszedłem ze sklepu oburzony brakiem profesjonalizmu w obsłudze. Prowadzę firmę,  obsługuję klientów sam i zatrudniam handlowców. Nigdy nie olałbym tak klienta.

Padło tu dużo negatywnych opinii o sklepie DENON ale tam obsługa na 5+ jeśli chodzi o zbadanie potrzeb klienta, i rekomendację podpartą konkretnymi argumentami.

No to wracamy do początku - jakieś PROFESJONALNE sklepy Hi-Fi we Wrocławiu?

A przecież w tym Denonie masz zarówno 2800H czy Marantza, jak też spory wybór

monitorów od Polk Audio R i Cantona po Wafle Evo 4.2 czy Sonusa Vener.

Razem powinno się zmieścić w budżecie ... i to przy komforcie obsługi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, MichałM napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, MichałM said:

Byłem w Top Hi-Fi we Wrocławiu 2 tygodnie temu. To chyba moje najgorsze przeżycie jeśli chodzi o obsługę sprzedażową w życiu. Geekowaty facet zachowywał się jak bym mu przeszkadzał zadając swoje ignoranckie pytania.

.

.

.

Czyli od roku nic się nie zmieniło 🙂

2 godziny temu, MichałM napisał:

Witaj,

przykro mi za kolegów z Wrocławia 😞

Nie chciałbyś się wybrać do Poznania (salon przy ul. Woźnej)?

Gwarantuję miłą obsługę i przyjazną atmosferę 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zapraszam też do nas do Pabianic, postaramy się by wszystko było jak najlepiej, a i wybór mamy na miejscu bardzo duży. 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi