Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do większego salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Wykańczam dom i chcę sensownie zaplanować kwestię nagłośnienia w salonie. Mamy już projekt i ściana na której znajduje się sprzęt RTV ma na całej długości półkę. Załączam wizualizację i rzut salonu. Generalnie zależy mi na tym, by muzyka była słyszalna w dobrej jakości w strefie wypoczynkowej. Od razu zaznaczę, że mam sufity z GK więc mogę zamontować głośniki w suficie.

Odwiedziłem salon DENON we Wrocławiu i doradca polecił mi wzmacniacz AVR-X 2800H a do niego kolumny podstawkowe Focal ARIA906. Czytałem fora i wszyscy mówią, że takie kolumny sprawdzą się w pomieszczeniu max 20 m2. U mnie salon to 46m2 więc pytanie czy to zadziała biorąc pod uwagę, że strefa wypoczynkowa jest blisko źródła dźwięku? Chyba warto wspomnieć, że sufity mamy na wysokości 3 metrów. Raczej nie chcemy skracać tej półki pod TV żeby postawić kolumny podłogowe - brzydko będzie to wyglądało.

No ok... to będę wdzięczny za sugestie i chętnie odpowiem na pytania jeśli będzie trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzut - salon.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest tu kilka nieporozumien

Zapomnij te 46qm. Siedzisz ok. 3m od glosnikow, a czy to pomieszczenie ma 46qm (pomaranczowe) czy 20qm (zolte) dla glosnikow i setupu nic sie nie zmienia!!!
Nie naglasniasz „pomieszczenia“, naglasniasz „miejsce odsluchu“

Ukryta Zawartość

Piszesz o 2 glosnikach, ale zalecany wzmacniacz to wielokanalowy ampliturer do kina domowego. Czy chesz kino i chcesz zaszpecic pomieszczenie pozostalymi glosnikami?
Jesli nie, to wystarczy dobry wumacniacz stereo

Obojetnie czy sie zdecydujesz na stereo czy na kino, zalecam integracje subwoofera, ktory po czesci rozwiaze problem wielkosci glosnikow

Nie kupuj zadnych glosnikow, ktorych nie slyszales

Ja bym je zamocowal na scianie, i odpowiednio wczesniej pociagnal kable albo rurke na kable glosnikowe pod tynkiem

Subwoofer mozesz schowac niewidocznie w tej konsoli pod telewizorem

Ukryta Zawartość

OK czyli pierwszy problem rozwiazany - kolumny podstawkowe powinny wystarczyc.

W kwestii kina to myslalem, zeby zamontowac glosniki wpuszczane w sufit. Efekt dolby powinien byc zachowany, otrzymam troche wiecej mocy, zeby np. posluchac muzyki na tarasie a i nie beda szpecic pomieszczenia.

Kolumny maja stac na szafce, bez podwieszania. Lepiej pojac w 2-drozne czy 3-drozne? Woofer jak najbardziej mile widziany.

W jaki sposob mialbym odsluchac u siebie glosnikow przed zakupem? Zamowic kilka zestawow za 20k a pozniej odeslac? Czy znasz jakis sklep we Wroclawiu, ktory realizuje taka usluge doboru i odsluchu sprzetu na miejscu?

Ja bym wolal pdlogowki, ale przy tym ukladzie nie masz za bardzo wyboru.

Nie jestes gotow skrocic lowboarda.

A kesli je postawisz przed lowboardem to musial bys zmienic rogowke, na zwykla kanape.

Tylne glosniki z sufitu to tylko „efekty“ z filmu a nie muzyka, wiec dla tarasu bezuzyteczne.

Jesli kolumny stoja na regale, to jak „najwyzsze“

2- czy 3-drozne jest niewazne. Dobre!

Glosniki to NAJWAZNIEJSZY element, dominujacy/decydujacy o brzmieniu calego systemu

Zrob preselkcje odsluchowa w sklepie, a potem wypozycz 2-3 faworyty do domu.
W domu brzmi inaczej

2 godziny temu, xajas napisał:

Glosniki to NAJWAZNIEJSZY element, dominujacy/decydujacy o brzmieniu calego systemu

Zrob preselkcje odsluchowa w sklepie, a potem wypozycz 2-3 faworyty do domu.
W domu brzmi inaczej

Dokładnie tak. Ostateczny wybór dopiero po odsłuchu w pokoju.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

8 godzin temu, MichałM napisał:

doradca polecił mi wzmacniacz AVR-X 2800H a do niego kolumny podstawkowe Focal ARIA906

Omijaj ten sklep szerokim łukiem.

3 godziny temu, xajas napisał:

Ja bym wolal pdlogowki, ale przy tym ukladzie nie masz za bardzo wyboru.

Można na takiej niskiej półce dać też mniejsze podłogówki... bez subwoofera same monitory w takim gabarycie może być słabo... a i w kinie do filmów sub musi byc.

Jak bym miał dać alternatywę do tych 906 to rzuć okiem na n/w film.

Dynaudio BM5 mkIIII są aktywne, tańsze, grają w tym samym stylu, muzykalnie, ciepło.. ale mają dużo wyższy SPLi mają znacznie więcej basu.

Jak bym miał sam kupować to zamiast Arii i wzmacniacza - w tej samej kwocie - kupił bym te Dynaudio BM i sub RELa T7i czy nawet Dynaudio Pro.   Fakt potrzebny jakiś preamp z DAC ale do wzmacniacza też.

• Moderatorzy

Jaka kasa ? Koło 5 kpln masz Heco Aurora 1000 czy Canton GLE 90.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wlasnie o taka pomoc mi chodzilo. Dzieki za podrzucenie tych BM5 mkIII. Wydaja sie grac nawet lepiej od Arii. Pytanie tylko jak beda sie zachowywaly na polce, 15 cm od sciany. 

Musze znalezc jakis sensowny sklep we Wroclawiu. Ktos cos poleci?

Cytat

Fakt potrzebny jakiś preamp z DAC ale do wzmacniacza też.

Czyli zakldajac, ze kupie jakis amplituner kina domowego jak ten denon czy cokolwiek innego, to bede potrzebowal przetwornik DAC zeby zestaw lepiej gral? To moze od razu jakis amplituner mi polecicie? To chyba mniej subiektywny wybor niz glosniki prawda?

Wciskasz te Ushery w każdym wątku czy autor ma do wydania 2 tysiące czy 20 Ty zawsze namolnie tylko te Ushery u wszystkich byś widział... myślę że spokojnie swoją gorliwością przebiłeś Piopio z izolacją galwaniczną... strach lodówkę otwierać...

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

W salonie Denona polecili ci amplituner do kina domowego do odsłuchu stereo? Absurd goni absurd.

Mimo że siedzisz blisko to moim zdaniem wielkość twojego pomieszczenia zasługuje na jednak większe kolumny.

Nie wiem kto robił ci tą wizualizację ale położenie podłogowych na takim regale to kolejny z absurdów zasługujących na złoty dzban.

Jeśli muszą być to monitory to duże

Monitor audio Silver 100

Kef R3

Dobrze radzą sobie w większych pomieszczeniach także chario delphinus.

Albo coś z dużych monitorów które przeważnie występują na oryginalnych standardach ale może akurat by się sprawdziły mówię tu o produktach

Spendor czy herberth.

Ocuch to jedna sprawa oczywiście także do niego zachęcam ale potem wypożyczę ten sprzęt do domu.

Aha no i co do elektroniki to zdecydowanie wzmacniacz stereofoniczny. 

W dniu 13.05.2023 o 11:38, MichałM napisał:

- brzydko będzie to wyglądało.

Infantylizacji i trywializacji odsłuchów muzycznych i pojęcia Hi-Fi kolejny etap. Forum "Piękna Pani" albo "Twój Styl" albo... wiocha.pl

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Panowie, nie oceniajmy 😉 Aspekty wizualne również są niezwykle ważne. 

Moim zdaniem na takim obszarze albo podstawki + sub/dwa, pokroju REL HT1205, SVS SB-1000 Pro, albo kolumny podłogowe. Do nich też suba możesz oczywiście dołożyć 😉

Najważniejszymi jednak pytaniami są:

Zależy Ci na kinie domowym czy na stereo?

Jaki masz budżet na całość?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

zacznę od tego, że nie ma sensu kupować amplitunera kina domowego do stereo. To jest bez sensu. 

Kolumny podłogowe na tej półce to tak trochę karykaturalnie wygląda. Da się coś jeszcze z tym zrobić?

Jeśli nie to pozostają duże kolumny podstawkowe + ewentualnie jakiś subwoofer do pomocy.

Zapraszamy i do nas na odsłuchy. Jaki budżet zakładasz na całość? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wygląd to jedno ale one będą źle grały. Nie no temat na pewno przegłosowany. Nie chcemy o tym słyszeć więcej 🙂

albo monitory + sub

albo podłogowe ale ustawione prawidłowo. 

A mnie sie te podlogowe na regale podobaja.
Wolal bym niskie podlogowki i niz monitory. Przynajmniej graly by z sensownej wysokosci i po srodku wysokosci telewizora.
Jestem za

B&W Formation Duo lub Cabasse Rialto.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jeśli mają być aktywne grające dużą skalą dźwięku to faktycznie B&W Formation Duo mogą pozytywnie zaskoczyć. Trzeba tylko pamiętać, że same kolumny nie mają fizycznych podłączeń, jeśli chcemy coś podłączyć przewodowo, np tv, gramofon itp, to należy dokupić HUB od B&W no i mamy od razu system multi room z pięknie zaprojektowanymi produktami jak znany od lat Zeppelin, czy Wedge. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z tej wizualizacji wynika,że cokolwiek będzie ustawione na tej dużej szafce może rezonować z nią. Chyba ,że szuflady zostaną wypełnione po np. swetrami, bielizną, książkami itp. Moje monitory stoją na czterech kwadratowych pustych rurach każdy. Jakoś nie mam weny do wsypywania piachu.I czasami jak to się wzbudzi ...

Edytowane przez bonaventura
dopisek
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 13.05.2023 o 15:35, MichałM napisał:

OK czyli pierwszy problem rozwiazany - kolumny podstawkowe powinny wystarczyc.

mylisz się

do Twojego pokoju kolumny tylko w formie 3 way i to z pokaźną sekcją basową

jeśli cena 20 tysi to wszystko co możesz przeznaczyć na kolumny to proponuję brać bez zastanowienia te

obraz.thumb.png.92d57c2467e4eac510b3837b28ff0b40.png

"

Koncepcja RR3 w "ekonomicznej" wersji, z kluczowym dla niej elementem - wyśmienitym średniotonowym Revelatorem 18M - o podobnym strojeniu, brzmieniu i podstawowych parametrach.

W sekcji niskotonowej pracują 21-cm niskotonowe z serii Classic, ze sztywnymi membranami celulozowo-węglowymi, o podobnych parametrach T-S jak 22-cm Revelatory, tylko o nieco niższej mocy. Wersja 21W/8555-01 o najlepszej do bas-refleksu, niskiej wartości Qts, potrzebnej w tym projekcie, dostępna jest tylko w ofercie AkustyKa, podobnie jak wysokotonowy D2604/832000. To przetwornik kopułkowo-pierścieniowy o brzmieniu wyrazistym i selektywnym, pasującym do siły i obfitości średnich tonów. Oferujemy też wersję z niskotonowymi Revelatorami 22W/8851T00 i wysokotonowym D2604/832000 - o roboczym symbolu RR3LE. Ponadto możliwe jest przeprowadzenie upgrade'u w późniejszym czasie, czyli wymiana zarówno głośników niskotonowych, jak i wysokotonowego, razem lub niezależnie, do standardu RR3LE lub RR3. Przygotowanie zwrotnicy pod kątem późniejszego upgrade'u w obydwu sekcjach to dodatkowy koszt 500 zł.

Obudowa jest taka sama jak w RR3. Obydwa głośniki niskotonowe działają we wspólnej komorze, z której wyprowadzono dwa otwory - jeden do przodu, na samym dole, drugi do tyłu, mniej-więcej w połowie wysokości. Dzięki takiej aranżacji możliwe jest regulowanie charakterystyki - za pomocą zamykania jednego z otworów - bez zagrożenia dla koordynacji fazowej. Otwarcie obydwu tuneli bas-refleks zapewni bas najmocniejszy. Niższy poziom (ale jednocześnie niższe strojenie!) spowoduje zamknięcie jednego z nich (można więc pozostawić otwór pracujący albo z tyłu, albo z przodu), można też zamknąć obydwa, gdy ustawiamy LR3 blisko ściany.

Na załączonych charakterystykach pokazany jest przebieg dla dwóch opcji strojenia - bas-refleksu pracującego z jednym otworem (krzywa czerwona) i przy systemie zamkniętym (krzywa czarna). Charakterystyka w zakresie średnich częstotliwości jest wzorowo wyrównana (+/-1 dB) nie tylko na osi głównej, ale też na osi +7o i 15o; charakterystyka jest więc optymalizowana dla słuchacza siedzącego z głową na wysokości 90 cm lub wyżej, przy czym dokładne skręcenie kolumn w stronę miejsca odsłuchowego nie jest konieczne."

https://akustyk.com.pl/p/40/260/akustyk-cr3

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

do Twojego pokoju kolumny tylko w formie 3 way i to z pokaźną sekcją basową

jeśli cena 20 tysi to wszystko co możesz przeznaczyć na kolumny to proponuję brać bez zastanowienia te

Czy jest szansa gdzieś posłuchać takich kolumn?

Jeśli chodzi o projekt z podłogówkami na szafce, to niestety ale jest to wymysł projektantki. Wszystko wskazuje na to, że nie jest ona audiofilem.

Może powinienem zaznaczyć, że ja też nie. Mogę nie wyłapać wielu smaczków, które duża część z Was będzie słyszała. Nie zmienia to faktu, że lubię posłuchać dobrej muzyki i inwestując w dom chciałbym mieć sensowny sprzęt grający.

20k za głośniki jeszcze nie zapłacę. Myślę, że 10k za jakiś zestaw 2+1 i wzmacniacz to ok. Jeśli będzie 12-13k też przejdzie. Jak się okaże, że z nich "wyrosnę", to będę szukał dalszych inwestycji.

Ciągnąć ten "infantylny" temat (śmiechłem ale już więcej nie drążę) - tak szafka ma zostać. Będzie długa i solidnie zamontowana ale pewnie i tak nie da rady na niej postawić podłogówek, żeby to sensownie grało. Dlatego wszelkie KONSTRUKTYWNE komentarze zawsze mile widziane.

@tophifi.pl postaram się Was odwiedzić na Legnickiej we Wrocławiu jak będę miał wolną chwilę.

4 godziny temu, bonaventura napisał:

Z tej wizualizacji wynika,że cokolwiek będzie ustawione na tej dużej szafce może rezonować z nią. Chyba ,że szuflady zostaną wypełnione po np. swetrami, bielizną, książkami itp. Moje monitory stoją na czterech kwadratowych pustych rurach każdy. Jakoś nie mam weny do wsypywania piachu.I czasami jak to się wzbudzi ...

Co to za monitory?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

17 godzin temu, MichałM napisał:

Myślę, że 10k za jakiś zestaw 2+1 i wzmacniacz to ok

Zapraszam do nas na odsłuch Bluesound Powernode + kolumny podstawkowe i sub. To chyba najsensowniejsza opcja w granicach 10k. Np z kolumnami Elac UniFi Reference gra to świetnie i dość potężnie: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-bluesound-powernode-elac-uni-fi-reference-b6.html do tego dobry sub np B&W ASW610 i mamy to 😉

www.tophifi.pl

Ukryta Zawartość

Można ustawiać bliżej ściany a bas jak niejednej podłogówki.

Mieszczą się w budżecie, a można napędzić nawet Yamahą 701 - z DAC.

Ale to pewnie wersja dla kloszardów .... 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 15.05.2023 o 17:39, xajas napisał:

A mnie sie te podlogowe na regale podobaja.
Wolal bym niskie podlogowki i niz monitory. Przynajmniej graly by z sensownej wysokosci i po srodku wysokosci telewizora.
Jestem za

Ukryta Zawartość

Zawsze musi być głos w drugą stronę. Dlatego audio jest piękne.

Cheers.

W dniu 16.05.2023 o 17:38, MichałM napisał:

Jeśli chodzi o projekt z podłogówkami na szafce, to niestety ale jest to wymysł projektantki. Wszystko wskazuje na to, że nie jest ona audiofilem.

Tu nie trzeba audiofila.

Tylko albo się nie zna na swojej robocie albo wywiad z klientem nie był kompletny.

Daj znać jak oo odsłuchu no wybór masz.

Ukryta Zawartość

JBL 4329P

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W dniu 16.05.2023 o 17:38, MichałM napisał:

tak szafka ma zostać. Będzie długa i solidnie zamontowana ale pewnie i tak nie da rady na niej postawić podłogówek, żeby to sensownie grało

Wszystko co postawisz na tej szafce będzie źle grało. Podłogówki na szafce to pomysł poroniony. To bedzie zachowywało sie jak pudło rezonansowe i za chwilę bedziesz pisał na forum, że dudni i buczy.
Zresztą jakiekolwiek zestawy głośnikowe większe niż pudełko po butach postawione na tej szafce będą dawały rezonans. To w ogóle jest pomysł chybiony by cokolwiek grającego umieszczać na tak wielkim pudle rezonansowym.
Przearanżuj pokój albo zastanów się nad zawodowymi, solidnymi uchwytami ściennymi do których przymocujesz porządne duże (albo bardzo duże) monitory - to się nazywa mounting plate z angielska albo po naszemu uchwyt ścienny. 
Chyba, że to nie jest ściana a ścianka z papieru i gipsu - wówczas powyższe sensu nie ma.
A ta szafka pionowa po prawej na szafce podłogowej też ma być? - wygląda komicznie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi