Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 705 Signature

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, soberowy napisał:

Autor tematu ma 10m2, przecież tam nie ma sensu wciskać modelu 705. 

Zarówno z modelu 606 jak i 607 brasu Ci nie zabraknie w tak małym pomieszczeniu. Chyba, że masz wyjątkowo nieciekawie akustycznie pomieszczenie.

Seria 6 i 7 to nie to samo. A same wielkości kolumn nie wpływają tylko na ilość basu.

Godzinę temu, Qaz12 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Ile wynosi optymalna odległość B&W 705 od miejsca odsłuchu ?

Dokładnie to zależy też od akustyki. Myślę że mając możliwości testowe dość szybko to wyłapiesz. 

W dniu 26.05.2023 o 23:32, Tonnii99 napisał:

Nie słuchałem jeszcze modelu CSA100 ale można znaleźć dużo pochlebnych opinii o tym urządzeniu. 

A porównywałeś może ten model ze wspomnianym wcześniej CAT405?

Niestety nie miałem okazji go posłuchać, to był mój pierwszy raz z Copland, potem raz ale bardzo krótko posłuchałem CTA407 ale z ProAc i też piękne muzykalne granie.

3 godziny temu, Roland Audio napisał:

A porównywałeś może ten model ze wspomnianym wcześniej CAT405?

CTA405 i 405A to już tylko z rynku wtórnego.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Qaz12 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Jak u Was z dostępnością kolumn Proac? Można je gdzieś posłuchać/wypożyczyć?

coś tam przyjechało ostatnio, o jaki model pytasz?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

27 minut temu, Qaz12 napisał:

Response DB1, Tablette

DB1 brak, DB3 jest kilka par.

Tablette ten? To jako bliskie pole bym traktował. Specyficzne kolumny 

www.tophifi.pl

W dniu 9.06.2023 o 13:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

CTA405 i 405A to już tylko z rynku wtórnego.

ale następca tego modelu to chyba CSA70? czy bardziej CSA100?

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

ale następca tego modelu to chyba CSA70? czy bardziej CSA100?

żaden z tych. 405 i 405A to były w pełni lampowe wzmacniacze, CSA-70 to tranzystor, CSA-100 to hybryda lampowa (pre z lampą i końcówka tranzystorowa)

www.tophifi.pl

12 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

żaden z tych. 405 i 405A to były w pełni lampowe wzmacniacze,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to tranzystor,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to hybryda lampowa (pre z lampą i końcówka tranzystorowa)

ot to dzięki za odpowiedź!

Podjadę przy okazji i dla "sportu" rzucę uchem na te wzmacniacze, tylko na razie nie będę nic kupował, haha ! 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Tonnii99 napisał:

ot to dzięki za odpowiedź!

Podjadę przy okazji i dla "sportu" rzucę uchem na te wzmacniacze, tylko na razie nie będę nic kupował, haha ! 🙂

Ja dzisiaj od teścia pożyczyłem na weekend Coplanda cta407 i jestem bardzo ciekaw jak się sprawdzi, już mam podłączony ale przez godzinę nie mogę go sprawdzić zbyt głośno😅 nie spodziewałem się ze będzie tak duży ale wstępne granie nocne sprawdza się bardzo dobrze, nie miałem pojęcia ze aż tak idzie zmiękczyć granie Bowersow. Będę musiał tylko jutro jakieś lepsze źródło do niego zabrać. Narazie gra z bluesound przez TIDAL i CD denon DCD-1700NE i spory plus jak chodzi o granie na korzyść Denona. Wstępne porównanie Coplanda do Vincenta  237 to równiejsze granie, pięknie plumka po cichu aż sama szklanka się napełnia dla relaksu 😅

W dniu 16.06.2023 o 00:17, Mikolaj1212 napisał:

Ja dzisiaj od teścia pożyczyłem na weekend Coplanda cta407 i jestem bardzo ciekaw jak się sprawdzi, już mam podłączony ale przez godzinę nie mogę go sprawdzić zbyt głośno😅 nie spodziewałem się ze będzie tak duży ale wstępne granie nocne sprawdza się bardzo dobrze, nie miałem pojęcia ze aż tak idzie zmiękczyć granie Bowersow. Będę musiał tylko jutro jakieś lepsze źródło do niego zabrać. Narazie gra z bluesound przez TIDAL i CD denon DCD-1700NE i spory plus jak chodzi o granie na korzyść Denona. Wstępne porównanie Coplanda do Vincenta  237 to równiejsze granie, pięknie plumka po cichu aż sama szklanka się napełnia dla relaksu 😅

Od lat Copland czymś czarował co wprawiało słuchacza w miły nastrój. Może dlatego że to mała, rodzinna firma? Która być może nastawiona jest na inne priorytety a niż tylko marketing i $$$ ?

6 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Od lat Copland czymś czarował co wprawiało słuchacza w miły nastrój. Może dlatego że to mała, rodzinna firma? Która być może nastawiona jest na inne priorytety a niż tylko marketing i $$$ ?

Zdecydowanie pięknie czaruje, widziałem w internecie ktoś sprzedaje 405 i będę jechał kupić bo dawno z tak duża przyjemnością nie słuchało mi się utworów jak z nim, jedynie szkoda bo strasznie się grzeje przy głośniejszym odsłuchu. Bardzo płynne i muzykalne granie, do tego bardzo zmiękczyło bass w głośnikach ale go nie rozlało, z tej strony nie znałem swoich głośników 😅

W dniu 16.06.2023 o 00:17, Mikolaj1212 napisał:

Jakie pieniądze za 405? i czy z rynku PL czy zagraniczny?

2 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Jakie pieniądze za 405? i czy z rynku PL czy zagraniczny?

Polski akurat znajomy teścia mu załatwiał 407 i ma na wydanie 405 w idealnym stanie i myśle ze poniżej 10tyś uda się zrobić. Ktoś na forum pisał ze ma csa 100 tez z tymi samymi Bowersami ale cenowo nowy już drożej wychodzi a używanych nigdzie nie widziałem. Szkoda bo ponoć bardzo dobrego Daca ma csa 100 

W dniu 18.06.2023 o 20:58, Mikolaj1212 napisał:

Polski akurat znajomy teścia mu załatwiał 407 i ma na wydanie 405 w idealnym stanie i myśle ze poniżej 10tyś uda się zrobić. Ktoś na forum pisał ze ma csa 100 tez z tymi samymi Bowersami ale cenowo nowy już drożej wychodzi a używanych nigdzie nie widziałem. Szkoda bo ponoć bardzo dobrego Daca ma csa 100 

Trzeba byłoby porównać najlepiej 407 z CSA100 żeby mieć jakieś twarde dowody o wyższości jednego nad drugim. Może chłopaki z Topów mieli tą możliwość?

W dniu 10.05.2023 o 21:59, Piniu2906 napisał:

Szukam opinii na ich temat. Ogólnie zawsze słuchałem muzy na monitorach aktywnych. Chcę wejść w ten biznes i kupić coś z tradycyjnych właśnie kolumn. Muzyki słucham z PC'ta z DAC Mojo Chord 2. Druga sprawa wzmacniacz do nich. Jak mówię jestem zielony w temacie i nie znam się który ze wzmacniaczy najlepiej się zgra z tymi Bowersami. Jeśli Bowers & Wilkins 705 nie są warte ceny rozważe inne sugestie  w cenie do max 10.000 PLN. Na wzmaka jestem w stanie przeznaczyć do 4 koła. Muzyka wszystko z nastawieniem na instumentalną. Interesuje mnie sprzęt nowy. Wasze sugestie Panowie.

KEF LS50. 
Jeżeli chodzi o monitorki to nic lepszego nie znajdziesz. Wyżej tylko jakieś ultra drogie wydziwianki. Ale LS50 to najbardziej przyzwoity dźwięk ze wszystkiego luzem do 20kzł jeżeli chodzi o monitorki. 

15 minut temu, #Szakovsky napisał:

KEF LS50. 
Jeżeli chodzi o monitorki to nic lepszego nie znajdziesz. Wyżej tylko jakieś ultra drogie wydziwianki. Ale LS50 to najbardziej przyzwoity dźwięk ze wszystkiego luzem do 20kzł jeżeli chodzi o monitorki. 

Prawie się zgadzam 😉 Aczkolwiek aż takim fanboyem KEFa to nie jestem. Są lepsze konstrukcje od 9K w górę. ELAC Vela BS403/404, Buchardt S400 mk2, Dynaudio S25, C1, Focal Kanta 1, Electra 1008 BE2, GATO serii FM.

Prawda jest taka, że w cenie KEF LS50 Meta (i trochę więcej) nie można kupić niż lepszego. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Prawie się zgadzam 😉 Aczkolwiek aż takim fanboyem KEFa to nie jestem. Są lepsze konstrukcje od 9K w górę. ELAC Vela BS403/404, Buchardt S400 mk2, Dynaudio S25, C1, Focal Kanta 1, Electra 1008 BE2, GATO serii FM.

Prawda jest taka, że w cenie KEF LS50 Meta (i trochę więcej) nie można kupić niż lepszego. 

Nie zgadzam się. 
LS50 jak podłączy się im przyzwoity piecyk, zetrą podłogę tymi co wymieniłeś, każdym. 
Tylko łatwo LS50 zamulić, trzeba wiedzieć jaki klocek dobrać.

Edytowane przez #Szakovsky
51 minut temu, #Szakovsky napisał:

Nie zgadzam się. 
LS50 jak podłączy się im przyzwoity piecyk, zetrą podłogę tymi co wymieniłeś, każdym. 

To nic tylko się cieszyć 😉 To idę posłuchać muzy na moich KEF LS50 Meta 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, #Szakovsky napisał:

KEF LS50. 

Jesteś bardzo pewny.. szukam coś więcej na ich temat.  Może ktoś inny się wypowie. Cena tych KEF jest niska... jaki wzmacniacz byś do nich polecił? W wzmacniaczach jestem zielony jak wiosenna kończyna

8 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Nie zgadzam się. 

Ls50 zetrą Elaci 403/404? Panowie trochę powagi… większość wymienionej tam stawki przy faktycznie dobrym źródle Ls50 wysyła do domu… one są naprawdę dobre w swojej cenie ale przy wyższej półce No nie… nie ta skala dźwięku nie ta masa.

1 godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

większość wymienionej tam stawki przy faktycznie dobrym źródle Ls50 wysyła do domu…

Jeśli masz na myśli kolumny, które wymieniłem to .. Panowie trochę powagi… 😉

5 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Jesteś bardzo pewny.. szukam coś więcej na ich temat.  Może ktoś inny się wypowie. Cena tych KEF jest niska... jaki wzmacniacz byś do nich polecił? W wzmacniaczach jestem zielony jak wiosenna kończyna

KEF LS50 Meta są znakomite z dobrym wzmacniaczem. Dobry nie znaczy drogi 😉 

Jeśli słuchasz tylko ze źródeł cyfrowych to idealnym wzmacniaczem do nich jest Sabaj A30A za 2K nówka. Albo coś na Hypex Ncore ale to już trochę drożej. A niekoniecznie lepiej. 

1 godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

one są naprawdę dobre w swojej cenie

Stawiam tezę, że do 6-8K nie ma lepszych kolumn od KEF LS50 Meta  do małych pomieszczeń

Edytowane przez Piopio

LS są fajne ale bez przesady, już moje zdanie zostawię dla siebie, ale widzę co klienci wybierają porównując LS50 czy to zwykłe, czy Mety. Tak jak pisał ktoś wyżej są bardzo ok w swojej cenie, ale bez przesady. Seria 700 od B&W czy np Elac Vela grają/ mogą zagrać lepiej. Wszystko także zależy od reszty, bo te kolumny mają potencjał, który często nie jest wykorzystywany do końca. 

www.tophifi.pl

LS50 Meta to świetne kolumny, ale nie oszukujmy się — nie są to kolumny dla każdego. Jeśli ktoś szuka takiego brzmienia, to faktycznie, ciężko będzie znaleźć coś lepszego w zbliżonym budżecie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

XD
Akurat macie pecha, bo akurat wczoraj wyszły 705 S3 na łamach stereophile. 
705 s3:
723-BW705fig3-600.thumb.jpg.afce58a8f06c17fa5d78b5acab7c2579.jpg

LS50 META:

1220KEF50fig04.thumb.jpg.4f5f055a4c1af23e0a8fa70fe92e1a78.jpg
705 S3:

Ukryta Zawartość

Meta:
1220KEF50fig05.thumb.jpg.870e74b14a62ccbab4feb740f4340b94.jpg
705:

723-BW705fig8-600.thumb.jpg.3bc0f55fcf6676b643a196fe62135725.jpg
KEF:

1220KEF50fig10-2.thumb.jpg.63a4ad72d320f43d46a8f2a5a824b3fe.jpg

Kefy są lepsze pod każdym możliwym względem. Bowers przy nich to jakaś abominacja (A Signature są jeszcze gorsze). 
I jeżeli ktoś twierdzi, że 705 zagrają lepiej od LS50 to musiał tych drugich słuchać z niepełnosprawnym radmorem.  

Tak jak mówiłęm, LS50 Meta to najbardziej poprawne kolumny podstawkowe. Mają swoje ograniczenia, oczywiście... No ale to są małe, tanie monitorki. Jak ktoś chce pełnozakresowe granie z dynamiką to musi wydać dużo większą pęgę na dużo większe kolumny. 

Do LS50 można podłączyć bez bólu jakiegoś np. ML No.29. Wzmacniacz droższy i cięższy od kolumn, ale za to zagra świetnie. Lepiej niż jakiekolwiek podstawki Bowersa. 

Elaci są dużo lepsze od Bowersów, ale wciąż inżynieryjnie i dźwiękowo to jest półka niżej niż KEF, dźwiękowo też. Elac w porónaniu do KEF'a to lekka puszka. 

Jak ktoś nie chce się bawić w bycie upośledzonym audiofilem i zmiany sprzętu co 2 tygodnie bo "mu cyka za mało przy dejwisie", to KEFy są absolutnie najlepszym rozwiązaniem w niskim budżecie. Bo przynich się siada i się słucha muzyki, a nie wywala z playlisty 3/4 muzyki bo nie da się jej słuchać. 

723-BW705fig4-600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky

Widzę że o monitorach dysputa to i ja cos podrzucę chodź to już cenowo wyżej. Zaskoczony byłem , jako posiadacz sporych kolumn, jak Triangle Signature Theta zagrały. Fakt że to monitory ale są głębokie i wg mnie wzorowa konstrukcja w tym pułapie cenowym. Bardzo dobra równowaga tonalna i naprawdę dobry niski i sprężysty bas. U mnie żadnej ostrości
db92c1706c59db86a1bd85d0481faa8a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Widzę że o monitorach dysputa to i ja cos podrzucę chodź to już cenowo wyżej. Zaskoczony byłem , jako posiadacz sporych kolumn, jak Triangle Signature Theta zagrały. Fakt że to monitory ale są głębokie i wg mnie wzorowa konstrukcja w tym pułapie cenowym. Bardzo dobra równowaga tonalna i naprawdę dobry niski i sprężysty bas. U mnie żadnej ostrości

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To przedział jak 705 s3 Bowersa czy wyższa liga jeszcze ? Nigdy nie miałem okazji ich posłuchać ale wyglądają bardzo okazale! Czym je napędzasz ?

Ukryta Zawartość

Dla mnie Kefy ls50 meta mają tylko jedną wadę, ale trudną do mi do zaakceptowania, brzmią na skrajach pasma plastikowo, sztucznie, jak monitory aktywne za 1k, dopiero na wzmacniaczach w okolicy 10k jest lepiej, ale wciąż to słyszę i w tej cenie za tor miałbym większe wymagania. Szkoda, że Kef nie ma jakiegoś monitora w cenie między R3, a Reference.

Te Triangle Signature Theta - zagrają na miarę swoich możliwości w 16 m?

• Pokaż nowe odpowiedzi