Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  14 członków

Denafrips Klub
IGNORED

Denafrips - dyskusja ogólna na temat urządzeń tej marki

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy, 

Z racji tego, że z marką Denafrips mamy styczność od dłuższego czasu, pora rozpocząć dyskusję. Ostatnio wiele się dzieje w kontekście samych urządzeń, firma wypuszcza nowe produkty z okazji 12 lecia istnienia, oraz ściśle współpracuje z zarówno z Kinki jak i Jay's Audio. Czy są tutaj użytkownicy wspomnianych wyżej urządzeń? 

Kto słucha, nie błądzi...

Zgłaszam się jako użytkownik DAC Pontus II. Miałem DAC Ares, który mnie oczarował swoim brzmieniem, a jednocześnie rozbudził ciekawość jak brzmią lepsze r2r, w szczególności, że w mój system domagał się przetwornika wyższej klasy. Jakość prezentacji Pontusa absolutnie mnie zachwyciła! Do tego stopnia, ze zdecydowałem się na rewolucję w torze sygnałowym systemu, tak aby DAC Denafripsa stał się jego sercem: sprzedałem odtwarzacz CD Pioneera, a w jego miejsce wszedł transport Moon 260 Dt.

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

Także mam Pontusa 2 i do tego transport Silent Angel m1t. Zakup w premiumsound. Pontus to dla mnie rewelacja. Wgrywałem w kwietniu nowy firmware ale wróciłem do starego, który u mnie brzmi zdecydowanie lepiej. Szczegółowo, analogowo i muzykalnie. Czasami kusi mnie taka myśl o luminie u2 mini, ale cena troche studzi apetyt.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Ja z sieci wypuszczam sygnał z Pioneera N70 w charakterze transportu. Ale myślę kiedyś włączyć w tor transport sieciowy Moon Mind.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Od 5 godzin slucham muzyki na Pontusie II na nowym firmware tj. 1.4. Ktoś już pisał na zachodnim forum i ja potwierdzam że nowy firmware jest dźwiękowo pomiędzy original em tj. 1.0 a 1.3. U mnie w moich warunkach wersja 1.4 jest przyjemniejsza niż wersja 1.3 a wydaje się mieć także sporo szczegółów i przestrzeni. Kto wie jak poslucham jeszcze z tydzień, może nie wrócę do wersji 1.0

Ktos tu jeszcze bawi się wgrywaniem firmware? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

https://www.vinshineaudio.com/post/new-fpga-firmware-denafrips-pontus-dac?utm_campaign=70cd7c90-d92e-47dc-9f84-86820220d6ad&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=76a19168-7cc5-4a3f-b568-612faec263e7

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ktos tu jeszcze bawi się wgrywaniem firmware? 

Ja jutro chyba się za to zabiorę. Choć zastanawiam się, czy chce mi się cokolwiek zmieniać. Podoba mi się to, jak teraz gra 

14 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ja jutro chyba się za to zabiorę. Choć zastanawiam się, czy chce mi się cokolwiek zmieniać. Podoba mi się to, jak teraz gra 

Oryginalny firmware jest fajny, nasycony i lampowy w porownaniu do 1.3 który już idzie w szczegół przestrzen i może nawet coś w strone chłodu. Tu lepiej wychodzi oryginał 1.0

Za to najnowszy firmware wydaje się łączyć zalety obu wersji. Trzeba pograć kilka dni żeby się zdecydować. Zawsze można wrócić do preferowanej wersji. 

Operacja wydaje się być skomplikowana....

Mikelas76, pisz proszę czy warto się porywać i czy rzeczywiście różnice in plus są wyraźne.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Mam również Pontusa 2. Po wygraniu wersji 1.3 poprawiło się wszystko, ale stracił tą swoją analogowość. Czytałem forum na stronie producenta i co niektórzy narzekali, że pojawiają się sybilanty i przesterowania. Nie zauważyłem tego u siebie. Dwa dni temu dostałem info od Alvina o wersji 1.4 i postanowiłem wrzucić do mojego Pontusa. Dlaczego? Przed obawami, że może te przypadłości przesterów pokażą się i u mnie. Wersja 1.4 przewraca analogowy charakter Pontusa i pozostawia z wersji 1.3 większą szczegółowość i przestrzeń. W moim systemie ta wersja jest najlepsza.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

W końcu i ja zaktualizowałem oprogramowanie. Jest nieźle. Wydaje się, że poprawie uległo "podtrzymanie" dźwięku. Dłużej wybrzmiewa a tym samym przestrzeń wydaje się głębsza. Choć wokale wydają się bliższe???   Z drugiej strony, poprzednia wersja podobała mi się z uwagi na swą neutralność. Nieważne jakiej muzyki się słucha, wszystko zabrzmi dobrze. Jeśli ktoś ma gęsto grające źródło, to poprzednia może okazać się lepszym rozwiązaniem. W każdym razie trzeba sprawdzić u siebie i zdecydować. A że zmiana oprogramowania jest procesem odwracalnym, można się pobawić. 

No i jeszcze jedno. Bas. Dostał o wiele więcej energii w swych niższych pokładach. Nie wzbudza się (nawet nie musiałem niczego zmieniać w subwooferze) ale dostaje wyraźnego, szybkiego kopa. Także przy cichym słuchaniu. Sąsiedzi się ucieszą 😈

Ja słucham sobie wersji 1.4 i nie do końca jestem przekonany. Na pewno jest lepiej niż 1.3

Ale wydaje mi się że najwięcej czaru i magii robi u mnie 1.0 Odbywa się to jednak kosztem detali i energii która posiada 1.3 i 1.4 Z drugiej strony gdyby mi najbardziej zależało na detalach, szczegółach i energetycznych bitach nie bralbym denafripsa. 

Daje sobie jeszcze tydzień i podejmę decyzje

• 1 miesiąc później...

Wróciłem do firmware 1.0

Aby mieć większą, czystsza i klarowną scene wraz z precyzja i detalem, dokupiłem dyfuzory Vicoustic Multifuser na boczne odbicia. Udało się. Mam wszystko co powyżej, a zachowałem piękny analogowy dzwiek Denafripsa. Koniec kombinowania. Teraz się tylko pozostaje cieszyć. Mam swój ulubiony dzwiek. Tego też życzę wam.

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
W dniu 18.07.2023 o 23:30, Mikelas76 napisał:

Wróciłem do firmware 1.0

Aby mieć większą, czystsza i klarowną scene wraz z precyzja i detalem, dokupiłem dyfuzory Vicoustic Multifuser na boczne odbicia. Udało się. Mam wszystko co powyżej, a zachowałem piękny analogowy dzwiek Denafripsa. Koniec kombinowania. Teraz się tylko pozostaje cieszyć. Mam swój ulubiony dzwiek. Tego też życzę wam.

Czy Pontus II i Pontus 12th anniversary to ta sama wersja bo to dość niejednoznacznie na stronie jest pokazane jakby wersja PONTUS II była tą samą co PONTUS II Anniversary.
Można się pogubić
I idąc przetartą ścieżką Mikelas76 dobrze byłoby wiedzieć jaki firmware jest w najnowszych wersjach. A jeśli nie ten najlepsiejszy 😉 czyli 1.0  to czy wymagane jest nabycie płytki za ok 400 EUR aby manewrować firmwarami czy też może to jakoś ulepszyli że bez niej da się wgrywać ?
Uff sporo pytań , wybaczcie ale wszystko się nasuwa zanim wyda człowiek pieniądze i to nie małe w sumie..
Dziękuję z góry za poświęcony czas na odpowiedź i sugestię.
M.

4 godziny temu, Marek O. napisał:

czy wymagane jest nabycie płytki za ok 400 EUR

Nie trzeba nic kupowac, wgranie firmware jest odwracalne i mozesz testowac ile chcesz. Na stronie jest instrukcja. 

Najnowszy firmware byl 1.4

1.3 nie bardzo. 

Ale poczytaj dokladnie zanim cos zaczniesz robic

Dzięki wielkie. Faktycznie , nieuważnie  przeczytałem na stronie Denafripsa. Okazuje się że w nowszych modelach jest wbudowany moduł pozwalający na wgrywanie firmwarów a jedynie w starszych modelach (ver I ) tą płytkę należy dokupić.

Orientujesz się może czy wersja "Pontus II" oraz  "Pontus II 12 th anniversary" to nazwy zamienne czy też różnią się te modele ?
Miłego dnia.

Edytowane przez Marek O.

Chyba tylko drobiazgami, moze markowe kondy itp. Generalnie nie ma jasnosci czy to jest lepsze czy tylko sztuka dla sztuki

Czy ktoś się orientuje jakie są różnice między 3-ema modelami Denafrips  PONTUSA ? / z jedyneczką po 12th widzę że są nowe modele
Jakieś różnice muszą być domyślam się / To bardzo ciekawe jak są duże te zmiany skoro nadają inną numerację przy modelu .

1 Pontus II / standard
2 Pontus II 12 th
3 Pontus II 12 th.1   

Tu widać wyraźnie zmianę na nowsze oznaczenie:  PONTUS II  12th-1 

👇

Edytowane przez Marek333
  • 1 miesiąc później...

Dzisiaj dostalem wrzutke na FB, ze Denafrips za chwile wypusci swoj drugi streamer. Jesli go dopracuja, bedzie swietny transport do naszych zabawek. Na pokladzie ma juz porzadny DDC. Tak wiec w sumie dwa urzadzenia w jednym, z zasilaczem liniowym na pokladzie. Cena nie bedzie niestety niska. Cos kolo 11000zl jak nie wiecej. Ale taki lumin u2 mini kosztuje tyle sami ale ddc juz nie ma. Bardzom ciekawy. Kto wie, czy nie warto sie na niego skusić za jakis czas.

• 9 miesięcy później...

Jestem użytkownikiem Denafrips Pontus 2. Nie wiem jaką mam wersję firmware ani jak to sprawdzić. Mógłby ktoś pomóc i wyjaśnić krok po kroku jak to zrobić?

Z tego co widzę nie da się pobrać nigdzie firmware a Vinshine zakończył współpracę z Denafrips.

• 4 tygodnie później...

Trzeba wysłać do ich supportu zdjęcie płytki wewnątrz, wówczas dopiero przyślą z całą procedurą,. Proces jest ryzykowny, można zbrickować DACa , nie polecam, ja go nie robiłem, jedynie czytałem o tym. Podobno te oryginalne najlepiej grają ,  z wyższych ludzie wracają do pierwotnych (jak piszą)

Przy okazji, jeśli ktoś z forumowiczów chciałby nabyć jeszcze z 2 letnią gwarancją ode mnie mojego PONTUSA II 12th-1  w stanie perfekcyjnym z papierami, kompletne wszystko,  to właśnie dziś wystawiłem , jest w sekcji OGŁOSZEŃ na naszym Forum. 

Przesiadka na inny lepszy model. 😉 
Miłego dnia.

Edytowane przez Marek333

Ktoś z Klubowiczów już słuchał Venus 15'th?

Obecny Pontus II 15'th to jest Venus II 12'th w budzie Pontusa a do Venus 15'th przeniesiono część rozwiązań z Terminatora: większa buda, zasilanie, zamieniony mainboard. Kosztuje to taniej niż Holo May i bardzo jestem ciekaw wrażeń, jeśli ktoś już próbował.

https://www.denafrips.eu/dacs/venus-15th

Tu widać różnice między poprzednim a obecnym modelem Venus:

2%20(1).avif

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

Pierwsza recenzja Venus 15'th na YT. Facet twierdzi, że zrobili ten sam myk co z przeniesieniem bebechów poprzedniej Venus do najnowszego Ponusa. Zdaniem recenzenta jest to po prostu rebrandowany Terminator 12 lub nawet 12.1.

DAC waży niemal 20 kg, cena to 3999€ czyli (jak zwykle w tej firmie) wychodzi bardzo atrakcyjnie:  jakieś 200€ za kg DAC-a 😉 

Jeśli to gra jak Terminator 12 to tylko brać - światowa czołówka przetworników za naprawdę umiarkowaną cenę. Dla mnie to chyba trochę za jasny balans tonalny ale obserwuję rozwój firmy z wielkim zainteresowaniem.

Pomysł z ustawianiem wyższej generacji w nazwie i cenie niższej (za minimalną dopłatą do starszej wersji) przy zmianie modeli to jest KILLER. Chyba żadna firma tak nie robi. Niesamowite.

Próbka:

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.