Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.06.2023 o 19:51, Mariusz03 napisał:

Bo silmic nie jest do wzmaka tylko analogu. W analogu jest nie do pobicia. Choć ma swoich zwolenników w niskich pradach we wzmakach.

Czy można prosić o wyjaśnienie powyższego ("w analogu")

Z innej beczki -może ktoś zaproponować kondensatory do wzmacniacza zintegrowanego arcam aplha 5 z 1993 roku, 
odpowiednio do poszczególnych sekcji (przedwzmaniacz / wzmacniacz / sekcja phono).
kanały grają równo głośno ale jest różnica w barwie.
Załączam schemat wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie to nie marzenie wystarczy mieszać kondy różnych firm w różnych miejscach i będzie wszystko. Przyklad przed samym wejściem na analog wstaw kaisei lub seiryu nonpolar dalej tylko silmic II,  będzie wszystko co potrzebujesz.  Piękny środek, piękne blachy i dół fajnie dociążony. W zasilanie stosujesz inne kondesatory i po temacie. Jak ograniczamy się do jednej tylko firmy to zawsze będzie tylko wiekszy kompromis. Oczywiście to tylko sugestia.

A do zasilania w PRE które Nichicony byś dał ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 21.02.2024 o 22:39, robi123 napisał:

Czy można prosić o wyjaśnienie powyższego ("w analogu")

Chodzi o sekcję  w DACu lub CD. 

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

do zasilania w PRE które Nichicony byś dał ?

Szczerze to żadne.  Wiem że są zwolennicy tej marki. Ja do nich nie należe. Dla mnie to bardzo slabe co najwyżej przecietne kondy. 

Jak masz dobre PRE to postaraj się dać coś lepszego.

Witam mam pytanie chcę wymienić kondensatory elektrolityczne w amplitunerze grundig r45 poszukując dobrego rozwiązania można się lekko pogubić bo nie wiadomo co wybrać, a nie chcę wymienić na coś co zaszkodzi sprzętowi i zarazem nie zbankrutować jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć to byłbym wdzięczny za wszelkie porady z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

W dniu 24.02.2024 o 23:58, Mariusz03 napisał:

Szczerze to żadne.  Wiem że są zwolennicy tej marki. Ja do nich nie należe. Dla mnie to bardzo slabe co najwyżej przecietne kondy. 

Mariusz to które ty byś dał ? Doradz 

Napisz do czego konkretnie oraz czy ma być budzetowo czy średnio lub na wypasie. 

Do lampowego Pre firmy BAT Vk-51se, ma być powyżej średniej ale bez szaleństw

18 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Do lampowego Pre firmy BAT Vk-51se, ma być powyżej średniej ale bez szaleństw

Ukryta Zawartość

Łatwo nie będzie poszukam schemat jak znajde będzie można szybciej coś doradzic.  Na pewno wymień wszystkie wima, na co ? Może milfex MKP lub lepiej auricapy xo,  jak będą małe pojemności.

Te duże kondy w zasilaniu to pomieszalbym ze dwie trzy firmy. Mlytic z AN standard plus Kemet lub Rubycon. Fajny efekt możesz uzyskać. 

Z małych elektrolitycznych Wurth, AN standard, AN seiryu nonpolar, AN kaisei nonpolar. Najlepie tak samo mieszaj, przykład: jeśli masz 2 kondensatory 100uf to daj jeden Wurth plus AN seiryu nonpolar lub Wurth plus AN kaisei nonpolar albo AN standard plus kaisei nonpolar. Chyba zrozumiesz. Nie dawaj tych samych tylko. Bo kaisei lub seiryu są fajne dużo wnoszą, ale co za dużo to nie zdrowo. 

Nie dawaj żadnych nichikonow, Panasonicow, vishay,  nippon. Chesz zrobić progress a nie regres rozumiem. 

Nie zapominaj o rezystorach. 

Jesli masz schemat to podeslij na priv będzie szybciej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03

Rany Mariusz ale ty mi rewolucje proponujesz a ja chciałem przywrócić pierwotne brzmienie temu PRE, czyli wywalić stare elektrolity i dać nowe.
Nie obraź się ale na takie mixy kondow się nie zdecyduje bo wiem że co iles lat coś sprzedaje i coś kupuje i obawiam się że ten BAT z takim mixem pod maską byłby nie sprzedawalny pomimo tego że mógłby brzmieć lepiej od oryginału. Wiem że chciałeś dobrze poradzić ale ja nie jestem gotów żeby iść drogą tak radykalnych zmian

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Rany Mariusz ale ty mi rewolucje proponujesz a ja chciałem przywrócić pierwotne brzmienie temu PRE, czyli wywalić stare elektrolity i dać nowe.
Nie obraź się ale na takie mixy kondow się nie zdecyduje bo wiem że co iles lat coś sprzedaje i coś kupuje i obawiam się że ten BAT z takim mixem pod maską byłby nie sprzedawalny pomimo tego że mógłby brzmieć lepiej od oryginału. Wiem że chciałeś dobrze poradzić ale ja nie jestem gotów żeby iść drogą tak radykalnych zmian

Wyjdzie nie wiadomo co w mix ,nie powiedziane że lepiej niż w oryginale .

• Pokaż nowe odpowiedzi