Skocz do zawartości
IGNORED

długi czas słuchania a żywotność wzm.

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

....pytanie może się komuś wydać głupie, ale ja jestem ciekaw co o WY o tym sądzicie:

- czasami długo słucham muzyki (nie koniecznie głośno, raczej na średniej głośności max godzina 9) mam tu na myśli włączony wzmacniacz przez blisko 8 godzin - oczywiscie muzyka nie jest włączona przez 8 godzin, wzmacniacz pracuje jeszcze z moim komputerem zatem bywa tak że wzmacniacz chodzi właśnie 8 godzin.

- pytanie zatem brzmi czy taki długi czas może ujemnie wpływać na żywotność wzmacniacza?

- a może poprostu trzymać się zasady "co za dużo to nie zdrowo" ?

Witam.

To dobrze że włączony jest tyle czasu. Jak to nowy wzmak, to b.dobrze, części muszą się "ułożyć elektrycznie". W wzmaku na traznzystorach, efekt starzenia nie zachodzi tak szybko, choć to mało sprecyzowanie czasowe:). Pamiętać zaś trzeba o dobrej wentylacji sprzętu, tak by nie przegrzewał się. Audiofile zostawiąją sprzęt nieraz i całą dobę włączony (sam tak robię). Tak więc nie masz się czym martwić. Sprzęt tak szybko ci nie padnie:)

wzmacniacz ma już blisko 6 miesięcy, więc chyba już sie wygrzał (?) a wentylacja jest chyba dobra:

-wzm. soti na stoliczku ktory jest przy ścianie, sam wzm. odsunięty jest od ściany jakiejś 20 cm, tak by niegiąć z tyłu przewodów, i na nim stoi CD no i po bokach ma mnóstwo przestrzeni więc chyba wentyluje się dobrze ?

bedzie jeszcze lepiej jak CD postawisz pod wzmacniaczem, dodatkowo dociazy cdeka, a jeszcze lepiej jka postawisz obok.. Moje wzmacniacze sa wlaczone non stop, wylaczam je tylko jak wyjezdzam z domu na dluzej niz dwa dni. I zaadnemu jeszcze sie nic nie stalo :)

P.

...hm dobrze jest postawić cieżki wzmacniacz na CD ? - wydawało mi się właśnie że wręcz przeciwnie ? jakie sa tego zalety? zmniejszenie drgań ? a po za tym ? (na położenie CD z boku nie ma szans stolik jst nie wiele szerszy od samego wzmacniacza)

ja mam wzmacniacz jakis starszy sony 509 cos takiego stoi wysoko pod sufitem jest tam schowany wiec nie zagladam gral wczesniej w domu teraz gra od 5 lat w miejscu o slabej wentylacji przez 9 godzin dziennie 7 dni w miesiacu i nie zauwazylem zeby miedys zakaszlal chociaz akurat tam jakosc dzwieku nie ma znaczenia ale nic sie nie dzieje

Zmniejszenie drgan CD to jedna zaleta, a dodatkowo wzmak ma lepsze odprowadzenie ciepla, ktore zwykle odprowadzane jest do gory. CD na wzmaku nie tylko moze blokowac to odprowadzenie, ale sam CD niepotrzebnie sie nagrzewa (co moze spowodowac szybsze wysychanie np. kondensatorow). Niestety ostatnio CD sa zwykle duzo plytsze niz wzmacniacze i latwiej postawic "mniejsze" na "wiekszym" niz odwrotnie ;)

...a ja mam w głowie jeden schemat, kótry utrwalił się z wystaw sklepowych rekalm itp. CD na górze - u mnie nie ma problemu CD jest podobnych wymiarów co wzm. tzn jest ojakieś 2 cm mniejszy zatem spokojnie mógłby powędrować na dół, ale czy sie przyzwyczaje ? ;)

Uważąm, że stawienie podłączonego wzmaka na odtwarzającym cedeku nie jest dla niego zdrowe, z uwagi na drgania trafa wzmacniacza, które muszą przenosić się na jego obudowę, no i na nóżki (stopki), a te mają stać stoją na obudowie cedeku..., jego napęd i laser wszelkie mikrodrgania wprost uwielbiają... ;)

Ludzie, myślcie trochę !

Pozdr.

O ile sie myle, to nienaladowane kondensatory z czasem traca parametry, wiec utrzymywanie ich pod napieciem jest bardziej korzystne. Dodatkowo wlaczenie jest najbardziej krytycznym momentem dla sprzetu - zauwazcie ze wiekszosc awarii zdarza sie wlasnie zaraz po wlaczeniu, a duzo zadziej w trakcie pracy. Osobiscie uwazam ze czeste wlaczanie i wylaczanie bardziej skraca zywotnosc niz trzymanie pod pradem non-stop. Podobnie jak osiek wylaczam swoje ustrojstwo tylko jak na kilka dni wybywam z domu i zadnych problemow nigdy nie bylo (a wzmak juz swoje latka ma). Dla bezpieczenstwa warto jednak skrecac wzmocnienie na minimum kiedy wychodzi sie z domu i zaopatrzyc sie w jakas listwe ochronna.

Zostawianie urzadzeń elektrycznych pod napięciem stwarza zawsze ryzyko, że po powrocie do domu możemu mieć juz problemy z wejściem do niego przez drzwi. Nie ma urządzeń bezawaryjnych. Wystarczy, że się to komuś stanie raz w życiu....

• Redaktorzy

Dodam jeszcze na temat stawiania jednego na drugim - w czasach kiedy modne było zestawianie tzw. dużych wież ze stosu klocków ustawionych bezpośrednio jeden na drugim, producenci zawsze zaznaczali, że na wierzchu wzmacniacza nie powinno nic stać, ze względu na wentylację. W takiej bowiem sytuacji nie tylko wzmacniacz nie jest chłodzony poprawnie, ale i klocek na wierzchu podgrzewany jest od spodu.

...tak wogle to chciałm mieć ustawione oba segmenty obok siebie, niestety warunki na to nie pozwoliły, zostane jednak chyba przy obecnym ustawieniu (wzm na dole cd na gorze) - co do zostawiania włączonego sprzętu elektrycznego, jestem przeciwny nic nie jest bezawaryjne (jak już kotś wcześniej pisał) ale nie mam już trosk jeśli chodzi o czas w jakim wzm. pracuje, jednak nanoc kiedy śpie albo wychodze z domu będę go wyłączał dla bezpieczeństwa - listwe posiadam ! - pozdrawiam :) !

>andrea29: Czyli zdrowsze (z dwojga zlego) jest wg ciebie stawianie Cd na wzmaku? Autor watku napisal, ze nie ma miejsca na ustawienie klockow obok siebie. Ja nadal twierdze, ze z dwojga zlego wybralbym wzmak-na-CD (chyba, ze to jakas wielka koncowka mocy o wadze >70 kg).

gonarek, 5 Mar 2005, 12:13

>->jar1

>

>Jak rozumiem wychodzac z domu wylaczasz z pradu rowniez lodowke, magnetowid, elektryczny budzik i

>swiatlo w akwarium??? ;P

Nawet wyjmuję naboje ze swojego kbk AK jak zostawiam go w domu...

wzmak jeżeli ma kratki wentylacyjne na górze, to nie dla "bajeru", uważam że nie powinno się na nim stawiać CD (może się przegrzać, ale nie musi...), a jeżeli chodzi o "drgania" to przecież po to klocek ma "nóżki", aby tych drgań nie przenosić na inne urządzenia, albo je minimalizować w taki sposób aby nie miało to wpływu. A jeżeli komuś te drgania przeszkadzają w sposób "słyszalny" to niech zamontuje kolce :-). Wzmak to nie "lodówka, mikrofala czy pralka" - żeby drgania przenosić :-).

ps.

w instrukcji obsługi napewno jest wzmianka o ustawieniu :-) i wentylacji...

pzdrv :-)

123... test

1) Wygrzewania wzmacniacza po wlaczeniu zeby ustalily sie punkty pracy elemntow itp osiagnal stabilnosc termiczna to zupelnie co innego niz kwestia pracy wzmaka dziennie 8h itp. Moze on chodzic 24h n adobe i nie zestarzeje sie wiecej niz gdy mialby pracowac 2h dziennie, bo elemrnty elektroniczne nie starzeja sie w sensie utraty parametrow z czasem (poijajac kondenstaory elektrolityczne, ale one lepiej jak nie sa ciagle pod napieciem, ale systematycznie podlaczne musza byc, bo po długim czasie pracy bez napiecia schna i traca parametry i trzeba je zaformowac przed podaniem n anie napiecia i udaru pradowego))

2) Wygrzewania pzred odłsłuchem czy pomiarami parametrow (warm-up) jest takie samo w przypadku wzmaka nowego jak i takeigo co ma 10 lat (ten sam model)! Zarowno ten pierwszy osiagnie praktycznie identyczne parametry co drugi po godzinnym grzaniu. A długofalowa niestabilnosc i rozrzut parametrow ma nikly wplyw. Za to gzranie od zimnego do cieplego pzrez 1 godzine zasadniczo zmienia parametry itp.

3) tzrymanie "pod pradem" spzretu jest bez sensu i ni em azadnego zanczenia dla parametrow odsłuchu. Wystrczy wlaczyc go na kilka chcwil pzred pdsłuchem i juz ma odpowiednie parametry dktore dojda w pol godziny! Potem juz nie ma sensu grzac bonic sie nie zmieni, moga nawet w dsruga strone parametry pojsc, czy tak jakby spzret by byl grzany 5 minut...

4) drgania trafa sieciowego w hi-endzie? kto to slyszal? i zeby sie pzrenosily na obudowe o masie 70kg? kto to produkowal?

No tak ale np taka YBA w swoich materiałach np: w instrukcji do wzmacniacz Integre podkresla zeby nie wyłaczac wzmacniacza, awe wczesniejszych wersjach posunęła sie nawet do tego, ze wyłacznik znajduje sie na.... spodniej sciance wzmacniacza, czyli by go wylączyc nalezy sprzet podniesc (swoja drogą to juz jest drobna przesada :). W nowych wersjach jest juz wyłacznik "klasycznie" na tylnej sciance, ale skoro oni pisza NIE WYŁĄCZAĆ to chyba wiedza co mówią. Tez mnie zastanawiala sprawa zywotnosci cześci elektronicznych i tak na 100 proc to nie jestem pewny

Dodam jeszcze jedno- kondensatory (zwłaszcza elektrolity), bo im długi okres bez pracy nie służy. Tranzystorom to wszystko jedno, byleby nie przegrzać, ale dzisiejsze wzmacniacze są policzone na pracę 24h / doba. Moc pobierana zeń w czasie pracy też nie ma tu ostotnego znaczenia. każdy wzmacniacz kiedyś się skończy i tyle...

:-)))

to znaczy, że ze wzm. należy obchodzić się zwyczajnie, włączyć jak wstajemy i wyłączyć jak idziemy spać (tak jak wmoim pzypadku choć nie zawsze bo przecież jest jeszcze praca i szkoła, w moim przypadku) i na czas nie obecności w domu poprostu wyłączam wzmacniacz, a choćby ze względow oszczędnościowych, nie wyłączam z sieci tylko pilotem (zielona diota robi sie czerowna a za chwile pomarańczowa) co innego w przypadku manualnego wtedy dioda już się nie pali mimo że wtyczka cały czas pod prądem.

A tak wogle to postawiłem wzmacniacz na gorze, trwało to może 20 sekkund poczym ze względów czysto estetycznych [wszystkię krawędzie wystawały po za CD nie wyglądało to najlepiej] wzm. powędrował na dół, i tak już chyba zostanie, może jak będę mieć inny stolik to będzie inaczej !!

Hej baq!

Jeszcze raz dzieki za te testy NAD'a.Proponuję udać się do ikei - często maja tam stoliki w promocji za śmieszne pieniądze i zupełnie wystarczą na nasze małe 320 Bee ...u mnie 320 stoi na dolnej pułce mając ok. 7 cm do górnej półki, na której stoi 542 ( ;) - przekonaliście mnie niedawno ;) ) a na niej tuner radiowy..góra tej półki na kółkach jest wolna czekając na tv (co szybko nie nastąpi jak będę tak postępował z kolumnami jak z cd ;) pozdro

>>>radek862

testy to drobiazg, dobrz że się przydały :)

stolik z ikei już mam, na początku służył jako stolik na kubek kawy i książke/gazete teraz stoi na nim wzm + cd - kwadrad 50x50 standardowy stolik, najtańszy w całej ikei :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.