Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-450r a A-676

Marek9

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem do kolekcji dwa pioneery A-450r i A-676.Lączna cena-850zł.Różnica między nimi jest tylko taka,że ten drugi jest prawie dwa razy cięższy.Brzmienie w zestawie identyczne.Czy ktoś słuchał tych wzmaków i uważa inaczej?.

https://www.audiostereo.pl/topic/16292-pioneer-a-450r-a-a-676/

Roge

Wierz mi , bardzo wysokiej klasy dlatego go nie wyszczególniłem,ale to przecież nie o to mi chodziło.Na tym samym zestawie porównywałem sprzęt tego samego producenta.Sentencja jest taka,że wzmak teoretycznie wyższej klasy w ramach wyrobów danego producenta nie musi brzmieć lepiej.

450 jest bardzo solidnie zbudowana i brak różnicy mnie nie dziwi. Pytałem o resztę sprzętu, bo jestem ciekawy jakie kolumny napędzały? Zresztą czasem nie słychać różnicy, dopóki nie trafi się na jakąś płytę, która powoduje, że urządzenie się "wykłada". Przerobiłem to sporo razy i nie dotyczyło to wyłacznie elektroniki, ale też kabli. Może nie jest to związane z tematem, ale nie mogę się powstrzymać i zadam pytanie. Kolekcjonujesz sprzęt Pioneer'a?

nie kolekcjonuję sprzętu Pioneera.Ok. 10 lat temu przesedłem poważną operację i od tamtego czasu nie palę nie piję mniej używam.mam sporo kasy więc kupuję średnio co miesiąc kilka różnych klocków(mam ich już kilkadziesiąt).Pasjonuje mnie porównywanie brzmień zestawów anie wielogodzinne słuchanie muzyki.Do słuchania mam zestaw Wadii,którego używam może 4 godz. w tygodniu.Natomiast na porównywaniu brzmień spędzam cztery razy tyle czasu.Może to i chore ale mi pasuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oj Panowie jak czasem czytam niektore posty to resztka wlosow na glowie mi sie jezy...

Wzmaki A 450 R i A 676 to 1991 rok produkcji. Oto kolejnosc w katalogu:

A 119, A 229, A 339, A 450 R, A 550 R, A 449, A 676, A 777 i A 878 do tego dochodzily koncowki mocy z przedwzmakami: M 73 i C 73 oraz Exclusive M 6 i Exclusive C 7.

A 450 R to zwykly wzmak Pioneera o budzetowej konstrukcji wazacy 6.9 kg o mocy 2 razy 55 watt na 8 ohmach przy maxymalnym poborze pradu 410 watt. A 676 to wzmak z referencyjnej serii Pioneera ( Reference Amplifier ) co prawda o mocy tylko 2 razy 80 watt przy 8 ohmach ale za to o poborze 650 watt. Waga 12.8 kg. Zupelnie inna konstrukcja innej klasy i na innych zasadach wiec nie da sie ich porownac ze soba a to ze graja podobnie to tylko zludzenie. Moje dosw mowi ze wzmaki z serii Reference Pioneera graja dosc delikatnie i cieplo. Oczywiscie wszystko zalezy od konfiguracji. Cieszyc sie nalezy ze w dzisiejszych czasach topowe owczesne konstrukcje bijace na glowe wiele wspolczesnych klockow mozna kupic za bardzo niewielkie pieniadze. Pozdrawiam.

Discomaniac71

Cenię Cię za fachowość ale jak z pewnością zauważasz mi nie zależy na tym wzmaków był droższy,cięższy,z wyższej półki.Mi chodzi o takie niuanse jak odczucie,wrażenie a nie o czystą socjotechnikę typu-tu 500w ,tam650w itp.Myślisz,że ja nie wiem,że 676 byłznacznie droższy od 450r ale ja mam swoje subiektywne odczucia,swoje uszy i dobrą wagę.676 waży 12,8kg. 450r-8,5kg.

i

Może A 676 ma wyschnięte kondziołki, dlatego gra tak jak 450r....a może reszta systemu nie pozwala wychwycić istotnych różnic....Co do wagi, danych technicznych itp. to masz rację, choć zazwyczaj urzadzenie cięższe jest solidniej wykonane, ale i tak najważniejsze są wrażenia odsłuchowe ! Linn Ikemi waży 3,5 kg, tyle co budżetowe dvd, a jednak....GRA !

Wyschnięte kondensatory, to raczej nie powód, przecież oba mają tyle samo lat. Chciałbym również zwrócić uwagę, że w obu przypadkach stosunek moc oddawana/moc pobierana jest prawie taki sam. Być może końcówka mocy w 450 jest po prostu słabszą wersją tej z 676.

Discomaniak71. Mam przed sobą niemiecką instrukcję 450r.Max. pob.pr.-500w,moc-70w na8 ohm,waga-8,5kg.A tak z innej beczki.Ja zawsze zarówno w sporcie jak i w życiu jestem za tymi słabszymi dlatego może trochę faworyzuję te niższe modele.

==> Marek9

Masz może w swoich zbiorach Pioneera A-400 albo podobną "osławioną" konstrukcję? Jeśli tak, to jestem ciekaw, jak wypada przy wcześniej wspomnianych konstrukcjach ze średniej półki? Takie porównanie byłoby naprawdę ciekawe.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

roge jakbys dobrze patrzyl to wiedzialbys ze to dwie zupelnie rozne konstrukcje - budzetowa i klasy Reference. Przepasc wykonania i inna charakterystyka. Tylko 676 i wyzej ma pasmo od 1 - 150khz reszta od 5 - 100khz a wiec konstrukcja musi byc zupelnie inna.

-> dicmomaniak71

To czy seria Reference, czy 1 -150 khz czy inne techniczne dane nie ma znaczenia, bo liczy się dźwięk, a ten powinien być lepszy w A 676. Poza tym ten napis Reference na A 676 nic nie znaczy, bo daleko mu do hi-endu, był to po prostu przyzwoity wzmak oceniony przez niemieckie "Audio" na 65 pkt.

Roge-wczoraj już nie miałem czasu a nie chciałem Ci odpowiedzieć bez odsłuchu.Jestem właśnie po 30-min odsłuchu A-400(mam go od dwóch lat),450r i 676.Skala ocen-450r-7,676-7,400-5.Nigdy nie wierz w te kultowe bajeczki.W latach siedemdziesiątych miałem kultowego Garbusa,gdy przesiadłem się na niekultowego 125p to myślałem,że jestem w raju.

Discomaniak71Wchodzisz na grząski grunt.W moim środowisku nikt by już z tobą nie chciał gadać po słowach twoich-a skąd wzieliście te instukcje-.Ja nie zadaję ci głupich pytań typu-a skąd ty wziąłeś ten katalog?-.Po prostu wierzę,bo jaki cel miałbyś pisać bzdury na tym forum.Powtarzam więc.Dane które podałem są z oryg. instrukcji.

=>Marek9

W kultowe marki i typy przestałem wierzyć parę lat temu i spodziewałem się takiego wyniku odsłuchów. Swoją drogą, warto pisać o takich doświadczeniach. Może choć kilku ludzi zrozumie, że świat dobrego dźwięku nie ogranicza się do kilku produktów wylansowanych przez audiofilską prasę

=>zyzio

Do listy można dorzucić jeszcze kilka modeli NAD i CA :)

Witam panów!

Osobiscie mialem cos podobnego a550 r wtedy kosztowal jak pamietam w olechu okolo 7 milionow!

Wykonanie dosyc solidne, niemniej jednak od samego poczatku mialem zastrzezenia do charakterystyki potencjometru o zgrozo podwojnego! ktory to bral nie rowno - przy bardzo cichym odsluchu jeden kanal nie pracował!!

Co do dzwieku jak pamietam dosc twardy i jasny ze slaba analitycznoscia i selektywnoscia Floyd sie zlewał, po latach mam wrazenie ze wielu szczegolow na Floydach i nietylko nie slyszalem...

Co prawda po za tym wykonanie mechaniczne ok - bez porownania do wielu dzisiejszych wzmacniaczy.

Pamietam 676 to zdecydowanie wyzsza klasa chyba byk robiony od 1988 roku musialbym zajrzec do katalogow, wowczas nie bylo mnie na niego stac...

no i sterownika brak o ile sie nie myle...

Pozdrawiam serdecznie!

ps impulsy-tranjenty napewno lepiej oddaje 676 jest szybszy

Witam panów!

Musze cos dodac od siebie widząc taki hardcore.

Po pierwsze zdecydowanie zgadzam sie z przedmówcami - muzyki słucha sie jedynie w opcji direct!!!!

Ja to zrozumialem w wieku 15lat!!!!!!

Dzieki muzyce Pink Floyd. Jako pedagog o zabarwieniu psychologicznym, stwierdzam ze kolega (mimo wszystko kolega), ktory wypisuje takie rzeczy i tak nieelegancko ma zanizoną samoocenę, i jak to bywa w takich sytuacjach dana jednostka albo sie wycofuje albo jest bardzo agresywna i pobudzona (przewaga procesów pobudzania nad hamowaniem) doprowadza to z reguły do popełniania przestepstw lub wykroczeń i konieczna jest psychoterapia lub resocjalizacja.

no i do pewnych rzeczy trzeba dorosnać...

Pewnie sie kolega oburzy jak to przeczyta, ale ja sie tego spodziewam... potwierdzi to powyzsze.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, ale nie wytrzymałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.