Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet STEREO do sluchania muzyki.

juMAZDAj

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiasz 4 podstaw 3.

Czyli Yamaha CDX 396 + AX-396, do tego głośniki - polecam Wharfedale Diamond 9.2 (jeśli chcesz podstawkowe, 9.4 jeśli wolnostojące). Kabelek między CD a wzmacniaczem Real Cable CAOCC90, głosnikowce podwójne (bi-wire) Real Cable BM250. I oto stosunkowo niewielkim kosztem masz bardzo przyzwoity sprzęt, przy czym, co jest bardzo istotne, poszczególne jego elementy są dobrze zgrane ze sobą (głośniki WD pasują do Yamahy, i kable RC dobrze się w tej końfiguracji sprawdzają).

jako ze wyszukiwarka nadal martwa, wyjasniam. Bi-wiring polega na uzyciu odzielnych przewodow do podlaczenia glosnikow sekcji wysokotonowej i srednioniskotonwej ze wzmacniaczem. W teorii chodzi tutaj o to, aby impulsy elektryczne o duzym natezeniu przeznaczone dla glosnikow basowych nie wplywaly negatywnie na idace tym samym przewodem duzo slabsze sygnaly dla wysokotonwca. Uzyc mozna tego samego rodzaju kabla lub innego do kazdej sekcji - w zaleznosci od tego jaki efekt bardziej satysfakcjonuje sluchacza.

Czy bylby ktos tak uprzejmy i odpowiedzial na ponizsze pytania?

Do czego sluzy "wejscie wzmacniacza mocy" ?

Do czego sluzy "wyjscie przedwzmacniacza" ?

Co to sa te "monitory" ?

PS: dzieki za odpowiedz na temat bi-wiring'u.

To jest tak: wzmacniacze które polecali Ci koledzy, to tak zwane wzmacniacze zintegrowane - w skrócie integry, czyli tak naprawdę 2 urządzenia w jednej obudowie: przedwzmacniacz i końcówka mocy. Przedwzmacniacz to ta część, która ma kupę wejść ;), ich przełącznik, często jakąś regulację barwy itd. Końcówka mocy to druga sekcja która ma tylko jedno zadanie: przyjąć sygnał wejściowy, wzmocnić go i podać do kolumn.

Wyprowadzone na tylnej ściance "wejście wzmacniacza mocy" i "wyjście przedwzmacniacza" daje Ci możliwość skorzystania z każdego z tych dwóch urządzeń osobno - chociaż mają wspólną obudowę, a zapewne i zasilanie. Może to posłużyć np. do bi-ampingu, czyli rozwinięcia bi-wiringu, w którym sekcja niskotonowa - średnio-wysokotonowa mają nie tylko oddzielne kable, ale również wzmacniacze. Ta para "wejście-wyjście" jest albo łączona wewnątrz urządzenia i rozłączana na życzenie odpowiednim guziorem z przodu :), albo też mogą z tyłu być specjalne zwory, które są wetknięte w te gniazda spinając obie sekcje urządzenia.

A monitory to (zwykle ;) ) małe kolumny przeznaczone do ustawienia na stendach/półce w odróżnieniu od kolumn podłogowych.

>juMAZDAJ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj znajdziesz odpowiedzi na wiekszosc nurtujacych cie pytan, w tym tych, ktorych jeszce nie zadales... ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchajta Fr@nza, dobrze prawi! Oprócz Minima można także polecić Acoustic Energy Evo One. Zamiast Reloopa, jakiegoś luxmana z allegro... Przy tańszym wzmacniaczu można też marzyć o zakupie używanych Vienna Acoustics Haydn.

_Zdecydowanie_ odradzam zakup amplitunera kina domowego. Polecam sprzęt stereo od firm specjalizujących się w jego produkcji (oprócz Cambridge Audio).

• 2 tygodnie później...

Dluuuugo sie zastanawialem i wybiore jednak NAD-a (c-352 i c-542). Moze uda sie dozbierac wiecej kaski albo kupowac kolejno.

Teraz pytanka:

Jakie do tego zestawu podpiac kolumny? (nadal cos z Minima, Dynaudio, Whafedale ?)

Jakie zastosowac IC oraz kabelki glosnikowe? (nadal cos z Real Cable ?)

PS: w "Hi-Fi i muzyka" jest oferowany taki zestaw z Acoustic Energy EVO3, ktos z Was sie moze orientuje, czy nadawalby sie do mocnego rock'n'rolla ?

• Redaktorzy

słuchałem AE EVO3 i nie przypadły mi do gustu. Dźwięk był przyklejony do kolumn i jakiś taki bezduszny (na początku próbowałem z elektroniką NADa i Cambodża a potem z Sonneteerem i też bez większej poprawy).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

> Fr@ntz

mialbys moze jakis pomysl dotyczacy kolumn i kabelkow do tego zestawu? W efekcie i tak kupie to, co bedzie najlepiej gralo w moim odczuciu, ale wszelkie sugestie sa dla mnie bardzo pomocne.

pozdrawiam

1. >Fr@ntz

Z Twojego opisu wynika, że Evo3 grają generalnie nieciekawie (niezależnie od pozostałych elementów toru). Ostatnio rozmawiałem na temat Evo3 z jednym z ludzi "z branży". /Puścił mi coś innego od czego mnie głowa rozbolała, ale to inny temat : )/. Dzwięk AE określił on jako bardziej "do kina domowego". Trochę to dziwne, bo przecież kolumny tego samego producenta Evo1 mają wszędzie dobre opinie! Natomiast co do Evo3 opinie są dość podzielone /nawet na tej stronie w dziale "opinie" EVO3 nie są zbyt chwalone/.

2. >juMAZDAj

Ten zestaw na pierwszy rzut oka jest ciekawy, chyba że ww. opinia się potwierdzi w trakcie odsłuchu : (

Zajrzałem go HFiM :) i podaję (dla zainteresowanych) NAD320+521+EVO3=4600, NAD C352+C542+EVO3 = 5775. Ciekaw jestem czy ktoś je odsłuchiwał i z jakim skutkiem? W końcu NAD i AE to firmy znane.

3. P.S. Naszła mnie jeszcze jedna myśl po zapoznaniu się z promocją (nie chcę zakładać nowego wątku).

Czy obecnie warto kupować /zwłaszcza nowy/ tuner? Wątpliwości biorą się z tego powodu, że podejrzewał większość rozgłośni radiowych o nadawanie muzyki w formacie mp3 ze względu na wygodę. A jeśli tak to radio i tak nie zagra.

"Czy obecnie warto kupować /zwłaszcza nowy/ tuner? Wątpliwości biorą się z tego powodu, że podejrzewał większość rozgłośni radiowych o nadawanie muzyki w formacie mp3 ze względu na wygodę. A jeśli tak to radio i tak nie zagra"

myślisz że Kaczkowski w Minimaxie też zasuwa na Pentium-ie...?

• Redaktorzy

Minima - z Nimi nie ma problemu, jeśli sam nie pojedziesz posłuchać u nich tylko "weżmiesz w ciemno" to masz możliwość po prostu odesłania jak Ci nie podpasują sonicznie. Czysty układ i sprawdzasz u siebie w domciu ze swoim sprzętem. Poza tym można się dogadać co do przetworników.

Dynaudio - przyjemne głośniki, ale podłogówki zaczynają się w "trochę" innych rejonach cenowych niż dwa pozostali producenci i lubią wydajne prądowo wzmaki (im lepszy piec podepniesz tym graja lepiej)

Wharfedale - serę Diamond proponuję sobie odpuścić (chyba, że ktoś szuka prezentu dla chrześniaka na komunię, to wtedy gorąco polecam). Crystal raczej też (przeznaczona raczej do sprzedaży w supermarketach), Pacific Evolution - zaczyna się robić ciekawie (od modelu Evolution 30), choć brakuje troche finezji i warto zastosować bi wiring a nawet bi-amping. Z kablami nie ma szaleństwa Qued Silver Anniversary starczy. Niestety jeszcze serii DIAMOND 9 (która jest mocno intrygująca) jak i OPUS nie miałem przyjemności nausznie poznać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>jaMAZFDAj

Miłem keidyś zestaw NAD-a 541 + 350 z kolumnami Dynaudio Audience 52. Grał całkiem przyjemnie w 17 m2. Budżet jednak chyba przekroczysz (nawet z drugiej ręki)

Polecam zestaw Rotel RA-931 + Phonar Volume 2. Będzie ok. 1800 zł z drugiej ręki. Napewno będzie głośno i dynamicznie (duża sprawnośc głośników, dynamiczny wzmacniacz). Czy bedzie to odpowiadało Twoim gustom muzycznym niestety nie wiem bo hasła Deicide, Vader nic mi nie mówią.

Pozdrowienia,

Jarek

• 2 lata później...

Ururam Tururam

Między innymi dzięki Twoim opiniom (w tym i innych wątkach), od wczoraj słucham muzyki na kolumienkach Wharfedale Diamond 9.2 podpiętych do wcześniej kupionej Yamahy RX-797. I jestem bardzo zadowolony.

Dziękuję.

Zwykłe, tanie stereo można nabyć w MediaMarkt - w łódzkim widziałem np. CD i wzmacniacz Denona: DCD-500 i PMA-700AE. W ogóle Denon ma pełną ofertę taniego stereo - z gramofonami i magnetofonami włącznie - i to jest bardzo w porządku.

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.