Skocz do zawartości
IGNORED

"Markowe" Interkonekty - z jakich drutów są wykonane.

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, Wito76 said:

Zbiorowa halucynacja?

Autosugestia, test zapewne nie miał spełnionych wymagań statystycznych - żeby wyciągnąć prawidłowe wnioski musiałby być statystycznie istotny czyli zachowana odpowiednia próba, nie mógłbyś widzieć jaki kabel testujesz ani ten który nimi miesza też nie (podwójny ślepy test). Dodatkowo z IC to jest taki problem, że jedne mogą zniekształcać a inne nie np przez nieodpowiednio zrobiony ekran choćby.

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tyle w temacie

no ja wiem, że dla kolegi jak coś po angielsku jest to może być już autorytetem ale to tak nie działa niestety

ten profesor był już na początku przytaczany ale nie ma ani jednego sensownego papieru naukowego (opublikowanego przez znany periodyk lub potwierdzonego przez inny ośrodek) - czysta farsa

Ukryta Zawartość

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

I tyle w temacie

Ten obrazek jest w każdej prawie aukcji kabelków OCC na aliexppres. Taka wizualizacja, która ma zadziałać na wyobraźnię chyba tylko

1 minute ago, Wito76 said:

Ten obrazek jest w każdej prawie aukcji kabelków OCC na aliexppres. Taka wizualizacja, która ma zadziałać na wyobraźnię chyba tylko

no akurat kolega @(nie)przecietniak to ma wybujałą wyobraźnię więc by się zgadzało 😄

Wrzucam kopiuj/wklej moje wypociny z sąsiedniego forum. Lub jak kto woli moje omamy.

1.     KaCsa KCO-IS2 UP-OCC - Miedź monokrystaliczna . Kabelek węgierskiej marki KaCsa, cena metra ze szpuli około 70zł, mówi się że Kacsa to taki uboższy krewny Neotecha, ale ich produkty są właśnie na miedzi Tajwańskiego producenta. Brzmienie. Nie mając porównania z innymi ma się wrażenie, że jest dobrze, że w niewielkich pieniądzach dostajemy markowy produkt ciekawie grający. Jednak porównanie z innymi obnaża trochę słabości tego IC. Dla mnie kabelek trochę tak cierpko gra, trochę jakby filtruje średnicę, spłaszcza plany, choć potrafi ładnie poprowadzić bas czy dźwięcznie zagrać górą. Nie powiem, że zamula, po prostu momentami ma się wrażenie jakby między kolumnami a słuchaczem postawiono parawan. Taki trochę dwulicowy. Potrafi zagrać dynamicznie i jednocześnie zrobić w utworze bałagan i sieczkę. Poprawnie, ale można lepiej.

2.     Neotech NEI-3002, miedź monokrystaliczna OCC najwyższej czystości plus nitki posrebrzanej miedzi OCC, cena metra ze szpuli około 220zł, gotowiec z wtykami to przynajmniej 5 stów. Patrząc na budowę to taki trochę arystokrata w moich testach. Brzmienie. Oczekiwania spore, przyznam się że napaliłem się na ten kabelek jak Arab na kurs pilotażu. I… niestety ale ten kabelek to jedno z dwóch największych moich rozczarowań. Nie wiem, czy to aplikacja ze srebrem, czy po prostu mój system go nie lubi. Podobnie jak Kacsa, cierpko, ale z jeszcze większą płaskością lub raczej suchością przekazu. Tzn bardzo odchudza dół, brakuje dociążenia, takiego drajwu. Owszem, szerokie granie, stereofonia wyraźnie zaznaczona, dźwięki fruwają po całej scenie, ale to wszystko lekko spłycone, pozbawione trochę aury. Średnica czytelna, detaliczna ale to pewnie z racji cofnięcia dołu. No i delikatnie wyostrza. U mnie ten kabelek odpada.

3.     Belden 8402. Na naszych i zagranicznych forach sporo o nim informacji. W pewnych kręgach kabelek uznany za kultowy, legendarny, jest nawet pewna japońska szkoła jak go lutować i z jakimi wtykami. @Mateolo ostatnio zgłębiał te tajniki i posiada też ten IC. Oczekiwania spore, bo za powiedzmy 55zł/metr ponoć dostaniemy kilera, który pobił niejeden droższy i szlachetniej urodzony. Wklejam fragment recencji (i sami powiedzcie jak tu się nie podpalić  )

Belden 8402 jako interkonekt RCA? Fantastyczny! Gładka i naturalna realistyczna barwa, niesamowita muzykalność. Yazaki-San uważa kabel mikrofonowy Belden 8402 za „ostateczny” i nie zaprzeczyłbym. Powinienem również wspomnieć, że kiedy Yazaki-San mówi o Belden 8402 "jako o jakimś rodzaju ostatecznym", mówi o nim w kontekście 'Real Sound', związanego z jego zdolnością do brzmienia bogatego i naturalnego, realistycznego brzmienia, z piękna barwą i muzykalnością oraz wysoki poziom zaangażowania emocjonalnego, zamiast w bardziej typowych audiofilskich kategoriach przejrzystości, rozdzielczości, neutralności i tym podobnych.

A moje odczucia? Faktycznie muzykalny kabelek, nie można mu tego odebrać. Nie zgodzę się natomiast z powyższym, że jest przejrzysty. Gra tak „analogowo”, relaksująco, nie drażni, można go słuchać godzinami. Ale właśnie ta miękkość, grzeczność dla mnie jest jego wadą. Jest bardzo plastycznie, ale brakuje mu trochę lepszej konturowości, drajwu, takiej nerwowości w przekazie, emocji. Detale są, nie zamula , ale dopiero gdy przełączysz na inny kabelek słyszysz, że w tym innym dostajesz więcej cukru w cukrze, a może raczej pieprzu cayene, chili czy innych przypraw. Po prostu to taki miły grzeczny kabelek, uniwersalny, taki rumianek, ani nie pomoże ani nie zaszkodzi, można pić codziennie. Na pewno wolę go od Kacsa czy Neotech 3002, ale jak się najpierw przeczytało o jakimś mistrzu Yazaki San to chciałoby się, by był to interes życia, przystępny cenowo i kiler jednocześnie. Nie jest zły, ale patrząc przez pryzmat oczekiwań trochę rozczarował. Coś jak trener Sousa, najpierw napompowany balonik i „Zibi top” a finał znamy.

4.     Audiocrast. Tani chińczyk  Audiocrast 6N OCC Silver plated Za około 70zł z Aliexpress.  Posrebrzana miedź OCC. Budowa dosyć ciekawa, wielożyłowa konstrukcja. Brzmienie. Adekwatne do ceny i chyba tyle w jego temacie. Fajnie prezentuje scenę, dzieje się na niej dużo, są bliższe i dalsze plany, ale niestety sporo filtruje ten kabelek, nieco cofa średnicę i ma się „efekt Melodika” czyli po prostu lekki kocyk. Do jakiegoś niedrogiego, niewymagającego systemu wystarczy.

5.     Neotech Nemoi-5220. Cena około 90zł za metr ze szpuli lub w konfekcji (tańsze wtyki Kacsa) półmetrowy już za około 200zł do kupienia. Bardzo ciekawa konstrukcja, płaskie, prostokątne przewodniki, jedyny taki wśród całego zestawienia. Miedź „jedynie” zwykła beztlenowa OFC, ale jak jak to u neotecha porządnie, podwójnie ekranowany. Sparzyłem się trochę na Kacsa KCO i Neotechu 3002 więc pomyślałem, że tu będzie podobnie. A tu niespodzianka, nie ma „firmowego” grania i wspomnianych wcześniej wad. Kabelek gra bardzo dynamicznie, gęsto, z wykopem, nie spłaszcza, jest drajw, emocje. I jest jeszcze takie lekkie ocieplenie dźwięku, ale w bardzo pozytywnym sensie. Nie to że zamula, robi kluchy, jest po prostu taka bardzo fajna barwa, ma coś czego nie miał żaden poprzedni i następny. Dźwięk jest taki rozbudowany, ma się nawet wrażenie, że głośniejszy. Owszem, trochę brudzi, czasem coś przyfiltruje,  uprości, ale bębny czy gitara basowa brzmią tak „live”, jest to „mięso”. Zaskoczenie na całej linii, w porównaniu z Kacsa czy 3002, szlachetniej urodzonych, bo w rodzinie OCC – a ten 5220 to przecież „zwykłe” OFC. Wokale brzmią super, jest ich faktura, chrypka, groove. Bas fajnie kontrolowany, sprężysty, trampolinowy a góra dźwięczna. Trochę gubił się w ambientowych utworach pianistki Hania Rani, tam gdzie linie melodyczne pływają naprzemiennie, ale na pewno kabelek ma miejsce na podium

6.     Audioquest Big Sur. Do kupienia teraz za 599zł, ale w lepszych czasach i za 3 stówy bywał w promocji. Wrażenia zewnętrze, bierzesz do ręki i wygląda jak sznurówka, no strasznie badziewnie wygląda jak na markowy produkt. Raczej wygląda jak taki na dole regału w „włączamy niskie ceny”. Opis mocno audiofilski „lite przewodniki o perfekcyjnej powierzchni PSC+, ponadto posiada system rozpraszania szumu NDS” – łoo, grubo. Włączamy i … o kurde, dzieje się. Bardzo fajna stereofonia, scena, są jedne z najlepszych o ile nie najlepsze detale, dźwięki atakują nie wiadomo skąd, są czary mary. Ideał? No nie do końca. Nie sprawdzi się w każdym repertuarze. Klasyka, muzyka orkiestrowa brzmi fajnie, ale w pop czy rock jednak trochę brakuje mu jaj. Brakuje dociążenia, energii. Wcześniej słuchany 5220 to taki Harley a ten Audioquest to taki japoński ścigacz. Co kto lubi. Gdyby je połączyć byłoby idealnie dla mnie.

7.     Atlas Equator Integra – miedź OCC, szwajcarski product, 4-krotny zwycięzca What HiFi, cena 679zł. Bardzo dobry kabelek, świetna stereofonia, czaruje detalami i tym co się dzieje na scenie. Lepszy od AudioQuest Big Sur, dźwięk już bardziej dociążony niż poprzednik, widać że aspiruje do trochę wyższej ligi, jest szlachetnie w każdym aspekcie. Może ciut wypycha średnicę i stąd to wrażenie, że wszystkiego jest więcej i lepiej, ale naprawdę ciężko mi się do niego przyczepić. Wadą jest chyba cena, ale czy prawie 7 stów to dużo czy mało? – kwestia czy słoń jest duży. Ciężko mi przyczepić się do tego kabelka. Gdyby trochę ukraść tej fajnej dynamiki i tego „ocieplenia” i gęstości z Neotech 5220 byłby idealny. Pożyczony od mojego kolegi Pawła, który ma tego „złomu” prawie tyle co nasz Tomek4446, -ciekawostka Paweł chce mi go podarować w ramach koleżeństwa i wzajemnych audio przysług, zwyczajnie mu niepotrzebny. Trochę niezręcznie mi, jak chce być fajnym kumplem to niech mi go po prostu sprzeda w dobrej cenie i nie będę miał wtedy skrupułów. Wracając, kabelek myślę uniwersalny i z czystym sumieniem mogę go polecić. Bardzo mocno rywalizuje o 1 miejsce w moim teście.

8.     Vitalco RKD200. Tani, bardzo popularny na Allegro, chyba lider sprzedaży wśród kabelków RCA. Za jedyne 25zł do kupienia. Miedź OFC, ekranowany, są nawet strzałki kierunkowe. Czy gra adekwatnie do ceny? No właśnie nie, gra lepiej, zaskakująco lepiej. Oczywiście nie dorównuje żadnemu z powyższych, ale i zbytnio  nie ustępuje tzn przepaści nie ma. Nie zamula na pewno, ale i nie buduje też super sceny czy stereofonii, upraszcza trochę, idzie na skróty, bas trochę muli, brakuje mu precyzji i szybkości. W tej cenie jednak kiler i na pewno wart jest tych swoich 25zł. Do mniej wymagającego systemu typu wieża Technics raczej nie będzie wąskim gardłem tylko naturalnym uzupełnieniem. Spoko kabelek, nie będę go obrażał ani zbytnio się nad nim znęcał, daje radę jak matiz na autostradzie. Idealny dla kablosceptyka bo niedrogi, nie drenuje portfela (bo przecież kable nie grają) a jednocześnie nie psuje aż tak wiele.

9.     Fezz FAC 01. Kolejny kabelek od kolegi Pawła. Jakiś autorski IC marki Fezz Audio (jedyny w ich ofercie), którą to raczej kojarzymy z wzmacniaczami lampowymi czy preampami. Cena około 520zł. Wygląd to podobna sznurówka jak Audioquest Big Sur, a wtyki to popularne Amphenol po 14zł więc trochę słabo. Przeczytałem jego opis na Q21 i w zasadzie mógłbym zrobić kopiuj/wklej. Marketingowy opis pokrywa się w większości z moimi odczuciami. Przekaz szczegółowy, kable dobrze oddają głębię i wieloplanowość sceny. Nie nadają muzyce swojej barwy lecz podkreślają rzeczywistą charakterystykę realizacji. Bardzo fajny, bardzo ciekawy kabel. Jest jakby przezroczysty, aż ciężko go opisać. Chwilami aż trochę brakuje tego podbarwienia, tego makijażu który nadaje np. Neotech 5220, ale z drugiej strony nie przeszkadza to w ogóle. Naprawdę bardzo przyjemny i muzycznie uzdolniony kawałek miedzi. Jedynie co mógłbym się czepić, to góra mogłaby być trochę bardziej dźwięczna. Nie to, że zamula, obcina ją tylko ona jest taka krótka. Uwielbiam wstęp do „Child in time” Deep Purple i na wszystkich Neotechach czy Kacsa te blachy na początku utworu mają z metr średnicy a w tym Fezz takie smooth cyknięcia. Potwierdziłem sobie to jeszcze w innych podobnych utworach. Kabelek świetnie sprawdza się, tam gdzie jest dużo instrumentów, w kawałkach Ray’a Charlesa, Jamesa Browna, Santany czy kultowa Różowa Pantera Henry Manciniego. Naprawdę czarny koń tego zestawienia. Niepozorny ale wariat. Spodobał mi się bardzo.

10.  Niespodzianka, wraz z Fezzem przyjechał do mnie jeszcze czerwony Van Damme Silver Plated. Kabelek za mniej niż stówę, kolega kupił go kiedyś w Projekt Nostromo. Zostałem od razu zasugerowany, że kabelek tylko w ramach ciekawostki, bo robi koc na kolumnach. Aż tak źle nie gra, ale rzeczywiście cofa średnicę i jest to słyszalne. Słuchałem go 20 minut i nie biorę pod uwagę.

I teraz najważniejsze. Wszystkie powyższe wrażenie są czysto subiektywne. To dla mnie te kable tak grają, u mnie, z moim sprzętem, z moją akustyką. Wiem, że forum to miejsce opiniotwórcze i ludzie mocno sugerują się czyjąś opinią, nakręcają, ślepo wierzą w słowo pisane. Proszę podejść do powyższego jako do ciekawostki, nie wyciągać pochopnych opinii. Nie chciałbym mieć na sumieniu czyjegoś nietrafionego zakupu i wtopionej kasy. Test wykonany  mocno nieprofesjonalnie, różne utwory, różne dni, różne okresy spędzone z danym kablem. Takie tam moje subiektywne wypociny. 

Edytowane przez Wito76
1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

no akurat kolega @(nie)przecietniak to ma wybujałą wyobraźnię więc by się zgadzało 😄

Pitu, pitu, trala lala.

Nie ma żadnej pracy naukowej na świecie, która by krytykowała wynalazek japońskiego naukowca.

Jeszcze jeden pdf na ten temat jako załącznik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Nie ma żadnej pracy naukowej na świecie, która by krytykowała wynalazek japońskiego naukowca.

bo nauka tak nie działa 😄 gdyby naukowcy musieli się zajmować obalaniem mitów i scamów, które człowiek wytwarza to nic innego by nie robili...

to są wszystko ulotki pseudo naukowe - żeby tylko takie miał Theranos - sam Ellison (założyciel Oracle Corp) dał się nabrać a przecież kiedyś z kumplem w chu-a zrobili IBM'a :] 

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

bo nauka tak nie działa 😄 gdyby naukowcy musieli się zajmować obalaniem mitów

Mylisz sie. Właśnie nauka tak działa, że obala mity

Cytat

Mikołaj Kopernik to jeden z najwybitniejszych naukowców wszech czasów. Twórca heliocentrycznego modelu uznał, że to Słońce znajduje się w centrum Układu Słonecznego, a planety, również Ziemia, kręcą się wokół niego.

Nauka dając dowody na istnienie rzeczy nowych niejako obala mity

nie jest to jednoznaczne z tym że naukowcy srają se do gardeł

Normalnie ręce opadają . Chyba zacznę wklejać fragmenty doktoratu  Pani dr hab. inż. Moniki Walkowicz, prof. AGH .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brakowało komuś wzmianek o OCC w wikipedii? Proszę bardzo:

Cytat

(...)W 1986 roku firma opracowała kable RCA z miedzi o wysokiej czystości, produkowane z ciągłego procesu odlewania metali (PCOCC), wynalezione i opracowane w latach 1982-1985 przez Atsumi Ohno.[5] W tym samym roku firma wprowadziła wkład phono AT33ML / OC, pierwszy wykonany z materiałów PCOCC. (...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

10 minutes ago, 4blues said:

Normalnie ręce opadają . Chyba zacznę wklejać fragmenty doktoratu  Pani dr hab. inż. Moniki Walkowicz, prof. AGH .

Poproszę szczególnie te dotyczące occ.

9 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Brakowało komus wzmanek o OCC w wikipedii? Proszę bardzo:

Ale to nie jest o occ tylko o tym że jakaś firma go sprzedaje. Jak z dzieckiem. Ja cię dawniej kolego miałem za bardziej rozgarniętego człowieka. Sam artykuł o occ jest na Wiki oznaczony jako niewiarygodny i do usunięcia.

To że na Wiki jest artykuł o kościele katolickim oznacza że człowiek może chodzić po wodzie? No ale podejrzewam że analogii kolega nie zrozumie.

17 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Mylisz sie. Właśnie nauka tak działa, że obala mity

Nauka zajmuje się wyjaśnianiem rzeczywistości. Wystarczy że pogadasz z jakimś naukowcem to ci wytłumaczy.

Edytowane przez Daniel_68412
4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

jakaś firma

Jakiś user plecie androny i myśli zapewne, że normalni bedą z nim dyskutować w nieskończoność i zniżać się do jego poziomu.

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Jakiś user plecie androny i myśli zapewne, że normalni bedą z nim dyskutować w nieskończoność i zniżać się do jego poziomu.

Rozumiem ataki personalne - normalny objaw dysonansu poznawczego - to się da ogarnąć - wystarczy wizyta u psychoterapeuty.

Mam koledze wkleić link do filmu tłumaczącego zjawisko potwierdzone naukowo?

• Moderatorzy
36 minut temu, Wito76 napisał:

Yazaki-San uważa kabel mikrofonowy Belden 8402 za „ostateczny” i nie zaprzeczyłbym. Powinienem również wspomnieć, że kiedy Yazaki-San mówi o Belden 8402 "jako o jakimś rodzaju ostatecznym", mówi o nim w kontekście 'Real Sound',

Belden, który można kupić obecnie rożni się brzmieniowo NOSów. Miałem okazję porównywać trzy egzemplarze w tym wykonany własnoręcznie przez Yazaki-Sana. NOSy wydaję się być mimo wszystko bardziej przejrzyste, naturalne, współczesna produkcja przy nich jest po prostu zamulona.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

współczesna produkcja przy nich jest po prostu zamulona.

Zamulona - może zbyt radykalnie powiedziane, ale tak jak napisałem w swojej recenzji na pewno nie odebrałem tego kabelka jako przejrzysty, super transparentny. Coś jak cedeki sprzed 25 lat - muzykalne, bardzo plastyczne, ale na pewno nie uświadczysz w nich przejrzystości i czarnego tła. Ten kabelek co miałem to oczywiście z bieżącej produkcji, nie jakiś "z epoki" więc nie mam porównania i opinii.

• Moderatorzy
5 minut temu, Wito76 napisał:

Ten kabelek co miałem to oczywiście z bieżącej produkcji, nie jakiś "z epoki" więc nie mam porównania i opinii.

Ten "z epoki" wypada dużo dużo lepiej. Problemy są dwa, cena z 10 razy taka i trzeba mieć pewne źródło bo naciągaczy nie brakuje.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

24 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Poproszę szczególnie te dotyczące occ.

Z morza publikacji Pani doktor podałem panu na tacy prace , która udziela wszystkich odpowiedzi jakich pan szuka i teraz mam jeszcze ją za pana przeczytać . Wstydu pan nie ma . Może pan i jest Daniel ale ja nie jestem jeleń .

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

o źródla naukowe których brak - no co ja poradzę taki jestem nie wierzę w mądrość stada owieczek ;]

szukałem i sam audiofilski bełkot wyskakuje - dlatego mam zamiar poszukać kogoś kto się na miedzi zna i się dopytam - spokojnie trochę to zajmie ale się sprawdzi te chemiczne rewelacje.

no japończycy tego cudownego "occ" czymkolwiek jest już nie produkują od 2013:

Ukryta Zawartość

Furukawa zakończyła produkcję

Uwziąłeś się na occ i naciągasz rzeczywistość 😇

Może poniższa zawartość pozwoli Ci na sen bez koszmarów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale przecież furukawa nie jest/była jedynym producentem OCC. Tajwan teraz rządzi w tej kwestii, choćby wszystkim znany Neotech

44 minutes ago, 4blues said:

morza publikacji Pani doktor podałem panu na tacy prace , która udziela wszystkich odpowiedzi jakich pan szuka i teraz mam jeszcze ją za pana przeczytać . Wstydu pan nie ma . Może pan i jest Daniel ale ja nie jestem jeleń .

Myślałem że ja kolega czytał to by wiedział co za cytować jak taki chętny był a to tylko wybieg.. spokojnie przeczyta się w wolnej chwili - ciekawy ten temat occ bo można ładnie to poddać weryfikacji.

33 minutes ago, Zbi_Rek said:

Może poniższa zawartość pozwoli Ci na sen bez koszmarów

Ukryta Zawartość

No już 3 razy było to wklejane - jak się więcej razy coś powtórzy to działa lepiej? Nie ma nikogo poza tym prof kto by to potwierdził. Gdyby to chociaż była publikacja z jakiegoś periodyka naukowego ale nie z Afryki... Eh widzę że ludzie się jednak słabo na scamie w Polsce znają bo wierzą we wszystko co ktoś napisał.. no ale żyjemy w kraju w którym żeby biznes zrobić trzeba mieć nazwę zagraniczna więc tego.

Ukryta Zawartość

Wito76    Jeśli chodzi o konfekcję 2803 to jest on upierdliwy.Kabelek jest sztywny ,cienki a żyła sygnałowa delikatna(trzeba ją lutować tak żeby cyna zalała trochę izolacji tej żyły).Na temat tego kabelka możesz porozmawiać z człowiekiem który go sprzedaje na allegro.Kiedy kupowałem ten kabel to miał wtyki neutrik profi.Ja lutuję cyną wbt z dodatkiem srebra,ale na cynelu też będzie dobrze,chociaż wbt jest bardziej ''przezroczysta".

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Myślałem że ja kolega czytał to by wiedział co za cytować jak taki chętny był a to tylko wybieg.. spokojnie przeczyta się w wolnej chwili - ciekawy ten temat occ bo można ładnie to poddać weryfikacji.

No już 3 razy było to wklejane - jak się więcej razy coś powtórzy to działa lepiej? Nie ma nikogo poza tym prof kto by to potwierdził. Gdyby to chociaż była publikacja z jakiegoś periodyka naukowego ale nie z Afryki... Eh widzę że ludzie się jednak słabo na scamie w Polsce znają bo wierzą we wszystko co ktoś napisał.. no ale żyjemy w kraju w którym żeby biznes zrobić trzeba mieć nazwę zagraniczna więc tego.

wybłagaj małżonkę, żeby nie biła tak mocno po głowie i nie chodzi o zewnętrzne znamiona tych aktów desperacji

7 minutes ago, Zbi_Rek said:

wybłagaj małżonkę, żeby nie biła tak mocno po głowie i nie chodzi o zewnętrzne znamiona tych aktów desperacji

Ukryta Zawartość

Wtedy indukuje się agresja - to normalne zjawisko, warto nad sobą popracować.

Ukryta Zawartość

Wito76    Jeśli chodzi o konfekcję 2803 to jest on upierdliwy.Kabelek jest sztywny ,cienki a żyła sygnałowa delikatna(trzeba ją lutować tak żeby cyna zalała trochę izolacji tej żyły).Na temat tego kabelka możesz porozmawiać z człowiekiem który go sprzedaje na allegro.Kiedy kupowałem ten kabel to miał wtyki neutrik profi.Ja lutuję cyną wbt z dodatkiem srebra,ale na cynelu też będzie dobrze,chociaż wbt jest bardziej ''przezroczysta".
Który więc polecasz? Różnica w cenie ogromna więc prawdopodobnie głupie pytanie.
23 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

Wtedy indukuje się agresja - to normalne zjawisko, warto nad sobą popracować.

Czynów małżonki nie pochwalam, ale rozumiem

Nie przytaczaj na forum opisu rozpoznania z karty pacjenta małżonki, kogo to obchodzi w tym miejscu

Zresztą wiadomo po dzisiejszym dniu, kto doprowadził ją do takiego stanu

Ukryta Zawartość

10 minut temu, wojkubi napisał:

Wito76  Oczywiście 2803.Zamówiełem 1 metr do połączenia bufora z końcówką mocy.Dam znać.

Nie znam tych oznaczeń Mogami, ale wygląda to na ich topowy kabelek. Daj znać jak podłączysz.

• Pokaż nowe odpowiedzi