Skocz do zawartości
IGNORED

"Markowe" Interkonekty - z jakich drutów są wykonane.

Rekomendowane odpowiedzi

Taki być może kontrowersyjny temat, Może nawet był już podobny na forum, ale nie znalazłem.

Jesteśmy w dziale DIY, czyli zrób to sam. Wielu z nas samemu lutowało sobie interkonekty analogowe bądź cyfrowe kupując z metra jakieś przewody i wtyczki. Wiadomo, tańsza alternatywa dla często skandalicznie drogich markowych kabelków z logo "producenta". Równie drogie bywają nie tylko te "markowe" kabelki z logo Tellurium, QED, Audioquest, Furutech, Kimber, Cardas, Wireworld itd, lecz pochodzące z różnych manufaktur. Sam mam np. interkonekt brandowany przez markę Fezz (model FAC01) i oczywistym dla mnie jest, że fabryczka z Podlasia "coś" wsadziła w oplot, sama nie produkuje przecież kabli. Pytanie tylko co wsadziła? Taki przykład tylko.

Pytanie do was. Macie może wiedzę co siedzi w oplocie różnych interkonektów? Z czego faktycznie są wykonane? Pewnie jakieś Beldeny, Neotechy, Mogami itd które można by kupić z metra i za ćwierć ceny zrobić sobie. Namnożyło się różnych marek typu Struss, Ricable, Purist, Solid Audio Core, Laboga Kable i wiele innych. Wszędzie opis, że przewód wyselekcjonowany wśród wielu innych, cała ta nasza audio poezja, że oferuje dynamiczny, dociążony i detaliczny dźwięk, neutralny i co tam jeszcze ślina na język przyniesie. Generalnie temat "pokaż kotku co masz w środku". Może ktoś robił sekcję zwłok jakiegoś "markowego" kabelka i wiadomo już za co tyle płacimy?

Oczywiście rozumiem, że jest to tajemnicą firmy "produkującej" i frajerstwem z ich strony byłoby chwalić się, że IC za 1,5k tak naprawdę wykonano z ogólnie dostępnych materiałów za sporo mniejsze pieniądze

Edytowane przez Wito76

Pytanie z dupy, za przeproszeniem. Materiałem może być miedź, amelinium (), żelazo, i wszelkie inne pierwiastki, oraz ich stopy i mieszaniny.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie zapominajmy o węglu XD

@Wito76 kupujesz dobrej jakości dwie żyły miedziane skręcone linki w ekranie, ekran od jednej strony podpinasz pod masę i koniec tematu. Im krótszy IC tym lepiej.

Jest super filmik Fesza w temacie zbierania zakłóceń przez kable.

Zapytaj inaczej, czy ktoś z klientów robi analizy chemiczne? 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Mi nie chodzi przecież o chemię, fizykę ciała stałego itd. Chodzi mi o to, że np IC od firmy SuperCable (nazwa z pupy) z super opisem i całą historią, że jest wynikiem wieloletnich testów i eksperymentów odsłuchowych to tak naprawdę mikrofonowy Mogami za 45zł - tak dla przykładu. Włożony w ładny oplot z własnym logo i teraz kosztuje 1,5k.

Ktoś tam kiedyś rozbebeszył zasilający bodajże Solid Audio Core za kilka stów i okazało się, że w środku siedzi popularny Belden a wtyki to "klony' Oyaide z Aliexpress. Było o tym kiedyś na forum. O takie coś mi chodzi. 

Edytowane przez Wito76

To propaganda, nie wierz w to. To zwykłe przewody są, żadna huta nie będzie robiła kilkuset metrów na zamówienie.

Uważasz, że audio producenci mają swoje huty miedzi?

Edytowane przez terminus

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Taki być może kontrowersyjny temat, Może nawet był już podobny na forum, ale nie znalazłem.

Słabo szukałeś bo temat na tym forum był wielokrotnie maglowany i za każdym razem był kontrowersyjny.Co do ''frajerstwa''to nie do końca jest tak jak myślisz.Używam od lat przewodów Argentum Audio i ten akurat producent na stronie pokazuje przekrój i do każdego zakupionego przewodu dodaje ok.1,5cm próbkę kabla.

5 minut temu, piku bb napisał:

do każdego zakupionego przewodu dodaje ok.1,5cm próbkę kabla.

Spoko, i co z nią się robi? Ktoś zapodaje na AGH do analizy? Czy do podłubania? 

Edytowane przez terminus

23 minuty temu, terminus napisał:

No pewnie że nie mają. Przecież o to chodzi w tym wątku.

Reson - trafiłem na konkrety dotyczące zakresu średnic używanych

w ich kablach. Nordosta też można znaleźć - gorzej z jego oplotami 😉 

Używają miedzi srebrzonej - najczęściej 24 - 26 AWG.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A miedź monokrystaliczna? Sam mam kawałek takiego Cardasa w emalii. To nie jest tak, że producenci mają swoje huty, ale takie różne "dziwne" materiały sa na rynku. Zawsze się zastanawiałem po co coś takiego się produkuje i nie piszę o zastosowaniach audio, bo audio to jednak mała nisza. Ktoś to produkuje, a do audio uzywa się przy okazji.

12 godzin temu, Wito76 napisał:

Jesteśmy w dziale DIY, czyli zrób to sam

Chcesz zrobić sobie dobry kabel czy tak ogólnie chcesz porozmawiać co w interkonektach siedzi ?

Jeśli zrobić to może to ci coś zasugeruje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

35 minutes ago, Krzych 2 said:

miedź monokrystaliczna?

Mógłbyś podać kto jest producentem owej? Jakbym chciał w ilościach hurtowych to gdzie się udać? KGHM? 

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mógłbyś podać kto jest producentem owej? Jakbym chciał w ilościach hurtowych to gdzie się udać? KGHM? 

Tego to ja nie wiem. Swego czasu na ebayu był sprzedawca , który oferował szpulki po 100metrów miedzi monokrystalicznej kriogenicznej o czystości 7N. Teraz już nie ma, przynajmniej ja już tego znaleźć nie potrafię

No ale interkonekt to zwykle nie jeden drut miedziany czy inny . Są różne grubości i połączenia różnych grubości, plecionki + solid core , druty są powlekane innymi metalami , tlenkami czy stopami , czasem stosowane są mieszanki drutów z różnych metali , czasem znaczenie ma geometria , ekran , izolacje itp .

A bardzo ciekawe są te ,, niemetalowe " . Ja używam węglowych .

...there is no spoon...

11 godzin temu, terminus napisał:

To propaganda, nie wierz w to. To zwykłe przewody są, żadna huta nie będzie robiła kilkuset metrów na zamówienie.

Otóż to.

Przewodnik ten sam, kupiony w hurcie z tej samej szpuli.

Różnice?

Tzw. "wypełnienie", upychaja, co tam mają 😁, a to "ekrany", zbędne w warunkach domowych, a to inne szpeje, zwane "izolatorami", by całość, pogrubić i "upoważnić", oraz najważniejsze,

czyli Oplot, ten jest największym wyróżnikiem. Są nawet fantaści HajEndowi, którzy słyszą jego wpływ...(co nie? ...747...)

Następnie Metka, im bardziej kultowa, tym lepiej.

Ostatnia sprawa "monokrystaliczność" miedzi czy nawet srebra...kto, pytam kto jest w stanie zweryfikować takie rewelacje?

Pisza więc "producenci" to co chcą, a właściwie czego chcą i oczekują kablarze.

Pomijam słyszalność przez homo sapiens takiego wpływu.

Ostatnie - czystość 6, 7, 8 ,9 N...

Miedzi o czystości powyżej 5N właściwie się nie produkuje, z powodu kosmicznych kosztów i znikomej liczby zastosowań, laboratoryjnych, medycznych, wojskowych, kosmicznych.

Kto, pytam kto jest w stanie zweryfikować ile naprawdę jest tam tych "N"?

Czym sie różni 3N o 4N realnie?

Zastanowił się ktoś? To jest 0,001 jednego procenta! ...

a słyszą, oczywiście, że to słyszą, podobnie jak wielkość tysiąc razy większą czyli 0,1 dB...

Piszą więc "producenci" to co chcą, a właściwie czego chcą i oczekują kablarze.

28 minut temu, iro III napisał:

Ostatnia sprawa "monokrystaliczność" miedzi czy nawet srebra...kto, pytam kto jest w stanie zweryfikować takie rewelacje?

Jedynie co mogę stwierdzić organoleptycznie to dziwna sztywność takiego drutu. Jak na przekrój 0.5mm jest zadziwiająco twardy. Można oczywiscie robić z nim cokolwiek mechanicznie, ale stawia opór niewspółmierny do przekroju, jakby był dwukrotnie grubszy. 

Moze przesadzam z tym dwukrotnie, ale czuć to w porównaniu ze zwykłym np nawojowym

Teraz z innej beczki. Mam średniodrogie interkonekty polskiej firmy i zrobiłem im sekcje zwłok. W środku są trzy przewody jeden masa, drugi sygnał, a trzeci donikąd. Przewody do zludzenia przypominają to co jest wewnątrz kabla zasilającego między zasilaczem , a laptopem. Wygląda na taką samą izolacje, czyli takie białe coś dość grube. Całość zakończona bullet plug i polutowane czymś co za dobrze nie wyglada jakby praca kogoś co ledwo umie lutować. Przewody wewnątrz są skręcone i tyle w zasadzie. Gra to muszę przyznać bardzo dobrze.

2 hours ago, Krzych 2 said:

Tego to ja nie wiem. Swego czasu na ebayu był sprzedawca , który oferował szpulki po 100metrów miedzi monokrystalicznej kriogenicznej o czystości 7N. Teraz już nie ma, przynajmniej ja już tego znaleźć nie potrafię

Mi nie chodzi o coś co sam mogę na ebay wystawić lub ktokolwiek inny. Jeśli w obrocie jest np kwas azotowy to jest firma która go normalnie produkuje. Jeśli istnieje coś takiego jak miedź monokrystaliczna to też taki KGHM lub inna huta musi mieć ja w ofercie. W naszym kraju bardzo popularny jest temat kołder z wielbłąda - tak się składa że Opalenica jest ode mnie rzut beretem i ojciec kumpla jest kierownikiem zmiany na takim zakładzie - w skrócie jest to zwykły bawełniany koc 😉

55 minut temu, Krzych 2 napisał:

Jedynie co mogę stwierdzić organoleptycznie to dziwna sztywność takiego drutu.

Jak "ubrali" go w grube, sztywne "wdzianka", koszuki, oploty, ekrany, to taki będzie.

Im bardziej sztywny (skojarzenia nieuprawnione!), tym bardziej HajEndowy, taka moda ostatnio.

Później wyrywa gniazda...ale od czego są audio podstawki? 

59 minut temu, Krzych 2 napisał:

Gra to muszę przyznać bardzo dobrze.

Nie ma wyjścia, toż to przewodnik elektryczny.

59 minutes ago, Krzych 2 said:

Moze przesadzam z tym dwukrotnie, ale czuć to w porównaniu ze zwykłym np nawojowym

Miedź jest miękka - pewno bardziej masz w nim domieszkę czegoś bo jak masz miedź czysta 99.99 to ten 0.01 nie może robić na logikę zauważalnej różnicy. 

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Miedź jest miękka - pewno bardziej masz w nim domieszkę czegoś bo jak masz miedź czysta 99.99 to ten 0.01 nie może robić na logikę zauważalnej różnicy. 

Nie wiem. To przykład tego co mam Cardasa. To w emalii solid core i porównywałem z takim samym w emalii nawojowym i opisałem różnicę

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Jedynie co mogę stwierdzić organoleptycznie to dziwna sztywność takiego drutu. Jak na przekrój 0.5mm jest zadziwiająco twardy. Można oczywiscie robić z nim cokolwiek mechanicznie, ale stawia opór niewspółmierny do przekroju, jakby był dwukrotnie grubszy. 

Metale w procesie przeciągania (produkcja drutu) tracą plastyczność i dochodzą do granicy plastyczności. Plastyczność można przywrócić w procesie obróbki termicznej i wiąże się to z przebudową krystaliczną. Bardzo prawdopodobne, że na ile to możliwe unika się tego procesu by nie tracić właściwości struktury krystalicznej i stąd może wynikać twardość.

Just now, Krzych 2 said:

Nie wiem. To przykład tego co mam Cardasa. To w emalii solid core i porównywałem z takim samym w emalii nawojowym i opisałem różnicę

Czyli wiesz i nie wiesz :] istnieje coś takiego jak auto sugestia - obierz izolację, weź dwa takie same przekroje na giętarkę z odpowiednią czułością to będziesz wiedział ;]

1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Metale w procesie przeciągania (produkcja drutu) tracą plastyczność i dochodzą do granicy plastyczności. Plastyczność można przywrócić w procesie obróbki termicznej i wiąże się to z przebudową krystaliczną. Bardzo prawdopodobne, że na ile to możliwe unika się tego procesu by nie tracić właściwości struktury krystalicznej i stąd może wynikać twardość.

Dokładnie. Jeśli to struktura wydlużonych kryształów to twardość mozna tym wytłumaczyć. Mechaniczna podatność materiałów głównie wynika z budowy krystalicznej, wiązań itp

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Czyli wiesz i nie wiesz :] istnieje coś takiego jak auto sugestia - obierz izolację, weź dwa takie same przekroje na giętarkę z odpowiednią czułością to będziesz wiedział ;]

Nie będę wiedział. Ostatecznej weryfikacji nie ma jak przeprowadzić. Mógłbym w firmie na rozciąganie, ale tego Cardasa mi po prostu szkoda na próby machaniczne

35 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Może robić. Niewiele trzeba żeby zmienić domieszką strukture materiału

Co do zmian struktury pod wpływem temperatury dam taki przykład. Robimy w firmie próby niszczące zgadnijcie gdzie urywa się drut najczęściej? 

Urywa się na części pobielonej cyną

wielkim błędem jest twierdzenie, że w warunkach domowych dobre ekranowanie nie ma znaczenia, ba stosowanie połączeń sygnałowych w rastrze symetrycznym staje się konieczne w dobie powszechnie stosowanych do wszystkiego zasilaczy impulsowych. najlepsze kable mają ekranowanie 100%. czasami warto poszukać w innej niszy, np komponentów do internetowych sieci komputerowych...

Edytowane przez silver_sound
38 minut temu, Krzych 2 napisał:

Niewiele trzeba żeby zmienić domieszką strukture materiału

O jakich domieszkach mowa w miedzi o czystości np 5, czy 6N?

• Pokaż nowe odpowiedzi