Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch rp600m vs heco Aurora 300 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to dwie całkiem różnie grające kolumny. Jakie masz wymagania od dźwięku? Jakie pomieszczenie? 

Heco ogółem mają łagodniejszą górę, która w Klipschach w połączeniu z Cambridgem może być za ostra według wielu osób. Bardzo dużo jednak zależy od pomieszczenia, więc przydadzą się informacje o wymiarach i ewentualne zdjęcia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 minutę temu, Q21 napisał:

Cześć, to dwie całkiem różnie grające kolumny. Jakie masz wymagania od dźwięku? Jakie pomieszczenie? 

Heco ogółem mają łagodniejszą górę, która w Klipschach w połączeniu z Cambridgem może być za ostra według wielu osób. Bardzo dużo jednak zależy od pomieszczenia, więc przydadzą się informacje o wymiarach i ewentualne zdjęcia. 

Pokój 15m2 chce żeby w filmach i muzyce wszystko było wyraźne i dobrze słyszalne 

Najlepiej byłoby przesłuchać obie opcje i zadecydować w ten sposób. To dość ogólne wymagania, przez co możemy je inaczej interpretować. Osobiście poszedłbym w Heco, głosy powinny być przyjemniej zaznaczone. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Parę osób może też stwierdzić, że z Klipschem może być "za wyraźnie

i za dobrze słyszalne" 😉 Ale to już zależy, co kto lubi ...

Trzeba posłuchać, albo wypożyczyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wybór może być trudny bo do filmów i efektów w nich zawartych klipsch może być lepsza opcja ze względu na więcej góry niż w heco. W muzyce zaś może być odwrotnie, że atuty klipscha mogą na dłuższą metę męczyć. Musisz koniecznie posłuchać kolumn przed kupnem. 

Te Klipsche już wcale nie grają zbyt ostro jak RF-y, góry jest sporo ale takiej krystalicznie czystej, średnie są czytelne, lekko wycofane w stoaunku do góry i basu. Bas jak to w Klipsch, świetny, Heco też mają dobry ale raczej nie aż taki jak Klipsch. Wg mnie bezpieczniejszy wybór pod filmy i muzykę rozrywkową to te Klipsch, o ile nie jesteś audiofilem a liczysz na efektowny dźwięk. 

Bezwzględnie porównując obie te kolumny powiedziałbym że klipsch. 

To granie po jaśniejszej stronie bardzo czyste z olbrzymią kontrolą dolnych rejestrów. Dla niektórych ze zbyt dużą kosztem głębi. Heco są cieplejsze, wolniejsze i milsze. No ale nie posiadają tej dynamiki i tej siły przekazu. Do axr 100 jednak nie wiem czy amerykańskie kolumny nie będą po prostu za jasne i w konsekwencji nie uzyskasz zbyt ostrego dźwięku. 

• 1 miesiąc później...

Mam Cambridge CXA60, czyli podobna charakterystyka. Miałem Klipsch RP-280f i teraz mam Heco Aurora 700, czyli też podobne charakterystyki dźwięku i szczerze polecam rozejrzeć się za czymś innym, wszystko sprowadza się do tweeterów, te w Klipsch były zdecydowanie za ostre, muzyka męczyła przy długich odsłuchach, dokuczały wszech obecne sybilanty. Wysokotonowiec w Heco też nie jest gładki. Najbardziej odpowiadał mi tweeter C-CAM w Monitor Audio, był szczegółowy, ale jednocześnie przyjemny w odsłuchu. Teraz mam monitory z tweeterem wstęgowym i jest bajka, ale to już wyższa półka. Najważniejsze to oczywiście posłuchać przed zakupem jeśli jest taka możliwość, gusta są różne, ale myślę że Monitor Audio Silver w górę to fajny kierunek.

Każdy lubi co innego i dlatego świat audio jest taki piękny. I powinien łączyć napawać do wymiany zdań a nie dzielić. 

• 4 tygodnie później...
W dniu 17.06.2023 o 17:19, LukPl napisał:

Mam Cambridge CXA60, czyli podobna charakterystyka. Miałem Klipsch RP-280f i teraz mam Heco Aurora 700, czyli też podobne charakterystyki dźwięku i szczerze polecam rozejrzeć się za czymś innym, wszystko sprowadza się do tweeterów, te w Klipsch były zdecydowanie za ostre, muzyka męczyła przy długich odsłuchach, dokuczały wszech obecne sybilanty. Wysokotonowiec w Heco też nie jest gładki. Najbardziej odpowiadał mi tweeter C-CAM w Monitor Audio, był szczegółowy, ale jednocześnie przyjemny w odsłuchu. Teraz mam monitory z tweeterem wstęgowym i jest bajka, ale to już wyższa półka. Najważniejsze to oczywiście posłuchać przed zakupem jeśli jest taka możliwość, gusta są różne, ale myślę że Monitor Audio Silver w górę to fajny kierunek.

No minęło trochę czasu kolumn jeszcze nie mam bo były inne wydatki , ale chyba napewno wybiorę wharfedale Evo 4.3, co prawda to kolumny 4ohm na 150w ale axr ma 200w mocy na 4ohm także napewno nie będzie za słaby, przed świętami Bożego Narodzenia zamierzam zakupić tę kolumny .

W dniu 17.07.2023 o 21:47, Amator dźwięku napisał:

No minęło trochę czasu kolumn jeszcze nie mam bo były inne wydatki , ale chyba napewno wybiorę wharfedale Evo 4.3, co prawda to kolumny 4ohm na 150w ale axr ma 200w mocy na 4ohm także napewno nie będzie za słaby, przed świętami Bożego Narodzenia zamierzam zakupić tę kolumny .

Skąd nagle pomysł na Wharfedale? Słuchałeś tych kolumn?

W dniu 19.07.2023 o 09:36, S4Home napisał:

Skąd nagle pomysł na Wharfedale? Słuchałeś tych kolumn?

Nie sluchałem , ale bardzo mi się podobają już od dawna , mają wstęgę zamiast zwykłej kopułki , przez co podobno wysokie odtwarzane są znacznie bardziej naturalnie , głośniki niskotonowe są z kevlaru , ich charakterystyka jest podobno dość wyrównana basu niema w nadmiarze co uważam że jest dobre bo nadmiar basu mnie męczy , noi są 3drożne , widziałem różne filmiki na YT różnych kolumn i najlepszą charakterystykę dla mojego ucha usłyszałem właśnie w wharfedale Evo 4.3 nawet w kawałkach elektronicznych , na zagranicznych forach słyszałem same pochwały na temat tych kolumn .Problem jest w tym że nie raz zakładałem tematy na różnych forach polskich o samych wharfedale 4.3 lub + axr 100 i nikt nie odpowiadał bo poprostu w Polsce jest bardzo mało ludzi którzy kupują tak drogie kolumny, więc może pan mi coś o nich opowie konkretnie ?

16 godzin temu, Amator dźwięku napisał:

Nie sluchałem , ale bardzo mi się podobają już od dawna , mają wstęgę zamiast zwykłej kopułki , przez co podobno wysokie odtwarzane są znacznie bardziej naturalnie , głośniki niskotonowe są z kevlaru , ich charakterystyka jest podobno dość wyrównana basu niema w nadmiarze co uważam że jest dobre bo nadmiar basu mnie męczy , noi są 3drożne , widziałem różne filmiki na YT różnych kolumn i najlepszą charakterystykę dla mojego ucha usłyszałem właśnie w wharfedale Evo 4.3 nawet w kawałkach elektronicznych , na zagranicznych forach słyszałem same pochwały na temat tych kolumn .Problem jest w tym że nie raz zakładałem tematy na różnych forach polskich o samych wharfedale 4.3 lub + axr 100 i nikt nie odpowiadał bo poprostu w Polsce jest bardzo mało ludzi którzy kupują tak drogie kolumny, więc może pan mi coś o nich opowie konkretnie ?

Ja Ci powiem tak najpierw posłuchaj, a później kupuj, w ciemno to wszystkie kolumny w testach grają 🙂 

To są fajne kolumny. Inne od klipscha i heco. 

Uważam że mimo wszystko powinieneś je posłuchać przed wyborem. Ale to ciekawy i pasujący pod axr produkt. 

Zgadzam się, to bardzo ciekawe kolumny pod ten wzmacniacz i na pewno specyficzne pod kątem grania. Zapraszamy w razie czego, mamy je dostępne do odsłuchu 🙂