Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Gato Audio Fm-8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam nowego kompana do tych kolumn. Aktualnie grają razem z Arcamem A29 i jest to na prawdę dobre połączenie. Od jakiegoś czasu zacząłem słuchać więcej rocka i brakuje  "pazura",  w pozostałych gatunkach daje radę. Arcam jest jednak za grzeczny do rocka. 

Ogólnie to szukam coś w stylu Arcama ale z większą energią. Nowy wzmacniacz na pewno nie może grać cieplej, a może nawet ciut jaśniej. 

Celu w sprzęt używany. 

Budżet to 3000-3500zł. Jeśli warto to mogę coś dołożyć 🙂 

Z góry dziękuje za pomoc i propozycję!  

https://www.audiostereo.pl/topic/162747-wzmacniacz-do-gato-audio-fm-8/
20 minut temu, Tal napisał:

pazur i ogień do rocka = Hegel

h80 będzie ok? 

spotkałem się z opinią, że hegle zaczynają grać od pewnej głośności, a że lubię słuchać ciszej to chyba odpada? 

Mama takie dwa pomysła 😉

- upewnić się słuchawkami, że to wina Arcama i jeśli tak jest bez cienia ...

- ew. spróbować coś Audiolaba lub Rotela, bo Naim już za drogi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Mama takie dwa pomysła 😉

- upewnić się słuchawkami, że to wina Arcama i jeśli tak jest bez cienia ...

- ew. spróbować coś Audiolaba lub Rotela, bo Naim już za drogi ...

Mógłbyś podać konkretne modele Audiolaba i Rotela? 

Naim faktycznie trochę poza budżet(nie licząc 5si, który podobno jest słaby), pewnie taki XS2 by pasował

31 minut temu, Pekin napisał:

h80 będzie ok? 

spotkałem się z opinią, że hegle zaczynają grać od pewnej głośności, a że lubię słuchać ciszej to chyba odpada? 

H80 będzie ok aczkolwiek moim zdaniem starszy H100 będzie ciekawszy i bardziej wydajny. W zasadzie każdy wzmacniacz gra lepiej jak jest bardziej podkręcony i to że muzykę lepiej słychać gdy jest ciszej zależne jest nie tylko według mnie od wzmacniacza więc nie przekreślałbym z tego powodu Hegla bo akurat do rocka to w Twoim budżecie moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz poza wspomnianym Rotelem czy Audiolabem i ewentualnie coś z Primare.

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

31 minut temu, Tal napisał:

H80 będzie ok aczkolwiek moim zdaniem starszy H100 będzie ciekawszy i bardziej wydajny. W zasadzie każdy wzmacniacz gra lepiej jak jest bardziej podkręcony i to że muzykę lepiej słychać gdy jest ciszej zależne jest nie tylko według mnie od wzmacniacza więc nie przekreślałbym z tego powodu Hegla bo akurat do rocka to w Twoim budżecie moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz poza wspomnianym Rotelem czy Audiolabem i ewentualnie coś z Primare.

Jakie konkretne modele masz na myśli? 

8200, 1570, i22? 

29 minut temu, Pekin napisał:

Jakie konkretne modele masz na myśli? 

8200, 1570, i22? 

Dokładnie te i może jeszcze 8300, RA12, A12, i21

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

To może brać pod uwagę mocniejszego Creeka - Evo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinien sobie lepiej dawać radę przy cichym słuchaniu,

ale jeśli to tylko i wyłącznie wina Arcama 😉 

Swoją drogą agresję można też wydobyć innym okablowaniem ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

To może brać pod uwagę mocniejszego Creeka - Evo:

Ukryta Zawartość

Powinien sobie lepiej dawać radę przy cichym słuchaniu,

ale jeśli to tylko i wyłącznie wina Arcama 😉 

Swoją drogą agresję można też wydobyć innym okablowaniem ...

Arcam już pojechał do nowego właściciela, wiec musiałem wyciągnąć stary przejściowy wzmacniacz - yamaha ax490 🙂 i czuć wieksza energię, ale jakość pozostałych pasm to dramat. Wiadomo różnica klas. 

kable raczej zostają - canare 4s11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pekin

Cześć, na pewno warto sprawdzić wspomnianego tu już Audiolaba 6000A. Z używanych warto poszukać Cambridge CXA80, będzie ciut jaśniejszy, tak jak szukasz, ale powinien dobrze się zgrać. 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 17.04.2023 o 14:51, Tal napisał:

W zasadzie każdy wzmacniacz gra lepiej jak jest bardziej podkręcony i to że muzykę lepiej słychać gdy jest ciszej zależne jest nie tylko według mnie od wzmacniacza

Przede wszystkim zalezy to od kolumn. 

O ile wzmacniacz nie jest wyjatkowo cherlawy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 4 tygodnie później...

Wracam z małym feedbackem 🙂 
Od kilku tygodni słucham Gato z H80 i muszę powiedzieć, że jest to naprawdę dobre połączenie!

W porównaniu do Arcama, Hegel gra dynamiczniej z lepszą kontrolą basu oraz więcej powietrza. 
Bas w Arcamie jest bardziej rozciągnięty, a w Hegelu punktowy. 
Scena oraz góra na podobnym poziomie, no może ciut wyraźniejsza góra jest w Norwegu.
Wokal w A29 jest cieplejszy, bardziej analogowy.  

Do Hegla trzeba ostrożniej dobierać resztę toru, bo pokazuje więcej szczegółów. 

Teraz jestem na etapie szukania nowego DACa, bo Hegel doskonale pokazuje jak bardzo tanie chińskie DACi są cyfrowe...Arcam lepiej to maskował. 

Czy w cenie do około 1500zł(używany/nowy) znajdę DACa, który zagra neutralnie i nie będzie miał cyfrowego nalotu?

Dobrze czytać pozytywną opinię tego połączenia i cieszę się że H80 tak spasował 👍

DACi polecam dwa i oba grają analogowym i mięsistym dźwiękiem który według mnie powinien fajnie się wpasować w Twój zestaw. Pierwszy to Rega DAC a drugi to Arcam rDAC z koniecznie liniowym zasilaniem.

Edytowane przez Tal

4 minuty temu, Tal napisał:

Dobrze czytać pozytywną opinię tego połączenia i cieszę się że H80 tak spasował 👍

DACi polecam dwa i oba grają analogowym i mięsistym dźwiękiem który według mnie powinien fajnie się wpasować w Twój zestaw. Pierwszy to Rega DAC a drugi to Arcam rDAC z koniecznie liniowym zasilaniem.

Właśnie nie chciałbym ciepłego/analogowego DACa. Wolałbym coś neutralnego, na pewno nic ciepłego 🙂 

1 minutę temu, Pekin napisał:

Właśnie nie chciałbym ciepłego/analogowego DACa. Wolałbym coś neutralnego, na pewno nic ciepłego 🙂 

W takim razie moje propozycje odpadają i może dozbieraj 500zł i kup Hegla HD20 który myślę że będzie fajnym uzupełnieniem Twojego systemu 😉 

54 minuty temu, Tal napisał:

W takim razie moje propozycje odpadają i może dozbieraj 500zł i kup Hegla HD20 który myślę że będzie fajnym uzupełnieniem Twojego systemu 😉 

Myślałem o nim 🙂 

do głowy wpadł mi jeszcze gustrad x16

1 godzinę temu, Pekin napisał:

Czy w cenie do około 1500zł(używany/nowy) znajdę DACa, który zagra neutralnie i nie będzie miał cyfrowego nalotu?

Warto sprawdzić jeszcze Toppinga E50 oraz iFi Audio ZEN DAC Signature v2. Oba to moim zdaniem dość neutralne DACi, nieco cieplejsze jest iFi. Nie powinno jednak być w nich takiego cyfrowego nalotu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.