Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1403 odbiór cyfrowego audio

Rekomendowane odpowiedzi

Hey. Mam problem z podaniem dźwięku cyfrowego z TV (netflix) na amplituner. TV Sony X93K, ampli jak w tytule.

TV ma ARC na wejściu HDMI nr. 3 i ampli ma również ARC na głównym HDMI out. Kombinacje ustawień na TV i w marantzu nie dają żadnych rezultatów. ARC w ogóle nie działa. Przewód HDMI rev. 2.0 ARC.

Podłączyłem więc przez SPDIF i to samo dźwięku brak.

P.S - Jaki INPUT (DVD, CBL/SAT, itd) trzeba ustawić w Marantzu żeby odbierać tylko sam dźwięk ? Normalnie zawsze wybiera się wejście czy to dekoder czy to konsola a przy odbiorze tylko samego dźwięku przez np SPDIF czy nawet HDMI ARC nie wybieram przecież żadnego źródła. Zaćmienie umysłu chyba mam 😄

Edytowane przez Tomas20
12 minut temu, max720 napisał:

Trzeba przypisać w menu wejścia dla każdego źródła . Zrobiłeś to ?

Czyli przykładowo wejście DVD a ampli mam puste. Przypisuje dla DVD dźwięk "OPTICAL" i włączam ampli na DVD biorąc  z telewizora sam dźwięk po optyku ?

Po co tak kombinować.
Prawdopodobnie masz wejście optyczne opisane jako "tv audio".

Tylko w telewizorze musisz ustawić którym złączem wychodzi dźwięk i wyłączyć obsługę arc w AVR.

W 1403 to jest wejście DVD lub Blue Ray - trzeba zajrzeć do podłączania zewn.

urządzeń w menu.

Może trzeba w menu TV ustawić format wyjścia audio opt. jako PCM,

bo inaczej sporo gratów nie chce współpracować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Tomas20

Jest klawisz na pilocie "TV AUDIO" i jeśli TV ma poprawne ustawienie formatu

wyjściowego fonii powinno zadziałać. Zakładam, że oba sprzęty są sprawne 😉 

Można to wejście sprawdzić innym sprzętem CD, DVD ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok. Znalazłem w amplitunerze funkcje HDMI Control i włączyłem ją. Dalej wszystko poszło już automatycznie. Dźwięk działa przez HDMI ARC i  pilot od TV włącza automatycznie amplituner i steruje jego głośnością. Dzięki wszystkim za naprowadzenie. Temat rozwiązany.

Teraz zostało mi parowanie pilota od TV Sony z decoderem horyzon od UPC bo podobno da się to zrobić. No na razie nie działa 🤣

Edytowane przez Tomas20
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Czy miał ktoś styczność z modelem Cinema 70s? 

Ponoć ma on 50 watt na kanał, czy jest to wystarczalne do napędzenia 3 satelit ( z serii Radius od Monitor Audio ) oraz frontów B&W DM601

Chciałbym ojcu sprezentować na 60-te urodziny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z przeprowadzonych pomiarów wynika sporo więcej, więc jeśli ojciec nie ma

poważnych uszkodzeń słuchu powinien napędzić 😉 

Byle, jak radzi redakcja - nie przełączać w menu na 4 Ohm ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

No nie wiem, lubi głośniej sobie posłuchać tak że z drugiego piętra słychać go na dworze… więc nie wiem czy to nie mało, może starszy model i do tego końcówka stereo na fronty? 

Tak, jakbyś nie mógł do 70 S dołożyć końcówki ... to już będą grosze.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
27 minut temu, audioburak napisał:

Tak, jakbyś nie mógł do 70 S dołożyć końcówki ... to już będą grosze.

Ale jak to będzie wyglądać, dwa elementy misz masz, a tak dołożenie mm7025 z wyglądu pasuje idealnie 

Designu akurat w ogóle nie brałem pod uwagę ... jedynie rozszerzenie

zastosowania nie ograniczając sporych możliwości Marantza.

• 3 tygodnie później...

Druga sprawa.

Nie wiem czy to norma ale jak sobie rodzicie z takimi tematami jak różne głośności oglądanych treści.

Przykładowo telewizja z dekodera upc gra na jednym poziomie głośności, włączę smart tv i netflix kolejny poziom głośności, włączę youtuba znowu inaczej. Jest w telewizorze ustawienie wyrównywania głośności ale nie sprawdza się.

Mało tego, zależnie w jakim dekodowaniu dźwięku oglądamy daną treść to głośności subwofera i głośnika centralnego też są totalnie różne. Na Tv sub ustawiony na +5, central na 0, a jak oglądam film z platformy w jakimś innym kodowaniu tu sub zagłusza wszystko a centralny ledwie słychać. Co film, inny kodek to inaczej to wszystko gra 😞

Do tego jeszcze w niektórych filmach nie mogę włączyć PRO LOGIC II w ampli i gra tylko STEREO L+P.

Przyznam że zaczyna to wszystko robić się irytujące. Ciągła zabawa zanim cokolwiek zacznę oglądać i zmienianie podczas oglądania. Czy to norma w tej "branży", czy sprzęt mam przestarzały ?

Głośnik na TV miałem i zero problemów miałem 😉