Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon + wzmacniacz + soundbar - jak to połączyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post i jestem zielony w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. :)

Z wielką przyjemnością oświadczam, że stałem się posiadaczem zestawu do odtwarzania płyt winylowych z Technicsa. Zdjęcie zestawu w załączniku.
Chciałbym go podłączyć do tego czym aktualnie dysponuję, czyli do soundbara JBL 3.1.

Gramofon podłączam np. pod phono we wzmacniaczu, natomiast grajbelka ma wejście aux-in, wiec na chłopski rozum, najłatwiej byłoby to spiąć przewodem chinch-aux. I tu pojawia się problem - nie wiem co dalej. Jak najłatwiej to ze sobą podłączyć żeby to grało?

Będę wdzięczny za każdą pomoc. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jbl31.webp

wzm11.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Z tego co wyczytałem, to ten soundbar ma tylko wejścia HDMI, więc będzie ciężko. Jeśli faktycznie ma wejście AUX, to można spróbować podłączyć we wzmacniaczu do TAPE REC OUT.

Nie prościej by Ci było podłączyć normalne głośniki do tego wzmacniacza?

Edytowane przez Marcinus
Godzinę temu, Marcinus napisał:

Nie prościej by Ci było podłączyć normalne głośniki do tego wzmacniacza?

I przy okazji znacząco zyskasz na jakości dźwięku.

W ostateczności, zamiast wzmacniacza wystarczy zewnętrzny gramofonowy przedwzmacniacz korekcyjny i podłączenie do AUX in w soundbarze, bo to chyba Jack 3,5mm, ale o jakości dźwięku adekwatnej pierwszemu opisanemu połączeniu, zapomnij.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje wam za celne podpowiedzi.

5 godzin temu, Marcinus napisał:

Jeśli faktycznie ma wejście AUX, to można spróbować podłączyć we wzmacniaczu do TAPE REC OUT.

Jest aux in. Faktycznie, zadziałało, ale sygnał nie reaguje na jakąkolwiek zmianę barwy dźwięku na wzmacniaczu. Tak samo nie reaguje na zwiększanie głośności na wzmacniaczu. Jedynie wzmacnia dźwięk i jest on słyszalny na soundbarze a sterować dźwiękiem mogę jedynie poprzez jego ustawienia. Na upartego jest to rozwiązanie. Dziękuję Ci.

4 godziny temu, porlick napisał:

I przy okazji znacząco zyskasz na jakości dźwięku.

Chciałem wykorzystać posiadany odsłuch, ale skoro wszyscy jak jeden mąż twierdzicie, że to zły kierunek to musi tak być. :) W każdym temacie dotyczącym soundbarów i gramofonów odradzane jest ich łączenie. Jednak kolumny to kolumny. :)

Czyli najlepsze, początkowe rozwiązanie dla mnie - zamiast dokupić przedwzmacniacz, dokupić kolumny?

Nawet jakieś nieduże monitory, ale wszystko jest kwestią budżetu 😉 

Technics ma 30 W więc nieduże podłogówki też uruchomi bez problemu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
14 minut temu, fiba napisał:

Jest aux in. Faktycznie, zadziałało, ale sygnał nie reaguje na jakąkolwiek zmianę barwy dźwięku na wzmacniaczu. Tak samo nie reaguje na zwiększanie głośności na wzmacniaczu. Jedynie wzmacnia dźwięk i jest on słyszalny na soundbarze a sterować dźwiękiem mogę jedynie poprzez jego ustawienia. Na upartego jest to rozwiązanie. Dziękuję Ci.

Tutaj nic nie poradzisz, wzmacniacz w takim układzie działa tylko jako pre phono z korekcją RIAA.

Jeśli chcesz trochę poważniej podejść do słuchania muzyki z gramofonu, to jednak opcja z głośnikami będzie konieczna.

35 minut temu, audioburak napisał:

Nawet jakieś nieduże monitory, ale wszystko jest kwestią budżetu 😉 

Technics ma 30 W więc nieduże podłogówki też uruchomi bez problemu.

Powininem zatem zapytać co możecie polecić np. do tysiaka, ale pewnie takich tematów jest pierdyliard, więc najpierw poczytam. Oczami wyobraźni już widzę jak podłogówki otaczają mój zestaw Technicsa. :)

Dziękuje wam za odpowiedzi.

Edytowane przez fiba
  • Moderatorzy
4 minuty temu, fiba napisał:

Powininem zatem zapytać co możecie polecić np. do tysiaka, ale pewnie takich tematów jest pierdyliard, więc najpierw poczytam. Oczami wyobraźni już widzę jak podłogówki otaczają mój zestaw Technicsa. 🙂

Dziękuje wam za odpowiedzi.

@audioburak, na pewno coś Tobie poleci.

Godzinę temu, fiba napisał:

Czyli najlepsze, początkowe rozwiązanie dla mnie - zamiast dokupić przedwzmacniacz, dokupić kolumny?

I jakiś prosty dac z wejściem optycznym dla telewizora, by podłączyć go pod wzmacniacz, np Fiio Taishan lub podobny. 

W opisanym powyżej układzie "od biedy", żadne regulację we wzmacniaczu nie mają prawa działać, bo regulatory są dopiero po wyjściu , które wykorzystujesz.