Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo c7030/ Pioneer PD30AE jako transport CD.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Znacie może te cdki w roli transportu? Wiele w internecie pozytywnych opinii i sporo osób mówi, ze w tej roli porównywalne z dużo droższymi klockami. Prawda to? 😉 

Jedyny transport z jakim miałem do czynienia to CXC ale zawiódł mnie trochę… efekt lekkiego kocyka na kolumnach się z nim pojawił i było zbyt płasko. 

A może znacie jeszcze jakiś odtwarzacz CD (nie koniecznie transport) z rynku wtórnego, ktory się dobrze w tej roli tez sprawdzi? Może być starszy/nowszy. Mniej więcej w cenach tego Onkyo czy Pioneera. 

C7030  jest słaby jako transport i odtwarzacz. Miałem dawno temu i nadal leży na strychu sprawny. Ostatnio podłączyłem na kilka dni oczekując na moj nowy transport i w porównaniu z moim obecnym Audiolabem 9000cdt jest kosmiczna przepaść. Na korzyść Audiolaba oczywiście. To jak niebo i ziemia...

17 godzin temu, Mateolo2 napisał:

odtwarzacz CD (nie koniecznie transport) z rynku wtórnego

Używałem wiele cd w roli transportu i efekt za każdym razem był ten sam, słaby .

Najlepiej rozglądać się za prawdziwym transportem cd .Ciężko cokolwiek polecić ,gdyż tu dopasowanie do DAC też ma się różnie.Na początek można by sprawdzić popularne konstrukcje od Cambridge i Audiolab ,te występują już na rynku wtórnym.

Miałem Onkyo jako transport,wersję midi tego C 7030.W zasadzie bebechy to samo,napęd Asatecha (dobry,nie grymasi) ,ciut mniejszy zasilacz.Dźwięk,słaby .

Model c-1045 

Można znaleźć modyfikowane wersje C 7030 przez Muda44 ,ale to już inny poziom cenowy .

Edytowane przez baltfan

A jaki ty miałeś dać skoro na cxc odczuwałeś kocyk?

Okej Nie jest to urządzenie grające wybitnie jasno ale do okrycia kocem to mu sporo brakuje.

Nie wiem jaki jest sens kupowania niekompletnego odtwarzacza cd. Nigdy tego nie kumałem i nadal się to nie zmieniło.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

A może mod . Lepsze zasilanie i zegar oraz wykastrowanie z sekcji dac.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 11.04.2023 o 16:32, Piotr Sonido napisał:

A jaki ty miałeś dać skoro na cxc odczuwałeś kocyk?

Okej Nie jest to urządzenie grające wybitnie jasno ale do okrycia kocem to mu sporo brakuje.

Arcam irdac z zasilaczem liniowym. Podłączony do niego bluesound. UE daje efektu kocyka. 

W dniu 13.04.2023 o 03:09, Mateolo2 napisał:

Arcam irdac z zasilaczem liniowym. Podłączony do niego bluesound. UE daje efektu kocyka. 

No to nie wiem o co chodzi. Dac znam. Fajne urządzenie, lubię.

Nie powiedziałbym żeby to zestawienie powodowało kocyk. Może to twoje kefy?

Unia Europejska? Chodzi o ciepło?

Kup 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  z niezniszczalnym napędem Philipsa CDM-4/19 i nie mniej legendarnej kości TDA1541

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Nieznjszalni to taki film jest. A ten legandarny TDA to twardy jak beton w niemieckim bunkrze. 

Do dziś zastanawiam się skąd ten fenomen TDA?

Choć w sumie nie powinienem. Te forum wykreowało już kult Sansui, Hegla i innych tego typu... 

?👈

• 1 miesiąc później...

Najtaniej Marantz CD42,52. Później 72 ale ich ceny są jak za nowego PD-30AE a ten nawet fabryczny jest lepszym transportem.

W transporty CD bawię się do 2000r, dziesiątki odtwarzaczy CD w tej roli testowałem i różne typowe transporty. Najlepiej mi wypadły PD-30AE i bliźniaczy Onkyo C-7030. Po modyfikacji grają dużo lepiej ale czy z modyfikacją czy bez trzeba mieć na uwadze że żeby z nich wycisnąć max możliwości to DAC i KABLE muszą być wysokiej klasy.

Audiolaba 9000CDT nie znam, starszy topowy miałem, bez szału było...

CD60 - stara wersja, w roli transportu odradzam.

CXC gra dobrą rozdzielczością ale sucho, zwiewnie i jest wyprany z barw. Jak z nim jest kocyk to z innymi będzie większy. Problem leży gdzie indziej.