Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka organowa. Trzeba siedzieć przodem , czy tyłem do głośników?

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Ajothe napisał:

Żeby się poczuć jak na tym koncercie trzeba mieć quadro stereo 🙂

Mam parę nagrań organów i symfoniki nagranych w  trybie 5.1. Nawet jakieś DVD.

Mówimy o nagraniach stereo.

Na zdjęciu jest inny układ widowni- słupek stojaka jest prawdopodobnie jest domyślnym miejscem odsłuchu na nagraniu. Dźwięki wykonawców dochodzą i z przodu i z tyłu.

Nadal nie wiem jakiego triku używają realizatorzy że dźwięk w realu dochodzący z tyłu - odsłuchiwany jest jako dochodzący z przodu.  I czy lewa to jest lewa, a prawa -to prawa strona.

Liczyłem na kolegów z forum, którzy zawodowo się  parają obróbką dźwięku, ale tu .... ciiiisza!

Zajęci są analizą DAC za pięćdziesiąt tysięcy na HI-endzie?

W innym temacie padło stwierdzenie:

32 minuty temu, Drizzt napisał:

Koneserom organów trochę współczuję bo łatwo nie mają.

No właśnie!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Ci ktorzy zawodowo paraja sie obrobka dzwieku, sa aktywni na innych forach
My tu na AS jestesmy w klubie slepych, dyskutujacych o kolorach
Kazdy Kowalski wie lepiej niz wszyscy profesjonalni rezyserzy dzwieku razem wzieci, jak sie nagrywa plyty CD

Pamietaj, jak chcesz kupic bulki, to idz do piekarza, a jak chcesz kupic kielbase, to idz do rzeznika.
A nie na opak

52 minuty temu, piramidon napisał:

Nadal nie wiem jakiego triku używają realizatorzy że dźwięk w realu dochodzący z tyłu - odsłuchiwany jest jako dochodzący z przodu.  I czy lewa to jest lewa, a prawa -to prawa strona.

Liczyłem na kolegów z forum, którzy zawodowo się  parają obróbką dźwięku, ale tu .... ciiiisza!

Wszystko o czym piszesz wyjaśniał @przemak Choć z grubsza rozumiem o co chodzi, to pisać nie będę bo za bardzo pokręcę.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dlatego powinny być realizacje wielokanałowe, gdy chór jest z przodu, a organy z tyłu. 

Jak ktoś ma tylko stereo to nie doświadczy wrażenia bycia na koncercie i tyle. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Dlatego powinny być realizacje wielokanałowe, gdy chór jest z przodu, a organy z tyłu. 

Jakby zrobic nagranie binauralne..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

45 minut temu, xajas napisał:

My tu na AS jestesmy w klubie slepych, dyskutujacych o kolorach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Kazdy Kowalski wie lepiej niz wszyscy profesjonalni rezyserzy dzwieku razem wzieci, jak sie nagrywa plyty CD emoji6.png

Ja się nie wymądrzam! 

Ja próbuję zrozumieć.  I zadaję pytania...hobby ma poszerzać nasze pojmowanie świata.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Wszystko o czym piszesz wyjaśniał @przemak 

Dlatego proszę Kolegę @przemak o zwrócenie uwagi na moje/nasze rozterki. Plzzz!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Nikt nie odpowiedział na sytuację nagrania w przypadku organów bocznych, kiedy na koncercie siedzie się na wprost ołtarza. 

Smieszne? .....może i tak, ale jakbym je sobie nagrał i odtworzył to nagranie w domu na stereo to żeby poczuć się jak w kościele musiałbym zająć taką samą pozycje, czyli usiąść bokiem 😁

Ciężko mi sobie wyobrazić, by realizatorzy dźwięku brali to pod uwagę i przesuwali balans na Lewą stronę 🤣 

To jest i tak zabawa i nikt nikomu niczego nie zabroni. 

Jak ktos profesjonalnie nagrywa to raczej ustawia mikrofony tak by najlepiej oddac instrument w danym pomieszczeniu. 

A to nie oznacza oddawanie przypadkowego miejsca odsluchu. Raz siadziesz w jednym koncu a innym razem w drugim koncu i efekt bedzie troche inny za kazdym razem. A nagranie powinno byc wolne od takich zmian.

Tak oczywiście, w przypadku normalnego koncertu tak jest, ale ja mówię o sytuacji, w której w rzeczywistości źródło jest po lewej stronie 😁

Tak samo jak jest z tyłu....to są inne wrażenia słuchowe. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Sorry, ale to jest troche bez sensu 🙂

Jak chcesz doswiadczyc wrazenia bycia na koncercie to musisz isc na koncert 🙂

Wszystko inne to mrzonki.

Bo nawet bedac na koncercie nie masz ustalonego wzorca, na ktory mozesz sie powolac.

Powyzszy koncert, o ktorym pisalem, czyli Bachowskie Pasje Mateusza trwaja niemalze 2 x 2 godziny z przerwa.

Pierwsza czesc siedzialem po prawej stronie z tylu, druga czesc siedzialem po lewej stronie w polowie kosciola. I kazde z tych siedzen brzmialo inaczej!

No to ktore miejsce jest tym wzorcem, na ktore sie tak wszyscy ciagle powoluja i uwazaja ze CD musi brzmiec jak koncert live?

Moim zdaniem te wszystkie dyskusje i porownania lokalizacji i brzmienia nagran z koncertem live to takie czcze i bezsensowne rodzielanie wlosa na czworo 😉

PS

podarujcie sobie te "strony" i idzcie na koncert 🙂

Edytowane przez xajas

No w tym wypadku musieliby nagrac i sprzedawac plyty z kazdego miejsca. Przy zakupie wybieralbys to na ktorym siedziales albo bys chcial siedziec 😄  

Ajothe, obawiam sie ze to misja niemozliwa 😉

Edytowane przez rafa

Podarujcie sobie te "strony". Idzcie na koncert 🙂

Edytowane przez xajas
6 minut temu, xajas napisał:

Sorry, ale to jest troche bez sensu 🙂

Jak chcesz doswiadczyc wrazenia bycia na koncercie to musisz isc na koncert 🙂

Wszystko inne to mrzonki.

Bo nawet bedac na koncercie nie masz ustalonego wzorca, na ktory mozesz sie powolac.

Powyzszy koncert, o ktorym pisalem, czyli Bachowskie Pasje Mateusza trwaja niemalze 2 x 2 godziny z przerwa.

Pierwsza czesc siedzialem po prawej stronie z tylu, druga czesc siedzialem po lewej stronie w polowie kosciola. I kazde z tych siedzen brzmialo inaczej!

No to ktore miejsce jest tym wzorcem, na ktore sie tak wszyscy ciagle powoluja i uwazaja ze CD musi brzmiec jak koncert live?

Moim zdaniem te wszystkie dyskusje i porownania lokalizacji i brzmienia nagran z koncertem live to takie czcze i bezsensowne rodzielanie wlosa na czworo 🙂   

Nie wiem, słuchałem kiedyś nagrań wielokanałowych i jest to super sprawa. 

Jestem wielkim zwolennikiem nagran wielokanalowych i zaluje ze wielokanalowe SA-CD padlo, ale nagranie jest nagranie a koncert jest koncert

Nie wiem w czym problem. Nagrania stereofoniczne zakładają ze głośniki są z przodu. Tak są nagrywane, edytowane, odsłuchiwane, akceptowane. Można słuchać jak się chce, nawet żonie z kuchni nie można zabronić, ale generalnie głośniki są jak są czyli z przodu. 

nagrywamy.com

Jak masz cztery głośniki to możesz główny dźwięk przerzucić na tył a przody zasilić ambientem choćby z symulacji "Church", którą znajdziesz w amplitunerach kina domowego. Muszę kiedyś zrobić taki eksperyment.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie, przez odpowiednie operacje głośnością, pogłosem, opóźnieniem i... sam nie wiem czym jeszcze osiąga się w nagraniu stereo takie wrażenie.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Raz siadziesz w jednym koncu a innym razem w drugim koncu i efekt bedzie troche inny za kazdym razem.

Trochę? Była taka prezentacja (na stronie jakiejś filharmonii?), że mogłeś wskazać myszką gdzie siedzisz i dźwięk odpowiednio się zmieniał, a zmieniał się kolosalne a nie trochę. Które miejsce najlepsze trudno ocenić, natomiast zaleta nagrania stereo jest taka, że wszystko słyszysz tak, jakbyś siedział we właściwym miejsc.

-----

22 minuty temu, przmor napisał:

Jak masz cztery głośniki to możesz główny dźwięk przerzucić na tył a przody zasilić ambientem choćby z symulacji "Church", którą znajdziesz w amplitunerach kina domowego

To będziesz mieć Church², bo jeden już jest w nagraniu stereo.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie, przez odpowiednie operacje głośnością, pogłosem, opóźnieniem i... sam nie wiem czym jeszcze osiąga się w nagraniu stereo takie wrażenie

Pokaż takie nagranie organów, które gra za głową ze stereo 2channel. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Podarujcie sobie te "strony". Idzcie na koncert 🙂

Typowo audiofilskie szukanie problemu, by potem go heroicznie zwalczać. 

Nie rozsądniej w tym czasie słuchać po prostu muzyki?

Lewa stona, prawa, tył bardziej czy przód...po jaką cholerę te dywagacje.

Wcisnąć przycisk MONO i po kłopocie.

Brak przycisku mono?

Na czas słuchania (brońboooosze od-słuchu!), postawić ZG razem ze sobą.

Za dużo roboty?

Przecież wielu ustawia, odsuwa, przesuwa ZG na czas..."od-słuchów", jak sami o tym piszą.

Zapewniam, dzieło organowe, słuchane w mono, nic nie straci ze swojej wspaniałości.

Tylko, że wymaga słuchania, nie od-słuchów.

Edytowane przez iro III
  • Redaktorzy

Wg mnie w organach winna liczyć się barwa (możliwie największe nasycenie) i dynamika.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Trochę? Była taka prezentacja (na stronie jakiejś filharmonii?), że mogłeś wskazać myszką gdzie siedzisz i dźwięk odpowiednio się zmieniał, a zmieniał się kolosalne a nie trochę. Które miejsce najlepsze trudno ocenić, natomiast zaleta nagrania stereo jest taka, że wszystko słyszysz tak, jakbyś siedział we właściwym miejsc.

To bedzie w duzym stopniu zalezec od akustyki danego wnetrza i naszej odleglosci od scian. Moze byc zarowno troche jak i duzo.

W kazdym razie Ajothe za kazdym razem jak chce posluchac organow za plecami musi sie wybrac do kosciola 🙂 

Ale w sumie nikt nikomu nie broni sluchac tylem swojego systemu audio jesli tak woli 🙂 

Godzinę temu, xajas napisał:

Jestem wielkim zwolennikiem nagran wielokanalowych i zaluje ze wielokanalowe SA-CD padlo, ale nagranie jest nagranie a koncert jest koncert

Koncerty na BD? 

Tutaj troche humorystyczny komentarz do ponizszych wypowiedzi

Ukryta Zawartość

1. Przemak, nie badz taki macho, u mnie zona niemalze ma zabroniony wstep do kuchni, to jest moj „raj“

2. U mnie w domu organy graja z tylu glowy, i to na dodatek jak sie nalezy, u gory nad glowa! Jak w kosciele!

A calosc w powyzej wspomnianej kuchni

Ta szafka stoi za moimi plecami

IMG_5221.thumb.jpg.ffd5f75c3a4a6e57b6be4efdac4d7d40.jpg

PS. Jestem jedyny, ktory to praktycznie wyprobowal i wie, ze to brzmi dupiato!

Dlatego teraz „organy“ zostaly przeniesione na druga strone do przodu i brzmia 100 razy lepiej, bo….

IMG_5222.thumb.jpg.e9617ed48c1253f7317d35db2b2ed22b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Pokaż takie nagranie organów, które gra za głową ze stereo 2channel. 

Jeśli powiecie jak usiąść, aby organy poszły do tyłu a chór pozostał z przodu to Was poprę.

W dniu 10.04.2023 o 11:20, AndrzejPiaseczno napisał:

W odbiorze moim zdaniem dźwięk jest zdecydowanie monofoniczny

Hahahahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 12.04.2023 o 18:26, szymon1977 napisał:

Po prostu kolegę przerosło.

Nie. Znasz to że ... Sprowadzi cię do poziomu a potem .....?

Jak będę wybierał dzisiaj w sklepie szczypiorek to też Cię zapytam o zdanie. Bo zaskakująco znasz się na wielu rzeczach z którymi kompletnie nie miałeś do czynienia. 

Edytowane przez Piotr Sonido
31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...zaskakująco znasz się na wielu rzeczach z którymi kompletnie nie miałeś do czynienia

Kombinowaliście, cudowali, śmiali, dogadywali, oczekiwali sensacji z ust profesjonalisty - przyszedł @przemak i poniższym wpisem potwierdził moje słowa z pierwszego komentarza w tym wątku. Ale nie możesz napisać "szymon, miałeś rację" bo przyznałbyś, że wszyscy byliście w błędzie.

21 godzin temu, przemak napisał:

Nie wiem w czym problem. Nagrania stereofoniczne zakładają ze głośniki są z przodu. Tak są nagrywane, edytowane, odsłuchiwane, akceptowane. Można słuchać jak się chce, nawet żonie z kuchni nie można zabronić, ale generalnie głośniki są jak są czyli z przodu. 

Każdy słucha jak chce, możecie nawet stać na głowie, ale Wasze próby uzasadnienia własnego kaprysu jakąś teorią po prostu nie mają sensu.

Edytowane przez szymon1977

Panowie. Nikt nie zwrócił uwagi na to,że organy buduje się w dwóch wersjach. Są te , których słucha się siedząc do nich tyłem oraz te, których słucha się siedząc przodem.Oczywiście powszechnie wiadomo,że te drugie są droższe dlatego jest ich mniej.Organy do słuchania bokiem  są najdroższe i prawie ich nie ma.Podobnie jest z kubeczkami i filiżankami dla leworęcznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi