Skocz do zawartości
IGNORED

Audio pro link 1 czy link 2?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zamierzam kupić streamer do Tidala. W tej chwili używam Tidala w aplikacji w TV podłączonym optykiem do DACa we wzmacniaczu ( Marantz PM6006). Byłoby nawet nieźle gdyby nie obsługa aplikacji w TV. Dla mnie tragedia. Wyszukiwanie pilotem, brak informacji o plikach itd. Zdecydowanie wolałbym sterowanie telefonem i stąd pomysł na oddzielny streamer. Nie miałem okazji korzystać z zewnętrznych streamerów ale poczytałem trochę i zdecydowałbym się na jeden z tytułowych Audio pro. 

Pytanie mam do Was, bardziej doświadczonych, który w moim układzie będzie lepszy?

APL1 ma możliwość podłączenia do wzmacniacza optykiem (mam drugie gniazdo w DACu), natomiast APL2 ma już optyka, RCA i koaksjalne. Czy warto dopłacić do nowszej wersji? Czy będzie różnica w dźwięku w zależności od tego czy podłączę optykiem, RCA czy koaksjalnym?

Jakie jest Wasze zdanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/162569-audio-pro-link-1-czy-link-2/

Po co przepłacać ? 

Kup Wiim Mini Pro.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dużo tego na rynku. Ten Wiim to też jakaś opcja. Zależy mi na sprawnym sterowaniu telefonem. W ogóle warto kupić jakikolwiek co ma dodatkowo RCA i koaksjalne jeżeli mam miejsce w DAC na optyka?

Funkcjonalnie jeśli chodzi o samą apkę i stabilność działania, to produkty Audio Pro są dopracowane i działają bardzo dobrze. Sam mam w domu pod TV podpięte od kilku lat Audio Pro A26. Model wyższy ma przede wszystkim lepszy dac i na wyjściach analogowych porównując oba modele to Link2 będzie zdecydowanie lepszy. 

pytanie czy lepszy dac jest w Link 1 czy w tym Marantzu 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

pytanie czy lepszy dac jest w Link 1 czy w tym Marantzu 😉

A no właśnie tego nie wiemy 🙂

Link 2 można by było sprawdzić na 3 sposoby.

42 minuty temu, Piopio napisał:

Po co przepłacać ? 

Kup Wiim Mini Pro.

Jak kolega pisze. Kup Wiim i po sprawie. Bezstratny streaming, po co przepłacać. Podłącz go optykiem do DACa i tyle. 

Jeśli chodzi o wybór z pierwszego posta, to sam jestem fanem coaxiala, więc wolałbym dopłacić 😉 WiiM Pro też jest bardzo dobrą opcją 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli wychodzi na to, że wygrał WiiM Pro. Jakby nie było 400zl różnicy a funkcjonalność podobna.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

to sam jestem fanem coaxiala

Naprawdę słychać różnicę pomiędzy optycznym a koaksjalnym? 

Optyk zazwyczaj jest ograniczony do 24/96, a mam sporo plików w wyższej jakości. To u mnie główny powód 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 minut temu, zorba77 napisał:

To zależy 😉 Od wielu czynników.

W przypadku sprzętu budżetowego nie słychać. W sprzęcie z wyższej półki nikt nie stosuje połączeń optycznych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, zorba77 napisał:

Czyli wychodzi na to, że wygrał WiiM Pro. Jakby nie było 400zl różnicy a funkcjonalność podobna.

przy tej klasie sprzętu przy takiej samej przepustowości wątpię bardzo 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 1 rok później...
10 godzin temu, paww napisał:

Chciałem podpytać o Linka 2, jak działa, jak brzmienie?

Dobrze działa, to apka tożsama z wychwalanymi pod niebiosa Eversolo 😉

Audio Pro grają po cieplejszej stronie, dwójka gra zdecydowanie lepiej od Link1. Ma też dodatkowe wejścia/wyjścia: 

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/audio-pro-link2.html

www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dobrze działa, to apka tożsama z wychwalanymi pod niebiosa Eversolo 😉

Audio Pro grają po cieplejszej stronie, dwójka gra zdecydowanie lepiej od Link1. Ma też dodatkowe wejścia/wyjścia: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nabyłem trzy tygodnie temu Linka 1, niestety musiałem dokupić zewnętrzny DAC bo ten w środku to wielka porażka. Z zewnętrznym DAC, mimo że bardzo tanim jest dobrze a nawet bardzo dobrze. Trochę zawiódł mnie DAC wbudowany w Yamahę as501, tak jak wcześniej grał dobrze z transmiterem bluetooth, tak z Linkiem 1 dźwięk był zbyt ciemny. Stabilna praca Linka 1 i mnogość aplikacji zachęca mnie do następnego modelu Linka 2, który chyba ma wbudowany już jakiś poważny chipset DAC. Dźwięk lubię miękki, ciepły nawet z lekko burczącym basem.

Ukryta Zawartość

55 minut temu, paww napisał:

Yamahę as501

ja to mówię na to, że to dac typu podłącz tv 😉

55 minut temu, paww napisał:

Nabyłem trzy tygodnie temu Linka 1, niestety musiałem dokupić zewnętrzny DAC bo ten w środku to wielka porażk

Link 1 za 199 zł pełnoprawny streamer. Za taką kasę to odbiornik BT można dostać, więc nie ma co więcej wymagać 😉

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 199 zł pełnoprawny streamer. Za taką kasę to odbiornik BT można dostać, więc nie ma co więcej wymagać 😉

Ale na początku kosztował coś koło 500pln 😱

Ukryta Zawartość

21 minut temu, StachMuszel napisał:

Ale na początku kosztował coś koło 500pln

retail jest 699 😉

www.tophifi.pl

49 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

retail jest 699 😉

Tylko kto za te pieniądze by go kupił? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.  Tu nie musisz, bo my wiemy😉

37 minut temu, StachMuszel napisał:

Tylko kto za te pieniądze by go kupił? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.  Tu nie musisz, bo my wiemy😉

Ale to jest cena Audio Pro, a nie moja. Taka branża. W Covid jak nie było towaru to wszystko szło po detalu 😉

www.tophifi.pl

21 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja to mówię na to, że to dac typu podłącz tv 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 199 zł pełnoprawny streamer. Za taką kasę to odbiornik BT można dostać, więc nie ma co więcej wymagać 😉

Mam pytanie czy Link 2 będzie na wbudowanym DAC, czyli wyjściu analogowym, grał lepiej od DAC w as501 ?

Bo generalnie niby na as501 jest dobrze, ale trzeba dodać +1/3 treble bo dźwięk jest nieco ciemny. Z kolei na zewnętrznym DAC jaki posiadam tj chińskiej taniości, dźwięk jest nieco zbyt krzykliwy, na początku niby fajny (smyczki całkiem fajne), ale po czasie np. rock zaczyna męczyć i bas wydaje się taki mało zróżnicowany. 

Pytam bo w zasadzie średniej klasy DAC to cena Linka 2. I jeszcze jedno pytanie czy Link 2 może pełnić rolę DAC, chodzi o wejścia analogowe?

Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi i sugestie.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, paww napisał:

czy Link 2 będzie na wbudowanym DAC, czyli wyjściu analogowym, grał lepiej od DAC w as501 ?

myślę, że tak aczkolwiek jak chcesz porządny streamer za niewielkie pieniądze to zobacz jeszcze Bluesound Node Nano, bo ten robi robotę 😉

Z rabatem forumowym nie będzie dużo drożej 😉

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

myślę, że tak aczkolwiek jak chcesz porządny streamer za niewielkie pieniądze to zobacz jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo ten robi robotę 😉

Dzięki za informacje, chociaż przyznam, że jestem całkiem zdezorientowany. Czytałem opinie w uznanej zagranicznej prasie, że Link 2 ma braki brzmieniowe w stosunku do Wiim Pro Plus cyt. tłum. "nie brzmi tak swobodnie ani tak uważnie (...) gdy słyszysz co potrafią najlepsze streamery (...) takie jak Wiim Pro Plus". Pytanie czy najlepsze? 🙂

Z kolei niektórzy twierdzą, chociażby na Waszej stronie, że Link 2 jest bardziej stonowany i przyjemniejszy brzmieniowo niż Wiim.

Teraz jeszcze proponujesz rozważyć Bluesound Node Nano (za co serdecznie dziękuję). Więc już całkiem nie wiem co byłoby lepsze 🙂

Nie ukrywam, że jeśli coś kupuję to musi to być firma uznana i stabilna. Życie uczy, że ciągłość trwania na rynku to chyba nawet ważniejsza niż samo brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww
3 minuty temu, paww napisał:

Teraz jeszcze proponujesz rozważyć Bluesound Node Nano (za co serdecznie dziękuję)

Ja wiem, że zawsze można dołożyć ale uważam w tym wypadku, że na prawdę warto, co nie znaczy że Audio Pro jest złym pomysłem. Kupując Bluesound dostajesz lepszy dźwięk i lepszą apkę 😉

Piszę to także jako użytkownik BS na co dzień 😉

www.tophifi.pl

3 godziny temu, paww napisał:

Nie ukrywam, że jeśli coś kupuję to musi to być firma uznana i stabilna. Życie uczy, że ciągłość trwania na rynku to chyba nawet ważniejsza niż samo brzmienie.

WiiM ma taką przewagę nad BS że ma equalizer. Dla mnie np to ważna rzecz. 

W dniu 7.02.2025 o 10:59, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

myślę, że tak aczkolwiek jak chcesz porządny streamer za niewielkie pieniądze to zobacz jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo ten robi robotę 😉

A można prosić o info ile nano po tej zniżce dla forumowiczów ;)? Myślę nad nano albo node (2024), ale tu już różnica w cenie dość znaczna. Niby mógłbym tv podłączyć pod niego, no ale czy jest sens tyle dopłacać ?

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Drakkain84 napisał:

A można prosić o info ile nano po tej zniżce dla forumowiczów ;)? Myślę nad nano albo node (2024), ale tu już różnica w cenie dość znaczna. Niby mógłbym tv podłączyć pod niego, no ale czy jest sens tyle dopłacać ?

priv

www.tophifi.pl