Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIY, który obsłuży 24/192 (DSD nie potrzebne ale nie pogardzę). PCM1702/4 lub podobne brzmienie.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

Trzymając się twojego stylu argumentacji - odpowiem - wierzę producentowi i nocie katalogowej deklarującej, że dac ten jest 16 bitowy. 

No bo jest 16bitowy - takie słowo przyjmuje i takie przetwarza ale nie liniowo więc możesz stawać na głowie ale @KrisNext ma rację, że ten przetwornik by design przekłamuje. Chcesz przetworzyć poprawnie to kup r2r który ma liniowe przetwarzanie dla 16bit czyli np pcm61 lu ad1860 (oba 18bitow)... analogicznie przetwornikiem 24bitowym jest 1704 nie robi tego idealnie ale robi to jako jedyny r2r. Tamte teorie odnośnie 1704 były takie, że on w środku nie jest 24bit a tylko taki udaje co nie jest prawdą.

jak wierzysz producentowi to uwierz bo on to jasno wprost napisał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

typ == typical

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No bo jest 16bitowy - takie słowo przyjmuje i takie przetwarza ale nie liniowo

Widocznie nie musi więcej, żeby zagrać bardzo dobrze.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Just now, (nie)przecietniak said:

Widocznie nie musi, żeby zagrać bardzo dobrze.

Widocznie zniekształca w twój gust i taką masz opinię - słabe jest to naciąganie na siłę do prawd objawionych. Do niedawna 5102 był tym bardzo dobrym, teraz jest pcm56, dawniej był to 1541 a pewno za chwilę będzie kolejna płytka z ali. Szansa na znalezienie w ten sposób dobrego daca jest zerowa to trzeba sobie później wmawiać pewne rzeczy i dopowiadać.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

słabe jest to

Słaba to jest umiejętność stosowania przez Ciebie netykiety, przede wszystkim w zakresie:

- zakazu prowokowania kłótni, czyli trollowania.

Ukryta Zawartość

W związku z tym zaczynam Cię traktować jak trolla i nie odpowiadam na twoje kolejne prostackie zaczepki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

19 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Słaba to jest umiejętność stosowania przez Ciebie netykiety, przede wszystkim w zakresie:

- zakazu prowokowania kłótni, czyli trollowania.

Ukryta Zawartość

W związku z tym zaczynam Cię traktować jak trolla i nie odpowiadam na twoje kolejne prostackie zaczepki.

świadoma prowokacja to jest:

34 minutes ago, (nie)przecietniak said:

naucz się kolego dodawać >moim zdaniem< - na zachodnich forach za taką postawę lecą bany z automatu.

Pcm56 powszechnie za bardzo dobry nie jest uznawany i jak piszesz jak wyżej brzmi to jak marketing szeptany mający na celu zmianę tego stanu rzeczy stąd moja reakcja - to ktoś kiedyś przeczyta przecież i dobrze żeby wiedział z jaką sytuacją ma do czynienia.

22 minutes ago, (nie)przecietniak said:

już to pisałeś kolego i jak widać nie jesteś konsekwentny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412
6 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Otwarte jest pytanie dlaczego nie widać na rynku nowych daców uznanych producentów na tych przetwornikach albo chociażby odtwarzaczy CD?

Bo są zwyczajnie nie/przeciętne 🙂 oczywiście w porównaniu do 1704 i innych

Podobnego daca na PCM56 skonstruowanego prywatnie w Italii w 2019 r., w wersji diy ale Made in Poland raczej nie można się spodziewać 

Ukryta Zawartość

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

10 minutes ago, (nie)przecietniak said:

w wersji diy ale Made in Poland raczej nie można się spodziewać

działaj! - sprzęt, wiedza, szkolenia są na wyciągnięcie ręki i praktycznie za darmo

Żebym tylko nie zapomniał 🙏

spacer.png

No nie wiem, mieliśmy tu i na wielu innych forach wybitnego specjalistę od przetworników, nawet moderował dyskusje... tylko coś ostatnio niezbyt się udziela. 

nagrywamy.com

Miał wielką kulturę wypowiedzi. Że zacytuję z innego wątku sprzed kilkunatu lat:

Cytat

andrejos1, 18 Lis 2009

>a ja jestem w 100% przekonany o tym ze pcm 56 brzmi lepiej od TDA1541A. posiadalem kiedys TDA a

>pozniej rownolegle jeszcze PCM wiec mialem mozliwosc dokladnego porownania. TDA jest milym

>przetwornikiem dla ucha szczegolnie dla tych co lubia trzoche słodu:) natomiast PCM jest znacznie

>bardziej szczegolowy i zakresla o niebo lepiej cala scene budujac bardzo przejrzyscie jej plan.

McGyver 18 Listopada 2009

Nie zamierzam kwestionować Twoich spostrzeżeń, ale warto dodać że to co opisujesz jest kwestią częściowo zależną od aplikacji, a częściowo od indywidualnych preferencji.

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 8.04.2023 o 17:55, (nie)przecietniak napisał:

Pojawia się pytanie co to znaczy "gra dobrze". Jeśli dobrze jest wtedy gdy tobie się podoba z tych i innych względów to ok. Ja jednak z taką opinia sie nie zgadzam i nie dla tego żeby się z tobą droczyć ale dla tego, że fizyki się nie oszuka. Nie wiem czy tego nie rozumiesz, czy po prostu bronisz jak rejtan urządzenia, na które wydałeś ciężko zarobione pieniądze.

Dla przypomnienia. Przetwornik DAC podaje na wyjściu napięcie, którego wartość zmienia się skokowo.  Minimalny skok (wartość napięcia) jaki można uzyskać (rozdzielczość) to maksymalne napięcie wyjściowe podzielone przez 65535 bo tyle poziomów napięcia można zakodować za pomocą 16 bitów. Przy założeniu że max napięcie wyjściowe wynosi 1V to minimalna zmiana napięcia wyjściowego wynosi ok 0,0000152V (15.2uV) jeśli poziom zakłóceń i/lub szumów ma większą wartość to nie jesteś w stanie w żaden sposób usłyszeć tych najcichszych niuansów. Dokładnie tak samo jest jeśli dokładność przetwarzania jest z tych czy innych powodów  mniejsza niż 16bit. Po prostu część informacji jest bezpowrotnie tracona, zniekształcona lub przykryta szumem lub zakłóceniami. Tak się dzieje bez względu na to czy tobie się to podoba czy nie. 

Jeśli dźwięk ma być wiernie odtworzony, to każdy bit musi być bezbłędnie dekodowany,  inaczej nie ma mowy o wierności a pozostaje widzi mi się słuchającego. Dotyczy to całego toru audio. 

Projektanci układów scalonych wiedzą co robią i zdają sobie doskonale sprawę z ograniczeń technologii i praw fizyki. Gwarantuje ci że gdyby technologia R2R była najlepsza i bez wad to większość dostępnych przetworników byłaby w tej technologii. Skoro ktoś podjął niemały wysiłek by opracować inne metody zamiany sygnału cyfrowego na analogowy to po to by zrobić to lepiej. Dzięki temu możemy się cieszyć nagraniami w pełni 24 bitowymi które dają 256 razy więcej szczegółów. Posłuchaj swoich ulubionych nagrań z płyty CD na swoim przetworniku i tych samych nagrań ze źródła w pełni 24 bitowego za pomocą odpowiedniego przetwornika. Zobaczysz jaka jest różnica.

W dniu 7.04.2023 o 23:59, KrisNext napisał:

Skoro te stare układy są takie naj. To dlaczego nie każdy słyszy tą ich lepszość w porównaniu z nowymi?

Mam tym osobom współczuć czy zazdrościć ?

1 godzinę temu, KrisNext napisał:

Gwarantuje ci że gdyby technologia R2R była najlepsza i bez wad to większość dostępnych przetworników byłaby w tej technologii.

A po co dobre przetworniki skoro ogromna większość ludu jest głucha.Tak samo po co budować prawidłowo grające kolumny czy wzmacniacze.

Wchodząc obecnie do pierwszego lepszego sklepu audio niemożliwe jest znaleść prawidłowe granie w jakiś normalnych pieniądzach .I ta cała tragedia zbudowana jest na najnowszych kosciach.

To że ludzie są głusi producenci wiedzą od dawna i nie chodzi tu że nie słyszą dźwięków.Ich zamulone mózgownice nie potrafią obrobić nic więcej ponad barwę.Sprzęt audio uwstecznił się tak bardzo jak uwstecznili się odbiorcy.

Pararametry i inne teorie to tylko marketing bo głuchy lud musi czymś żyć i na coś swoją kasę wydawać.

Co do tego co słyszysz to proponuję na początek z 2-3 latka posiedzieć z systemem prawidłowo grającym, zbudowanym choćby w oparciu o dobrej klasy gramofon.Po tym czasie można porozmawiać co oferują kości sarszej daty a czego brak w nowoczesnych przetwornikach.

Acccuphase 

3 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

można porozmawiać co oferują kości sarszej daty a czego brak w nowoczesnych przetwornikach

Tylko coś mi się tu nie zgadza - od początku techniki CD słyszy się, że pierwsze odtwarzacze brzmiały cyfrowo, ale im nowsze tym lepsze i coraz bardziej analogowe, a tu się okazuje, że odwrotnie - pierwsze czternastobitowe właśnie brzmiały najlepiej a wszystko po tym to wyciąganie kasy od głuchych? 😉 

nagrywamy.com

20 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

To że ludzie są głusi producenci wiedzą od dawna i nie chodzi tu że nie słyszą dźwięków.Ich zamulone mózgownice nie potrafią obrobić nic więcej ponad barwę.Sprzęt audio uwstecznił się tak bardzo jak uwstecznili się odbiorcy.

Pararametry i inne teorie to tylko marketing bo głuchy lud musi czymś żyć i na coś swoją kasę wydawać.

Ja tego bym tak nie ujął. Rozwój techniki już dawno spowodował, że jakość odtwarzanej muzyki jest wystarczająca dla większości odbiorców. Nie oznacza, ze są głusi, tylko że ich potrzeby zostały zaspokojone. Podobnie jest na przykład z fotografią. Zdecydowanej większości wystarczą fotki ze smartfonu, a jakaś mała część kupuje szkiełka za gruba kasę, wspominając jak to kiedyś w analogu było fajnie.

Duże firmy maja problem z audiofilami, bo ci nie wiedzą czego chcą. Dlatego produkują dla tych co wiedzą.     

No tylko zjawisko uwstecznienia niestety występuje np w smaku a dowodem jest np pomidor z biedronki. Tak się składa że wiem jak powinien smakować bo się wychowałem na nich. Podejrzewam że to samo się tyczy słuchu.

47 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No tylko zjawisko uwstecznienia niestety występuje np w smaku a dowodem jest np pomidor z biedronki. Tak się składa że wiem jak powinien smakować bo się wychowałem na nich. Podejrzewam że to samo się tyczy słuchu.

To zjawisko następuje praktycznie w każdej dziedzinie.Technologia jest ogromną częścią życia ale niestety cała ta cywilizacja coraz bardziej nas otępia .Też wiem co to prawdziwe jedzenie i twierdzę że nie ma możliwości kupić go w żadnym sklepie,dlatego też od wielu lat zwyczajnie nic nie kupuję do jedzenia w sklepach.

Godzinę temu, tomek_j napisał:

Nie oznacza, ze są głusi, tylko że ich potrzeby zostały zaspokojone

To właśnie sedno problemu,nie da się nikomu wytłumaczyć że nic nie słyszy,taka nasza natura.

Z mojego punktu słyszenia jest całkowicie odwrotnie,nowoczesne kości dac nie zaspokajają żadnej z ważniejszych naszych potrzeb.

Słuchając Toppingów,gustardow i tym podobnych po 30 minutach dochodzę do wniosku że nie ma w nich nic do posłuchania.

Coś tam na nich zagra a całej reszty nie da się słuchać .Sprzęt który gra ,zagra absolutnie każdy materiał ,bez znaczenia ile w nim szumu ,trzasków ,czy jest mono czy stereo.

Nowe kości obojętnie jakie drogie części,zegary,zasilacze itp wkładałem nigdy nie grały wszystkiego.

Na kościach r2r można to osiągnąć bez większego wydziwiania.

Warto się zastanowić dlaczego tak się dzieje,co jest elektroniczną przyczyną że jeden sprzęt gra a drugi nie.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

2 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

Warto się zastanowić dlaczego tak się dzieje,co jest elektroniczną przyczyną że jeden sprzęt gra a drugi nie.

Żeby zbadać zjawisko należy na początek potwierdzić jego występowanie i już w tym miejscu zaczyna się problem. Nie trzeba daleko szukać wystarczy poczytać to forum. Ile osób tyle opinii. Dotyczy to w zasadzie każdego elementu elektronicznego. Jedni słyszą wpływ kabli inni tranzystorów jeszcze inni kondensatorów, wzmacniaczy operacyjnych itd. Jeszcze ciekawiej się robi gdy przeprowadzi się ślepe testy. Wtedy zazwyczaj okazuje się, że ci co byli pewni, że słyszą już przestali słyszeć bo ich wskazania są sprzeczne z ich deklaracjami. 

Bardzo chciałbym wziąć udział w ślepych testach w którym oceniane jest "granie przetworników" Bardzo ciekawi mnie czy taka próba wykazała by wyższość jednej technologii nad drugą a jeszcze bardziej czy miłośnicy R2R rozpoznaliby bezbłędnie te przetworniki.

Sam kiedyś próbowałem zorganizować test kabli zasilających ale ich konstruktor / wynalazca członek tego forum zdezerterował w obliczu profesjonalnego testu. Co swoją drogą też było swego rodzaju testem:)

Dla mnie sprawa jest pewna gdyby producenci układów DAC mieli wyniki testów odsłuchowych potwierdzających wyższość technologii R2R to by nadal bardzo mocno rozwijali tę technologię. Skoro poszli inna drogą to na pewno nie dlatego że się nie znają, że są głupi, że nie słuchają tego co produkują i nie dlatego żeby zrobić na złość miłośnikom muzyki. 

Podobnie jest z silnikami w samochodach. Ktoś może powiedzieć że V12 to prawdziwy silnik i że żaden elektryk nie może się z nim równać. Pomimo tego, że jazda samochodem z silnikiem V12 jest niezapomnianym przeżyciem to nie oszukujmy się napęd elektryczny jest pod każdym względem lepszy. No dobra może nie mruczy tak ładnie jak V12 ale to też co kto lubi 🙂 Ale moc, moment obrotowy, rozkład momentu w funkcji obrotów, masa, cena, poziom komplikacji itd wszystko jest lepsze w silnikach elektrycznych. Nie ma się co obrażać znak czasów. Oczywiście podobnie jak w przypadku DACów sam silnik to nie wszystko bo na prowadzenie auta ma wpływ wiele innych rzeczy ale złej jakości zawieszenia, hamulców czy układu kierowniczego nie można zrzucać na silnik elektryczny. 

8 godzin temu, KrisNext napisał:

Bardzo chciałbym wziąć udział w ślepych testach w którym oceniane jest "granie przetworników" Bardzo ciekawi mnie czy taka próba wykazała by wyższość jednej technologii nad drugą a jeszcze bardziej czy miłośnicy R2R rozpoznaliby bezbłędnie te przetworniki.

Te ślepe testy to w pewnym sensie też ślepa uliczka.

Kiepsko aplikowane kości R2R podpięte choćby pod usb nie oferują nic więcej jak nowsze przetworniki. Dotyczy to też Pcm1704 ,jest świetny ale w żadnej forumowej konstrukcji nie pokazał nic ciekawego,a popularne ratowanie sytuacji przez bufor lampowy to jedynie bajeczka popularyzowana bardzo prężnie na tym forum.

Nie ma możliwości osiągnięcia przez bufor czegoś więcej niż to co wychodzi z samej kości dac.

I kolejna sprawa to słuchacz ,(od razu zaznaczam że porównywanie dźwięku z elektroniki do prawdziwego to kolejny mit).

Jak słuchacz ma dokonać obiektywnej oceny jeżeli nie ma najmniejszego pojęcia co w słuchanym materiale jest.Co więcej jak ma dokonać poprawnej analizy delikatnych zjawisk fizycznych jak na codzień wręcz katuje swoją mózgownice tym jakiego typu sprzętu słucha.Wybrnąć z tego stanu jak zresztą z każdego przewlekłego stanu chorobowego to potrzeba sporo czasu i nie da się niestety tego nikomu wytłumaczyć.Ludzka natura,pępek świata ,egocentryzm,jesteśmy idealni a to co osobiście odbieramy jako nasza rzeczywistość jest nie do podważenia.

Porównując Topinnga itd do przecietnego Pcm1704 to porównanie jednej tragedii do drugiej,marnowanie czasu.

Przykład na samochodach.Co da porównanie właściwości jezdnych jednego auta z drugim, jak jedno z nich potrafi latać a porównujący nie możliwości wyobrazić sobie że taka możliwość istnieje.

Acccuphase 

Bardzo ciekawy jest moim zdaniem powyższy wpis. Czyżby wszyscy zgadzali się z nim?

W dniu 12.04.2023 o 09:26, krzysieks_2007 napisał:

Dotyczy to też Pcm1704 ,jest świetny ale w żadnej forumowej konstrukcji nie pokazał nic ciekawego

To w jakiej konstrukcji można usłyszeć, jak pokazuje swoje prawdziwe (dobre) oblicze?

W dniu 12.04.2023 o 09:26, krzysieks_2007 napisał:

I kolejna sprawa to słuchacz ,(od razu zaznaczam że porównywanie dźwięku z elektroniki do prawdziwego to kolejny mit).

Jak słuchacz ma dokonać obiektywnej oceny jeżeli nie ma najmniejszego pojęcia co w słuchanym materiale jest.

Bez przesady - wystarczy pochodzić trochę na koncerty - dla przykład Konkurs Chopinowski w filharmonii a później posłuchać płyt. Bez problemu usłyszysz różnice. 

W dniu 12.04.2023 o 01:07, KrisNext napisał:

Dla mnie sprawa jest pewna gdyby producenci układów DAC mieli wyniki testów odsłuchowych potwierdzających wyższość technologii R2R to by nadal bardzo mocno rozwijali tę technologię. Skoro poszli inna drogą to na pewno nie dlatego że się nie znają, że są głupi, że nie słuchają tego co produkują i nie dlatego żeby zrobić na złość miłośnikom muzyki. 

Tylko dlatego, ze taniej :) 

3 godziny temu, BeniaB napisał:

Tylko dlatego, ze taniej 🙂

No nie wiem czy to jedyny powód. Raczej wątpie. Największym kosztem w produkcji układu scalonego jest jego opracowanie. Oczywiście proces technologiczny (gęstość upakowania też ma znaczenie). W przypadku R2R w czasie produkcji konieczne jest "podłączenie" otwartej struktury i laserowa korekcja rezystorów co na pewno nie odbywa się za darmo. Poza tym nowe kości mają większe możliwości. To nie jest odtanienie takiego samego przetwornika.

8 godzin temu, BeniaB napisał:

To w jakiej konstrukcji można usłyszeć, jak pokazuje swoje prawdziwe (dobre) oblicze?

W każdej poprawnej elektronicznie .

8 godzin temu, BeniaB napisał:

Bez przesady - wystarczy pochodzić trochę na koncerty - dla przykład Konkurs Chopinowski w filharmonii a później posłuchać płyt. Bez problemu usłyszysz różnice. 

Muzykę z prawdziwych instrumentów można porównywać do odtworzonej na elektronice jedynie pod kątem emocji.

Muzyka odtworzona w stereo polega na wywołaniu u słuchacza wrażenia.Czyli słyszymy i mamy wrażenie pewnej przestrzenności choć fizycznie przed głośnikami jej nie ma.To tylko efekt.

Wszystkie te bajania o głębokości ,poukładaniu w przestrzeni 3d instrumentów jak na prawdziwej scenie potwierdzają że ogromna ilość słuchaczy jest głucha.

Sposób realizacji nagrań,czy sam efekt stereo nie ma takich fizycznych możliwości .

Więc co ta większość słyszy.Ano słyszy swoje wyobrażenia potęgowane przez harcorowy brak spójności fazowej.Sprzęty budowane obecje mają już tylko taki dźwięk .Słuchając tego przez kilka godzin dziennie,dzień w dzień,można swojej muzgownicy zrobić małe kuku czego efektem jest takie zaburzone słyszenie cudów.

Kości R2R dzięki swojej prostej budowie,małej integraci pozwalają poprawną spojność uzyskać w stosunkowo prosty sposób .

Mamy z nich nawet przy słabych wiatrach namiastkę prawdziwego,poprawnego dźwięku .

I oceniając czy budując taki sprzęt zamiast wzorować się na prawdziwych instrumentach lepiej zacząć od stereo.Czyli jak to działa i co musi robić sprzęt poprawnie by to działało dobrze .A cała reszta w muzyce jak choćby barwy są jedynie wynikiem poprawnego działania powyższego .

Acccuphase 

Godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

harcorowy brak spójności fazowej.Sprzęty budowane obecje mają już tylko taki dźwięk .Słuchając tego przez kilka godzin dziennie,dzień w dzień,można swojej muzgownicy zrobić małe kuku czego efektem jest takie zaburzone słyszenie cudów.

Kości R2R dzięki swojej prostej budowie,małej integraci pozwalają poprawną spojność uzyskać w stosunkowo prosty sposób .

Cały post nawet sensowny, ale tu popłynąłeś szeroko. Przetworniki są najdoskonalszym elementem toru* pod każdym względem, a pod względem spójności fazowej to już w ogóle. 

* nie licząc kabli 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Cały post nawet sensowny, ale tu popłynąłeś szeroko. Przetworniki są najdoskonalszym elementem toru* pod każdym względem, a pod względem spójności fazowej to już w ogóle. 

* nie licząc kabli 😉

Dzięki ,sam również się cieszę że dzięki poznanym ludziom ,konstruktorom którzy budują w tej samej idei,udało mi się wyrwać z błędnego koła .

Dostrzegłem ironię 😉 jednak,

obecnie sprzęt z którym obcuję uczy mnie  tylko jednego.Absolutnie nic poza spójnością fazową tego co wychodzi z głośników nie ma znaczenia w dźwięku .

Mam sporo dobrych kości w ciekawych aplikacjach i wiem jak są dobre i jaki kosmos mogą zaoferować .Kość dac dobra czy nie zawsza gra w układzie(łącznie np. z wyświetlaczem itp).Poprawny układ elektroniczny gra jako całość Poprawny układ jedynie nie ogranicza możliwości kości ,czyli źródła .

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Przymierzam się do dac-a na PCM58 z filtrem sm5813 lub no oversampling . Zawsze warto poczytać zamiast kierować się ,,mądrościami chlapniętymi" na forum .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi