Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIY, który obsłuży 24/192 (DSD nie potrzebne ale nie pogardzę). PCM1702/4 lub podobne brzmienie.

Rekomendowane odpowiedzi

11 minutes ago, kramyeu said:

topping E30 to nie jest poziom, ani dobra implementacja, sama kość jest ok - spotykana w sprzętach za wielokrotność ceny toppinga

no mk2 zdaje się broni dzielnie na tablicy chwały ASR - jest jakaś inna implementacja tego AK która mocno przekracza te 116.5db e30mk2 ?

Edytowane przez Daniel_68412

słuchałem MK1, wysokie były obrzydliwe - ciężko rozróżnić było cymbały, talerze, przeszkadzajki 

podobnie d50s (117db SINAD chyba), SMSL m300mk2 (118 SINAD)

SINAD w ogóle inna para kaloszy, ja czułem te olbrzymia czystość ale było to bardzo puste i bez przekonania

jestem klawiszowcem - to tak jakby na fortepianie grać "po wierzchu" zamiast przyłożyć w struny kiedy potrzeba aż obudowa zadrży 

tu chyba chodzi w głównej mierze o zasilanie 

edycja:

mam też takie wewnetrzne przekonanie że r2r gra czysto od cichego (rezystory konwersji lampy chyba to ustawiają)

a te DS muszą grać głośno żeby wymaksowac S/N ratio czy SINAD lub przy cichych dźwiękach obumiera czystość 

Edytowane przez kramyeu
Godzinę temu, kramyeu napisał:

...pcb/calego modułu do konwersji pcm- dsd>same filtry...

A co to za cudo, można wiedzieć?

W dniu 6.04.2023 o 19:30, arturp napisał:

Ale na jakiej podstawie to wykombinowali ? Ktoś puścił bujdę , którą wyssał z palca ? Ciekawe ,że dla PCM1702 podali tylko pomiary monotoniczności dla sygnału 16 bitów a na stronie 6 datasheet'a napisali :

,, Even though absolute integral and differential linearity specs are not given for the PCM1702, the extremely low THD+N performance is typically indicative of 17-bit integral linearity in the DAC. The relationship between THD+N and linearity, however, is not such that an absolute linearity specification for every individual output code can be guaranteed."

Ja z tego powodu zrezygnowałem z robienia dac-a na PCM1704 i trochę mnie to gryzie bo powolutku ogarniam analog PCM1702 ( zrobiłem już kilkanaście różnych układów ) i im dalej tym lepiej mi to gra . Więc teoretycznie PCM1704 powinien zagrać lepiej i nawet Pavouk to potwierdza - robił niemal identyczne nos dac-ki na obydwu , więc może porównać .

Napisz prawdę

Zrezygnowałeś z PCM1704 z powodu sknerstwa

I na siłę próbujesz udowodnić, że 1704 to to samo co 1702 😄

Zapytaj @Krzych 2

ja jestem leszczem, ale widziałem to, jednak nie mogę zdradzać nic szczególnego na razie 

Tak plus minus płyta z filtrami, na wejściu amanero, na wyjściu trafa + HQ player do sterowania 

6 minut temu, kolmen napisał:

Napisz prawdę

Zrezygnowałeś z PCM1704 z powodu sknerstwa

I na siłę próbujesz udowodnić, że 1704 to to samo co 1702 😄

Rozgryzłeś mnie . Ale zachowajmy to dla siebie 😉

...there is no spoon...

1 godzinę temu, KrisNext napisał:

Myślę że w drugą stronę też byłoby zabawnie, gdyby miłośnik r2r posłuchał grania współczesnych przetworników nie mając żadnej wiedzy na temat przetwornika, który reprodukuje dźwięk (ślepy odsłuch).:)

Ten miłośnik by raczej zapłakał

Jest przynajmniej kilku autorów  DACa na najnowszych i najlepszych ES... , którzy po porównaniu do porządnego DACa na PCM63 zastanawiali się po co zmarnowali tyle czasu na swój wspaniały projekt 🙂

11 godzin temu, KrisNext napisał:

Może zamiast wydawać setki pln na stare układy i do końca życia zastanawiać się czy na pewno są oryginalne, lepiej kupić np. AK4493 za 44,84PLN... a reszte pieniędzy zainwestować w poprawnie zaprojektowane PCB, dobre zasilanie i lepszy zegar? Naprawdę taki przetwornik nie zagra równie dobrze jak te stare???

Nie zagra

Nie ma takiej opcji

To co zostało spartolone na etapie produkcji i projektowania nie da się niczym ulepszyć

Jak mówi znane przysłowie " z gówna bata nie ukręcisz " 🙂

Edytowane przez kolmen
33 minuty temu, kolmen napisał:

Nie zagra

Nie ma takiej opcji

To co zostało spartolone na etapie produkcji i projektowania nie da się niczym ulepszyć

Jak mówi znane przysłowie " z gówna bata nie ukręcisz " 🙂

To bardzo ciekawe co mówisz. Tak sobie tylko myślę i nasuwa mi się kilka pytań

1. Skoro te stare układy są takie naj. To dlaczego nie każdy słyszy tą ich lepszość w porównaniu z nowymi? Skoro to oczywiste to każdy powinien słyszeć zwłaszcza gdy ma porównanie i może posłuchac raz jednego raz drugiego.

2. Zastanawia mnie czy rozpoznałbyś przetworniki w ślepym teście?

3. Skoro te stare są takie cudowne to czemu współczesny sprzęt studyjny wykorzystuje niemal wyłącznie te nowe? Czy przy rejestracji i masteringu te nowe są ok ale do grania w domu z CD to już nie ?

4. Dlaczego producenci porzucili r2r i nie wracają do starych rozwiązań, tylko dalej brną w wielobitowość wysokie fs i DSD skoro to badziew? Myślisz, że się nie znają? Nie słyszą ?  Rozumiem, że do telefonów też są potrzebne układy DAC ale zwracam uwagę że każdy z liczących się producentów układów DAC ma w swoim portfolio układy High End i co mniej więcej rok wypuszcza nowe. Gdyby te stare grałyby dużo lepiej to chyba by się ktoś zorientował, że te nowe to ślepa uliczka co?

5. Dlaczego skoro producenci starych DAC nie wznawiają produkcji ? Projekt gotowy, maski opracowane, wystarczy naświetlać, ciąć i pakować w obudowy. W porównaniu z opracowaniem nowego układu koszty są zerowe.

Takie pytania można by mnożyć w nieskończoność. Faktem jest że format CD z roku na rok traci na popularności a w porównaniu z nagraniami zrealizowanymi w całości w wysokiej rozdzielczości brzmi trochę jak radio AM w porównaniu z FM Wystarczy posłuchać dowolnego utworu 24bit 96kHz (nie mówię o przekonwertowaniu z CD)

45 minut temu, KrisNext napisał:

5. Dlaczego skoro producenci starych DAC nie wznawiają produkcji ? Projekt gotowy, maski opracowane, wystarczy naświetlać, ciąć i pakować w obudowy. W porównaniu z opracowaniem nowego układu koszty są zerowe.

Takie pytania można by mnożyć w nieskończoność. Faktem jest że format CD z roku na rok traci na popularności a w porównaniu z nagraniami zrealizowanymi w całości w wysokiej rozdzielczości brzmi trochę jak radio AM w porównaniu z FM Wystarczy posłuchać dowolnego utworu 24bit 96kHz (nie mówię o przekonwertowaniu z CD)

Chyba jednak nie do końca tak jest .

Coraz więcej producentów idzie w stronę przetwarzania R2R budując dyskretne moduły sterowane FPGA . Miarą czasu jest możliwość przetwarzania jako 24 bit PCM lub 32 DSD . zatem chyba dostrzegane są zalety i z jakiegoś powodu jest to robione . 

Godzinę temu, Nakamichi napisał:

Chyba jednak nie do końca tak jest .

Coraz więcej producentów idzie w stronę przetwarzania R2R budując dyskretne moduły sterowane FPGA . Miarą czasu jest możliwość przetwarzania jako 24 bit PCM lub 32 DSD . zatem chyba dostrzegane są zalety i z jakiegoś powodu jest to robione

Jak sama nazwa wskazuje r2r wymaga r czyli rezystorów. I tu jest problem bo żeby przetwornik był liniowy to wartości rezystancji muszą być identyczne do kilku miejsc po przecinku. Mało tego muszą mieć identyczne charakterystyki. termiczne. A co czy są sterowane z fpga czy z czegokolwiek innego to już inna bajka. Gdyby to było takie proste to powstały by scalone przetworniki r2r 24 bitowe, bo w strukturze układu zdecydowanie łatwiej jest zapanować nad dryfem temperaturowym a wartości rezystorów można dostrajać laserem z dużą precyzją. No ale jednak ktoś policzył i wyszło że się nie da. 

Robienie tego samego na rezystorach dyskretnych to porażka. Kiedyś widziałem taki przetwornik na rezystorach 0,01% tolerancji i znikomym dryfie termicznym ale jeden rezystor 50USD! Co ciekawe nie znalazłem nigdy w sieci żadnego pomiaru liniowości takiego przetwornika. 

Wspomniałeś że coraz więcej producentów idzie w tą stronę... Możesz jakieś przykłady podać?

1 godzinę temu, Nakamichi napisał:

Dynafrips, Audio Gd , czy znane moduły Soekris R-2R DAC.

Który z producentów układów scalonych to produkuje?

Ja spytałem dlaczego producenci układów scalonych nie wracają do technologii r2r. Twoja odpowiedź to:

10 godzin temu, Nakamichi napisał:

Coraz więcej producentów idzie w stronę przetwarzania R2R budując dyskretne moduły sterowane FPGA .

Moduły to nie to samo co układy scalone a poza tym jak myslisz ile przetworników miesięcznie sprzedaje AKM ESS TI ANALOG itd... dziesiątki czy setki tysięcy a firmy o których wspomniałeś ? dojdą do stu sztuk miesięcznie ? Więc z tym powrotem do "starych dobrych" DACów R2R to chyba jednak przesada. Czy któryś z producentów układów scalonych oferuje jeszcze przetworniki audio R2R?

Można twierdzić że jazda trabantem z silnikiem dwusuwowym daje mnóstwo frajdy. Ale czy to że mamy sentyment do tego napędu bo to było pierwsze auto jakie prowadziliśmy oznacza że współczesne silniki są gorsze? 

Można tak , można tak . Producent układów scalonych do DAC i producent finalnego wyrobu DAC . Producenci finalnego wyrobu nie zamykają się jedynie do do stosowania układów scalonych nowej generacji , a wobec braku oferty scalaków R2R stosują rozwiązania pośrednie aby oferować gotowe urządzenia z tej technice przetwarzania .

Malo tego , stosują równolegle takie i takie rozwiązania .

Edytowane przez Nakamichi
3 minuty temu, Nakamichi napisał:

Można tak , można tak . Producent układów scalonych do DAC i producent finalnego wyrobu DAC . Producenci finalnego wyrobu nie zamykają się jedynie do do stosowania układów scalonych nowej generacji , a wobec braku oferty scalaków R2R stosują rozwiązania pośrednie aby oferować gotowe urządzenia z tej technice przetwarzania .

Nie twierdzę że to coś złego. Chodzi mi o to, że z jakiegoś powodu żaden z producentów układów scalonych nie oferuje R2R do zastosowań audio.  Z jakiegoś powodu wszyscy się z tego wycofali... Moim zdaniem powodem jest jakość dźwięku.

4 minuty temu, KrisNext napisał:

Moim zdaniem powodem jest jakość dźwięku.

Chciałbym sie mylić , ale na dziś dla mnie jeszcze nie . Jak usłyszę to zmienię . 

Nowe formaty wymuszają nowe parametry graniczne , tu byc może nastąpi kres dla danej technologii

Edytowane przez Nakamichi

PCM56 cały czas są dostępne i może nadal produkowane w wersji SOIC przez TI i maja status ACTIVE na ich stronie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Otwarte jest pytanie dlaczego nie widać na rynku nowych daców uznanych producentów na tych przetwornikach albo chociażby odtwarzaczy CD?

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

ad1862/5 też są dostępne w dużych partiach - podejrzewam, że jakby zaczęły dynamicznie znikać to producent by je wznowił - przecież to dla AD czysty zysk

13 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Otwarte jest pytanie dlaczego nie widać na rynku nowych daców uznanych producentów na tych przetwornikach albo chociażby odtwarzaczy CD?

Magia liczb i dla mnie to pytanie nie jest otwarte - sprzedaje się więcej db, bitów etc... nikt tego nie produkuje bo by tego nie sprzedał - wystarczy się dookoła rozejrzeć i zrozumieć potrzeby statystycznego kowalskiego - air plugs i zasadniczo tyle a producentów main streamu nie interesują fanatycy audio. Pomiędzy kowalskim a szalonym diyowcem jest jeszcze przestrzeń ludzi którzy kupują fabryczne klocki Musical Fidelity czy NAD po parę tys lub jakiś dac za 2-5tys + kolumny aktywne i tyle.

Edytowane przez Daniel_68412

Masz racje zwracam honor ktoś jeszcze produkuje R2R. 

10 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Odpowiedź jest w karcie katalogowej. Ten przetwornik nie jest w stanie w pełni odtworzyć zapisu na CD jest delikatnie mówiąc słabiuteńki. Oczywiście komuś może się podobać brzmienie takiego układu. Tak samo jak ktoś może powiedzieć że idzie na koncert ale wkłada zatyczki do uszu bo tak mu muzyka lepiej brzmi. 

5 minut temu, KrisNext napisał:

Ten przetwornik nie jest w stanie w pełni odtworzyć zapisu na CD jest delikatnie mówiąc słabiuteńki. Oczywiście komuś może się podobać brzmienie takiego układu. Tak samo jak ktoś może powiedzieć że idzie na koncert ale wkłada zatyczki do uszu bo tak mu muzyka lepiej brzmi. 

Powiedzieć, że to wypowiedź kontrowersyjna, to jakby nic nie powiedzieć 🙂 

6 minut temu, KrisNext napisał:

Z jakiegoś powodu wszyscy się z tego wycofali...

Bo tego już mamy miliony na rynku wtórnym i właśnie je modyfikujemy , odnawiamy , usprawniamy . Za ułamek ich ceny wyjściowej i pewnie poniżej ceny tych nowych . Każdy świadomy audiofil już takie cuda ma . Sam zmodyfikował albo kolega z forum mu ,,grzebnął " na hi-enda . 

Dzisiaj nadal porządnego Philipsa na TDA1541a można sobie kupić , odświeżyć i zmodyfikować ,,na cudo" za tysiaka . Da się za tyle wyprodukować nowy i wystawić  w salonikach audio ? A nawet jeśli , to sprzedawcy będą chcieli to opychać za tysiaka i zarabiać po 100 PLN na sztuce ? Po co , skoro teraz sprzedają lipę za kilka tysięcy sztuka bo to im się opłaca . 

Podsumowując :

Drodzy koledzy moderzy , konstruktorzy diy , audiofilscy recenzenci , opiniodawcy , pomysłodawcy itp itd .

Trzeba się uderzyć w piersi i otwarcie przyznać ,że to my zniszczyliśmy biznes hi-end audio .🤣

...there is no spoon...

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Powiedzieć, że to wypowiedź kontrowersyjna, to jakby nic nie powiedzieć 🙂 

Jeśli przetwornik ma liniowość poniżej 16 bitów to jak chcesz poprawnie odtworzyć płytę CD? Jeśli przetwornik ma dynamikę poniżej dynamiki płyty CD to jak chcesz poprawnie odtworzyć Płytę ? 

To że ci się brzmienie podoba to bardzo fajnie. Jednak gusta to jedno a wierna reprodukcja to drugie. 

Nie polemizuje z tym że podoba ci się jak gra ten układ... Twierdze tylko że to na dzisiejsze czasy badziew. Tym bardziej że coraz więcej nagrań w formie plików 24bity 96kHz i więcej... Po co przetwornik o rzeczywistej rozdzielczości 15 bit? Naprawdę chcesz przekonywać że gra lepiej od współczesnego 32 bitowego?

Godzinę temu, arturp napisał:

Bo tego już mamy miliony na rynku wtórnym i właśnie je modyfikujemy , odnawiamy , usprawniamy . Za ułamek ich ceny wyjściowej i pewnie poniżej ceny tych nowych . Każdy świadomy audiofil już takie cuda ma . Sam zmodyfikował albo kolega z forum mu ,,grzebnął " na hi-enda . 

Dzisiaj nadal porządnego Philipsa na TDA1541a można sobie kupić , odświeżyć i zmodyfikować ,,na cudo" za tysiaka . Da się za tyle wyprodukować nowy i wystawić  w salonikach audio ? A nawet jeśli , to sprzedawcy będą chcieli to opychać za tysiaka i zarabiać po 100 PLN na sztuce ? Po co , skoro teraz sprzedają lipę za kilka tysięcy sztuka bo to im się opłaca . 

To co piszesz to uczciwe postawienie sprawy. Ale jak sam widziałeś są osoby które twierdzą, że te współczesne to badziew i że z gówna bata nie ukręcisz.... A to w mojej opinii nie jest uczciwe. Sentyment to jedno a rzetelna ocena techniczna to drugie... 

Poza tym jak ktoś tu napisał obecna cena zabytkowych układów DAC jest znacznie wyższa niż współczesnych. Oczywiście można odnawiać restaurować ale bez dorabiania ideologii że te starocia to jedyne, prawdziwe i wierne granie. 

25 minut temu, KrisNext napisał:

Jednak gusta to jedno a wierna reprodukcja to drugie. 

Skoro wg Ciebie PCM56 nie zapewnia wiernej reprodukcji, to podaj proszę przykład przetwornika, który ją wg Ciebie zapewnia oraz odpowiedz na pytanie proszę skąd wiesz co jest wierną reprodukcją a co nie - po parametrach technicznych czy "na ucho" ?

52 minuty temu, KrisNext napisał:

współczesne to badziew i że z gówna bata nie ukręcisz.... A to w mojej opinii nie jest uczciwe.

Mnie się podobały PCM1794A , AD1955 w wyjściami prądowymi a nawet AK4396 i 4395 z wyjściami napięciowymi . Mają kilka cech , które powodują ,że muzyka jest odbierana przyjemnie i mniej zwracam uwagę na samo brzmienie . Są spójne , grają równ , rzetelne .  Co ciekawe PCM1794A w prostym połączeniu z odbiornikiem WM8804 wcale nie jest suchy , wręcz przeciwnie . Więc nie mogę powiedzieć , że to było marne brzmienie . Jednak to co uzyskałem z nos dac-ów na R2R jest lepsze pod wieloma względami . Barwy są lepiej nasycone , plastyczność , namacalność , obecność , plankton , mikrodetale - tego z delta-sigma z filtrem cyfrowym nigdy nie słyszałem tak ładnie jak z R2R bez oversamplingu . To wrażenie , że brzmienie jest bardziej realistyczne i angażujące .Mimo stosowania tych samych analogów lampowych . Jedyna różnica była taka , że do PCM1794A stosowałem symetryzację sygnałów +/- za przy użyciu bardzo dobrych transformatorów sygnałowych ale reszta tak samo jak dla R2R - konwersja pasywna i taki sam analog lampowy. 

...there is no spoon...

W dniu 7.04.2023 o 11:09, arturp napisał:
W dniu 7.04.2023 o 10:46, Daniel_68412 napisał:

wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć czy jest wart zachodu

I to co napisałeś w całym wpisie powyżej jest najważniejsze . Od tego należałoby zacząć ten wątek bo to jest prawidłowy punkt wyjścia . 

pozdr.

Wydaje mi się, ze tak właśnie zrobiłem. 
"Chciałbym zbudować DAC jak w tytule, który obsłuży pliki 24/192. "

Uściślając @Daniel_68412 "Musisz sobie sam odpowiedzieć czy te pliki 24/96 są realnie zrobione z masterów 24bit czy jest to próbkowane w górę."

Mam mnóstwo ripów winylowych, HDtracków itp i innych gęstych plików, które są masterami 24bitowymi.

Czytam uważnie ale dyskusja zeszła na kwestie zbyt techniczne, nie zrozumiałe dla mnie kwestie. Nawet rzeczony 1704 jest momentami kwestionowany jako "24bitowiec". Może jakiś Soekris?

35 minutes ago, BeniaB said:

Czytam uważnie ale dyskusja zeszła na kwestie zbyt techniczne, nie zrozumiałe dla mnie kwestie. Nawet rzeczony 1704 jest momentami kwestionowany jako "24bitowiec". Może jakiś Soekris?

Amerykanie w takim momencie mawiają "pick your poison.." i chyba więcej nie mam do dodania. 

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Skoro wg Ciebie PCM56 nie zapewnia wiernej reprodukcji, to podaj proszę przykład przetwornika, który ją wg Ciebie zapewnia oraz odpowiedz na pytanie proszę skąd wiesz co jest wierną reprodukcją a co nie - po parametrach technicznych czy "na ucho" ?

Nie wg mnie tylko według producenta. Przeczytaj specyfikację i porównaj ze współczesnymi przetwornikami. Nie da się wiernie reprodukować dźwięku gdy DAC wprowadza zniekształcenia. Owszem te zniekształcenia mogę dla niektórych brzmieć dobrze ale to nadal się zniekształcenia a one zmieniają materiał źródłowy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producent określa wyraźnie w nocie katalogowej przeznaczenie tego daca "do audio", nic nie pisze, że nie zapewnia on wiernej reprodukcji dźwięku. Chcesz udowodnić lub dać do zrozumienia czytającym, którzy nie mieli okazji posłuchać PCM56 (nie w starych odtwarzaczach CD), że producent przez 40 lat utrzymuje w ciągłej sprzedaży wadliwy produkt? 

Nie odpowiedziałeś na moje pytania, ale nie musisz.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Just now, (nie)przecietniak said:

Producent określa wyraźnie w nocie katalogowej przeznaczenie tego daca "do audio", nic nie pisze, że nie zapewnia on wiernej reprodukcji dźwięku. Chcesz udowodnić lub dać do zrozumienia czytającym, którzy nie mieli okazji posłuchać PCM56 (nie w starych odtwarzaczach CD), że producent przez 40 lat utrzymuje w ciągłej sprzedaży wadliwy produkt? 

Jak byk napisane, że liniowość jest dla 15bit a ile ma materiał na cd? 

Trzymając się twojego stylu argumentacji - odpowiem - wierzę producentowi i nocie katalogowej deklarującej, że dac ten jest 16 bitowy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi