Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój kinowy na poddaszu ze skosem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Z racji że ostatnio dużo myśli i pomysłów w mojej głowie się pojawiać a żeby nie zasmiecac tematami różnymi to myślę że warto w jednymi wątku tutaj wszystko pisać. Opinie komentarze mile widziane jak i cierpliwość 😂. Wątek będzie się długo ciągnąć z racji budowy w tym samym czasie domu.

Pokój ma wymiary 4.5 m szerokośći,7.5 m długości ścianka kolankowa 1.4 m dokładnie jeszcze wszystko wymierze jak tam będę. System jaki planuje to 7.4.4 po ostatnim wątku o 4 subwooferach myślę że warto w to iść. 

SPRZĘT:

Q750 jako fronty

Q250C centralny

Ci160 ql jako sorround boczne

Q350 jako sorround tylne 

4x Klipsch DS 160 CDT z racji ruchomej kopułki jako ATMOS

2x Dayton ultimax 18

Denon X3800h + emotiva basx A7

Wzmacniacz sub: Behringer nx60000d

Ekran okolo 128 cali w formacie 2:40:1 od podłogi około 35 cm z racji skosu 

Tkanina Seymour XD

W planach :

2 xDayton RSS 315 + drugi wzmacniacz 

Projektor JVC seria RS ? Nowy albo używany 

Na dzień dzisiejszy jeden rząd siedzeń głównie 4 osoby 

Poniżej szkic, real foto na której będzie ekran za którym będą kolumny  oraz moja "profesjonalna wizualizacja" 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o położenie centralnego to będę musiał zrobić ślepy test z racji wielu odmiennych opinii za które dziękuję 🙂

za 4 tygodnie będę chciał wyznaczyc ekran, wokół ekranu pomalować na czarno żeby zobaczyć jak by to wyglądalo i pierwsze przymiarki do postawienia kolumn 

SmartSelect_20230328_221138_Gallery.jpg

SmartSelect_20230328_221145_Gallery.jpg

SmartSelect_20230328_221157_Gallery.jpg

SmartSelect_20230203_213407_Gallery.jpg

SmartSelect_20230203_213352_Gallery.jpg

SmartSelect_20230325_133109_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86

Powodzenia i trzymam kciuki za udaną realizację 😊

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 minut temu, brewka87 napisał:

Powodzenia i trzymam kciuki za udaną realizację 😊

Dzięki przyda się mam nadzieję że z Waszą pomocą jakoś to na końcu będzie wyglądać i grać

Żona się śmieję że zamiast na końcu ten pokój robić będzie chyba pierwszy wykończony 😂

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Entwicklung_SBA.pdf?si=google

Zrobiłbym przednie suby w połowie wysokości pomieszczenia, sprzedał bym te Q750 oraz Q250C i wymienił na trzy sztuki Q650c ustawione w pionie ( wysokotonowy na wysokości uszu ) i pomiędzy nie zainstalował suby. 

Najlepsze wyjście, z tyłu bym tak samo zrobił instalując je na 1/2 wysokości pomieszczenia oraz 1/4 i 3/4 szerokości licząc po podłodze

https://hifiakademie.de/pdf/Entwicklung_SBA.pdf?si=google

Sprzedaż nie wchodzi w grę z racji tego że właśnie chce je dać do kina a w stereo iść poziom wyżej coś jak seria R  musi zostać tak jest niestety stety 

Co do subwooferow to temat otwarty na początku chciałem tak zrobić potem ciekawy temat po jednym w rogu...

Edytowane przez Rybens86
Teraz, Vintageaudiofil napisał:

To robisz pokój kinowy czy stereo i kino? 

Pokój kinowy a stereo w salonie ale z racji że już je miałem poprostu to stwierdziłem że coś z nimi muszę zrobić.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

A ok, w takim razie dalej obstawiam sprzedać i zainwestować w trzy takie same kanały na przodzie, jak robić to robić zgodnie ze sztuką 

I jeszcze jedno tylne jak i suby wmontował bym w ścianę by mieć jedno lico

To chyba łatwiej było by dokupić jedna q750...no ale czy faktycznie taka różnica będzie w dźwięku żeby była warta zmiany ma 3 x q650 skoro q250 to ta sama seria 

21 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

A ok, w takim razie dalej obstawiam sprzedać i zainwestować w trzy takie same kanały na przodzie, jak robić to robić zgodnie ze sztuką 

I jeszcze jedno tylne jak i suby wmontował bym w ścianę by mieć jedno lico

Będą wmontowane w przedscianke... Tylko pod kątem jak w dolby czy na wprost?

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Pod kątem według założeń dolby, suby na wprost

25 minut temu, Rybens86 napisał:

To chyba łatwiej było by dokupić jedna q750

Jak masz gdzie nabyć to jak najbardziej. 

Jeszcze jedna kwestia nie daje mi spokoju ... A mianowicie kwestia oczywiście akustyki na zasadzie czy robić sufit i (i ściany) wełna który już jest ocieplony płytami pir w okleinie aliminiowej  nakrokwio więc nie potrzebuje już wełny żeby ocieplić poddasze natomiast co z wytłumieniem? Wstrzymuje się robotą tego z racji że dom jeszcze nie grzany w środku i mogło by powyginać płyty np od wilgoci ale płyty strikte akustyczne np Knauf akustik moga być stosowane do lazienek więc tym bardziej do mojego pokoju brak ogrzewania zniosły by, i mógłbym to zrobić już zaraz po elewacji,to samo kwestia ścian czy samymie ustrojami da się uzyskać odpowieni czas pogłosu dla kina czy jednak bez wełny i plyt się nie obejdzie? Z drugiej strony każda salka w USA czy tutaj budowane zaczyna się od wełny i płyt...

Edytowane przez Rybens86
2 godziny temu, Rybens86 napisał:

Jeszcze jedna kwestia nie daje mi spokoju ... A mianowicie kwestia oczywiście akustyki na zasadzie czy robić sufit i (i ściany) wełna który już jest ocieplony płytami pir w okleinie aliminiowej  nakrokwio więc nie potrzebuje już wełny żeby ocieplić poddasze natomiast co z wytłumieniem? Wstrzymuje się robotą tego z racji że dom jeszcze nie grzany w środku i mogło by powyginać płyty np od wilgoci ale płyty strikte akustyczne np Knauf akustik moga być stosowane do lazienek więc tym bardziej do mojego pokoju brak ogrzewania zniosły by, i mógłbym to zrobić już zaraz po elewacji,to samo kwestia ścian czy samymie ustrojami da się uzyskać odpowieni czas pogłosu dla kina czy jednak bez wełny i plyt się nie obejdzie? Z drugiej strony każda salka w USA czy tutaj budowane zaczyna się od wełny i 

Gratuluję załoźenia tematu....

Brawo Ty👍

Skos sufit i ściany musisz jakoś obrobić.... 

Pytanie:

Jaki Design preferujesz?

Minimalizm czy lubisz WSZYSTKIEGO nasr...e,że się ruszyć nie można a zamiast oglądać filmy będziesz się skupiał na ustrojach odbijajăcych światło...😁(sorry ja lubię minimalizm dlatego tak reaguję na takie pomieszczenia)

Trzeba się też zastanowić co z inną częścią domu?Jak odkręcisz decybele to ci żonka da po głowie😁.Trzeba wytłumić ściany /podłogę?

Oświetlenie

Jakie ?Ledy ?Punktowe ?To wszystko wpływa na wygląd salki....

Ściany

Masz do wyboru :

-Gołe +ustroje i głośniki  

Dochodzi kwestia oświetlenia ...tak /nie?

-Zasłonięte KOTARAMI

(nie mylić ze "szmatkami"😁)

z materiału AT  ,Ustroje i głośniki za nimi   (u ciebie może to słabo wyglądać przez ten skos....🙄)

-Panele ścienne pokryte  materiałem AT .Ustroje i głośniki za nimi

Sufit

Tutaj dochodzi jeszcze oświetlenie....tak więc:

-goły ,oświetlenie ,ustroje i kolumny widoczne 

-żagiel akustyczny

za nim ukryte ustroje i głośniki, oświetlenie wkomponowane dyskretne mniej widoczne oraz główne  ...jakieś Spoty?

-jakaś finezyjna zabudowa z kartongipsu...i w to wkomponowane oświetlenie, głośniki ,ustroje 

Z.mojego doświadczenia podpowiem,że najlepiej z góry zaplanować jak salka ma wyglądać , wówczas rozprowadzić elektrykę pod oświetlenie  dodatkowo na każdej ścianie kilka punktów  zasilających . 

Tam gdzie będzie projektor osobna linia

Tam gdzie będzie sprzęt conajmniej dwie lub  trzy linie zasilające... wtedy otynkować ściany  i wykonać posadzkę Na 100% dasz wełnę z przodu i z tyłu .

Z przodu tak 30cm  o różnej gramaturze koniecznie daj pustka od ściany tak 5-10 cm

No i z tyłu na tej przegrodzie 60cm Tę ściankę  zbuduj z KG ale w postaci Kanapki.Czyli 2 warstwy pomiędzy nimi jakaś guma albo tak jak u mnie dałem  matę wygłuszającą pod panele vinylowe.

Po tym etapie powinno zrobić się jakieś pomiary. Określić " bolączki" pomieszczenia i reagować....Masz czas nie spiesz się .Zrób to dobrze 

Skos i sufit.... 

hmmm🤔

Po pomiarach

9 minut temu, Gmow1977 napisał:

Gratuluję załoźenia tematu....

Brawo Ty👍

Skos sufit i ściany musisz jakoś obrobić.... 

Pytanie:

Jaki Design preferujesz?

Minimalizm czy lubisz WSZYSTKIEGO nasr...e,że się ruszyć nie można a zamiast oglądać filmy będziesz się skupiał na ustrojach odbijajăcych światło...😁(sorry ja lubię minimalizm dlatego tak reaguję na takie pomieszczenia)

Trzeba się też zastanowić co z inną częścią domu?Jak odkręcisz decybele to ci żonka da po głowie😁.Trzeba wytłumić ściany /podłogę?

Oświetlenie

Jakie ?Ledy ?Punktowe ?To wszystko wpływa na wygląd salki....

Ściany

Masz do wyboru :

-Gołe +ustroje i głośniki  

Dochodzi kwestia oświetlenia ...tak /nie?

-Zasłonięte KOTARAMI

(nie mylić ze "szmatkami"😁)

z materiału AT  ,Ustroje i głośniki za nimi   (u ciebie może to słabo wyglądać przez ten skos....🙄)

-Panele ścienne pokryte  materiałem AT .Ustroje i głośniki za nimi

Sufit

Tutaj dochodzi jeszcze oświetlenie....tak więc:

-goły ,oświetlenie ,ustroje i kolumny widoczne 

-żagiel akustyczny

za nim ukryte ustroje i głośniki, oświetlenie wkomponowane dyskretne mniej widoczne oraz główne  ...jakieś Spoty?

-jakaś finezyjna zabudowa z kartongipsu...i w to wkomponowane oświetlenie, głośniki ,ustroje 

Z.mojego doświadczenia podpowiem,że najlepiej z góry zaplanować jak salka ma wyglądać , wówczas rozprowadzić elektrykę pod oświetlenie  dodatkowo na każdej ścianie kilka punktów  zasilających . 

Tam gdzie będzie projektor osobna linia

Tam gdzie będzie sprzęt conajmniej dwie lub  trzy linie zasilające... wtedy otynkować ściany  i wykonać posadzkę Na 100% dasz wełnę z przodu i z tyłu .

Z przodu tak 30cm  o różnej gramaturze koniecznie daj pustka od ściany tak 5-10 cm

No i z tyłu na tej przegrodzie 60cm Tę ściankę  zbuduj z KG ale w postaci Kanapki.Czyli 2 warstwy pomiędzy nimi jakaś guma albo tak jak u mnie dałem  matę wygłuszającą pod panele vinylowe.

Po tym etapie powinno zrobić się jakieś pomiary. Określić " bolączki" pomieszczenia i reagować....Masz czas nie spiesz się .Zrób to dobrze 

Skos i sufit.... 

hmmm🤔

Po pomiarach

O kurde opisałeś się doceniam 🙂

no to tak zdjęcie jest trochę nie aktualne elektryka jest rozprowadzona pod ledy wokół części nie skośnej ,elektryka pod projektor też, przewody pod " Batmany" też już są, jeszcze chce podciągnąć tylko okablowanie pod punktowe oświetlenie plakatów.Rekurperacja też jest , jeszcze kwestia klimy kanałów ale to po elewacji ma majster zacząć montować kanałowa i tutaj myślałem czy by jednego kanału nie skierować na projektor w celu chłodzenia? Jesli chodzi o wygląd to minimalizm + parę plakatów i to w sumie tyle. Nie zależy mi na izolacji pokoju od reszty domu i tak jest w rogu no ale jeśli ogólnie wełna ma pomóc w akustyce  to zacznę kupować materiały i coś działać.Sciany i posadzka już zrobione anhydryt wylany na to chciałbym dać grunt podkład i wykładzina tylko jaka grubość? Rozumiem że ma to znaczenie...

Z przodu chce dać 50 cm bo jeszcze idą rury od reku i po prawej stronie są drzwi i te 50 cm ściany fajnie potem robi mi położenie sorround że nie wypada na drzwiach:) głośniki sorround boczne chce ukryć w kolumnach z MDF i to samo z tyłu, ogólnie ściany albo czarna farba i ustroje na wierzchu albo wełna regips i znów ustroje tylko Wtedy mniej i wtedy mógłby byc na wierzchu. Ogólnie nie chce zwężać pomieszczenia za bardzo...:/ Dlatego takie pytanie czy da się osiągnąć to samo bez wełny na ścianach bocznych i suficie samymi ustrojami? A potem je przykryć tkanina np camera ciata czy jednak warto obłożyć wszystko wełna i wtedy ewentualnie dodać jakieś ustroje? 

PS . Szacun za twoją salkę 😉

9 minut temu, Rybens86 napisał:

tutaj myślałem czy by jednego kanału nie skierować na projektor w celu chłodzenia?

Ale projektor będzie w tym pomieszczeniu z tyłu? Czy nie?Jeśli tak to lepiej tam pociągnąć rury od Reku coby wyciągały  nagrzane powietrze.Odzyskasz sobie energie cieplną .Uwierz mi jak wszystko chodzi to tam temperatura szybko wzrośnie do 30 stopni. Klimę dobrze mieć  w salce. Nie ma jak komfortowa temperatura na poddaszu 😅.

19 minut temu, Rybens86 napisał:

wykładzina tylko jaka grubość? Rozumiem że ma to znaczenie...

Wykładzina to na końcu....Teraz sobie nią głowy nie zawracaj.

20 minut temu, Rybens86 napisał:

pytanie czy da się osiągnąć to samo bez wełny na ścianach bocznych i suficie samymi ustrojami?

Tego się nie da z fusów wywróżyć.....🙄Napisałem ci wyżej.Najpierw przód i pierwsze odbicia oraz tył i sourandy pierwsze odbicia.Sufit pierwsze odbicia też jest ważny ,ale to trzeba sprawdzić umikiem  jaki pogłos będziesz miał po tych zabiegach...Może wystarczy jakaś płyta akustyczna knauf i za nią wełna? Jakąś wełnę za regipsem musisz dać.Sufit i skos  nie może być pusty bo ci to będzie " grało" ...

27 minut temu, Rybens86 napisał:

albo wełna regips i znów ustroje tylko Wtedy mniej

Ten zabieg jest zbyteczny, jak nie  chcesz izolować salki od domu....Ustroje na gołe ściany 

Absorbery z przodu  i dyfuzory z tyłu I na suficie...  

30 minut temu, Rybens86 napisał:

głośniki sorround boczne chce ukryć w kolumnach z MDF i to samo z tyłu

Nie zapomnij tam napchać wełny.

To zapobiegnie rezonansom...

37 minut temu, Rybens86 napisał:

. Szacun za twoją salkę 😉

😉👍

5 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ale projektor będzie w tym pomieszczeniu z tyłu? Czy nie?Jeśli tak to lepiej tam pociągnąć rury od Reku coby wyciągały  nagrzane powietrze.Odzyskasz sobie energie cieplną .Uwierz mi jak wszystko chodzi to tam temperatura szybko wzrośnie do 30 stopni. Klimę dobrze mieć  w salce. Nie ma jak komfortowa temperatura na poddaszu 😅.

Wykładzina to na końcu....Teraz sobie nią głowy nie zawracaj.

Tego się nie da z fusów wywróżyć.....🙄Napisałem ci wyżej.Najpierw przód i pierwsze odbicia oraz tył i sourandy pierwsze odbicia.Sufit pierwsze odbicia też jest ważny ,ale to trzeba sprawdzić umikiem  jaki pogłos będziesz miał po tych zabiegach...Może wystarczy jakaś płyta akustyczna knauf i za nią wełna? Jakąś wełnę za regipsem musisz dać.Sufit i skos  nie może być pusty bo ci to będzie " grało" ...

Ten zabieg jest zbyteczny, jak nie  chcesz izolować salki od domu....Ustroje na gołe ściany 

Absorbery z przodu  i dyfuzory z tyłu I na suficie...  

Nie zapomnij tam napchać wełny.

To zapobiegnie rezonansom...

😉👍

Projektor wedlug kalkulatora JVC między 4m a 8m więc raczej tam nie, będzie podwieszany, ucieszyło mnie że wełna wszędzie nie jest must have to dobrze kasę można od razu przeznaczyć na ustroje może projekt zrobię..hm u kogoś. Wierzę że może być gorąco dlatego tam będą 2 nawiewy klimy. Czyli reasumując najpierw tłumienie potem rozpraszanie? Frontowa ściana i tylna wiadomo wełna gips i heja.Sufit tak zrobię że wełna i płyta Aku bo jak dam sama płytę to tam będzie pustka więc nie bardzo zaraz po elewacji się za to zabiorę potem wytnę pod ledy i już coś będzie do przodu 🙂 Na ściany między ustroje dałbym coś w rodzaju weluru patrząc na YouTube to farba czarna odbija światło. 

Co do tej wykładziny to tylko teraz się zastanawiam czy jest sens iść w panele a na to wykładzina czy od razu podkład i wykładzina bo szkoda kasy i tak by były cały czas pod wykładzina no chyba że umrę to sobie dzieci może inny pokój tam zrobią 😂

Dzięki za kazde info 🙂 nie mogę się doczekać zacząć ale czas i elewacja mnie trzyma 😕

29 minut temu, Rybens86 napisał:

Projektor wedlug kalkulatora JVC między 4m a 8m więc raczej tam nie, będzie podwieszany,

Szkoda, trochę będzie szumiał...

Mimo wszystko pomyśl o reku w technicznym ....Latem otworzysz okno ,ale zimą to jak dodatkowy mały  grzejnik...

33 minuty temu, Rybens86 napisał:

kasę można od razu przeznaczyć na ustroje może projekt zrobię..hm u kogoś

Ustroje można samemu zrobić.

Absorbery to najprostrze co może być.Dyfuzory ...no tu to już trzeba jakieś podstawowe narzędzia posiadać . No i Projekt wedłóg kalkulatora.Jest tego w internecie .Też można samemu ogarnąć😉.Tylko nie kupuj żadnych styropianów.Tylko Drewniane.One są najpewniejsze 

Ja mam Hofa.

Kupiłem jeden....

i dorobiłem 12 sztuk😅

Bawiłem się chyba  3 dni ale było warto...

39 minut temu, Rybens86 napisał:

Na ściany między ustroje dałbym coś w rodzaju weluru patrząc na YouTube to farba czarna odbija światło

Poszukaj w tematach o farbie Chyba ....Tekurila?

Ponoć dobra jest.

Welur jest najlepszy ,ale można przesadzić i przytłumić.Jak coś to pierwsze 1.5m od ekranu bym dał .

43 minuty temu, Rybens86 napisał:

Co do tej wykładziny to tylko teraz się zastanawiam czy jest sens iść w panele a na to wykładzina czy od razu podkład i wykładzina bo szkoda kasy i tak by były cały czas pod wykładzina no chyba że umrę to sobie dzieci może inny pokój tam zrobią 😂

Ja bym się nie bawił w żadne panele .Pianomat i wykładzina .

Ja tak mam .Na całości  podłogówka i jest komfortowo....

Mam antracytową ... Jest klimat nie Nora...choć z perspektywy, czasu pewnie teraz bym dał czarną.... odbicia choć minimalne to jednak są.... 

Jaki model projektora JVC planujesz? Pomyśl nad Dali Opticon LCR można je fajnie schować za ekranem i będą grały spójniej niż podłogówki KEF.

3 godziny temu, JVC 4K napisał:

Jaki model projektora JVC planujesz? Pomyśl nad Dali Opticon LCR można je fajnie schować za ekranem i będą grały spójniej niż podłogówki KEF.

Jakis pewnie używany ale to jeszcze czas może rs1000 może rs1100 zobaczymy co będzie na rynku. Temat innych głośnikow nie wchodzi w grę jest to update stereo bo potem do stereo będą inne grać z rotel 1592

6 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Mimo wszystko pomyśl o reku w technicznym ....Latem otworzysz okno ,ale zimą to jak dodatkowy mały  grzejnik...

Absorbery to najprostrze co może być.Dyfuzory ...no tu to już trzeba jakieś podstawowe narzędzia posiadać . No i Projekt wedłóg kalkulatora.Jest tego w internecie .Też można samemu ogarnąć😉.Tylko nie kupuj żadnych styropianów.Tylko Drewniane.One są najpewniejsze 

Ja mam Hofa.

Kupiłem jeden....

i dorobiłem 12 sztuk😅

Ponoć dobra jest.

Welur jest najlepszy ,ale można przesadzić i przytłumić.Jak coś to pierwsze 1.5m od ekranu bym dał .

Mam antracytową ... Jest klimat nie Nora...choć z perspektywy, czasu pewnie teraz bym dał czarną.... odbicia choć minimalne to jednak są.... 

Bardzo możliwe że zrobię to pudło to tak wstępnie zobaczę jak to wszytko będzie działać dla mnie to nowość ostatnio projektorem mialem 20 lat temu jak ojciec przyniosl pracy 😂

Reku będzie tam właśnie tam mam już kanał poprowadzony.Co to ustrojów mógłbym sobie samemu zrobić to myślę że nie problem ale właśnie skos....co inegot standardowe pomieszczenie a titajy skos trochę komplikuje nie chciał bym tego spieprzyć dlatego pomyślałem o może jakims przynajmniej projekcie kogoś doświadczonego w takich tematach 

Co do wykładziny to właśnie tak myślę że bez paneli od razu tak jak piszesz:) zrobił bym albo wszystko w materiale albo wszystko w farbie ale właśnie żeby nie przetlumic 

Ale reasumując na dzień dzisiejszy zacznę od ściany frontowej stelaż wełna ułożenie centralnego 😂potem napewno sufit wełna gk a potem tylnia ścianka...

Jeszcze naprzeciwko frontowej będzie okno i tutaj myślałem wstępnie dać na całej przeciwległej ścianie dać właśnie kotarę w celu rozpraszania?

Edytowane przez Rybens86
7 godzin temu, Adi777 napisał:

Jak to mówią, po szklanie i na rusztowanie 😄

Hahaha 🤣 no tak będzie zaczynam w maju kiedy skończę to się okaże a chce zrobić jak najszybciej bo bez tego nie zsczney skosów robić wewnątrz pokoju bo chce mieć dostęp od środka do elewacji styku płyt pir z ściany z pirami z dachu tam ewentualnie pianka jeszcze 

55 minut temu, Rybens86 napisał:

Jakis pewnie używany ale to jeszcze czas może rs1000 może rs1100 zobaczymy co będzie na rynku. Temat innych głośnikow nie wchodzi w grę jest to update stereo bo potem do stereo będą inne grać z rotel 1592

Bardzo możliwe że zrobię to pudło to tak wstępnie zobaczę jak to wszytko będzie działać dla mnie to nowość ostatnio projektorem mialem 20 lat temu jak ojciec przyniosl pracy 😂

Reku będzie tam właśnie tam mam już kanał poprowadzony.Co to ustrojów mógłbym sobie samemu zrobić to myślę że nie problem ale właśnie skos....co inegot standardowe pomieszczenie a titajy skos trochę komplikuje nie chciał bym tego spieprzyć dlatego pomyślałem o może jakims przynajmniej projekcie kogoś doświadczonego w takich tematach który przyjedzie zmierzy i wtedy powie tu i tu trzeba tak wychodzi z pomiarów bo jest skos 

Co do wykładziny to właśnie tak myślę że bez paneli od razu tak jak piszesz:) zrobił bym albo wszystko w materiale albo wszystko w farbie ale właśnie żeby nie przetlumic 

Ale reasumując na dzień dzisiejszy zacznę od sufitu krokwia ma  18 cm grubości musi tam być jakaś szczelina dylatacyjna między pirami a wełna więc myślę może 15 cm? I jaki rodzaj najlepiej?  Potem frontowa i ustawienie  kolumn i  centralnego😂

jeszcze naprzeciwko frontowej będzie okno i tutaj myślałem wstępnie dać na całej przeciwległej ścianie dać właśnie kotarę w celu rozpraszania?

idget spanWidget span

Godzinę temu, Rybens86 napisał:

Reku będzie tam właśnie tam mam już kanał poprowadzony.Co to ustrojów mógłbym sobie samemu zrobić to myślę że nie problem ale właśnie skos....co inegot standardowe pomieszczenie a titajy skos trochę komplikuje nie chciał bym tego spieprzyć dlatego pomyślałem o może jakims przynajmniej projekcie kogoś doświadczonego w takich tematach 

Ale reasumując na dzień dzisiejszy zacznę od ściany frontowej stelaż wełna ułożenie centralnego 😂potem napewno sufit wełna gk a potem tylnia ścianka...

Jeszcze naprzeciwko frontowej będzie okno i tutaj myślałem wstępnie dać na całej przeciwległej ścianie dać właśnie kotarę w celu rozpraszania?

Pytanie czy warto już na tym etapie zacząć od pomiarów?  Póki nic nie jest zrobione? Czy z racji tego że sufit i tak pasuje wełna dać to najpierw to a potem z racji skosu braku symetrii pomierzyć i wtedy ewentualnie dodać ustroje na suficie?

9 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Ja mam Hofa.

Kupiłem jeden....

i dorobiłem 12 sztuk😅

Ponoć dobra jest.

Co do wykładziny myślałem o beżowej albo szarej w połączeniu z czarnym była by ok ale najpierw sufit , ściany 🙂 tylko jaka wełna najlepsza i jaka grubość zalecacie?

6 godzin temu, Rybens86 napisał:

Hahaha 🤣 no tak będzie zaczynam w maju kiedy skończę to się okaże a chce zrobić jak najszybciej bo bez tego nie zsczney skosów robić wewnątrz pokoju bo chce mieć dostęp od środka do elewacji styku płyt pir z ściany z pirami z dachu tam ewentualnie pianka jeszcze 

idget spanWidget span

Pytanie czy warto już na tym etapie zacząć od pomiarów?  Póki nic nie jest zrobione? Czy z racji tego że sufit i tak pasuje wełna dać to najpierw to a potem z racji skosu braku symetrii pomierzyć i wtedy ewentualnie dodać ustroje na suficie?

Najpierw doprowadź pomieszczenie do jakiegoś podstawowego standartu....Posadzka ,tynki ścianka /przegroda tylna. Potem wełna na front i tył....

W akustyce Bas jest najgorszy do opanowania....Na poddaszu  szczególnie .Użyj najlepiej wełny o małym oporze przepływu...chyba tak to się po polsku nazywa🤔.Parametr wyrażany w kg/m3.Może ktoś inny poda właściwą nazwę...

On odpowiada za pochłanianie fal akustycznych.

Tu masz zestawienie różnych materiałów izolacyjnych stosowanych w  akustyce.

Ukryta Zawartość

Niestety  to materiały stosowane na zachodzieo

( w Polsce trzeba poszukać  o  podobnych parametrach)  ...te które  mają ten parametr niższy tym lepiej dla pochłaniania  basu.... Wyższy to średnie i wysokie.

Wełna jest stosowana od 7000 kg/m3 dla basu. Dla średnich i wysokich tak od 12000 kg/m3

Te na zielono posiadają dobry stosunek ceny do jakości...Ceny pewnie już nieaktualne ale można się zorientować...

Im grubiej wełny tym lepiej. Jeśli dasz wełnę na ścianie a za nią pozostawisz  pustkę tak 10cm to poprawi to pochłanianie fal .Ta pustka "podwaja " grubošć wełny.

Na wierz daj warstwę tej o wyższym parametrze co pozwoli pochłonąć średnie i wysokie...

Potem wstaw Suba i zrób jakieś pomiary...Wełna w skos i sufit mało ważna dla basu.Lepiej nawet by ten bas po odbiciu od posadzki i ścian ... uciekł przez sufit i skos. Ale daj też tą z niskim parametrem.  Nie wiem jak to będzie z tymi płytami PIR. Dlatego zrôb pomiary i zobaczysz co i jak😉 Potem Regips na skos a ma sufit ten akustyczny.Poprawi pogłos

Kolor wykładziny....im ciemniejszy tym lepszy....😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
9 minut temu, Gmow1977 napisał:

Najpierw doprowadź pomieszczenie do jakiegoś podstawowego standartu....Posadzka ,tynki ścianka /przegroda tylna. Potem wełna na front i tył....

W akustyce Bas jest najgorszy do opanowania....Na poddaszu  szczególnie .Użyj najlepiej wełny o małym oporze przepływu...chyba tak to się po polsku nazywa🤔.Parametr wyrażany w kg/m3.Może ktoś inny poda właściwą nazwę...

On odpowiada za pochłanianie fal akustycznych.

Tu masz zestawienie różnych materiałów izolacyjnych stosowanych w  akustyce.

Ukryta Zawartość

Niestety  to materiały stosowane na zachodzieo

( w Polsce trzeba poszukać o  podobnych parametrach)  ...te które  mają ten parametr niższy tym lepiej dla pochłaniania  basu.... Wyższy to średnie i wysokie.

Wełna jest stosowana od 7000 kg/m3 dla basu. Dla średnich i wysokich tak od 12000 kg/m3

Te na zielono posiadają dobry stosunek ceny do jakości...Ceny pewnie już nieaktualne ale można się zorientować...

Im grubiej wełny tym lepiej. Jeśli dasz wełnę na ścianie a za nią pozostawisz  pustkę tak 10cm to poprawi to pochłanianie fal .Ta pustka "podwaja " grubošć wełny.

Na wierz daj warstwę tej o wyższym parametrze co pozwoli pochłonąć średnie i wysokie...

Potem wstaw Suba i zrób jakieś pomiary...Wełna w skos i sufit mało ważna dla basu.Lepiej nawet by ten bas po odbiciu od posadzki i ścian ... uciekł przez sufit i skos. Ale daj też tą z niskim parametrem.  Nie wiem jak to będzie z tymi płytami PIR. Dlatego zrôb pomiary i zobaczysz co i jak😉 Potem Regips na skos a ma sufit ten akustyczny.Poprawi pogłos

Kolor wykładziny....im ciemniejszy tym lepszy....😉

W pokoju już jest posadzka anhydryt jest elektryka, tynki są poza tą ściana na której będzie ekran bo i po co...

Przegrody tylnej nie zrobię bez sufitu, baffle wall też bo potem będzie ciężko tam zrobić sufit. Zależy mi by suficie bo jak już ustaliliśmy nie trzeba dawać na wszystkie ściany ustrojami da się to ogarnąć. Coś muszę tam wstawić bo się będzie odbijać od aluminium tak mi się wydaję, przynajmniej to chciałem mieć z głowy to znów rozkmina 🤣 dzięki za grafikę będę patrzeć 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Rybens86 napisał:

Przegrody tylnej nie zrobię bez sufitu, baffle wall też bo potem będzie ciężko tam zrobić sufit. Zależy mi by suficie bo jak już ustaliliśmy nie trzeba dawać na wszystkie ściany ustrojami da się to ogarnąć. Coś muszę tam wstawić bo się będzie odbijać od aluminium tak mi się wydaję, przynajmniej to chciałem mieć z głowy

To daj na skos i sufit  te płyty perforowane Knaufa,  a między krokwie nawal wełny tej Rockwool Sonorock .Pogorszyć nie pogorszysz....a nie zaszkodzi. Napewno poprawi pogłos...

Wówczas będziesz mógł ruszyć z robotą.... 

Edytowane przez Gmow1977

No od tego chce zacząć w  sumie to muszę:) tylko mam jedna obawę czy ona się dobrze ułoży między krokwiami z racji swojej sztywności czy tutaj wełna z rolki nie byla by lepsza? Myślałem jeszcze o isover Aku płyta jest tańsza a też do wygłuszania bo z tego co widzę sonorock jest w Polsce nie dostępny...

Co do płyt to myślałem o Knauf akustik plus ,ta perforacja mi średnio podchodzi potem to na czarno pomalować chyba ciężko przez te dziury... No chyba że jakaś tkanina transparentna akustycznie na to?

Już mnie głowa od tego boli 🤨

38 minut temu, Rybens86 napisał:

Myślałem jeszcze o isover Aku płyta jest tańsza a też do wygłuszania bo z tego co widzę sonorock jest w Polsce nie dostępny...

Co upchasz to nie ma znaczenia .Zwykła z rolki też może być...Regips przykryje i tak. Ważne że nie będzie wpadać w rezonans...

40 minut temu, Rybens86 napisał:

Co do płyt to myślałem o Knauf akustik plus ,ta perforacja mi średnio podchodzi potem to na czarno pomalować chyba ciężko przez te dziury.

Knauf akustik to raczej płyta do "wytłumienia "/izolacji  pomieszczenia od reszty domu.Ty chcesz walczyć z.pogłosem....Więc się ona tu  nie przyda .Ta perforowana jest lepsza bo właśnie te dziury pomagają w jego zwalczaniu...

Wałek z krótkum włosem załatwi sprawę... 

3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Co upchasz to nie ma znaczenia .Zwykła z rolki też może być...Regips przykryje i tak. Ważne że nie będzie wpadać w rezonans...

Knauf akustik to raczej płyta do "wytłumienia "/izolacji  pomieszczenia od reszty domu.Ty chcesz walczyć z.pogłosem....Więc się ona tu  nie przyda .Ta perforowana jest lepsza bo właśnie te dziury pomagają w jego zwalczaniu...

Wałek z krótkum włosem załatwi sprawę... 

Dobra przekonałes mnie do tych płyt... Ale z drugiej strony wszyscy wykorzystują zwykłe pełne płyty to jak? 😁 Sorry za lamerskie pytanie 🤔

Też możesz dać ....ale musisz się liczyć z tym, że potem będziesz musiał więcej zainwestować w zwalczanie pogłosu i odbić.Czyli wydatek na  dyfuzory i  absorbery na skosie i suficie . Jak zamonrujesz KG ,to zrób pomiar i zobaczysz?

6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Też możesz dać ....ale musisz się liczyć z tym, że potem będziesz musiał więcej zainwestować w zwalczanie pogłosu i odbić.Czyli wydatek na  dyfuzory i  absorbery na skosie i suficie . Jak zamonrujesz KG ,to zrób pomiar i zobaczysz?

Dobra przekonałes mnie do perforowanych ale może bym zrobił tylko na skosiemm a na suficie właściwym pełne ale dobra to jest temat do przemyśleń najważniejsze na teraz to rodzaj wełny 🙂

A jakim regipsem to już mniejsza o to teraz. Dam wełnę zmierzę czas pogłosu i wtedy zdecyduję jaki rodzaj regipsu to myślę będzie dobra opcja bo nie ukrywam że może bym zrobił gwiezdne niebo nad tym normalnym sufitem jeszcze.🤔

Dobrze w końcu coś wiedzieć bo najgorzej to nic nie wiedzieć 🤣

Edytowane przez Rybens86
  • Pokaż nowe odpowiedzi