Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ukryć słuchawki w pracy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , szukam jakiegoś pomysłu by móc słuchać muzyki / audycji w pracy . Wprowadzili zakaz używania słuchawek , jest coraz cieplej w związku z czym nie mogę nosić wiecznie czapki zimowej i pod nią trzymac słuchawki bezprzewodowej w uchu . Wpadłem na pomysł by chodzic w czapce z daszkiem i pod nią ukryć słuchawki na przewodnictwo kostne . Czy takie słuchawki muszą konkretnie dotykać ucha czy jak schowam je pod czapka i będą dotykać czaszki to będę coś słyszał ? Dodam że w pracy jest głośno , zwykła słuchawka bezprzewodowa daje radę ale muszę trochę głośniej podkręcić dźwięk . Co polecacie ? Jakieś patenty ? Konkretne modele które się sprawdza ? Dzięki za pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/162495-jak-ukry%C4%87-s%C5%82uchawki-w-pracy/
  • Administratorzy
W dniu 31.03.2023 o 20:26, deegenerate napisał:

Witam , szukam jakiegoś pomysłu by móc słuchać muzyki / audycji w pracy . Wprowadzili zakaz używania słuchawek , jest coraz cieplej w związku z czym nie mogę nosić wiecznie czapki zimowej i pod nią trzymac słuchawki bezprzewodowej w uchu . Wpadłem na pomysł by chodzic w czapce z daszkiem i pod nią ukryć słuchawki na przewodnictwo kostne . Czy takie słuchawki muszą konkretnie dotykać ucha czy jak schowam je pod czapka i będą dotykać czaszki to będę coś słyszał ? Dodam że w pracy jest głośno , zwykła słuchawka bezprzewodowa daje radę ale muszę trochę głośniej podkręcić dźwięk . Co polecacie ? Jakieś patenty ? Konkretne modele które się sprawdza ? Dzięki za pomoc 🙂

Ciężki temat, ale w dobrym kierunku idziemy. Kiedyś gdzieś widziałem zestawy do ściągania na egzaminach i taką słuchawkę w kolorze skóry wchodzącą do ucha. Może w tym kierunku poszukać ? 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

• Administratorzy
2 minuty temu, basic44 napisał:

A czy pracodawca ma podstawy do wprowadzenia takiego zakazu?

na podstawie wewnętrznego bezpieczeństwa w zakładzie może.

W przebieralni w szafce, w schowku depozytowym, w szufladzie.

53 minuty temu, porlick napisał:

Powiedzieć pracodawcy, że lekarz zalecił używać aparatu słuchowego.

😁😁😁

Co jest podstawą prawną do lekarza medycyny pracy o wydanie dopuszczenia do stanowiska lub niedopuszczenia.

Czapka nie zwalnia ze szczególnej podzielności uwagi i koncentracji.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Wiem, żartowałem przecież. 

Słuchawki ZAWSZE zabierają część uwagi, co może wpływać na wyższe zagrożenie, jeśli warunki pracy są niebezpieczne. Pracodawca się, co robi, zakazując używania słuchawek przy pracy.

To z tym zagrozeniem to bajer.

Wszystkie Call Centers pracuja z sluchawkami.

Firmy jak moja, mojej zony, itd maja absolutnego hyzia!!!! na temat bezpieczenstwa i przepisow, a nie przypiendralaja sie do tego

Deegenerate - jesteś pływakiem synchronicznym że musisz ukrywać słuchawki w pracy?

A może ratownikiem pływackim w czepku?

1 godzinę temu, porlick napisał:

Pracodawca wie co robi, zakazując używania słuchawek przy pracy.

Jeszcze deegenerate nie określił swojej pracy (tak w ogóle - sprawy pracy w miejscu pracy wg mnie - a nie tu).

Praca to jazda na wózku specjalistycznym wysokiego składowania w magazynie  , gdzie nie mam kontaktu z pieszymi . Powtarzalne czynności  sprawiają że człowiek robi się senny .Wcześniej mogłem mieć radio w kabinie wózka . Jak na razie ukrywam słuchawkę w jednym uchu pod czapka . Testował ktoś te przewodnictwo kostne ? Czy to ma szansę jakoś funkcjonować pod czapka  ? Mam krótkie włosy że nie ukryje nic pod nimi . Nie chcę się bawić w zaświadczenia od lekarza . Widziałem te słuchawki wyglądające jak zatyczka do uszu , mimo to boje się że ktoś zauwazy .

31 minut temu, deegenerate napisał:

Praca to jazda na wózku specjalistycznym wysokiego składowania w magazynie 

A jak będzie jakiś poważny wypadek w pracy to się nie wypłacisz ...  ze względu na słuchawki to będzie w 100% Twoja wina. Bez żadnej ochrony ze strony ubezpieczyciela. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Administratorzy
7 minut temu, Piopio napisał:

A jak będzie jakiś poważny wypadek w pracy to się nie wypłacisz ...  ze względu na słuchawki to będzie w 100% Twoja wina. Bez żadnej ochrony ze strony ubezpieczyciela. 

Też prawda, ale dzień w dzień to samo potrafi sie znudzić a posłuchanie choćby radia pomaga niezwariować.

Takie kombinacje to proszenie się o kłopoty... Wcale nie dziwię się pracodawcy.

Jazda i operowanie wózkiem ze słuchawkami w uszach czy na głowie to tak samo mądre rozwiązanie jak prowadzenie samochodu i wieczne klikanie/gapienie się w ekran smartfona. Byłem kiedyś świadkiem wypadku, gdzie kobieta najpierw potrąciła, a po czym dosłownie przejechała po facecie leżącym już na drodze. Jestem na 100% pewny, że ani nie widziała, ani nie słyszała, ani nie nie poczuła "przeszkody". Ludzie przed jej autem zaczęli skakać, machać rękami to się zatrzymała, wysiadła z TELEFONEM w ręku i ze słowami "muszę kończyć, chyba ktoś stracił przytomność" dopiero po chwili obcięła się co narobiła... dramat...

Jak koniecznie chcesz słuchać muzyki w pracy...zmień pracę.

• Administratorzy
35 minut temu, konradskala napisał:

Takie kombinacje to proszenie się o kłopoty... Wcale nie dziwię się pracodawcy.

Jazda i operowanie wózkiem ze słuchawkami w uszach czy na głowie to tak samo mądre rozwiązanie jak prowadzenie samochodu i wieczne klikanie/gapienie się w ekran smartfona. Byłem kiedyś świadkiem wypadku, gdzie kobieta najpierw potrąciła, a po czym dosłownie przejechała po facecie leżącym już na drodze. Jestem na 100% pewny, że ani nie widziała, ani nie słyszała, ani nie nie poczuła "przeszkody". Ludzie przed jej autem zaczęli skakać, machać rękami to się zatrzymała, wysiadła z TELEFONEM w ręku i ze słowami "muszę kończyć, chyba ktoś stracił przytomność" dopiero po chwili obcięła się co narobiła... dramat...

Jak koniecznie chcesz słuchać muzyki w pracy...zmień pracę.

z telefonami to jest wręcz plaga.

@deegenerate

Skoro tak, to musisz rozplanować sobie przerwy.

Paleta - 6 metrów nad tobą i chcesz zachować koordynację psychoruchową?

Od obecności osób postronnych nic tu nie zależy, to czujność operatora słabnie.

A przełożeni są odpowiedzialni za pracownika w pracy, w drodze do pracy i w powrocie po pracy.

To odpowiedzialność odszkodowawcza według kodeksów KP i KC.

|

Przeszkody nie usłyszysz. Słuch jest wektorowy. Ja potrzebuję obu uszu - i odbioru tego co z otoczenia (do pełnej orientacji czasoprzestrzennej i psychoruchowej).

|

Zamiast siedziska znajdź wózek z platformą do stania (choćby).

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Dodatkowo- zamiar polega na użyciu tylko j e d n e j.

To akurat kaleczy.

5 godzin temu, Espectro napisał:

na podstawie wewnętrznego bezpieczeństwa w zakładzie może.

Dlatego pytałem. W biurze słabo by mógł mieć podstawy do zakazu.

Natomiast widziałem coś kiedyś takiego zakłada się to na szyję, leży to to na karku i ramionach i ma głośniczki coś takiego jakby osobiste monitory bliskiego pola 😀 gdzie to widziałem bij zabij nie pamiętam może na Ali.

Znalazłem: 113,65 zł  50%OFF | Głośniki z Bluetooth bezprzewodowe głośniki z pałąkiem na kark domowe zewnętrzne głośniki bezprzewodowe 10Hrs True 3D dźwięk radia z mikrofonem
https://a.aliexpress.com/_ExmEJax

Zmień pracę na taką gdzie słuchawki będą atrybutem ...studio nagrań czy coś takiego 😏

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Pływanie synchroniczne - albo ratownik w czepku 🙂

To, co pisałem te kilka postów wyżej to było 1., co mi strzeliło do łba 🙂

Praktycznie - negocjuj problem "nudy" z operacyjnym na zmianie.

W dniu 31.03.2023 o 20:26, deegenerate napisał:

pomysł by chodzic w czapce z daszkiem i pod nią ukryć słuchawki na przewodnictwo kostne .  Czy takie słuchawki muszą konkretnie dotykać ucha czy jak schowam je pod czapka i będą dotykać czaszki to będę coś słyszał ? Dodam że w pracy jest głośno , zwykła słuchawka bezprzewodowa daje radę ale muszę trochę głośniej podkręcić dźwięk .

Kοstne - cisną (nawet przez parę minut).

Nie ucho, a - czaszkę. Przecież kości nie masz na zewnątrz.

Mistrzem słuchawek kostnych jest firma AfterShokz. Wyższe modele możesz przechodzić dzień w pracy bez uczucia że masz je na sobie.

Edytowane przez basic44
2 godziny temu, Piopio napisał:

A jak będzie jakiś poważny wypadek w pracy [...] Bez żadnej ochrony ze strony ubezpieczyciela. 

Nie jest to prawda. Ochrona z polisy NNW będzie w takich okolicznościach.

Godzinę temu, xetras napisał:

A przełożeni są odpowiedzialni za pracownika w pracy, w drodze do pracy i w powrocie po pracy.

Nie sądzę, żeby ktokolwiek odpowiadał za pracownika poza miejscem pracy.
Czyli w drodze do niej lub z niej. W rozumieniu kodeksowej odpowiedzialności za czyn zabroniony.
To nie dziecko kilkumiesięczne, że za rękę trzeba prowadzić.
A więc pracodawca nic do tego nie ma, którędy ktoś pójdzie i czy dojdzie do domu.

Słuchawki obniżają efektywność pracy. Jeśli ktoś płaci za pracę - jego interesuje maksymalizacja wysiłku.

Albo słusznie wychodzi z założenia, że wszystko co rozprasza, może zwiększać ryzyko wypadku.
Podzielam takie myślenie. Kombinując okazujesz brak szacunku do pracodawcy (jeśli zabrania słuchania).
Kwestia słuchawek powinna być w regulaminie pracy - jeśli nie ma, zawnioskuj o wpisanie 🙂

• Administratorzy
6 minut temu, Wuelem napisał:

od tego jest ubezpieczenie...

Może na temat, bo trochę zboczyliśmy...

24 minuty temu, Wuelem napisał:

24 minuty temu, Wuelem napisał:

Czyli w drodze do niej lub zniej

Zmiany w KP i równorzędnych umowach  to wprowadziły?

Pomyłka - to "ozusowane" umowy zawierają te dojazdowe unormowania odnośnie odpowiedzialności odszkodowawczej.

Sorry - jestem na bakier z ZUS-em. Było - "do i z" (bezpośrednio)

30 minut temu, Wuelem napisał:

Czyli w drodze do niej lub z niej. W rozumieniu kodeksowej odpowiedzialności za czyn zabroniony.
To nie dziecko kilkumiesięczne, że za rękę trzeba prowadzić.
A więc pracodawca nic do tego nie ma, którędy ktoś pójdzie i czy dojdzie do domu.

Odszkodowawczo "odpowiedzialny".

ZUS wtedy (z obrzydzeniem) jest zobowiązany do płacenia zasiłku, - oraz też pracodawca (konkretnych czasokresów w pamięci nie mam).

A ja może z innej strony , lubię słuchać muzyki jak każdy na tym forum :) ale w pracy choć mogę nigdy nie słucham muzyki choć mogę żadnego radyjka słuchawek itd ?? ,  tak sobie wmówiłem że przy słuchaniu muzyki odpoczywam prawdziwie , muzyka=odpoczynek , 

Przepraszam ale chyba zboczyliscie ostro z tematu. Jeżdżę wózkiem VNA , zero pieszych ...tylko ja sam w alejce . Jescze nie dawno każdy miał na wózku radio i słuchał do woli bo było to bezpieczne . Nowa polityka firmy wprowadziła zakaz . Zostawili tylko wierzę stereo która ma taki bass że aż dudni w uszach z 100 metrów że o bezpieczeństwie lepiej się nie wypowiadajcie nie znając sytuacji  . Praca porównywalna do jazdy tirem po autostradzie ...kierowca który nic nie słucha usnie za kierownicą . Szukam rozwiązania by być nie zauważonym i nie tracić koncentracji . Czyli tylko te aftershockz ?  Słyszałem że czapka nałożona na słuchawki może zakłócać dźwięk . Do jakiego stopnia ? Nie jestem audiofilem , chce słuchać tylko audiobooków .

Przepraszam ale chyba zboczyliscie ostro z tematu. Jeżdżę wózkiem VNA , zero pieszych ...tylko ja sam w alejce .

Polecam nastepujace Widelo. Zignorujcie jezyk. Koniecznie zobaczcie. To KLASYKA!

Jak książek chcesz słuchać to jeszcze jako tako ,z muzyką jak pisałem tak wolę , może jakieś douszne na pałąku zmyła na ''stopery '' :)

2,przypomina mi filmiki BHP ,na budowlańca też się krew wiadrami lał , i rażenie prądem jak piorunem :) 

a słuchawki tego wzoru ,nie te konkretnie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

To jest forum o BHP czy dotycząca audio ? Nie jestem dzieckiem by uczyć mnie o zagrożeniach . Zdaje sobie z wszystkiego sprawę . Nie jeżdżę wózkiem widłowym ani Reach truckiem. Chodzi mi o konkretne rozwiązania . Żadne słuchawki bluetooth które widać w uchu .  Konkretnie pytam czy testowaliscie słuchawki z przewodnictwem kostnym i czy czapka pod którą są słuchawki i  założona na głowe nie zaburzy dźwięku do tego stopnia że nic nie zrozumie ?

Wszystkie rozwiązania chyba zostały podane na tacy. Teraz trzeba się zdecydować lub niestety cierpieć. Albo rozmawiać z kierownictwem. Jak nie rozumieją to przez związki. Jak nie ma założyć. Ale to już mega offtop. Kup sobie ten chiński wynalazek. To nie słuchawki. Może uda się je wcisnąć pod koszule. Innych niż opisanych w tym wątku dróg dotarcia do trąbki eustachiusza chyba nie ma...

No może implant, ale to już w ogóle nie ten wątek i forum...

Znam ludzi co te AfterShokz noszą całymi dniami codziennie w pracy i po pracy. I ich nie czują. Niestety wyższe modele to prawie 1 kzł.

14 minut temu, deegenerate napisał:

To jest forum o BHP czy dotycząca audio ?

Tego pytania nie powinno tu być. Pytasz się jak dokonać wykroczenia i wejść w spór z kierownictwem firmy. 
Nie podobają się obostrzenia i przepisy BHP w miejscu pracy to najprościej zmienić pracę. Można też udać się do związków by wynegocjowali z pracodawcą zmianę przepisów związanych z słuchaniem czegokolwiek i jakkolwiek, ale niemal pewien jestem, że zakaz władania słuchawek do uszu podczas operowania pojazdem nie zostanie cofnięty.
Prowadzenie pojazdu (jakiegokolwiek) ze słuchawkami w uszach to rzecz niedopuszczalna.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi