Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy - jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Lehmann jest dobry, ale ja polecam nasze 🇵🇱 urządzenia. Iskra też jest ok, lecz kilka postów wyżej cennych rad udzielał konstruktor bardzo fajnego preampu - dla tych wkładek, zwłaszcza dla DL-110, warto poszukać NUDAmini lub MaCaBRiaa 👍

Dzięki. Tylko czy da się to gdzieś wypożyczyć do odsłuchu... :}

• Moderatorzy
Teraz, Glasscity napisał:

Dzięki. Tylko czy da się to gdzieś wypożyczyć do odsłuchu... :}

Musiałbyś z Ahaja rozmawiać, ale jak ja kiedyś chciałem kupić, to nie było to takie łatwe. Tak czy inaczej, jego "wynalazki" są bardzo chwalone.

• Redaktorzy
Godzinę temu, Łukasz_62438 napisał:

[...]warto poszukać NUDAmini lub MaCaBRiaa 👍

Warto. MaCaBRIAA została ze mną i coś czuję że analogowe poszukiwania Św. Graala skończyły się u mnie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
Teraz, kangie napisał:

Warto. MaCaBRIAA została ze mną i coś czuję że analogowe poszukiwania Św. Graala skończyły się u mnie.

No właśnie, to już wiem, od kogo dostanę Macabrię do posłuchania 😎

• Redaktorzy

Fotka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 minutę temu, Marcinus napisał:

No właśnie, to już wiem, od kogo dostanę Macabrię do posłuchania 😎

Marcinus, szkoda, że nie pisałeś gdy miałem trzy pre na stoliku. 😉

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
1 minutę temu, kangie napisał:

Fotka.

Ukryta Zawartość

LAR-a miałem, a Macabria wystarczy mi jedna do posłuchania 🙂 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 minutę temu, kangie napisał:

No, ale chcesz mnie zostawić bez pre? 😉

Toż bym w życiu Cię nie chciał odciąć od Tlenu, "handelek" wymienny 🙂 

A tak na poważnie, to LAR mi słabo przypasił, podobno z trafami się nieźle sprawdza. Jak go miałem to niestety jeszcze nie dysponowałem żadnym SUT-em.

Mogę Ci zastępczą Złotą Nutę dać .

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Musiałbyś z Ahaja rozmawiać, ale jak ja kiedyś chciałem kupić, to nie było to takie łatwe. Tak czy inaczej, jego "wynalazki" są bardzo chwalone.

Rozumiem, poszukiwacze św. Graala nie mają łatwo 😉

• Moderatorzy
Godzinę temu, Glasscity napisał:

Rozumiem, poszukiwacze św. Graala nie mają łatwo 😉

U niektórych z nas to choroba 🙂 

38 minut temu, Marcinus napisał:

U niektórych z nas to choroba 🙂 

Tym bym się nie martwił. Ważne, aby dało się kontynuować ją w życiu wiecznym. 😉

W dniu 31.03.2023 o 11:20, kangie napisał:

Fotka.

Ukryta Zawartość

Oho - to teraz proszę o kilka słów jak pre Ahaji mają się do lar lps-1 😎

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

To chyba trochę nie ta liga jest. W sensie jakości brzmienia i funkcjonalności przynajmniej 🤔

Znaczy, który do którego nie ta liga?  🙂

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Na pytanie tytułowe odpowiedź powinna brzmieć, że o ile to możliwe należy wybrać taki z symetrycznym wejściem i symetrycznym wyjściem, to tak wg mojej skromnej opinii 😉. To gwarantuje najlepszą izolację od zakłóceń zewnętrznych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Na pytanie tytułowe odpowiedź powinna brzmieć, że o ile to możliwe należy wybrać taki z symetrycznym wejściem i symetrycznym wyjściem, to tak wg mojej skromnej opinii 😉. To gwarantuje najlepszą izolację od zakłóceń zewnętrznych.

Do dwóch tysięcy to raczej trudno o taki preamp , nawet jak by trafił to zostaje kwestia brzmienia 😃

7 godzin temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Do dwóch tysięcy to raczej trudno o taki preamp , nawet jak by trafił to zostaje kwestia brzmienia 😃

Można się zastanowić na wydłubaniem takiego we własnym zakresie wtedy będzie cena taka jak za komponenty użyte do jego budowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 9.04.2023 o 01:30, Lech36 napisał:

Można się zastanowić na wydłubaniem takiego we własnym zakresie wtedy będzie cena taka jak za komponenty użyte do jego budowy.

No tak ale do takiego pre potrzeba jeszcze odpowiedniego gramofonu i wzmacniacza.

2 godziny temu, Audroc napisał:

No tak ale do takiego pre potrzeba jeszcze odpowiedniego gramofonu i wzmacniacza.

Nie, wyjście z wkładki gramofonowej jest zawsze symetryczne (cewka), o tym czy wyjście z gramofonu z gramofonu będzie symetryczne czy nie decydują czynniki konstrukcyjne gramofonu.
Wzmacniacz MM/MC z symetrycznym wejściem to oczywiście nie jest powszechność, jest wręcz rzadkością, ale jednak się zdarzają a jak ktoś operuje w rejonach DIY to powinien być najbardziej pożądany bo zabezpiecza czułe wejścia MM/MC przed wpływem zakłóceń trasowych.  

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie, wyjście z wkładki gramofonowej jest zawsze symetryczne (cewka), o tym czy wyjście z gramofonu z gramofonu będzie symetryczne czy nie decydują czynniki konstrukcyjne gramofonu.
Wzmacniacz MM/MC z symetrycznym wejściem to oczywiście nie jest powszechność, jest wręcz rzadkością, ale jednak się zdarzają a jak ktoś operuje w rejonach DIY to powinien być najbardziej pożądany bo zabezpiecza czułe wejścia MM/MC przed wpływem zakłóceń trasowych.  

Nie no to wszystko prawda, rozmawialiśmy o tym już kilkukrotnie. 

Ja zbudowałem taki "prawdziwy" tor zbalansowany począwszy od prawdziwego znalansowanego gramofonu jakim jest Thorens 1600 poprzez pre Musical Fidelity aż po prawdziwie zbalansowany Yamahę AS3200. Efekt na plus jest identyczny jak przy torze cyfrowym, lepsza rozdzielczość, separacja instrumentów, napowietrzony  dźwięk.

Oczywiście można taniej, ale tylko z wyjściem z wkładki i przy DIY pre, natomiast pozostaje prawdziwie zbalansowany piec. Ja przerobiłem te pseudo zbalansowane Cambridge Audio Accuphase czy Luxmany, aż doszedłem do prawdziwie "zawodowej" Yamahy. Model AS3000 można już używkę wyrwać za około 20kzł ale warto.

PS zakłócenia pewnie jakieś wszędzie są, jednak ja obstaje przy całkowicie innym graniu przez XLRy, co potwierdza wielu forumowiczów. Można się godzinami spierać czy kabel X jest o 1-2% lepszy od kabla Y, natomiast zmiana pracy na układ całkowicie zbalansowany jest słyszalna z przedpokoju.

Edytowane przez Audroc
12 godzin temu, Audroc napisał:

Ja zbudowałem taki "prawdziwy" tor zbalansowany począwszy od prawdziwego znalansowanego gramofonu jakim jest Thorens 1600 poprzez pre Musical Fidelity aż po prawdziwie zbalansowany Yamahę AS3200.

Pisałem o symetrii połączeń, symetria całego toru to inne zagadnienie. Zakłócenia i pętle masowe powstają głównie przez połączenia pomiędzy urządzeniami. W tym miejscu zalecana jest wysoka staranność/czujność. Symetria układu wewnątrz obudowy to komplikacja dwukrotna układu i nie jest pewne czy przynosi jakieś pozytywne efekty.

14 godzin temu, Lech36 napisał:

Pisałem o symetrii połączeń, symetria całego toru to inne zagadnienie. Zakłócenia i pętle masowe powstają głównie przez połączenia pomiędzy urządzeniami. W tym miejscu zalecana jest wysoka staranność/czujność. Symetria układu wewnątrz obudowy to komplikacja dwukrotna układu i nie jest pewne czy przynosi jakieś pozytywne efekty.

Tak tylko że symetrii połączeń nie słychać, chyba że w studio przy długich kablach. Natomiast w domu jedyne co ma sens to symetria urządzeń, którą słychać, jak pisałem z przedpokoju. Fakt że tylko najdroższe urządzenia są w pełni zbalansowane, ale nikt nie mówił że będzie tanio. Accuphase tylko dzielonki robi zbalansowane, pre Phono Musical tylko najdroższe jest zbalansowane. 

• Moderatorzy
1 minutę temu, Audroc napisał:

Tak tylko że symetrii połączeń nie słychać,

Słyszysz symetrię/zbalansowanie urządzenia, a nie słyszysz symetrycznego połączenia ultraniskiego napięcia z wkładki gramofonowej?

PS pomijając już cenę, nikt by nie płacił 50-100kzł za wzmacniacz zbalansowany, jak za połowę ceny można kupić zwykły. 

Co do brzmienia, czy raczej jakości to znowu to samo. Ktoś pisze że słyszy różnice między kablami za 10kzl i innym za 12kzl. A ktoś inny twierdzi że nie ma różnicy między wzmacniaczami za 10-20 kzł a zbalansowany za 100kzl. 

Nie zrozum mnie źle, nie piszę tego złośliwie, ale przynajmniej oficjalnie w katalogu każdego producenta urządzenia zbalansowane to szczyt oferty.

• Moderatorzy
19 minut temu, Audroc napisał:

Nie zrozum mnie źle, nie piszę tego złośliwie, ale przynajmniej oficjalnie w katalogu każdego producenta urządzenia zbalansowane to szczyt oferty.

Podobny zabieg jak kabelkami za 100kzł.

Ta Yamaha, faktycznie gra lepiej po XLR, ale myślę, że jest to spowodowane czym innym.

A mnie chodziło w zasadzie o coś innego. Przy napięciach rzędu 0,1 mV , rodzaj kabelka od wkładki do pre powinien mieć znaczenie. Mogę się mylić, elektronikiem nie jestem.

Edytowane przez Marcinus

A jaka jest wasza opinia o pre polskiej firmy audiokultura? Czy są dobrze wykonane? Czy lepiej postawić na firmę bardziej znana(np. pro ject, lehman)?

• Moderatorzy
20 minut temu, Sofokles napisał:

A jaka jest wasza opinia o pre polskiej firmy audiokultura?

Jeśli o mnie chodzi, to mimo, iż już rzadko używam, opinię mam bardzo dobrą.

23 minuty temu, Sofokles napisał:

Czy lepiej postawić na firmę bardziej znana(np. pro ject, lehman)?

Jeśli chodzi o znane mi Pro Jecty - Iskra zdecydowanie lepsza. Lehmanna musiałbyś osobiście porównać.

18 godzin temu, Marcinus napisał:

Podobny zabieg jak kabelkami za 100kzł.

Ta Yamaha, faktycznie gra lepiej po XLR, ale myślę, że jest to spowodowane czym innym.

A mnie chodziło w zasadzie o coś innego. Przy napięciach rzędu 0,1 mV , rodzaj kabelka od wkładki do pre powinien mieć znaczenie. Mogę się mylić, elektronikiem nie jestem.

No oczywiście że na, dlatego właśnie omawiamy temat połączenia symetrycznego począwszy od wkładki. Tyle tylko że szkoda marnotrawić taki "lepszy" sygnał puszczając go na koniec do zwykłego wzmacniacza po RCA. 

Natomiast co do wyższości wzmacniaczy w pełni zbalansowanych to słuchałem kilkunastu i o nich wszystkich pisałem. 

Yamaha AD3200 jest dopiero wstępem, bo jest tania- około 33kzl. Potem mamy dzielona Yamahę i podobne Accuphase i inne przekraczające już 100 kzł.

• Moderatorzy
34 minuty temu, Audroc napisał:

Tyle tylko że szkoda marnotrawić taki "lepszy" sygnał puszczając go na koniec do zwykłego wzmacniacza po RCA

Z tego co mi wiadomo, to jeśli jest dobry wzmacniacz, to tak samo zagra po RCA, jak i po XLR.

37 minut temu, Audroc napisał:

Yamaha AD3200 jest dopiero wstępem

Jeśli jest dźwiękowo podobna do AS3000, to bym jej tak nie zachwalał 😞

Choć z drugiej strony każdemu może  podobać się co innego.

• Pokaż nowe odpowiedzi