Skocz do zawartości
IGNORED

jaki streamer w okolicach 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Szukam streamera w granicach tysiąca złotych. Użytkownikiem będzie nastoletni miłośnik muzyki. Urządzenie będzie pracowało z Cyrusem One HD. Dobrze aby posiadał pilot, equalizer, i był małych rozmiarów. Proszę o wszelkie propozycje 🙂

Kupiłem synowi iEAST Audiocast PRO M50. Gra na tym Spitify i całymi dniami grzebie w stacjach radiowych. Kablem optycznym mu to podłączyłem do amplitunera i dwie kolumny. Jest bardzo zadowolony. Cena tego urządzenia 400zł. Aplikacja do sterowania całkiem znośna. Dźwięk po kablu optycznym też ok.

Może w tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie Malina? Pod względem jakości dźwięku w podstawowej wersji w niczym nie ustępuje tańszym streamerom. Rozbudowana o nakładki potrafi zagrać całkiem sensownie. Ma także pilota. W postaci telefonu komórkowego. Sensowne alternatywy dla niej  zaczynają się od 2 tys. 

Przecież każdy streamer ma pilota w postaci telefonu z aplikacją. Zwykły pilot, jeśli jest, to i tak jest bezużyteczny. Jeśli nastolatek jest jednocześnie miłośnikiem elektroniki i dłubania to Malina będzie OK. A jak nie, to już lepiej Wiim, póki jest u nas za 500 zł lub Taga - wyjdzie taniej, a funkcjonalnością biją Malinę na głowę.

W dniu 26.03.2023 o 12:57, przmor napisał:

Streamer można zrobić za darmo ze starego komputera z wykorzystaniem darmowego Daphile. Dobra lekcja dla młodych ludzi jak z niczego zrobić coś.

Lub kupić terminal Dell lub HP, dobrze aby miały Wi-Fi.

Ciekawą opcją będzie też iFi Audio ZEN Stream.

Wiim Mini lub Wiim Mini Pro.

37 minut temu, bbobii napisał:

Ciekawą opcją będzie też iFi Audio ZEN Stream.

Praktycznie przestał być wspierany. Są ciągłe problemy z Tidal. Stabilnie działa tylko jako Roon End-point.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Za tysiaka wolałbym taką Tage kupić i zapomnieć o uciążliwej konfiguracji Daphile czy Maliny. Streamer Tagi został bardzo przystępnie wyceniony i posiada niezbędne funkcje do komfortowego użytkowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Też obstawałbym przy Tadze, Wiimie, albo Octavio Stream. Też niewielki, a moim zdaniem mniej rzuca się w oczy niż Taga. Niemniej, każdy z nich jest bardzo dobrą opcją. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

11 minut temu, Piopio napisał:

Praktycznie przestał być wspierany. Są ciągłe problemy z Tidal. Stabilnie działa tylko jako Roon End-point.

O tego nie wiedziałem.

24 minuty temu, Q21 napisał:

Też obstawałbym przy Tadze, Wiimie, albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Nie kupiłbym żadnego z nich. Mają swoje ograniczenia i prędzej czy później w trakcie używania to wyjdzie. Uważam ich zakup za stratę pieniędzy.

32 minuty temu, Tal napisał:

Za tysiaka wolałbym taką Tage kupić i zapomnieć o uciążliwej konfiguracji Daphile czy Maliny.

Na prawdę kilka kliknięć na klawiaturze uważasz z uciążliwe. No i Daphile jest wspierany od około 12 lat. A na malinie jak i PC można zainstalować Volumio.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, bbobii napisał:

Nie kupiłbym żadnego z nich. Mają swoje ograniczenia i prędzej czy później w trakcie używania to wyjdzie. Uważam ich zakup za stratę pieniędzy.

Po optyku można ustawić tryb bitperfect więc dużo więcej już się nie uzyska. A funkcjonalnie to mało który streamer takiemu Wiimowi podskoczy...

29 minut temu, bbobii napisał:

Na prawdę kilka kliknięć na klawiaturze uważasz z uciążliwe. No i Daphile jest wspierany od około 12 lat. A na malinie jak i PC można zainstalować Volumio.

Jeżeli nastolatek ma ciąg do elektroniki, to Malina będzie OK i w dodatku najtańsza (już za 250 zł zagra bez problemu). Funkcjonalnie to raczej kiepściutko, ale można rzeźbić, konfigurować etc. a Spotify zagra bez problemu.

36 minut temu, bbobii napisał:

Jestem jednak za firmowymi rozwiązaniami bo do skonfigurowania Daphile czy Maliny potrzeba pewnej wiedzy programowo-sprzętowej i mialem okazję konfigurować oba warianty z którymi nastoletni miłośnik muzyki mógłby mieć kłopot dlatego moim zdaniem lepiej mu będzie intuicyjnie obsługiwać streamer jeśli jest atechniczny i cieszyć się muzyką zamiast tracić czas na żmudne i upierdliwe konfigurowanie archaicznych odtwarzaczy.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 godzin temu, Tal napisał:

Jestem jednak za firmowymi rozwiązaniami bo do skonfigurowania Daphile czy Maliny potrzeba pewnej wiedzy programowo-sprzętowej i mialem okazję konfigurować oba warianty z którymi nastoletni miłośnik muzyki mógłby mieć kłopot dlatego moim zdaniem lepiej mu będzie intuicyjnie obsługiwać streamer jeśli jest atechniczny i cieszyć się muzyką zamiast tracić czas na żmudne i upierdliwe konfigurowanie archaicznych odtwarzaczy.

Nie musi tego robić sam, obecne technologie pozwalają na bardzo dużo. Wystarczy że potrafi w stopniu podstawowym obsługiwać komputer aby udostępnić pulpit zdalny.

A dla leniwców są gotowe do kupienia na znanym portalu aukcyjnym.

Edytowane przez bbobii

Tak sobie myślę że w sumie to nie potrzebujesz odtwarzacza sieciowego wystarczy telefon i przesył po Bluetooth. A jak za słaba jakość to dorzuć trochę do budżetu i kup urządzenie bardziej funkcjonalne dla młodego człowieka np FiiO M11 Plus.

Edytowane przez bbobii
26 minut temu, bbobii napisał:

Tak sobie myślę że w sumie to nie potrzebujesz odtwarzacza sieciowego wystarczy telefon i przesył po Bluetooth.

Nie wystarczy. Nie rozumiem, co masz przeciwko Wiim Mini Pro za ok 750 zł ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

Nie wystarczy. Nie rozumiem, co masz przeciwko Wiim Mini Pro za ok 750 zł ? 

Nic nie mam przedstawiam inne możliwość. 😉

7 godzin temu, bbobii napisał:

wystarczy telefon i przesył po Bluetooth.

Właśnie chodzi o to, ze młody czlowiek sluchajac muzyki ciągle patrzy sie w telefon, teledyski, reklamy itd. Chciałem uniknąć kolejnej aplikacji ktora czyms steruje. 

W takim razie tylko fizyczne nośniki pozostają bo streaming nierozerwalnie łączy się z jakimś ekranem czy to telefon, tablet, monitor w coś trzeba się gapić i w coś stukać palcami żeby wybrać coś do słuchania.

3 godziny temu, Robert 7800 napisał:

Właśnie chodzi o to, ze młody czlowiek sluchajac muzyki ciągle patrzy sie w telefon, teledyski, reklamy itd. Chciałem uniknąć kolejnej aplikacji ktora czyms steruje. 

I myślisz że jak będzie słuchał muzyki że streamingu to zostawi telefon w spokoju. A jak myślisz co teraz robię.

Ano słucham muzyki na słuchawkach że streamingu i grzebie w telefonie odpisując na twojego posta.

Streamer w tym budżecie nie będzie miał wyświetlacza - więc obsługa pilotem nie ma sensu. Wątpię, żeby były w ogóle modele z pilotem w tej cenie. Dobrze, żeby streamer miał Chromecasta i AirPlaya bo wtedy zagra ze wszystkim.

Jeśli „młody człowiek” słucha tylko Spotify to zakup streamera nie ma sensu. Cyrus ma Bluetooth z AptX HD - bitrate jest iż tak wyższy niż oferuje Spotify. Jest też pytanie o ustawienie kolumn - jeśli stoją na komodzie/w regale to i tak będzie to tylko „granie w tle”. Wtedy nie ma większego znaczenia czy źródło muzyki jest bezstratne czy skompresowane.

W dniu 27.03.2023 o 16:00, Klimkr napisał:

Po optyku można ustawić tryb bitperfect więc dużo więcej już się nie uzyska. A funkcjonalnie to mało który streamer takiemu Wiimowi podskoczy...

Tak bitperfekt no cóż nie ma się czym jarać to samo można uzyskać na Windowsie ale trzeba trochę pokombinować no i na każdym Linuxie i to bez problemu. Gdzie jedynym ograniczeniem będzie DAC pod który podłączysz komputer A Wiim MIni 24/192 a w pro 32/192 wyżej nie ma. Ja posiadam pliki DSD i co.

Ostatnio stwierdziłem że potrzebuje coś do słuchawek z Wi-Fi no to kupiłem sobie Dela 3030 za 80 zł oczywiście instalacja Daphile do tego Toppinga E30  za 500 zł i Wiim pozamiatany.  Co do obsługi korzystałeś może z apki iPeng.

No a ostatnio chodzi mi po głowie Matrix Audio Mini I Pro 3 oraz HoloAudio Red DDC & Network Streamer.

Co nie znaczy, że Wiim  wystarczy niektórym, dla mnie to za mało.  A do Cyrus One HD to, aż za wiele.

W dniu 25.03.2023 o 22:32, Klimkr napisał:

Przecież każdy streamer ma pilota w postaci telefonu z aplikacją. Zwykły pilot, jeśli jest, to i tak jest bezużyteczny.

Z zasady, to raczej telefon jako pilot jest bezużyteczny, no chyba ,że ktoś lubi zapierdzielać do gniazdka w którym znowu ładuje się telefon. W pilota ładuję baterię i zapominam i... nie muszę obchodzić się jak z jajkiem.

Edytowane przez Felixs
2 godziny temu, Felixs napisał:

Z zasady, to raczej telefon jako pilot jest bezużyteczny, no chyba ,że ktoś lubi zapierdzielać do gniazdka w którym znowu ładuje się telefon. W pilota ładuję baterię i zapominam i... nie muszę obchodzić się jak z jajkiem.

Telefon jako pilot np. przy Spotify Connect nie zużywa szybciej baterii. Co innego przy streamowaniu np. przez AirPlay lub nawet Bluetooth.

A o zwykłym pilocie rzeczywiście się zapomina, przynajmniej w moim Denonie. Można nim włączyć streamer i wzmacniacz, regulować głośność, nawet wybierać pliki do odtwarzania z serwera. Ale z Amazonem, Spotify etc. nic się nie da zrobić. Jest tylko, nie opisana zresztą w instrukcji, obsługa radia internetowego. 
Więc bez umownie telefonu (bo lepszy jest np. tablet) ani rusz 🙂

Posiadam Yamahę WXAD10 jak również Malinę 3B z nakładką Allo DigiOne 1.3.Tak naprawdę to wyraźnej różnicy w dźwięku nie słyszę pomiędzy nimi.Wzmacniacz SMSL A8+Dali Z7.Yamaha napewno zostaje,ale chciałbym zmienić malinkę na coś bardziej przyjaznego w obsłudze.Czyli załączam i gra np.z Tidala connect.Oczywiście musi to coś grać na poziomie tej malinki czy Yamahy.

Polecicie coś,bo ja sobie upatrzyłem już Wiim Pro?Taga też mnie kręci.Co Wy na to?

Edytowane przez c-k
4 minuty temu, chick napisał:

Też mam oko na Wiima, ale to nowość i boje się że będzie tak jak z Ifi stream...

Wiim to nie nowość. Wiim Pro to nowość. 

On nie ma problemów jak iFi Zen Stream.

Wiim to nie nowość. Wiim Pro to nowość. 
On nie ma problemów jak iFi Zen Stream.
A jaki problem miał IFI zen.Łon też mnie zaciekawił.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi