Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 3000 do CXA60

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zmiany kolumn podłogowych (Heco Aurora 700) na kolumny podstawkowe, zawsze bałem się kolumn podstawkowych, ale chyba dojrzałem do takiej zmiany. Pomieszczenie to jakieś 13m2, muzyka jakiej słucham to w zasadzie każdy gatunek w zależności od nastroju. Największym wyzwaniem jest dobór dobrej pary do Cambridge CXA60, to dosyć wybredny wzmacniacz, miałem już kilka par kolumn (Klipsch, Triangle) i często był problem z górą pasma. z czasem muzyka męczyła i bardzo uwydatnione były sybilanty, na które teraz jestem szczególnie uczulony. Słyszę je nawet na Heco, ale wiem że to niektóre nagrania są tak zrealizowane. Teraz chciałbym tego uniknąć, pójść w stronę przyjemniejszego słuchania, bardziej muzykalnego, fajnie gdyby dźwięk był przestrzenny, szczegółowy, ale przy tym nie męczący... istnieją takie kolumny w budżecie do 3.000zl? 🙂 mogą być kolumny z rynku wtórnego, a nawet takie preferuje. Wiem że z nowych w tej cenie trudno będzie przebić Heco dlatego rozglądam się po outletach i serwisach ogłoszeniowych. Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/162350-kolumny-podstawkowe-do-3000-do-cxa60/

Cześć, 

na pewno przydałoby się trochę podziałać z akustyką 🙂 W niej może być największy problem. Dasz radę zrobić jakieś zdjęcia pokoju, w którym masz ustawione stereo?

Z kolumn podstawkowych sprawdziłbym Polk Audio R100 oraz Acoustic Energy AE300

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ale na 13m2 na prawdę nie kupowałbym podłogówek. Serio. Za te same pieniądze lepiej zagrają podstawkowe. Od podłogowych trzeba dalej usiąść, aby była dobra stereofonia. 

Dla przykładu za 3k u nas możesz kupić np Indiana Line Tesi 561 za praktycznie te same pieniądze dostaniesz już duuuużo lepiej grające B&W 606 To zupełnie inna liga. Umów się na odsłuch w salonie i zrób takie porównanie na swoim wzmacniaczu koniecznie.

Warto 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

25 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, 

na pewno przydałoby się trochę podziałać z akustyką 🙂 W niej może być największy problem. Dasz radę zrobić jakieś zdjęcia pokoju, w którym masz ustawione stereo?

Z akustyką, a dokładniej ustawieniem kolumn ostatnio długo i mocno kombinowałem i w zasadzie ustawiłem cały pokój typowo pod słuchanie muzyki i na tyle na ile mogłem jest teraz super, dużo dużo lepiej jak było kiedyś, akustyka to nie mit, ale w tym temacie już wyczerpałem możliwości, jest dobrze pod tym względem.

6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ale na 13m2 na prawdę nie kupowałbym podłogówek. Serio. Za te same pieniądze lepiej zagrają podstawkowe. Od podłogowych trzeba dalej usiąść, aby była dobra stereofonia. 

Dla przykładu za 3k u nas możesz kupić np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  za praktycznie te same pieniądze dostaniesz już duuuużo lepiej grające

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  To zupełnie inna liga. Umów się na odsłuch w salonie i zrób takie porównanie na swoim wzmacniaczu koniecznie.

Warto 😉

Właśnie chce zmienić podłogówki na podstawki, B&W to świetne kolumny, ale czy nie będą za ostre na górze pod CXA60?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz, LukPl napisał:

Z akustyką, a dokładniej ustawieniem kolumn ostatnio długo i mocno kombinowałem i w zasadzie ustawiłem cały pokój typowo pod słuchanie muzyki i na tyle na ile mogłem jest teraz super, dużo dużo lepiej jak było kiedyś, akustyka to nie mit, ale w tym temacie już wyczerpałem możliwości, jest dobrze pod tym względem.

Właśnie chce zmienić podłogówki na podstawki, B&W to świetne kolumny, ale czy nie będą za ostre na górze pod CXA60?

to był tylko przykład. Grają ekspresyjnie, to fakt. Jednak takiej stereofonii i sceny ciężko szukać w innych kolumnach z tego budżetu. Dźwięk żyje i ma powietrze. Ze spokojniej grających kolumn z naszej oferty warto rozważyć Elaca i tutaj model Debut Reference B6 polecam, albo nawet Uni-Fi Reference B6. Te kolumny zagrają bardziej miękko i ciepło. Mają fajną głębię 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Propozycja Polk R100 może by wystarczyła ale tu są ze zwrotu numer większe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w temacie kolumn lepiej byłoby znać lokalizację, bo często nie ma w ogóle

opcji wysyłki i trzeba by podjechać ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

A w temacie kolumn lepiej byłoby znać lokalizację, bo często nie ma w ogóle

W sumie to należę do lokalnego klubu, ale rzeczywiście mogłem zaznaczyć Szczecin. przeszukałem tu regionalne ogłoszenia i nie ma tu nic, ale tak zawsze było w tym mieście, taka większa wioska, tu nic nie ma, są za to towary z wystawek przed niemieckimi domami.

2 minuty temu, stach_s napisał:

Bowersy

powtarzam: B&W dałem jako przykład opisując podłogowe kolumny vs podstawkowe. Polecam ELac ze spokojniej grających kolumn z naszej oferty. Indiana Lina Diva 262 też gra spokojnie. 

www.tophifi.pl

Rzeczywiście posucha i wydaje się, że te Polki R200 nominalnie kosztujące jednak

trochę więcej bo prawie 4 tys powinny być dobrym wyborem. Zresztą popatrz

na pomiary - fakt, że one nie grają i nie każdy też lubi płaską charakterystykę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Rzeczywiście posucha i wydaje się, że te Polki R200 nominalnie kosztujące jednak

trochę więcej bo prawie 4 tys powinny być dobrym wyborem. Zresztą popatrz

na pomiary - fakt, że one nie grają i nie każdy też lubi płaską charakterystykę

Ukryta Zawartość

Tak, ale nie mogę wziąć ich pod uwagę ze względu na cenę 😞 ale dzięki za input

Ukryta Zawartość

Dynaudio! 

Jesli musza byc nowe, to Emity, z uzywek polecam Excite 18 jesli znajdziesz w dobrej cenie. 

Edytowane przez stach_s
8 minut temu, stach_s napisał:

Dynaudio! 

Jesli musza byc nowe, to Emity, z uzywek polecam Excite 18 jesli znajdziesz w dobrej cenie. 

Właśnie muszę się zainteresować tą marką bo na zagranicznych forach często przewijają się Emity 10 w rekomendacjach dla CXA60. Miałeś z nimi doświadczenie w takim połączeniu?

Mialem przez dluzszy czas wlasnie Excite 18, to wyzsza seria. Na 13m nawet Emit 10 moze bedzie ok.

Jedna wazna rzecz, wszystkie Dynaudio potrzebuja przynajmniej ze 30 cm lub wiecej wolnego miejsca "za plecami" inaczej bas moze sie wzbudzac.. 

Kiedyś byłem przekonany, że 2 799 to mniej, niż 3 000 ale widzę,

że od czasów "dobrej zmiany" i tu nastąpiły pewne modyfikacje .. 😉 

Cóż, czasy się zmieniają ... ale Dynaudio to dobry trop.

Były Excite niedawno ..

Edytowane przez audioburak

16 godzin temu, audioburak napisał:

Kiedyś byłem przekonany, że 2 799 to mniej, niż 3 000 ale widzę,

że od czasów "dobrej zmiany" i tu nastąpiły pewne modyfikacje .. 😉 

Cóż, czasy się zmieniają ... ale Dynaudio to dobry trop.

Były Excite niedawno ..

Jakie 2799?

aha, o te polki chodzi, zakręciłem się bo dałeś dwa linki do jednego modelu, wystarczył jeden, ale dzięki tak czy inaczej.

To w pln za parę z takiego już zapodanego ogłoszenia w # 6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wyżej napisałem doszedłem o co chodzi, rzeczywiście cena dobra w porównaniu do konkurencji, właśnie takie propozycje lubię, dzięki, na pewno o nich poczytam.

A moze Buchardt S300? nie wiem jak z tym wzmakiem ale to moze byc to czego potrzebujesz, jak bedzie za duzo basu to zawsze mozesz zatkać BR… Ogolnie fajne niemęczące granie…

Edytowane przez yesther
W dniu 24.03.2023 o 13:42, LukPl napisał:

dosyć wybredny wzmacniacz, miałem już kilka par kolumn (Klipsch, Triangle) i często był problem z górą pasma. z czasem muzyka męczyła i bardzo uwydatnione były sybilanty

Bo sprawdzałeś z nim kolumny także wyjątkowo jasne to naturalne.

Musisz dobrać ciemniejsze kolumny.

Nie bowersy, nie acoustic Energy,

Polki mogą być, elaci tak, kefy tak, używane canto one

W dniu 25.03.2023 o 15:55, yesther napisał:

A moze Buchardt S300? nie wiem jak z tym wzmakiem ale to moze byc to czego potrzebujesz, jak bedzie za duzo basu to zawsze mozesz zatkać BR… Ogolnie fajne niemęczące granie…

S300 moim zdaniem też bardzo dobrze by tu pasowały, ale niestety są ponad budżetem. Niemniej, zawsze możemy zorganizować jakiś rabat 😉 W razie czego, autorze, napisz na PW, coś będzie można zejść, a moim zdaniem są warte dołożenia. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A to inna kwestia, jeśli są za trójkę, to dla mnie no-brainer, ale ja bardzo lubię te kolumny 🙂

Teraz, yesther napisał:

nie do konca jesli autor zerknie na OLX 🙂 

Już obserwuję to ogłoszenie 🙂 Przez weekend trochę poczytałem i rzeczywiście są to bardzo ciekawe kolumny, w ogóle koledzy się postarali i dali bardzo ciekawe propozycje, mam się nad czym zastanawiać, za co jestem ogromnie wdzięczny.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo sprawdzałeś z nim kolumny także wyjątkowo jasne to naturalne.

Musisz dobrać ciemniejsze kolumny.

Nie bowersy, nie acoustic Energy,

Polki mogą być, elaci tak, kefy tak, używane canto one

Dokładnie Piotrze, nie miałem doświadczenia i przy tym szczęścia, choć wydaje mi się że wybierałem na prawdę fajne klocki, to niestety nie dobierałem ich odpowiednio.

Taki mały update. Buchardt Audio S300 MKII zarezerwowane. Jestem umówiony z potencjalnym chętnym na Heco wiec kciuki zaciśnięte. Oczywiście opisze wrażenia jeśli obie transakcje dojdą do skutku.

20 godzin temu, LukPl napisał:

Dokładnie Piotrze, nie miałem doświadczenia i przy tym szczęścia, choć wydaje mi się że wybierałem na prawdę fajne klocki, to niestety nie dobierałem ich odpowiednio

To jest kwestia doświadczenia. 

Bez tego nie wiedział byś teraz gdzie masz iść. 

Ja jestem absolutnie za tego typu lekcjami. Mimo że niosą za sobą koszty.

16 godzin temu, LukPl napisał:

Taki mały update. Buchardt Audio S300 MKII zarezerwowane. Jestem umówiony z potencjalnym chętnym na Heco wiec kciuki zaciśnięte. Oczywiście opisze wrażenia jeśli obie transakcje dojdą do skutku.

I to są te ciemnie kolumny właśnie. Mocno ciemne. No ciekaw jestem 

Trzymaj nas w niewiedzy ale krótko 🙂

miłych odsłuchów. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To jest kwestia doświadczenia. 

Bez tego nie wiedział byś teraz gdzie masz iść. 

Ja jestem absolutnie za tego typu lekcjami. Mimo że niosą za sobą koszty.

Dokładnie, chyba bardzo trudno od razu dobrać idealny sprzęt, no chyba że ma się pieniążki na nowy, wtedy odsłuchy w salonach też dużo dają. Ja się cieszę że tu trafiłem i mam dostęp do Waszej na prawdę imponującej wiedzy, mimo że nie zawsze dobrze mi doradzano, na przykład polecono mi kiedyś Triangle Borea BR07, które nie do końca pasowały, ale za to na nich zrobiłem interes życia bo kupiłem je za jedyna 1600zł. Dzięki temu jak bym policzył wszystkie zmiany to wciąż jestem na plusie 🙂 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I to są te ciemnie kolumny właśnie. Mocno ciemne. No ciekaw jestem 

Trzymaj nas w niewiedzy ale krótko 🙂

miłych odsłuchów. 

Jestem z jednej strony przerażony zmianą, ale jedocześnie podekscytowany. Strach jest związany z kolejnym zakupem bez odsłuchu, opierając się głównie na informacjach z Internetu, ale ja lubię ten dreszczyk emocji 🙂 Mam nadzieję że tym razem trafie. Oczywiście będę informował na bieżąco o rozwoju sytuacji.

Panowie, wpadłem w lekką konsternacje. Jak wspominałem zarezerwowałem Buchardt Audio S300 MK2 z Waszego polecenia oraz przeczytaniu i obejrzeniu wielu bardzo pozytywnych recenzji. Wszystko pewnie byłoby dobrze, gdybym na tym poprzestał, ale będąc sobą dalej przekopywałem internet i w końcu trafiłem jedna recenzje w której gość niszczy te kolumny. Zdaje sobie sprawę że jest to jedna negatywna recenzja na dwadzieścia pozytywnych, ale człowiek porusza tam kilka ważnych kwestii. Między innymi deklaracji producenta o minimalizowaniu ceny przez wyłączną sprzedaż bezpośrednią z pominięciem dystrybutorów, mimo że mamy już dystrybutora u nas, który sprzedaje kolumny w tej samej cenie, ale to już poruszali niektórzy recenzenci. Wtedy ten człowiek zaczął wytykać kiepska, jak na tą kategorie cenową jakość budowy samej kolumny i zastosowanych w niej średniej jakości, tanich, ogólnodostępnych przetworników SB Acustics. Skąd wiec taka cena, skąd te rewelacyjne recenzje? Przecież chyba nie przekupili wszystkich innych recenzentów? 🙂 W dodatku producent na swojej stronie mówi że przez własna dystrybucje mogli zaoszczędzić nawet 60% na wycenie kolumny. Gdzie więc te pieniądze poszły skoro przetworniki w kolumnie to koszt jakiś 200-300zł. Obudowa to nic specjalnego, chociaż obudowa najmniej mnie interesuje jak i ceny przetworników, najważniejsze jest to jak sprzęt gra, jednak ta recenzja do której link dołączę zasiała ziarnko niepewności i chciałbym usłyszeć Wasze opinie na ten temat, będę wdzięczny za podjęcie dyskusji 🙂 

link do recenzji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recenzje nie grają, najlepiej jak sam sie przekonasz. Jednemu recenzentowi sie wpisze w system i gust innemu nie. Ja akurat lubie te kolumny i ciagle je posiadam, daja dociążony, trójwymiarowy dzwiek ktory jest przeciwieństwem suchości i chudości, na ktore mam alergie. 

Edytowane przez yesther

Grunt to przesłuchać samemu 🙂 Z tego co widzę, to w sprzętach porównawczych są KEFy LS50, a to całkowicie różnie brzmiące konstrukcje.  

• Pokaż nowe odpowiedzi