Skocz do zawartości
IGNORED

Dac używany, co warto brać pod uwagę?Hegel,chińczyk, coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, 

korci mnie podpiąć coś do streamera wxc-50 i sprawdzić czy ma to sens.

Gra to z aktywnymi focal alpha 80 evo, kontrola głośności pasywnym Palmerem.

Widuję na aukcjach Hegle 10,11, arcamy,s.m.s.l itp.

Pojawił się ciekawie zbudowany Vincent dac-1 . Ktoś wie coś o nim?

Co warto sprawdzić co może pozytywnie wpłynąć na brzmienie?

23 minuty temu, miętowy napisał:

Panowie, 

korci mnie podpiąć coś do streamera wxc-50 i sprawdzić czy ma to sens.

Gra to z aktywnymi focal alpha 80 evo, kontrola głośności pasywnym Palmerem.

Widuję na aukcjach Hegle 10,11, arcamy,s.m.s.l itp.

Pojawił się ciekawie zbudowany Vincent dac-1 . Ktoś wie coś o nim?

Co warto sprawdzić co może pozytywnie wpłynąć na brzmienie?

Można wypożyczyć coś z salonu na weekend i posłuchać? Nie dawano widziałem ciekawego Hegla 20 za niecałe 2 tysie na jednym z portali aukcyjnych.

De gustibus non est disputandum

Kilka dni temu miałem podobny dylemat zastanawiając się w jaki przetwornik warto zainwestować i mój wybór padł na SMSL SU-9. Od wczoraj cieszy uszy i oczy bo wbrew pozorom jest solidnie zbudowany i swoje waży. Mi osobiście "leży" brzmienie kości ESS Sabre po których spodziewać się możesz wierności, neutralności i przejrzystości. Ten DAC nie koloruje choć posiada fajne 3 poziomowe tzw. "sound color" które jest subtelnym rodzajem brzmienia tj. "rich", "tube" i "crystal" poza tym dekoduje MQA jeśli dla kogoś jest to istotne, odtwarza DSD 512 oraz posiada komunikację Bluetooth w najwyższych standardach. Ogólnie już teraz stwierdzam że zostanie ze mną długo ponieważ bardzo polubiłem brzmienie układów ESS Sabre które objawia się wyrazistym, czystym, gładkim i naturalnym przekazem.

Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Mqa,dsd mnie nie dotyczy,  bluetooth też. 

Vincent jest zbudowany lepiej nawet, pytanie czy zewnętrzny dac zrobi różnicę niż pusta wewnątrz yamaha. 

Bo kupić, dokupić kable xlr i jeden coax, oczywiście używki z miedzi, a potem stwierdzić że nic nie wniosło..

No najwyżej pójdzie pod młotek..

19 minut temu, miętowy napisał:

Vincent jest zbudowany lepiej nawet...

Vincent słabo jest zbudowany i obok SMSL'a nawet nie ma co go stawiać.

Po USB obsługuje tylko 16bit 96kHz 😂 żenada, to jakby porównać łopatę do koparki 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

su9.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Nie rozumiem. 

Po co mi informacja o USB?

Bluetooth, dsd, itp?

U mnie idzie cyfra z transportu czyli streamu

Reszta to dac i dalej na aktywne. 

Chciałem ustalić czy chińske niemal identyczne produkty w cenie 10 letnich konstrukcji europejskich innych pułapów cenowych to dobry kierunek. Nie potrzeba giga rozdzielczości, plików, bluetooth czy wyświetlaczy itp.

Nowy chińczyk czy jakaś używki.

Do czego podpiąłeś daca, z czym porównujesz?

Akurat DACi są w najprężniej rozwijającej się strefie audio i to w nich dokonuje się największy postęp. Nikogo nie namawiam bo każdy swój rozum a tym bardziej uszy ma, kwestia tylko czy wolimy archaiczne źródła czy raczej innowacyjne i nowoczesne przetworniki. 

Dobrze poznałem Hegle HD12/20/25, NAD M51, Primare DAC30, Wadia 121 i one wszystkie lata świetności mają za sobą choć nadal mogą się podobać to taki SMSL SU-9 jakością brzmienia w niczym im nie ustępuje a wręcz z łatwością się broni żeby nie powiedzieć że spokojnie wygrywa.

12 minut temu, Tal napisał:

Akurat DACi są w najprężniej rozwijającej się strefie audio i to w nich dokonuje się największy postęp. Nikogo nie namawiam bo każdy swój rozum a tym bardziej uszy ma, kwestia tylko czy wolimy archaiczne źródła czy raczej innowacyjne i nowoczesne przetworniki. 

Dobrze poznałem Hegle HD12/20/25, NAD M51, Primare DAC30, Wadia 121 i one wszystkie lata świetności mają za sobą choć nadal mogą się podobać to taki SMSL SU-9 jakością brzmienia w niczym im nie ustępuje a wręcz z łatwością się broni żeby nie powiedzieć że spokojnie wygrywa.

Wazne jest z czym ten dac gra. 

Kolega szuka daca do monitorow studyjnych ktore z zalozenia sa bardzo szczegolowe. Podpiecie nowoczesnego daca jeszcze te szczegolowosc podkresli. Moim zdaniem starsze dac ktore nie sa az tak rozdzielcze jak nowe chinczyki beda w tym przypadku lepszym rozwiazaniem

Edytowane przez biniek
5 godzin temu, Tal napisał:

Po USB obsługuje tylko 16bit 96kHz 😂 żenada, to jakby porównać łopatę do koparki 😂

O niczym to nie świadczy jak ktoś się nie brędzluje gęstymi formatami. Może zagrać wiele lepiej. 

?👈

28 minut temu, rafal735r napisał:

O niczym to nie świadczy jak ktoś się nie brędzluje gęstymi formatami. Może zagrać wiele lepiej. 

Inaczej owszem ale na pewno nie lepiej.

Vincent DAC-1 jest na PCM1796, słyszałem kiedyś Atoll DAC100 na tej kości - ciepły klusek nie mający startu do ES9038PRO

Edytowane przez Tal

Właśnie o to pytałem,  Tal parametry i rozdzielczość u mnie dodane do studyjnych mogą dać szelest i świszczenie.

Już często słychać świerszcze w wielu kawałkach słuchanych głośno, gdy nie ma dzieci w domu..

Ale porównanie masz bardzo bogate, dzięki za info,faktycznie gra na takim poziomie?

24 minuty temu, miętowy napisał:

...porównanie masz bardzo bogate, dzięki za info,faktycznie gra na takim poziomie?

Ten SMSL naprawdę jest dobry. Przyjmuję też do wiadomości że monitory ze studyjnym rodowodem potrzebują przeciwwagi w postaci przyjemnego źródła w związku z czym na Twoim miejscu rozejrzałbym się za DACami opartymi na sztandarowym Wolfsonie WM8741. Między innymi Arcam rDAC, czy Nostromo Wolf 2 które charakteryzują się miękkim i analogowym przekazem. Nic nigdy nie ma prawa zakłuć w uszy 👍 z Yamahą byłoby super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

29 minut temu, miętowy napisał:

Tal parametry i rozdzielczość u mnie dodane do studyjnych mogą dać szelest i świszczenie.

Czyli Twoje monitory studyjne są słabe. Tak swoją drogą.

SMSL SU-9 nie jest ostry. Jest bardzo naturalny jak dla mnie. Też polecam. Świetny DAC za rozsądne pieniądze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Możliwe że są słabe. Możliwe że z Yamahy na ess 9006 i tidalem w niektórych przypadkach występuje taki efekt. Studyjny sprzęt z natury pokazuje to co dostaje.Z CD tego nie stwierdziłem. Marantz cd6003 na CS gra super. Szczegółowe granie lubię, powietrze, namacalną scenę i wypchnięty średni zakres. Więcej kolorować nie potrafię.

Być może faktycznie pasowało by tu dać studyjny dac

11 minut temu, miętowy napisał:

Być może faktycznie pasowało by tu dać studyjny dac

Raczej dobre źródło. Z czego grasz ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, miętowy napisał:

Wxc-50 na codzień- Tidal. Czasem spotify radio czy coś gdy szukam muzyki. 

Podłączony do DAC po optyku ?

Nie ma dac.

Streamer do aktywnych poprzez kontroler głośności.

Jak cd to to tylko przepinam przewody

24 minuty temu, miętowy napisał:

Panowie,  a to?

Ukryta Zawartość

To jakiś przedpotopowy model. 

Ukryta Zawartość

Przetworniki oparte o R2R trzeba lubić. Mi osobiście nie leży ten typ prezentacji i brzmienia.

Może TEAC na BurrBrownie - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewiele info na jego temat.

Faktycznie z chińczyków mocnym zawodnikiem wydaje się s.m.s.l su9

Wersją pro tym bardziej, ale kwota w górę.

Pojawił się używany primare streamer, wszystko fajnie ale  chyba kiepsko w nim z obsługą serwisów streamingowych.

Można wyrwać też dac primare, też seria 30. Linn sneaky music też jest.

Podobna sprawa jak z dac vincent. 

Wyższej niby klasy starsza używka czy nowy chińczyk ze wspólnego magazynu..

Edytowane przez miętowy
W dniu 27.03.2023 o 10:19, pantagruel napisał:

Panowie, czy ktoś z Was testował/używa naim dac? Jakieś opinie na jego temat?

Jeśli mówisz o modelu dać V1 to tak. To był model który finalnie wybierałem dla siebie z pośród chorda i właśnie tego v1.

Naim jest starszy , łagodniejszy cieplejszy i bardziej dobitny na basie.

U mnie akurat w tamtym systemie wygrała szybkość przeżycia i dynamika. Stąd qutest.

Fajny dac. naim się chyba z niego wycofał?

Gość

(Konto usunięte)

Chodzi mi o starszy model:

https://www.q21.pl/naim-dac.html, wydaje się być ciekawy. Sygnaturę starego naima znam, bo miałem pełen zestaw. Nie wszystko mi się podobało, ale to urządzenie było chwalone, szczególnie z dodatkowym zasilaczem.

@miętowy pojawił się też ciekawy Luxman.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.03.2023 o 11:50, Tal napisał:

@miętowy pojawił się też ciekawy Luxman.

Ukryta Zawartość

Wisi już chyba od dwóch lat. Pojawia się i znika co jakiś czas w Gorlicach. Cena kosmicznie wygórowana jak za tak wiekowy towar.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi