Skocz do zawartości
IGNORED

DAC TDA1541 - nie tylko dla orłów

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Piotr Fąfara napisał:

Witam mam pytanie czy pojemność kondensatora oscylatora TDA ma znaczenie dla pracy w trybie symultanicznym. 

Tak to wynika z moich doświadczeń. Nie mniej niż 470pf,  ale nie więcej niż 680uf. Ja mam u siebie 560pf. Możesz eksperymentować. 

• 4 miesiące później...

Niedawno w wątku o TDA1540

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wspominałem, że spróbuję zaprosić do współpracy moduł CPLD z TDA1541.

No i stało się 🙂Moim zdaniem taka opcja jest bardzo ciekawym i ekonomicznym rozwiązaniem dla chcących spróbować się z trybem symultanicznym TDA1541. Na załączonym zdjęciu (tak, wiem, długość przewodów I2S to przestępstwo 🙂 ) układ CPLD (drugi, niebieski moduł z lewej strony) "zastępuję" całą logikę na układach 74HCT (połowa płytki DAC TDA1541). Koszt tego układ CPLD na Ali to coś ok.60zł. Oczywiście mam też I2soverUSB, który jak wiemy jest znacznie droższym rozwiązaniem, ale też z drugiej strony bardzo uniwersalnym, nic mu oczywiście nie ujmuję. Co do samej jakości dźwięku to nie zauważyłem żadnych różnic dla obu modułów. Jako źródło I2S tutaj moduł na DIR9001, ale można oczywiście podłączyć coś z USB, np. jakieś chińskie Amanero czy inną magię. Może przyjdzie czas na jakieś pomiary to podzielę się nimi. Oczywiście jak widać na zdjęciu układ uruchomiłem sobie w podstawowej konfiguracji (na AD797) w układzie z "wtryskiem" 2mA 🙂 (to te niebieskie wieloobrotowce przed opkami). No moim zdaniem gra to fajnie 🙂, następnym krokiem będą oczywiście lampy zamiast opamków.

IMG20241026174034 (1).jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, TomKordas napisał:

pjasio253 świetnie to wygląda 💪 sekcja zasilania konkretna. 

Dzięki @TomKordas. Tak, zasilanie wygląda może trochę strasznie, ale to wszystko łapane na szybko. W sumie +-12V/5V biorę z zasilacza na LT1963/LT3015, natomiast z tej dużej PCB na stabkach Onsemi "pożyczam" -15V i oddzielne +5V dla CPLD i DIR9001 🙂

Turbo do TDA... :)

Przy okazji całkiem niezły filtr:

Ukryta Zawartość

Próbowałem wcześniej CS8421 ale troche szumiał a nie miałem zapału z tym walczyć. Ten moduł ma lepszą kostke upasmplera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Czy mierzył ktoś DACa z filtrem SAA7220/C?

Ta kostka to wersja 32kHz, więc teoretycznie powinna sie szybciej zwijać na wyższych częstliwościach (16kHz).  Osobiście nie słyszę różnicy w stosunku do wersji A,B.

• 3 tygodnie później...
6 minut temu, Bartik napisał:

Hej 

Mam pytanie czy ktoś robi zarobkowo Dac na TDA 1541 ? 
Prosiłbym o namiary .

Spróbuj zagaić do eMCZe

Ciekawy następny projekt prawie już skończony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, zed1975 napisał:

Ciekawy następny projekt prawie już skończony.

obawiam sie ze te kable i2s sieja po calym ukladzie, one powinny miec 2-3cm max, jak w tej formie to ekranowane

W dniu 7.11.2024 o 11:02, jurek napisał:

Czy mierzył ktoś DACa z filtrem SAA7220/C?

Ta kostka to wersja 32kHz, więc teoretycznie powinna sie szybciej zwijać na wyższych częstliwościach (16kHz).  Osobiście nie słyszę różnicy w stosunku do wersji A,B.

Ale jak mi sie zdaje charaterystyka filtracji zalezy tez od tego co dostaje na wejście .

Deemfaza tez działa inaczej dla kazdej zdefiniowanej fs

W dniu 29.11.2024 o 09:07, Daniel_68412 napisał:

obawiam sie ze te kable i2s sieja po calym ukladzie, one powinny miec 2-3cm max, jak w tej formie to ekranowane

Też się bałem . Ale totalnie brak zakłóceń ,bynajmniej słyszalnych. Czarne tło nic już nie ruszam.Sprawdziłem w całym zakresie częstotliwości od 44 do 384

Edytowane przez zed1975

Podobno ta aplikacja Red Baron to - "tylko dla orłów" chętnie odsprzedam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam chce zaprezentować swojego DAC . Mam nadzieje że ta forma prezentacji nie będzie wam przeszkadzać. Większość to płytki chińskie. Dziękuje też Konradowi (Muzgaudio) i Mateuszowi (MATWAY) są tu też ich elementy.  www.youtube.com/watch?v=Buf8u5m9o7I 

@Piotr Fąfara dac wygląda💪👌🙃. Gra pewnie leszcze lepiej. 
Co to za chińska płyta pcb i co to za świecące - stabilizacja dyskretna czy analogowa na dyskretnych? 

To link  Nvarcher HDAM IV LPF moduł transferu prądu z otwartą pętlą dla Marantz TDA1541 TDA1541A - AliExpress 44

Poprawiłem   aliexpress.com/item/1005003776224557.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.134.7c3b1c24QqXEsr&gatewayAdapt=glo2pol

• 5 tygodni później...

Fotki z końca podróży,😀

Ukryta Zawartość

tttt1.jpg

ttttt2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też skończyłem już AD1865n krótkie kable😀

Ukryta Zawartość

aqq.jpg

as.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zed1975
  • 1 miesiąc później...

Proszę o wskazówki odnośnie podstawki precyzjnej w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  układy scalone mają dużo luzu, własciwie to się nie trzymają.

Pozwole sobie zapytać pytanie w tym miejscu czy któryś z kolegów byłby zaintersowany lampizacją mojego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  na TDA1541?

serdeczności 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój wpis to chodzi o to, czy wskazana przez Ciebie podstawka będzie ok? Moim zdaniem tak, trudno mi sobie wyobrazić, żeby w niej był jakiś luz na nóżkach. Oczywiście można zastanawiać się nad jakąś wersją że stykami z materiału o jeszcze lepszym przewodnictwie, ale jak scalak wejdzie w taką postawkę z lekkim oporem to nie szukałbym niczego innego. 

Co do lampizacji to polecam Ci kontakt z kol @arturp, jest w tym naprawdę dobry 👍

2 godziny temu, SanKun napisał:

układy scalone mają dużo luzu, własciwie to się nie trzymają.

A docisnąłeś aby weszły? Zaciski podstawki stawiają opór i trzeba go przełamać , zupełnie jak wielu sytuacjach życiowych. 😉

...there is no spoon...

• 2 miesiące później...

Witam minęło trochę czasu od uruchomienia mojego DAC-a. Nie dawno dostał docelowy domek od Modushop.  W czasie użytkowania okazało się że moduł USB z ali... nie działa tak jak bym sobie wymarzył. Po konsultacji z kolegą Mateuszem MATWAY Electronics zakupiłem UAC-EVO I teraz wszystko działa poprawnie. Modyfikacja wymagała dodatkowego zasilania, co nie stanowiło żadnego problemu. Dodam jeszcze napisy na panelu czołowym dla estetyki i urządzenie będzie ukończone. Dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.  

Ukryta Zawartość

20250419_121124.jpg

20250414_205422.jpg

20250419_105617.jpg

20250418_130231.jpg

20250419_144909.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr Fąfara
2 godziny temu, Piotr Fąfara napisał:

W czasie użytkowania okazało się że moduł USB z ali... nie działa tak jak bym sobie wymarzył.

Napisz coś więcej.

Który moduł i co było nie tak. 

Niechże to posłuży innym a nie tylko wystawka co udało się komu zrobić...

Witam chodzi o moduł USB z ostatniego zdjęcia. Początkowo działał tylko na 48khz, po jakimś czasie całkowicie przestał działać. Być może to tylko przypadek, ale taki miał miejsce.

• Pokaż nowe odpowiedzi