Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie 30 m2 + 15 m2 + 15 m2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Szukam stereo dla nagłośnienia salonu 30 m2 (5x6) otwartego na kuchnię 15 m2 i korytarz 15 m2 i dalej na więcej pomieszczeń. Wysokość 2,8 m. 

Nie mam żadnego doświadczenia audio. 

Oczekiwania: wyraźny wokal i instrumenty. Nie znoszę dominującego basu. Z uwagi na duże pomieszczenie raczej spora moc wymagana. Źródła - yt, radio internetowe, BT, filmy z platform streamingowych, ew. spotify.

Moje myśli zmierzały w kierunku yamaha a-s501, cambrige axr100 i magnat mr 780. Do tego yamaha np-s403 lub wxad-10. Głośniki: od dawna myślałem nad melodika bl40 mk3, ale jestem otwarty na propozycje. Na pewno masywne i stabilne, stałyby koło ściany. 

Budżet 4-6 tys. Ew. coś więcej, ale rozłożone w czasie. 

Cczegoś brakuje? 

Rozrysować układ pomieszczeń?

Za te ponad trzy tysiące wolałbym coś z Pylon wybrać niz firmę krzak Melodika.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dzięki Panowie za zabranie głosu. 

Z tego co wyczytałem - na brzmienie stereo wpływ ma zarówno wzmacniacz, jak i kolumny. 

Jak klasyczne (taki set jak wyżej) stereo dostosować do odwtwarzania źródeł jak podałem w pierwszym poście? Odtwarzacze sieciowe? Aptx (hd) jest must have?

Co do kolumn to słyszałem polecenia dotyczące polk xt60, wilson raptor 9, heco aurora 700 no i często indiana line (np 561 lub 560x). Nie potrafię jednak ustosunkować się do rekomendacji... 

Może zainteresują Ciebie moje Mission 704 w idealnym stanie technicznym i wizualnym , po wymianie kondensatorów.

Za zaoszczędzone $ poprawisz akustykę , bo nawet głośniki za milion $ nic nie poprawią .

Zapraszam na PW 

Podaję bardziej poprawne parametry pomieszczenia do odsłuchu: otwarta przestrzeń 43 m2 (salon z aneksem kuch.) + półotwarte na korytarz i wiatrołap (łącznie 24 m2) + klatka schodowa 10 m2 (8 m wysokości). Łacznie kubatura ok. 220 m3. Wykończenie minimalistyczne (proste, puste przestrzenie, tynk gipsowy + gres na podłodze) 

Edytowane przez Sativum
9 godzin temu, Sativum napisał:

Moje myśli zmierzały w kierunku yamaha a-s501, cambrige axr100 i magnat mr 780. Do tego yamaha np-s403 lub wxad-10. Głośniki: od dawna myślałem nad melodika bl40 mk3, ale jestem otwarty na propozycje. Na pewno masywne i stabilne, stałyby koło ściany. 

Melodika jest cieplejsza w graniu, a AXR100 dobrze się zgrywa z takimi kolumnami, Magnat jest ciepły w graniu stonowany w górnych rejestrach. Yamaha A-S501 to nie konkurent AXR-100 😉 

Jako streamer weź sobie Tage Harmony TWA-10b ponieważ ma lepsza funkcjonalność i jest dostępna na rynku. 

Alternatywnie w Twoim przypadku rozważył bym takie kolumny jak Heco Aurora 700 lub JBL Stage A180, nie wielka dopłata względem Melodiki, a według mnie warto. Zapraszam do nas na odsłuch jeśli masz chęci i czas.

Cześć, 

ciężko będzie nie przekroczyć budżetu przy tak dużej powierzchni i chęci używania streamingu. Poszedłbym w stronę Octavio Amp, które jest niewielkim i świetnym wzmacniaczem all-in-one. Do tego warto rozważyć wspomniane wyżej Heco Aurora 700, czy też większe Heco Aurora 1000. Możesz też rozważyć używane Pylon Audio Sapphire 31, mimo że są to cięższe kolumny w napędzeniu, to zagra to przyjemnie. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy i celem wypożyczenia sprzętu 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Znowu te bezsensowne hasla o wielkiej powierzchni

Gdzie bedzie siedzial przy odsluchach? W kuchni na piecu? W przedpokoju pod garderoba?

Przeciez to jest bez sensu.

Co sie liczy, to miejsce gdzie siedzi w tym 30-metrowym pomieszczeniu!

A do tego nie macie zadnego planu i pomyslu.

Czy do takiego 50-metrowego pomieszczenia…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

…potrzebuje inny sprzet niz do takiego 30-metrowego?

IMG_4630.thumb.jpg.6f1cccd849cec12f5107b3a4e594d43c.jpg

Bezsens

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, S4Home napisał:

Melodika jest cieplejsza w graniu, a AXR100 dobrze się zgrywa z takimi kolumnami, Magnat jest ciepły w graniu stonowany w górnych rejestrach. Yamaha A-S501 to nie konkurent AXR-100 😉 

Jako streamer weź sobie Tage Harmony TWA-10b ponieważ ma lepsza funkcjonalność i jest dostępna na rynku. 

Alternatywnie w Twoim przypadku rozważył bym takie kolumny jak Heco Aurora 700 lub JBL Stage A180, nie wielka dopłata względem Melodiki, a według mnie warto. Zapraszam do nas na odsłuch jeśli masz chęci i czas.

Dzięki za radę, Szczególnie co do streamera!

W sensie A-S501 (jest słabszy) i odstaje od ARX100? 

2 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, 

ciężko będzie nie przekroczyć budżetu przy tak dużej powierzchni i chęci używania streamingu. Poszedłbym w stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które jest niewielkim i świetnym wzmacniaczem all-in-one. Do tego warto rozważyć wspomniane wyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy też większe Heco Aurora 1000. Możesz też rozważyć używane Pylon Audio Sapphire 31, mimo że są to cięższe kolumny w napędzeniu, to zagra to przyjemnie. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy i celem wypożyczenia sprzętu 🙂

Urządzenie do streamingu mogę kupić poza budżetem. 

Zestaw : wzmacniacz lub amplituner + 2 x kolumna.

Myśłałem, że w budżecie 4-6k można już coś sensownego złożyć.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Sativum napisał:

Dzięki za radę, Szczególnie co do streamera!

W sensie A-S501 (jest słabszy) i odstaje od ARX100? 

AXR ma lepszą kontrole na dole przy czym ma lepszy wykop, Yamaha ma trochę krótszy ten dół, co do góry twierdzę że AXR trochę lepiej prezentuje szczegółowość .Tak jak pisałem, do ciepłych kolumn sprawdza się świetnie!

32 minuty temu, Sativum napisał:

Urządzenie do streamingu mogę kupić poza budżetem. 

Zestaw : wzmacniacz lub amplituner + 2 x kolumna.

Myśłałem, że w budżecie 4-6k można już coś sensownego złożyć.  

Aurory 700 lub JBL Stage A180 + AXR100 i streamer osobno, polecam 🙂 

1 godzinę temu, xajas napisał:

Znowu te bezsensowne hasla o wielkiej powierzchni

Ukryta Zawartość

Gdzie bedzie siedzial przy odsluchach? W kuchni na piecu? W przedpokoju pod garderoba?

Przeciez to jest bez sensu.

Co sie liczy, to miejsce gdzie siedzi w tym 30-metrowym pomieszczeniu!

A do tego nie macie zadnego planu i pomyslu.

Czy do takiego 50-metrowego pomieszczenia…

IMG_4462.thumb.jpg.e65981d9be85fa745af47386cd0ef545.jpg

…potrzebuje inny sprzet niz do takiego 30-metrowego?

IMG_4630.thumb.jpg.6f1cccd849cec12f5107b3a4e594d43c.jpg

Bezsens

Chodzi o wypełnienie tej przestrzeni - ok 40 m2 (120 m3):

6a57c72cf88a.png

Aranżacja pomieszczenia będzie się zmieniała - obecny układ jak na załączonym pliku. Na niebiesko brane pod uwagę miejsca ustawienia (2 szt.) kolumn.

Stereo ma zapewnić / na codzień / nagłośnienie filmu/muzyki z układem z kanapą.

Weekendy etc. ma nagłośnić całe pomieszczenie + (gdy wyniosę) choćby częściowo taras 25 m2 z ogrodem.     

Zależy mi na "wypełnieniu" przestrzeni muzyką (wiem, że stereo to nie 5.1) - nie wiem czy dobrze to opisuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano wlasnie. Brawo!
Nareszcie cos konkretnego

Jesli ci zalezy na dobrej stereofoni, dobrej jakosci reprodukcji to naglsniasz MIEJSCE ODSLUCHU (czyli kanape a nie kuchnie, klop i przedpokoj)

Ukryta Zawartość

Jak ci zalezy na troche muzyki wszedzie to naglasniasz POMIESZCZENIE Ale do tego wystarcza 4 stare Altusy upchane po katach

IMG_4632.thumb.jpg.bf45bc02dc495cf3ece794b185b5c019.jpg

A ja bym to zrobil tak i skupil sie na dobrym stereo na kanapie, a troche muzyki do kuchni i klopa tez dotrze

IMG_4633.thumb.jpg.c978699bd464b81c0a60c848b0aa4d58.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, quatross napisał:

Heco Aurora 1000 + CA

Dziękuję. 

CA = Cambrige Audio? 

Ten zestaw jest dobry na wokal + instrumenty? 

Jeśli tak, to chyba skuszę się na test odsłuchu

24 minuty temu, xajas napisał:

Ano wlasnie. Brawo!
Nareszcie cos konkretnego

Jesli ci zalezy na dobrej stereofoni, dobrej jakosci reprodukcji to naglsniasz MIEJSCE ODSLUCHU (czyli kanape a nie kuchnie, klop i przedpokoj)

Ukryta Zawartość

Jak ci zalezy na troche muzyki wszedzie to naglasniasz POMIESZCZENIE emoji6.png Ale do tego wystarcza 4 stare Altusy upchane po katach emoji3.png

IMG_4632.thumb.jpg.bf45bc02dc495cf3ece794b185b5c019.jpg

A ja bym to zrobil tak i skupil sie na dobrym stereo na kanapie, a troche muzyki do kuchni i klopa tez dotrze emoji41.png

IMG_4633.thumb.jpg.c978699bd464b81c0a60c848b0aa4d58.jpg

Nie przejmuję się aż tak układem - nieczęsto siedzę w miejscu. Bardziej mi zależy by osiągnąć efekt "otoczenia dźwiękiem" - czy da się go w ogóle osiągnąć mając za plecami ścianę? 

Także zestaw do odsłuchu:

1) Heco Aurora 1000 + CA + age Harmony TWA-10b

2) propozycja? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie przejmuję się aż tak układem - nieczęsto siedzę w miejscu. Bardziej mi zależy by osiągnąć efekt "otoczenia dźwiękiem" - czy da się go w ogóle osiągnąć mając za plecami ścianę? 

Co ty chcesz osiagnac nazywa sie „immersive audio“ i przekracza wyobraznie i rozwiazania propagowane na tym forum. To zupelnie inne universum nie majace z rozwazaniami czy wziac Heco, Taga albo Dynaudio nic wspolnego. Zadne z nich nie rozwiaza tego problemi
Ale wszystkie „wypelnia pomieszczenie dzwiekiem“

Nie wiem czy to. Opiszę swoimi słowami: zamknę oczy i przy dużej głośności wyraźnie i noekrótko będę słyszał instrumenty i wokal - dochodzący z każdej strony. Co umożliwi się zbliżyć do tego za 4-6-8 tys. ?

W tej cenie i do twoich potrzeb.

Axr100 od Cambridge audio + heco Aurora 1000 + wiim mini 

Wyceniaj. Nie zmieścisz się w cenie to warto dołożyć. Ale powinno być w miarę w punkt. 

Mocny wzmacniacz o dobrym szybkim brzmieniu i pokaźne kolumny które potrzebują kontroli i nieco rozjaśnienia. 

Będzie dobrze. 

Piotrek