Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę. Stereo do 20000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

Nie jest to co prawda mój pierwszy post, ale forum śledzę od dawna i w końcu przyszedł ten czas, w którym postanowiłem poprosić o poradę. 

Szukam pierwszego zestawu stereo w budżecie do 20K. Rozmiar pomieszczenia - 45 m2, duży otwarty salon z otwartą klatką schodową na piętro.

Słucham wszystkiego, od elektroniki przez wszelkiej maści klimaty instrumentalne po hip hop.

Chciałbym żeby w skład zestawu wchodziły podłogówki, wzmacniacz, streamer oraz odtwarzacz CD.

Co byście polecili ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

kup raczej all in one plus podlogowki

bardzo fajny jest ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 godzin temu, michalkichal napisał:

Słucham wszystkiego, od elektroniki przez wszelkiej maści klimaty instrumentalne po hip hop.

No faktycznie nie napisał czego słucha 

Propozycja od Mikelas76 jest jak najbardziej ok. Proponuję trochę inne kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KEF LS50 Wireless II + sub KC62 + Audiolab 7000CDT

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. O Moonie myślałem. Po drodze przewinął mi się jeszcze Lyngdorf TDAI-1120 - ktoś słuchał, korzystał ? 

KEF`y odpadają. Nastawiłem się na podłogówki. A co byście zaproponowali z rozwiązań "sklepowych", nie z drugiej ręki?

Jeszcze raz dziękuję.

Edytowane przez michalkichal

KEF R7 + NAD M10 v2

Na  CD nie starczy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Moon Ace + kef r7, heco revolution 9

Cambridge cxa81+cxn+cxc + też te kefy 

Magnat ma900 tylko teraz już nie mają CD do kompletu + monitor audio Silver 500.

No no jest wybór w tej cenie. Byłeś już w jakimś salonie?

Te Kefy rzeczywiscie wyglądają mega. Póki co podoba mi się wygląd bo jeszcze nie słuchałem. Nie byłem jeszcze nigdzie. Zbieram póki co koncepcję i coś postaram się z tego ułożyć. Co sądzicie o Focalach Aria 926? Nie będą za małe? 

Masz duże pomieszczenie, jeśli masz miejsce, to postaw jednak na klasyczny system, zbudowany na bazie oddzielnych elementów, zagra Ci to zdecydowanie lepiej.

Propozycji jest wiele, począwszy od Cambridge Audio CXA81, CXN i CXC, Denon PMA-900NE, DCD-900, ewentualnie można także system zbudować na elektronice Marantz. Ale ja zaproponowałbym Ci zestaw złożony na najnowszej serii 7000 od Audiolab (link). Masz pełne wyposażenie, dobry transport CD, świetny bardzo wydajny wzmacniacz, a to wszystko w rozsądnej cenie.

Kolumny - na pewno świetnie sprawdzi się polska konstrukcja Pylon Audio Diamond 30 - potężne, dynamiczne, bardzo swobodne granie. Warto posłuchać także największe wersje Monitor Audio serii Bronze lub Silver. Może Kef serii R, teraz mamy wyprzedaż modelu R ze względu na wprowadzenie R Meta. 
Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Masz duże pomieszczenie, jeśli masz miejsce, to postaw jednak na klasyczny system, zbudowany na bazie oddzielnych elementów, zagra Ci to zdecydowanie lepiej.

Propozycji jest wiele, począwszy od Cambridge Audio CXA81, CXN i CXC, Denon PMA-900NE, DCD-900, ewentualnie można także system zbudować na elektronice Marantz. Ale ja zaproponowałbym Ci zestaw złożony na najnowszej serii 7000 od Audiolab (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Masz pełne wyposażenie, dobry transport CD, świetny bardzo wydajny wzmacniacz, a to wszystko w rozsądnej cenie.

Kolumny - na pewno świetnie sprawdzi się polska konstrukcja Pylon Audio Diamond 30 - potężne, dynamiczne, bardzo swobodne granie. Warto posłuchać także największe wersje Monitor Audio serii Bronze lub Silver. Może Kef serii R, teraz mamy wyprzedaż modelu R ze względu na wprowadzenie R Meta. 
Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny dla forumowicza.

Dzięki Q21 za podpowiedzi. Ewidentnie KEF`y wysuwają się na prowadzenie. Na pewno je rozważę. Pylony również wyglądają bardzo obiecująco. Zawężę chyba poszukiwania do tych dwóch marek. Wiele dobrego słyszałem również o Focalu więc jego pewnie też będę chciał odsłuchać. System dzielony mówicie. CXN widzę, że kosztuje drugie tyle co wzmacniacz. Na prawdę wart jest swoich pieniędzy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez michalkichal
23 godziny temu, michalkichal napisał:

Te Kefy rzeczywiscie wyglądają mega. Póki co podoba mi się wygląd bo jeszcze nie słuchałem. Nie byłem jeszcze nigdzie. Zbieram póki co koncepcję i coś postaram się z tego ułożyć. Co sądzicie o Focalach Aria 926? Nie będą za małe? 

Po pierwsze focal za bardzo podniósł cenę swoich produktów. Jest to wynik nowej serii vesta. Która miała załatać dziurę. Ale okazało się że są za blisko cenowo do arii więc arie zdrożały:)

Jak masz kupować te kolumny to tylko w UK albo Francji gdzie są promocje -50 procent. 

2 godziny temu, michalkichal napisał:

Dzięki Q21 za podpowiedzi. Ewidentnie KEF`y wysuwają się na prowadzenie. Na pewno je rozważę. Pylony również wyglądają bardzo obiecująco. Zawężę chyba poszukiwania do tych dwóch marek. Wiele dobrego słyszałem również o Focalu więc jego pewnie też będę chciał odsłuchać. System dzielony mówicie. CXN widzę, że kosztuje drugie tyle co wzmacniacz. Na prawdę wart jest swoich pieniędzy ?

Gdybyś faktycznie zdecydował się na kefy To akurat seria CX bardzo do nich pasuje pod kątem dźwiękowym.

Cxn to rewelacyjny odtwarzacz naprawdę jest świetnym kombajnem bo masz też bardzo fajny dac.

Posłuchaj też jaśniejszych silverów i heco revolution to naprawdę niedoceniane kolumny.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Po pierwsze focal za bardzo podniósł cenę swoich produktów. Jest to wynik nowej serii vesta. Która miała załatać dziurę. Ale okazało się że są za blisko cenowo do arii więc arie zdrożały:)

Jak masz kupować te kolumny to tylko w UK albo Francji gdzie są promocje -50 procent. 

Gdybyś faktycznie zdecydował się na kefy To akurat seria CX bardzo do nich pasuje pod kątem dźwiękowym.

Cxn to rewelacyjny odtwarzacz naprawdę jest świetnym kombajnem bo masz też bardzo fajny dac.

Posłuchaj też jaśniejszych silverów i heco revolution to naprawdę niedoceniane kolumny.

To grubo. Nie wiedziałem, że takie cyrki się dzieją. Okej, w takim razie na świeczniku mam KEF`y, Pylony, Monitor Audio i Heco, o których w sumie słyszę po raz pierwszy, ale zwrócę uwagę. Dzięki.

Gdybym ja miał kupić, bez wątpienia bym skorzystał z okazji i złapał jeszcze ostatnie podłogówki: MOREL Octave Signature floorstand. Są warte dużo większych pieniędzy i grają w lidze hi-endowej.

Do nich coś skromniej teraz albo rozłożyłbym dalsze zakupy w czasie. Gdyż to te kolumny dadzą jakość.
Ponadto doskonale radzą sobie z każdym gatunkiem muzyki.
Według niedawnej informacji, jest jedna para w warszawskim sklepie. A więc jako nowe.

Cena coś koło 15 tysięcy zł wyjdzie. Względem jakości brzmienia - jak za darmo. IMO

PS. Miałem przeczucie, są też na Allegro.

Edytowane przez Wuelem
16 godzin temu, Wuelem napisał:

Gdybym ja miał kupić, bez wątpienia bym skorzystał z okazji i złapał jeszcze ostatnie podłogówki: MOREL Octave Signature floorstand. Są warte dużo większych pieniędzy i grają w lidze hi-endowej.

Do nich coś skromniej teraz albo rozłożyłbym dalsze zakupy w czasie. Gdyż to te kolumny dadzą jakość.
Według niedawnej informacji, jest jedna para w warszawskim sklepie. A więc jako nowe.

Cena coś koło 15 tysięcy zł wyjdzie. Względem jakości brzmienia - jak za darmo. IMO

O tej marce słyszę akurat po raz pierwszy, ale w zasadzie dopiero zgłębiam temat. Znalazłem je. Może podjadę na odsłuch. Są w Krakowie. Co prawda mam kawałek, ale może warto się pofatygować.

W dniu 5.03.2023 o 21:10, Wuelem napisał:

84dB sprawności +

Recenzja z magazynu Audio - fragment z odsłuchu:

"Posłuchaliśmy też samych monitorów, którym pod koniec relacji poświęcę parę zdań, ale najpierw - system w konfiguracji podstawkowej. Bas jest niesamowity. Proszę nie czytać, że idealny albo potężny, albo super w jakichś kategoriach obiektywnych. Jest jednak wyjątkowy. Mięsisty, wibrujący, głęboki, w pewnym sensie to jest bas młodzieńczych marzeń... Gęsty a zarazem miękki, jednak nie rozlazły. Przypomniał mi dawne doświadczenia z... liniami transmisyjnymi, które też potrafiły generować zaskakujące efekty.

Tutaj nie ma "prawdziwej" potęgi ani rozciągnięcia do samej granicy pasma akustycznego, jest jednak specyficzna symulacja, i nie ma śladu nieprzyjemnej twardości, często chwalonej jako przejaw dynamiki, dokładnego śledzenia rytmu czy konturów. Z takim "obowiązkowym" podejściem do zadań basu nie mamy tutaj do czynienia, ten bas jest po prostu fajny, efektowny, momentami nawet imponujący, a cały czas nam towarzyszy, niemal nie schodzi ze sceny, Morel wyciska basowe soki z każdego nagrania."

obiektywnie o audio

W dniu 5.03.2023 o 15:01, Piotr Sonido napisał:

Piotr, wg salonu @Q21 nowe paczki Focala Vestia są wyraźnie lepsze od droższych Focal Aria więc nic tylko się cieszyć. 

-Salva Mea-

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Piotr, wg salonu @Q21 nowe paczki Focala Vestia są wyraźnie lepsze od droższych Focal Aria więc nic tylko się cieszyć. 

A Vestie już akurat słuchałem. Potężny bas i dużo detali. Jeszcze nie wiem czy to mój kierunek, ale ogólnie pierwsze wrażenie na plus.

8 godzin temu, S0nic napisał:

84dB sprawności +

AUDIO od tamtego czasu zmieniło metodę pomiaru - dziś by napisali 87 dB.

To całkiem normalnie, a same kolumny są bardzo łatwe do prowadzenia. Producent deklaruje prawdziwie 4 Ω, co sprzyja "wyciągnięciu" mocy z nawet słabszego wzmacniacza. 

Sprawdziłem kiedyś, sama wysokotonówka 1 sztuka kupowana samodzielnie miała cenę... 2 500 zł. A przecież są 2 sztuki. Samo to już daje 5 000 zł. A w sumie przetworników jest 6 w obu. Gdyby tę kolumnę zrobił zewnętrzny producent (warto zauważyć: obudowa jest modułowa, a więc droższa niż jednobryłowa), korzystając z wsadu głośnikowego i wykonując wszystko w proponowanym standardzie - dziś w cenniku by było minimum 40 000 zł. Grają tak, że można je porównywać z dowolnymi kolumnami (np. jakość wokalu). Nie mam pojęcie, dlaczego wyszły z produkcji. A były wytwarzane długie lata. Firma zmienia profil (jak sądzę dostrzega, że audiofilia zmierza ku krańcowi), nie mają następcy.

Głupot na tych aukcjach powypisywali, ale zgadzam się co do jednego: według mnie nie mają konkurencji przy takim wydatku. Wszelkie inne przy nich grają martwym dźwiękiem. Żywy spektakl to coś, co mają wpisane w naturę.

Umiejętność liczenia w zakresie 10 - test nie zaliczony!

7 godzin temu, Wuelem napisał:

A w sumie przetworników jest 6 w obu.

W każdej kolumnie są 4 przetworniki. Łącznie w dwóch - 8 driverów.

21 godzin temu, Adam 38 napisał:

Hahaha. Serio? 

Oglądałeś film? A teraz weź głęboki oddech , zastanów sie dlaczego takie są wnioski 🙂

20 godzin temu, michalkichal napisał:

A Vestie już akurat słuchałem. Potężny bas i dużo detali. Jeszcze nie wiem czy to mój kierunek, ale ogólnie pierwsze wrażenie na plus.

Posłuchaj ich dłużej. Będzie to samo co z chora. Tylko te mają faktycznie więcej basu 

W dniu 7.03.2023 o 09:28, Adam 38 napisał:

No to ciekawie, ciekawi, każdy ma swoje zdanie, aczkolwiek twierdzę że kogoś tu lekko poniosło o ile jest to prawda - bez urazy 😄

Patrząc przez pryzmat innych producentów w budżecie Arii to Focal zrobił niewielkie podwyżki w stosunku do konkurencji, a jakość wykonania tych kolumn jest wysoka i nie są zrobione z byle czego. Sądzę że aktualnie to nadal jedne z TOP kolumn za kilkanaście tysięcy! 🙂 

Słyszałem ostatnio o tym jak przyszły jednemu klientowi rozwalone/uszkodzone właśnie z Francji na drugim forum. I jak się sprawa skończyła?

Edytowane przez S4Home
6 minut temu, S4Home napisał:

No to ciekawie, ciekawi, każdy ma swoje zdanie, aczkolwiek twierdzę że kogoś tu lekko poniosło o ile jest to prawda - bez urazy 😄

Przecież jest nawet filmik od Q21. Focal! w końcu dobry kierunek, mniej ostrości na wysokich i bardziej zwarty dół w stosunku do Aria. Oczywiście dalej lekka V-ka.

Od siebie już dodam, że ocznie nowa seria Vestia zdecydowanie ładniejsza od Aria.

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

Dosłali nowe. Tam warto dopłacić dosłownie 100-150 zł do wysyłki żeby była na palecie

No ja za aria nie przepadam. 

Ale każdy co kto lubi.

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Przecież jest nawet filmik od Q21. Focal! w końcu dobry kierunek, mniej ostrości i bardziej zwarty dół w stosunku do Aria. Oczywiście dalej lekka V-ka.

Od siebie już dodam, że ocznie nowa seria Vestia zdecydowanie ładniejsza od Aria.

Ty tak na serio?

Vestia jest kanciasta. Maskownica jak siekiera ciosana do kolumny. 

Film od q21?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Hahaha. Serio? 

Oglądałeś film? A teraz weź głęboki oddech , zastanów sie dlaczego takie są wnioski 🙂

Posłuchaj ich dłużej. Będzie to samo co z chora. Tylko te mają faktycznie więcej basu 

Przytaczam ponownie 

Chyba że to sakastyczne stwierdzenie odnośnie tego filmu 🙂

to ok nie złapałem 😛

6 minut temu, Adam 38 napisał:

Według mnie Aria ładniejsza ale o gustach się nie rozmawia, na pewno materiały miała lepsze w produkcji, ale kosztuje więcej. 

7 minut temu, Adam 38 napisał:

Przecież jest nawet filmik od Q21. Focal! w końcu dobry kierunek, mniej ostrości na wysokich i bardziej zwarty dół w stosunku do Aria. Oczywiście dalej lekka V-ka.

Nie oglądam bo nie mam czasu dlatego chyba nie w temacie jestem 😄 

A ja lubię tego gościa od marketingu z filmów Q21. Właściwy człowiek na właściwym miejscu. Nawet ja mu uwierzyłem w to co na tych filmikach ładnie opowiada. 🙂

14 minut temu, S4Home napisał:

Nie oglądam bo nie mam czasu dlatego chyba nie w temacie jestem 😄 

Za to Wam kompletnie nie uwierzyłem w te dyrdymały jakie Wasz Szef opowiadał na Waszym filmiku o brzmieniu SN3. Pozostali dwaj Panowie z S4Home wiedzą czemu ( przypomnę - nasze wcześniejsze rozmowy o tym piecyku i Caspianie). Także tego 😉

Wszystkie te ostatnio popularne branżowe filmiki to tylko reklama. 

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

19 minut temu, Adam 38 napisał:

Za to Wam kompletnie nie uwierzyłem w te dyrdymały jakie Wasz Szef opowiadał na Waszym filmiku o brzmieniu SN3. Pozostali dwaj Panowie z S4Home wiedzą czemu ( przypomnę - nasze wcześniejsze rozmowy o tym piecyku i Caspianie). Także tego 😉

Wszystkie te ostatnio popularne branżowe filmiki to tylko reklama. 

Każdy ma swoje zdanie, nie znam tematu więc się nie wypowiadam, trzeba z trójką Panów rozmawiać 😛 

Luzik. Każda Branża (bez wyjątku) chwali na filmikach to z czego ma największe kokosy. Normalna sprawa. Pozdrawiam. 

-Salva Mea-

• Pokaż nowe odpowiedzi