Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  389 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

AP Sitara - subwoofer?

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanie,

Dołączam z pierwszą wersją Sitar, które do dzisiaj urzekają mnie stereofonią, jaką uzyskać można z dwóch niewielkich paczek.

Żeby nie było za słodko trafiły teraz na trudne dla nich warunki. W 30m2 salonu z aneksem brakuje podstawy basowej, w rocku czy orkiestrze zrobiło się za lekko i papierowo.

Stoję przed wyborem: zmieniać moje ulubione paczki czy dorzucać suba? Pytanie o Wasze doświadczenia.

Edytowane przez re.ac.tor
https://www.audiostereo.pl/topic/161859-ap-sitara-subwoofer/

Z nowych osobiście postawiłbym na T/5x, tutaj jest wątek o starszym modelu i forumowicz Barthezz takim dopalał Sitary https://www.audiostereo.pl/topic/130893-rel-t5i-subwoofer-metraż-pokoju/ gdzieś w innym wątku też czytałem, że do Sitar był dokładany subik Rela, bo trochę chudo było na dole🙂

• 4 tygodnie później...

T5x nowy trochę kosztuje i tu można pomyśleć o zmianie paczek. Aaaale T5i używany to może być opcja. Przyjrzę się tematowi, dzięki. Na razie znalazłem akceptowalny kompromis niskie/głębia dosuwając bliżej tylnej ściany i mocniej skręcając do środka. 

Edytowane przez re.ac.tor

A co sie dzieje, jak zamiast przesuwac zestawy glosnikowe, przesuniesz miejsce siedzenia?

Nawet gdybys zmienil zestawy na wieksze, to ciagle nie bedzie ten sam bas, ktory osiagasz subwooferem.
I na opak

Jak będzie okazja to sprawdzę Jak z tym subem, bo nigdy nie używałem czegoś takiego. Zmiana miejsca siedzenia coś tam zmienia w kwestii postrzegania przestrzeni i równowagi ale we wsparciu niskich niewiele się zmienia. Zresztą miejsce siedzenia jest tam gdzie jest i się nigdzie nie wybierze 🙂

• 1 miesiąc później...

Mam T5i. Jestem zaskoczony, że sub potrafi tak ładnie zagrać bez dopieszczania ustawienia. To początek zabawy ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

Wszelkie wskazówki dotyczące strojenia będą mile widziane. 

Chwilka zabawy i świetnie się zgrał. Pięknie dodaje ciężaru, dopełnia braki Sitarek. W zasadzie stał się ''niewykrywalny'. Muszę przyznać, że ten Rel jest bardzo wdzięcznym i mało wymagającym subem. Znalazł miejsce nie w samym rogu, ale okolicach rogu pokoju na linii kolumn. Odcięcie na 10 kroku i połowa wzmocnienia u mnie wyszły, co jak na 30m2 zostawia zapas jakiego się nie spodziewałem.  Rozmawiałem z kilkoma osobami, które radziły wejść w coś mocniejszego. Cieszę się, że nie uległem namowom.

Najfajniejsze jest to, że nie słychać żeby był to duet. Podciągnąłem tylko odcięcie jeszcze o dwa kroki wyżej, bo troszkę tam brakowało wypełnienia jeszcze. Nic się nie ciągnie, nie dudni. Nadal jest szybko i przejrzyście jak na samych Sitarach ale niczego już nie brakuje w dole pasma. Jestem zachwycony.
PS. Zmieniłem kabel pod speakon z tego ‚kitowego’ na sceniczny VanDamme z metra i pozbyłem się przypadkowego wzbudzania oraz brumienia. To też ma ogromne znaczenie w uzyskaniu pełnej synergii. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.