Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  242 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Wyświetlacz dla Node

temp78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

O mało co nie pozbyłem się swojego Node'a ze względu na doskwierający mi brak wyświetlacza, więc gdyby ktoś z Was miał podobny problem z Bluesound Node (lub innymi sprzętami z systemem BluOS z API), to mogę się podzielić zastosowanym rozwiązaniem. Otóż dostępny jest soft, który po odpaleniu w dowolnej przeglądarce będzie wyświetlał okładkę, nazwę piosenki, albumu, wykonawcę, źródło oraz jakość streamingu (folder z plikami można pobrać tu: https://github.com/buzink/BluOS-from-across-the-room-display). Oczywiście jest firmowa apka BluOS, ale litery są w niej tak mikroskopijne, że nie ma opcji, by coś tam przeczytać nie stojąc przy tablecie.
U siebie użyłem tabletu Lenovo TAB M8 (w wersji WiFi 4GB RAM), który oferowany jest w komplecie ze stacją ładującą, dzięki czemu całość wygląda bardzo estetycznie wg mnie. I teraz uwaga - wybór tabletu nie jest taki dowolny, gdyż zacząłem próby od bardzo starego Lenovo Yoga, ale tam po kilku godzinach tablet się wieszał. Potem odpaliłem całkiem świeżego Samsunga Galaxy Tab S7 mojej żony, z ośmiordzeniowym Snapdragonem, Androidem 12 itd., i o dziwo na nim wieszało się ładowanie okładek, tzn. tekst był na bieżąco aktualizowany, ale okładka dopiero gdzieś tak w połowie piosenki (mówimy oczywiście o playlistach z utworami z różnych albumów). Postanowiłem spróbować jeszcze z tym TAB M8, kupiłem go i tym razem był to strzał w dziesiątkę - wszystko działa bezbłędnie!
Warto tylko zwrócić uwagę na kilka niuansów - wspomniane rozwiązanie generalnie jest pod systemy desktopowe, przy Androidzie najlepiej działa to w Operze. Przy czym, jeśli z jakichś powodów zamkniecie przeglądarkę to plik inicjujący (i nie jest to "index.html", tylko "BluOS from across the room display.html") należy odpalić z jakiegokolwiek menadżera plików. W Operze należy wyłączyć uruchamianie się po dwóch godzinach bezczynności Strony startowej, jest tam też opcja pełnego ekranu, którą również warto włączyć.
W samym tablecie należy koniecznie doinstalować apkę np. "Keep screen on" i ją uruchomić, gdyż w nowych Androidach nie ma możliwości wyłączenia wygaszania ekranu, max działania to 30 minut. Warto też wyciszyć wszelkie powiadomienia i wyłączyć blokadę ekranu - wówczas, jeśli nie chcecie korzystać z wyświetlacza to po prostu wygaszacie go przyciskiem na górze urządzenia, ponowne jego wciśnięcie odpala Wam ekran w pełnej gotowości do działania. Po przełączeniu trybu na "ciemny" i wyłączeniu systemowych przycisków sterujących na dole ekranu efekt jest taki, jak widzicie na załączonym zdjęciu. Włączenie czujnika światła dostosowuje intensywność świecenia do sytuacji w pomieszczeniu i sprawdza się świetnie, do tego można na stałe ustawić godziny nocne, w których biel staje się taka bardziej jakby bursztynowa, więc bez problemu można przy nim zasypiać, przynajmniej ja nie mam z tym problemu. We wspomnianym pliku html można też zmienić rozmiar czcionki, bo tak jak widać zbyt długie nazwy są ucinane, ale przynajmniej u mnie zdarza się to rzadko, więc mi nie przeszkadza.
Testuję to rozwiązanie już kilka dni, co ważne tablet się nie grzeje, a więc nie jest to chyba jakieś bardzo obciążające dla procesora. 8 cali przekątnej powoduje, że całość bez problemu mieści mi się pod telewizorem. W razie dodatkowych pytań piszcie śmiało w komentarzach!

IMG_20230223_182537.jpg

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.