Skocz do zawartości
IGNORED

Naim Unity Nova co do tego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jako, że jestem nowy na tym forum to pozwolę się wam przedstawić. Mam na imię Filip mieszkam w Warszawie lat 44 🙂
Zwracam się do was z poniższym zapytaniem. Jako, że znawca sprzętu i muzyki zemnie zerowy to liczę na rady.

Jakieś 5 miesięcy temu postanowiłem, że kupie zestaw grający od tak. Padło na Marantz PM7000N + Klipsch II F 8000.
Wybrałem Marantza bo kolega 10 lat temu miał i chwalił. Od tak strzał na ślepo. Oczywiście jakość bardzo mi się spodobała
więc postanowiłem iść za ciosem i kupiłem Naim Unity Nowa i teraz wypadało by kupić jakieś kolumny.

Wstępnie wytypowałem Spendor 7.2 jako, że nie zależy mi na jakimś spektakularnym basie a bardziej na tonach wysokich
i średnich. 

Pokój jakieś 20m2. Teraz pytanie czy jak kupie te kolumny to usłyszę jakąś różnicę w jakości dźwięku czy tylko będę
o 30 tys lżejszy :). Powiem jeżeli chodzi o mój słuch to raczej wirtuozem nie jestem. Przesiadka ze Spotify na Tidal
wyczuwalna minimalnie.

Przesiadka z Marantzna na Naima spektakularna nie była ot taka przesiadka. Ale jak wracam z Naima do Marantza do już przepaść.
Nie jestem fachowcem i nie znam terminologii ale Marantz brzmi bardziej jak kubeł i nie tworzy takiej przestrzeni jak Naim.

Z góry dziękuje za pomoc.  

Filip

Edytowane przez takedown
https://www.audiostereo.pl/topic/161814-naim-unity-nova-co-do-tego/

Może Harbeth SHL5+ XD? Powinny dobrze zagrać w tym metrażu. Oczywiście warto zadbać o akustykę, ale to dotyczy każdych kolumn, które kupisz.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Godzinę temu, takedown napisał:

Wstępnie wytypowałem Spendor 7.2 jako, że nie zależy mi na jakimś spektakularnym basie a bardziej na tonach wysokich
i średnich. 

Spendor zdecydowanie wart uwagi ale ja zdecydowanie wolałbym monitory Classic 1/2.

Poczytaj to forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo częstym wyborem są głośniki Neat. Posłuchaj tego połączenia jeśli będziesz miał okazję 

Ukryta Zawartość

59 minut temu, takedown napisał:

Teraz pytanie czy jak kupie te kolumny to usłyszę jakąś różnicę w jakości dźwięku czy tylko będę
o 30 tys lżejszy :).

Będziesz lżejszy 🙂 ale za to będzie taka sama przepaść jak z Naimem gdy powrócisz do Klipscha. Słuchałeś tych Spendorów, czy to będzie całkowity strzał w ciemno?  

Piotrek7 : Bardzo dziękuje zaraz przystąpię do czytania zarówno na forum jak i o proponowanych przez Ciebie głośnikach.

Maraudio : Nie słuchałem i pewnie nie zajdę czasu, żeby ich posłuchać. Dlatego też zdecydowałem się napisać tutaj. Wiem, że trudno jest opisać jak dane kolumny będą grały z danym sprzętem ale zawsze zdobędę dodatkowe informacje przed zakupem 🙂 

42 minuty temu, takedown napisał:

Piotrek7 : Bardzo dziękuje zaraz przystąpię do czytania zarówno na forum jak i o proponowanych przez Ciebie głośnikach.

👍

4 godziny temu, takedown napisał:

Ręce opadają czytać nie umiesz czy IQ 72?. Napisałem, że kupiłem na oko i się nie znam i proszę o radę a odpisują mi tylko takie forumowe trole jak ty.

Panowie, spokojnie. Pokombinuj trochę z ustawieniem kolumn, akustyką pomieszczenia..., a nie bedziesz musiał może nic zmieniać.

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Witaj w klubie, od czterech lat centrum mojego systemu audio jest Naim Uniti Nova. Do tego dokupiłem kolumny Dynaudio Special Forty, a po poprzednim systemie pozostał mi jeszcze subwoofer Rel T5. Okazało się, że ten zestaw głośników bardzo dobrze ze sobą pasuje. Subwoofer nie wybija się, ale jak się go wyłączy to słychać zmniejszenie się przestrzeni. Dodatkowo zamontowałem panele akustyczne, co sprawiło że dźwięk stał się bardziej spójny i plastyczny. Dla mnie to system prawie doskonały, natomiast dla Ciebie może być wręcz odwrotnie. A bez odsłuchu raczej trudno będzie wybrać to co będzie Tobie pasowało, chyba że trafisz tak szczęśliwie od pierwszego razu jak mi się to udało.

Pozdrawiam

Edytowane przez PioZ

Te Spendor to świetne kolumny. Dostaniesz w nich bardzo dostojne granie. Takie z dokładną ale absolutnie nie natarczywa góra i czytelnym środkiem. Do tego szeroka scena. 

Daj znać jak ci podeszły czy też nie te kolumn. 

Trzymam kciuki. 

Dzisiaj drogą kupna nabyłem wspomniane 2 sztuki D7.2 mają być dostarczone jutro. Dlatego też dziś siedzę i wsłuchuje się usilnie w moje Klipsche żeby mieć porównanie. Oczywiście dam znać jak odczucia. Zarówno po przesiadce w górę jak i po zejściu w dół (Spendor -> Klipsch) akurat mam to szczęście, że w sumie teraz mam dwa pełne zestawy, które mogę porównywać.

Chciałbym zapytać o coś jeszcze. W tej chwili mam kable do kolumn Melodika czy jakoś podobnie za 2 odcinki po 4 metry zapłaciłem ok 1000 zł. Czy warto jest zainwestować w lepszy przewód posrebrzany. W sumie odcinek 2.5 metra też będzie wystarczający. Czy to już raczej przerost formy nad treścią. Akurat sytuacja finansowa pozwala mi wydać powiedzmy 3000 zł na kable tylko czy to ma sens ?

15 minut temu, takedown napisał:

Dzisiaj drogą kupna nabyłem wspomniane 2 sztuki D7.2 mają być dostarczone jutro. Dlatego też dziś siedzę i wsłuchuje się usilnie w moje Klipsche żeby mieć porównanie. Oczywiście dam znać jak odczucia. Zarówno po przesiadce w górę jak i po zejściu w dół (Spendor -> Klipsch) akurat mam to szczęście, że w sumie teraz mam dwa pełne zestawy, które mogę porównywać.

Chciałbym zapytać o coś jeszcze. W tej chwili mam kable do kolumn Melodika czy jakoś podobnie za 2 odcinki po 4 metry zapłaciłem ok 1000 zł. Czy warto jest zainwestować w lepszy przewód posrebrzany. W sumie odcinek 2.5 metra też będzie wystarczający. Czy to już raczej przerost formy nad treścią. Akurat sytuacja finansowa pozwala mi wydać powiedzmy 3000 zł na kable tylko czy to ma sens ?

Nie ma to kompletnie sensu. Masz i tak drogie kable, mogłeś równie dobrze kupić wielokrotnie tańsze z rynku pro.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

W dniu 26.02.2023 o 10:05, MarkM napisał:

Bowers & Wilkins i będzie Pan zadowolony. I nie słuchaj malkontentów, którzy będą prawić, że za sterylne, szczegółowe i będą "krwawić uszy".

bowersy z naimem? ależ dziwaczne połączenie, nie znane zasadniczo w świecie naim - powiem więcej: uszy będą boleć

????

3 godziny temu, takedown napisał:

Czy warto jest zainwestować w lepszy przewód posrebrzan

Posrebrzanych unikaj jak ognia. Najlepsza dobra czysta miedź. Natomiast to czy warto, sam musisz ocenić. Jak oswoisz się z graniem nowych głośników, wypożycz jakieś kable ze sklepu i ocen sam czy się coś zmieniło i czy ta zmiana warta jest wydania tych pieniędzy 

8 godzin temu, dekoracja napisał:

bowersy z naimem? ależ dziwaczne połączenie, nie znane zasadniczo w świecie naim - powiem więcej: uszy będą boleć

Nieznane dla kanapowych znawców wszelkich konfiguracji. Mnie natomiast oczy bolą, od Twojej stylistyki piśmienniczej.

• Redaktorzy

Bowers & Wilkins wysoki model porządnie zasilony ze źródłem klasowym zagra klasowo. Hard rock będzie wysokiej próby. Violetta Villas i Halina Kunicka też.

To wyczynowe granie. Kopnięcie w klatę, wytrzeszcz oczu. Właściciel systemu nie nadąża z przynoszeniem pampersów.

Miło wspominam wizyty u kolegi "bowersowca".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

59 minut temu, MarkM napisał:

Nieznane dla kanapowych znawców wszelkich konfiguracji. Mnie natomiast oczy bolą, od Twojej stylistyki piśmienniczej.

zasadniczo każdy tu jest kanapowy (dla ułatwienia chyba możemy zaliczyć fotel to uproszczonej wersji kanapy).

nie wiem, o jakiej stylistyce piszesz, chyba pomyliłeś słowa, ale nie o tym przecież jest rozmowa, chciałeś być może napaść mnie argumentem ad personam aby obniżyć moc mojej wypowiedzi. 

moja ocena opiera się na (1) posiadaniu w życiu kilkunastu naimów (w tym uniti), (2) odsłuchach wielu B&W (żaden nie grał dobrze). Jak byś się interesował naim'em to byś miał pojęcie, że w klubie tej marki mało się łączy z B&W. Na głównym forum w UK to samo. Łączy się natomiast z PMC, Spendor, Neat, Kudos, ProAc, Kef, Dynaudio, YG Acoustics (widziałem ich Carmel połączony z Uniti Nova). Oczywiście pojawią się też czasem Focale (dla mnie bez sensu, ale się zdarza). B&W jest wedle mojego rozezania niezwykle mało spotykane, co jest zastanawiające biorać pod uwagę udział tej firmy w rynku...

poza tym każdy może połączyć z czym chce i nawet jak obrazisz każdego, kto myśli inaczej niż ty, to g to zmieni

????

Akurat obecny Naim, który jest miękki, ciepły, bardzo gęsty ni - u - ja dobrze nie gra z Dynaudio, które są tak samo miękkie, gęste i ciepłe. Wynikiem takiego połączenia jest całkowite ujednolicenie i zakłamanie barw, zero precyzji, zero powietrza, nudne, miękkie, pozbawione energii i nienaturalnie  pogrubione na basie i średnicy brzmienie. Znawcy Anglicy na forum Naima twardo wypisują, że to rewelacyjne połączenie... To tyle w temacie sugerowania się Anglikami.

Paczki, które mają do zaoferowania wysoką rozdzielczość, precyzję, szybkość (której brakuje współczesnemu Naimowi ponieważ priorytetem stało się nienaturalne  nadymanie/pogrubianie  źródeł pozornych do wielkości wieloryba i podgrzewanie), konturowy dół pasma, otwartą górę i są neutralne w barwie średnicy dobrze uzupełniają się ze współczesnym Naimem. Tu proponuje szukać. Może PMC, może Audiovector a nie żadne Dynaudio i inne ciepłe, pozbawione detalu i szybkości miękiszony.

-Salva Mea-

@takedown

O kablach będzie można pogadać  ( jak koledzy wspaniałomyślnie zezwolą 😉 )

dopiero po pewnym osłuchaniu z obecną konfiguracją - ze Spendorami.

W zależności od tego, czego będzie brak w barwie czy szczegółach i też

dopiero znając bliżej obecny typ okablowania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie, bardzo dziękuje za wasze zaangażowanie i opinie. Dziękuje też, że chce się wam tłumaczyć to wszystko takiemu laikowi jak jak. Co jak co finalnie Spendory 7.2 przybyły link do zdjęcia poniżej. Nie znam też fantastycznej nomenklatury słownej używanej do opisywania dzięku ale postaram się oddać to tak jak potrafie najlepiej swoimi własnymi prymitywnymi słowami.

Po wyjęciu Spendorów z pudełka w porównaniu do Klipsch II RF 8000 okazały się małe, nie zbyt wyględne - spektakularne ale bardzo solidnie wykonane. Głośniki też jakieś takie nie specjalne w porównaniu to metalicznych złotych wklęsłych membran Klipscha. Nie rokowały że będzie spektakularnie lepij. Wizualnie przegrały z kretesem. No ale Spendor to Spendor więc wygrały 🙂 musiały bo kosztowały więcej haha.

Podłączyłem odpaliłem Tidala i wrzucam Yello i tym podobne utwory. I co ? i po prostu coś niesamowitego. Możesz zamknąć oczy i masz wrażenie jak byś był pod samą sceną. Kwadrofonia czy 6+1 (czy jakoś tak) na co to komu jak dwa głośniki sprawiają, że muzyka jest wszędzie i cię otacza. Bass nie dość, że jest kontrolowany dużo lepiej niż przy Klipsach to czuć głębie nawet przy bardzo cichym odsłuchu. Masz wrażenie, że dźwięk jest blisko ciebie. Góra znacząco bardziej czysta i klarowna, w końcu usłyszałem też średnie tony. Podkreślam, że Klipschy były dotarte ponad 40 godzin grania a Spendory grały po pierwszym odpaleniu.

Nie znam się, jestem kompletym amatorem. Kupiłem Marantza na pałę z internetu, potem też na pałę Naima bo droższy to chyba i też lepszy, tak samo Spendory bo pisali, że są dobre to kupiłem. Generalnie to i to UK

I dochodzę do jednego wniosku.

Inwestowanie w tego typu sprzęt przynosi jednak oczekiwane rezultaty. Czym drożej tym lepiej 🙂 Możecie się nie zgodzić ale to moja prywatna opinia. Ten sprzęt po prostu wart jest swojej ceny w mojej ocenie.

Filip

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, takedown napisał:

Wizualnie przegrały z kretesem

Mogę się nie zgodzić ?

Przecież te Spendory wyglądają super! 

Gratki udanych zakupów.

-Salva Mea-

Uwierz mi przy kontakcie organoleptycznym Klipsche wygrywają. Sa spektakularne, mają metaliczne złote membrany, są większe i mają wielki głośnik sopranowy na całą obudowę. 

Ale Spendor to Spnedor 🙂

12 godzin temu, takedown napisał:

Ukryta Zawartość

Po co ten Marantz pod Novą, przecież Naim ma wsio?

Ukryta Zawartość

Tu różnica jest olbrzymia w klasie tych sprzętów. Kasa nie gra zawsze i kiedyś pisałem o tym spory artykuł. Głównie w wyższych cenach to się mocno zaciera. Ale tu jest przepaść. 

Co do kabli nie wiem czy 3k ale ja bym je melodiki wymienil. Obcinają ci górę. Szkoda jej. 

Chord clearway, cardas 101, wyższe modele oehlbach, Kimber 8 PR. Nie wyjdą cię tyle a poprawisz. 

7 godzin temu, MarkM napisał:

Po co ten Marantz pod Novą, przecież Naim ma wsio?

Wchodzę słucham Naima 10 min potem przełączam na Marantza przez 10 minut słucham Maranza a potem znowu włączam naima i jest 5 razy lepiej niż za pierwszym włączeniem Naima haha 🙂

Oczywiście zartuje. Marantza musze sprzedać tak samo Klipsche.

Piotr Sonido : dziękuje za radę już szukam tych kabli zwłaszcza, że na wysokich bardzo mi zależy !!

Teraz, MarkM napisał:

Pamiętaj tylko, aby po wyłączeniu Naima usuwać pendrive i karty SD, ponieważ urządzenie jest w stanie czuwania i pobiera około 30W.

Bardzo dziękuje za radę jednak nie korzystam ani z kart ani z pendrive 🙂

Jak Ci zależy na wysokich, to: Nordost czy Reson, ew. może być Audioquest.

Zależy od budżetu ale powiedzmy na początek taki:

Ukryta Zawartość

Poszukaj opinii, testów itd

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi