Skocz do zawartości
IGNORED

Maluchy z duszą - monitory do małego pokoju

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Szukam niedużych kolumn podstawkowych, póki co do małego gabinetu (9 m2), z opcją na nieco większe lokum. Zależy mi przede wszystkim na scenie i przestrzeni, ale nie chciałbym też, żeby kolumny grały mocno górą, ostro. Raczej taki kompromis między detalicznością a ciepłem. Fajnie byłoby też, gdyby dało się z nich wycisnąć trochę basu. Jeśli chodzi o muzykę, to najwięcej słucham damskich wokali, muzyki akustycznej, etnicznej (Afryka, Azja, Bliski Wschód) i... klasycznego amerykańskiego rapu z lat 90. Właściwie słucham wszystkiego, oprócz ostrych szarpidrutów czy disco (polo/italo).

Wytypowałem kilku kandydatów:
1. Xavian Perla (czy wersja Esclusiva gra zauważalnie lepiej od pierwowzoru?)
2. Chario Constellation Delphinus MkII
3. Diapason Karis II
4. Totem One Signature
Ewentualnie jeszcze:
5. Gato Audio FM-8
6. Elac Vela BS 403
7. Wharfedale Evo 4.2 (wiem, że są dużo większe od pozostałych, ale ładnie wykonane i tanie jak barszcz)

Będzie to grało z Cambridge Audio Evo 150. Docelowy budżet to 5000-7000 zł (mogą być używane w idealnym stanie).

Chcesz wycisnac troche basu, masz opcje na wieksze pomieszczenie a zaparles sie na maluchy monitory?

Nie kapuje.

Podlegles tej forumowej mitologii

Mitologii? Tzn?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Stawiam na Xaviany którym najbliżej spełnienia Twoich kryteriów. Xavian to przestrzeń, nasycenie i muzykalność w tych cechach są wybitne. Niczym nie ustępują droższym rywalom bo poprzeczka ustawiona przez ich konstruktora Roberto Barlette jest znacznie wyższa niż konkurencyjne monitory. Xaviany są bardzo muzykalne a w gatunkach jakie preferujesz czują się jak ryba w wodzie.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

6 minut temu, xajas napisał:

Male pomieszczenie = monitorki

Tak myślałem 🫡

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Ma to sens. Siedzac blisko kolumny 3 droznej, ktorej glosniki niskotonowe sa oddalone od pozostalych wrazenia odsluchowe moga byl nieco dziwne. Doswiadczylem tego kiedy moje Motion 60xt byly ustawione w pomieszczeniu 4m x 6m na dluzszej scianie. Po przestawieniu na sciane krotka brzmienie jest bardziej spojne, mam mozliwosc oddalenia sie od ZG na odleglosc przy ktorej przerwa miedzy niskotonowymi a sredniotonowym i tweeterem zaciera sie.

8 minut temu, xajas napisał:

Male pomieszczenie = monitorki

Może to wyszło z dawnych czasów ? , mały grał od 60-70 Hz  i nie było kłopotów z basem w okolicach 40-50Hz często spotykanych 

Większość kolumn, które wymieniłeś są za duże do pokoju 9m2. Sprawdź coś pokroju Neat Accustic (Iota mini), ewentualnie monitory aktywne od Audioengine. Jeszcze Audel Nika. Nic większego. 

Harbeth P3ESR do takiego pomieszczenia. Sam używam w drugim systemie w małym pokoju 13m2 i jest super.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

3 godziny temu, Chattab napisał:

Wytypowałem kilku kandydatów:
1. Xavian Perla (czy wersja Esclusiva gra zauważalnie lepiej od pierwowzoru?)
2. Chario Constellation Delphinus MkII
3. Diapason Karis II
4. Totem One Signature
Ewentualnie jeszcze:
5. Gato Audio FM-8
6. Elac Vela BS 403
7. Wharfedale Evo 4.2 (wiem, że są dużo większe od pozostałych, ale ładnie wykonane i tanie jak barszcz)

Będzie to grało z Cambridge Audio Evo 150. Docelowy budżet to 5000-7000 zł (mogą być używane w idealnym stanie).

Czy w tym pokoju już testowałeś cokolwiek ? Największe problemy mogą być z basem. Sam od blisko dwóch lat używam w 10m2 kolumn Xavian Perla i faktycznie one nie męczą, do spokojnej muzyki super i przestrzeń mają według mnie ponad przeciętną. Mogą stać w miarę blisko tylnej ściany o ile miejsce odsluchowe nie będzie tuż przy ścianie, najlepiej co najmniej 50cm mieć głowę od tylnej ściany. 

Tego modelu CA, który posiadasz nie słuchałem, ale inne modele grały raczej czysto i przejrzyście więc takie połączenie powinno być dobre. 

Pozostałe kolumny są dość spore i raczej zalecane do większych pomieszczeń. Ale jeśli nie masz w pokoju problemów z basem to śmiało można wszystkie rozważyć 🙂

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

7 minut temu, soberowy napisał:

Czy w tym pokoju już testowałeś cokolwiek ? Największe problemy mogą być z basem. Sam od blisko dwóch lat używam w 10m2 kolumn Xavian Perla i faktycznie one nie męczą, do spokojnej muzyki super i przestrzeń mają według mnie ponad przeciętną. Mogą stać w miarę blisko tylnej ściany o ile miejsce odsluchowe nie będzie tuż przy ścianie, najlepiej co najmniej 50cm mieć głowę od tylnej ściany. 

Tego modelu CA, który posiadasz nie słuchałem, ale inne modele grały raczej czysto i przejrzyście więc takie połączenie powinno być dobre. 

Pozostałe kolumny są dość spore i raczej zalecane do większych pomieszczeń. Ale jeśli nie masz w pokoju problemów z basem to śmiało można wszystkie rozważyć 🙂

Wcześniej miałem Xaviany Primissima w moim małym pokoju. Wymieniłem na P3ESR i nie da się porównać tych kolumn. Harbeth bez porównania lepsze pod każdym względem. Perla nie znam.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Może to wyszło z dawnych czasów ? , mały grał od 60-70 Hz  i nie było kłopotów z basem w okolicach 40-50Hz często spotykanych 

Zgadza sie, najskuteczniejsza metoda prewentywnego unikania klopotow z artroza kolan jest amputacja nog.
16 minut temu, Chattab napisał:

Nie mam żadnych problemów z basem. Aktualnie grają B&W 685 S2, ale przez chwilę były nawet podłogowe KEF XQ30 🙂

685 s2 ma mój brat, kilka dni miałem u siebie te monitory i bas mają całkiem fajny, głeboki ale trochę taki na jedno kopyto, wysokie tony metaliczne. Średnicę odbieram w  nich jako wycofaną, jednym się to podoba innym nie.

A nie myślałeś o zmianie na nowsze Bowersy np 706? Ciężko o tak efekciarsko grające kolumny, niestety wokale na nich są męczące. 

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

Na liście są jeszcze Sonus Faber Lumina II, ale nie mam pojęcia, jak grają, w porównaniu z wcześniej wymienionymi. (Nie)stety dla mnie ogromne znaczenie ma też strona wizualna i wygląd kolumn - nie chcę, żeby to były takie "zwykłe" prostokątne pudełka. Muszą być ładne i mieć to "coś" 😉 Wszystkie wymienione przeze mnie w pierwszym poście modele (może poza Totemami) i Lumina II spełniają ten warunek. Ładne są też np. B&W 705 Signature, ale to już co najmniej 12.000 zł.

No tak, wygląd najważniejszy 😉 No i lista, z której niczego się nie posłucha. Miałem przez kilka lat Totemy Forest. Dobre na początek przygody, grają efekciarsko. Również nijak się mają do Harbethów. Proponuję posłuchać z otwartymi uszami a nie oczami.

1 minutę temu, Drizzt napisał:

No tak, wygląd najważniejszy 😉 No i lista, z której niczego się nie posłucha. Miałem przez kilka lat Totemy Forest. Dobre na początek przygody, grają efekciarsko. Również nijak się mają do Harbethów. Proponuję posłuchać z otwartymi uszami a nie oczami.

Oczywiście, że nie najważniejszy, ale powiedzmy 50/50. Generalnie ucieszyłbym się z takiego lub podobnego dźwięku (oczywiście na tyle, na ile YT może być tutaj miarodajny). 

Jakbyś chciał posłuchać Perel to bierz CA pod pachą i wbijaj do mnie. 

Odnośnie filmiku, który umieściłeś to pamiętaj, że akustyka pomieszczenia ma duże znaczenie. 

Edytowane przez soberowy

4 minutes ago, soberowy said:

+100

I to jest jedna z najlepszych form pomocy.

Odnośnie filmiku, który umieściłeś to pamiętaj, że akustyka pomieszczenia ma duże znaczenie. 

Doceniam i szanuje takie oferty pomocy, ale to nie jest wazne jak one u ciebie graja. Wazne jest, jak one u autora watku graja. A to nie jest to samo (przyczyne roznicy sam nazwales -> akustyka pomieszczenia)

Sensowniej bylo by to zrobic naopak

Fyne Audio f500sp (special production), rzuc okiem i uchem😉

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Nie ma na liście ale mieszczą się w budżecie - Monitory Audio Gold 100. Ja mam GX100 ale nowsze serie pewnie tez się sprawdza a może nawet będą lepsze. Obecnie grają w około 9m i naprawdę są świetne. Wcześniej miałem je w koło 16m i tez dawały radę. Generalnie gra cały system włącznie z akustyka, ale te kolumny dają radę w trudnych warunkach i generalnie nie ma problemu z ustawieniem.

Jeszcze jedno pytanie, przy okazji. Mam w taki sposób jak na zdjęciu wykonane kable do Bowersów (Wireworld Oasis 8). Co w przypadku, jeśli kupię kolumny z pojedynczymi terminalami głośnikowymi (np. Xavian Perla)? Wtedy te kable stają się bezużyteczne i muszę kupić nowe (albo zrobić nową, "pojedynczą" konfekcję)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chattab

Albo przy użyciu tzw. "bocznych" obciąć zbyteczne krótkie zworki,

albo je solidnie zabezpieczyć przed przypadkowym zwarciem.

Obu bym nie przykręcał. 

Co do kolumn to mają grać i wyglądać nie gorzej, niż te:

Ukryta Zawartość

ale w dwukrotnie 😉 niższej cenie, niż te: 

Ukryta Zawartość

Co prawda niedawno widziałem monitory DIY na znanym portalu będące wariacją 

właśnie na temat SF ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi