Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak lampowy - budżet do 30 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, 

Wracam do tematu audio i chciałbym trochę zrobić zamieszania we własnym systemie. Na początek wzmacniacz, potem pewnie kolumny. Profil - muzyka głównie rockowa, źródło - gramofon z wkładką MC, alternatywnie DAC CA200+ - głównie do filmów, ewentualnie okazyjnie streamy. Chciałbym lampę, najlepiej dwa monobloki plus pre, ale solidna integra dual mono też wchodzi w grę. 

Spojrzałem na ofertę i trochę się zgubiłem. Pojawiło się mnóstwo marek, o których nie mam specjalnie pojęcia, sporo też propozycji z Państwa Środka. Osobiście jestem przywiązany do rodzimej produkcji, najlepiej manufakturowej, a z tego co pamiętam, to rodzimych lampiaków byłood metra, ale teraz próbuje coś znaleźć i nie mogę.

Pomóżcie mi proszę się trochę odnaleźć w temacie.

Kal800

https://www.audiostereo.pl/topic/161795-wzmak-lampowy-bud%C5%BCet-do-30-tys/
10 minut temu, kal800 napisał:

solidna integra dual mono też wchodzi w grę.

10 minut temu, kal800 napisał:

muzyka głównie rockowa

Zwróć uwagę na dwie marki. Copland oraz Cary Audio 

Ale jeśli ma to być wzmacniacz do wszystkiego, lampa jest niepraktyczna. O wiele bardziej praktyczne jest lampowe pre i końcówki mocy. Tranzystory lub klasa D

A jeśli faktycznie i nieodwołalnie ma być lampa to szukaj czegoś na KT

Edytowane przez piotrek7

Najlepsze, co może być to Amplifon SET 42. Trioda w układzie single ended i w dodatku z dużą mocą 42W. Nowa jest droższa niż budżet, ale trafiają się używki. Jeśli ma być lampa, to tylko set!

Widziałem na HiFi Giełda używkę, chyba w Krakowie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Skutecznie, ciepło i wygodnie Mcintosh ma352. Design dyskusyjny. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja myślę że lampa do czarnej płyty to krok w dobrą stronę. 

Kiedy kilka razy przymierzałem się do lampy to na odsluchach w salonach dostawała od tranzystora w kość. Nieialo znaczenia, czy to 300B czy inne cudo grało za wolno itp.

Natomiast w domu kiedy dałem sobie luz, kupiłem kolumny ze wstęgami to bajka. Myślę że lampa różni się tym od tranzystora że nie musi być droga, gra na każdych kablach i tylko wybrać sobie fajny wzmacniacz. Potem same lampy i tak można wymieniać wraz z modyfikacja brzmienia.

lada moment pojawi się nowy model Coplanda: CTA-407. Pamiętając już wycofany CTA-408 obiecuję sobie po nim dużo 😉

Tam też phono stage zawsze był świetny.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

34 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

lada moment pojawi się nowy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pamiętając już wycofany CTA-408 obiecuję sobie po nim dużo 😉

Tam też phono stage zawsze był świetny.

Środek wzmacniacza przepiękny Zresztą poziom wykonania robi wrażenie 👍

Ukryta Zawartość

19 minut temu, mdavis napisał:

Środek wzmacniacza przepiękny Zresztą poziom wykonania robi wrażenie 👍

Szanuję Coplanda za ich niewielkie portfolio. Konstruują tylko to co dobrze potrafią, a nie wszystko co się da i na co jest dziś popyt 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za sugestie. Na ten moment moje typy to Cary Audio CAD-300, ciekawie się prezentuje Amplifon, ale bardzo mało jest o nim informacji dostępnej - na marginesie - da się w nim te kratownice zdjąć z lamp? Poza tym ciekawą opcją jest rodzime Haiku-Audio. Coplanda bardzo cenię, ale już jak lampa, to niech będzie na wierzchu ;). 

Jak zwykle zagadnieniem jest dostępność urządzeń do odsłuchu na miejscu, będzie trzeba sporo się nagimnastykować. 

30 minut temu, kal800 napisał:

Poza tym ciekawą opcją jest rodzime Haiku-Audio

Nie idź tą drogą 👌

Dużo lepszym rozwiązaniem PrimaLuna 

1 minutę temu, mdavis napisał:

Też zwróciłem na to uwagę. Trochę razi, że to w Chinach robione, ja szczerze mówiąc przywykłem do produktów manufakturowych...

Godzinę temu, kal800 napisał:

Amplifon, ale bardzo mało jest o nim informacji dostępnej - na marginesie - da się w nim te kratownice zdjąć z lamp?

Amplifon ma kratownicę na stałe. Demontuje się ją tylko na wymianę lamp. Tam są duże prądy, klasa A - niezły kaloryfer i konkretne brzmienie. 42 czyste waty to jak kilkaset wat mocy z trana. Wiadomo są wyjątki. Warto posłuchać...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, cortes napisał:

42 czyste waty to jak kilkaset wat mocy z trana

Doprawdy?... Jak niby to przeliczasz? Pytam poważnie, bo jeśliby zastąpił mój tran 220/400w to chętnie bym amplifona sprawdził.

Dobra, a jak wygląda kwestia doboru typu lampiaka do rodzaju muzyki? Chodzi mi głównie o mocniejszy rock i konkretnie zależy mi na tym, żeby nie było kompresji jak grają jednocześnie mocno i szybko gitary, bas i perkusja. Jednak inne są wymagania do muzyki kameralnej, a inne do symfonicznej czy rockowej. 

Druga sprawa - jak wygląda połączenie tranzystorowy preamp gramofonowy z końcówką lampową? Czy to się zgra ze sobą?

2 minuty temu, kal800 napisał:

Dobra, a jak wygląda kwestia doboru typu lampiaka do rodzaju muzyki? Chodzi mi głównie o mocniejszy rock i konkretnie zależy mi na tym, żeby nie było kompresji jak grają jednocześnie mocno i szybko gitary, bas i perkusja.

Najlepiej sprawdzają się lampy KT. Choćby KT150 . O wiele łatwiej dobrać też głośniki, które sprawdzą się przy takiej muzyce. Nie trzeba na starcie skreślać tych o niższej skuteczności 

3 minuty temu, kal800 napisał:

Druga sprawa - jak wygląda połączenie tranzystorowy preamp gramofonowy z końcówką lampową? Czy to się zgra ze sobą?

Zagra ale to raczej nie ma sensu. Lampowy przedwmacniacz i tranzystorowa końcówka mocy (sam mam coś takiego). Klasa D też idealnie się sprawdza. Uzyskujesz wtedy lampową swobodę grania i szybkość oraz kontrolę charakterystyczną dla tranzystora lub D

56 minut temu, kal800 napisał:

Dobra, a jak wygląda kwestia doboru typu lampiaka do rodzaju muzyki? Chodzi mi głównie o mocniejszy rock i konkretnie zależy mi na tym, żeby nie było kompresji jak grają jednocześnie mocno i szybko gitary, bas i perkusja. Jednak inne są wymagania do muzyki kameralnej, a inne do symfonicznej czy rockowej

Wzmacniacz lampowy na lampach KT88 lub EL34. Z tym tylko własny odsłuch 👌

3 godziny temu, pantagruel napisał:

Doprawdy?... Jak niby to przeliczasz? Pytam poważnie, bo jeśliby zastąpił mój tran 220/400w to chętnie bym amplifona sprawdził.

Chodzi o rzeczywistą wydajność prądową, układ zasilania... Same waty na papierze mało znaczą. Rzadko kiedy producenci podają na podstawie jakiej metody pomiarowej określili daną moc. I potem userzy piszą wzmacniacz xyz nie uciągnął kolumn xyz pomimo, iż teoretycznie powinien...

Zadzwoń do producenta, kto jak nie on udzieli najbardziej rzetelnej informacji w w/w przedmiocie...

Edytowane przez cortes

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, kal800 napisał:

Audio Reveal first albo second - jeden na KT88, drugi na KT150 - wyglądają bardzo porządnie. 

Tutaj ciekawa propozycja z USA

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.6480b44f379a3b2353464b85e2e608d3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby wzmacniacz lampowy pokazał najlepsze, co oferują lampy, musi być to SET. Jeśli nie ma mieć ograniczeń co do wyboru kolumn, to Amplifon będzie jedynym wyborem. Wszystkie push pull grają ok, ale magia i wybitna stereofonia tylko z triody single ended.

"Tynk pożera dźwięk" 747

7 godzin temu, mdavis napisał:

Ten wynalazek wygląda super:

Ukryta Zawartość

Można zamówić wersję z phono stage na lampach zintegrowany. 

A co z lampami 300B? Czy warto brać je pod uwagę?

Ukryta Zawartość

300B super, ale trzeba do nich bardzo skutecznych kolumn, że względu na moc około 8W. Ale nie są to lampy do ciężkiego rocka i metalu, więc jeśli jesteś długowłosym wyznawcą mroku, to nie dla Ciebie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

7 minut temu, kal800 napisał:

A co z lampami 300B? Czy warto brać je pod uwagę?

Znawcy lamp twierdzą, że wzmacniacz na lampach 300B to jest to lampowe brzmienie

Parallel single ended - jasne może być! Ale to nieczęste rozwiązanie i droższe raczej... 300B jest fenomenalna, ale ciężkie gatunki rockowe i metalowe to nie. Jazz, blues, gitary, wokale, klasyka, elektronika, barok, pianistyka są boskie. Ale kolumny muszą być wysokoskuteczne.

"Tynk pożera dźwięk" 747

8 minut temu, kal800 napisał:

A Single Ended na dwóch lampach? 

Widzę, że ten sam rocznik urodzenia co ja 🖐️ Jesteś z Trójmiasta. Podjedź do tego salonu i posłuchaj kilku wzmacniaczy. Będziesz miał punkt odniesienia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, mdavis napisał:

Podjedź do tego salonu i posłuchaj kilku wzmacniaczy. Będziesz miał punkt odniesienia. 

Pewnie tak zrobię - te Unison wyglądają porządnie bardzo, ale nie mogę doczytać, czy ma wbudowane pre gramofonowe

• Pokaż nowe odpowiedzi