Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić Rose RS520. Czy warto go brać pod uwagę, czy lepiej zdecydować się na zestaw dzielony? Na dzień dzisiejszy posiadam Denona PMA 1600 czy Rose zagra leiej? 

Ogólnie mam zamiar przebudować swoje stereo i potrzebuję zestawu z którego będę słuchać muzyki z usług typu Tidal. 

Z góry dziękuję za pomoc 

Cześć, napisz coś o swoim obecnym systemie i planowanych zmianach. Rose może zagrać lepiej, nie musi — jak zawsze 🙂 Na pewno usługi sieciowe w Rose działają bardzo dobrze, więc jest to rozsądna ścieżka. Osobiście jednak lubię rozdzielać elementy toru, bo możemy wtedy więcej się pobawić. Jeśli brzmienie się znudzi, to nie musimy wymieniać naszego jedynego klocka, a pojedyncze elementy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, treborpp napisał:

Czy warto go brać pod uwagę, czy lepiej zdecydować się na zestaw dzielony?

Warto. Raz się kupi i zadowolenie na lata. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Obecnie posiadam Denon Pma 1600 + Kef q700 był też CA stream magic V1, ale go się pozbyłem. Muzyki słucham z Tidala ciszej i wolę cieplejszą barwę na pewno nie analityczną.  W moim systemie przeszkadza mi że przy cichym słuchaniu jest bez energii i basu. Gdzieś przeczytałem że Rose RS 520 na mniejszej głośności gra dość przyzwoicie, a że ma wbudowany streamer wybór padł na niego. Ogólnie mam duży mętlik w głowie 🙂 Rozważałem też wzmacniacz lampowy marki Fezz lub Hakui + streamer np Rose 201. Oj chyba mieszam za dużo 🙂

Witaj,

Rose RS-520 to świetne urządzenie all in one. To na prawdę gra bardzo dobrze, mimo iż gabaryty oraz waga nie zadowoli pewnie zatwardziałych audiofili. A potem zdziwko 😜

Tak na serio to napisz z jakimi kolumnami ma to współpracować. Możemy wysłać na testy, wtedy zapraszam na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mam PMA 1700 i powiem tak - 1600 z tego co wiem niewiele się różni, a to naprawdę bardzo dobry wzmacniacz. ROSE może i zagra lepiej, ale czy w tych pieniądzach nie można znaleźć czegoś ciekawszego - wydaje się, że tak. ALL in One to oczywista wygoda, Rose fajnie wygląda, ale - no właśnie - cena. Poza tym marketingowy bełkot o klasie AD do mnie nie przemawia. W tej kwocie to nie jest urządzenie nawet zbalansowane. Za 11/12 k masz już b. dobry wzmacniacz - niechby było nawet i od tego samego dystrybutora - choćby Yamahe 1200, czy coś z Rotela. Za blisko 20k są już wzmacniacze hi-endowe a w używanych to już w ogóle można ustrzelić okazję. Rose fajny, ale drażni cena.

2 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Poza tym marketingowy bełkot o klasie AD do mnie nie przemawia.

To nie bełkot a dobre granie. Słuchałem wielu konstrukcji w klasie D. Dla mnie grają świetnie i nowocześnie.

Możesz też rozważyć NAD M10v2. Prawie 2x tańszy a funkcjonalność podobna. No i ma DIRAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, treborpp napisał:

Oj chyba mieszam za dużo 🙂

Trochę.

Nie odradzam Rose bo nie miałem nigdy możliwości posłuchania. Za to zdecydowanie zasugerowałbym sprzęt marki Linn. Świetna jakość dźwięku, bardzo wysoki poziom wykonania i co bardzo istotne gwarancja wieloletniego wsparcia jeśli chodzi o aktualizacje oprogramowania, z czego ta marka jest znana. 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Za to zdecydowanie zasugerowałbym sprzęt marki Linn.

Wybór pomiędzy Mercedesem a BMW 😉

13 godzin temu, treborpp napisał:

Mam zamiar kupić Rose RS520. Czy warto go brać pod uwagę, czy lepiej zdecydować się na zestaw dzielony? Na dzień dzisiejszy posiadam Denona PMA 1600 czy Rose zagra leiej? 

Ogólnie mam zamiar przebudować swoje stereo i potrzebuję zestawu z którego będę słuchać muzyki z usług typu Tidal. 

Z góry dziękuję za pomoc 

Kolego tutaj nie ma się nad czym zastanawiać! PMA1600 to inaczej Denon PMA1520 i jeszcze wcześniejszy PMA1500, który kiedyś kosztował 3395 zł. To nie jest ta liga. 

47 minut temu, Piopio napisał:

Wybór pomiędzy Mercedesem a BMW 😉

Linn to bardziej taki Aston Martin

Z całym szacunkiem dla wymienionych marek

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Linn to bardziej taki Aston Martin

Z całym szacunkiem dla wymienionych marek

Bez przesady 😉 Wyższe modele to produkt luksusowy ale nie wyczynowy 😉 

Też zastanawiam się nad RS520 i robiłem już nawet pierwsze przymiarki do odsłuchu. Za konkurencję robił mu właśnie NAD M10 v2. No i zamiast utwierdzić mnie w przekonaniu, że Rose to słuszny wybór, NAD zbił mnie z pantałyku, bo... zagrał moim zdaniem lepiej (z ładniejszą barwą i lepszym basem).

I teraz tak...

1. Rose - funkcjonalność nie do pobicia (m.in. świetny ekran, możliwość zainstalowania wewnętrznego dysku, DSD do 512, MQA, HDMI). Sprawia wrażenie sprzętu, który ma wszystko i przez co najmniej kilka lat nic go nie zaskoczy.

2. NAD wygląda przy nim jak dziecięca zabawka i ma kilka rzeczy, które mnie drażnią (nie podłączę do niego kompa z Roonem, nie odtwarza natywnie DSD, tylko zamienia je na FLAC, nie widać nawet parametrów/jakości odtwarzanego pliku na ekranie, tylko okładkę, wykonawcę i tytuł - to jakaś bzdura, że BluOS tego nie potrafi, albo ja nie umiałem tego znaleźć!). Tylko co z tego, jak muzyka z niego wydaje się fajniejsza - cieplejsza, barwniejsza, z wyraźniejszym basem.

Niestety, słuchałem obu zawodników z jakimiś podłogowymi Bowersami, które grały jak dla mnie za jasno, za ostro, za bardzo górą. W najbliższym czasie porównam to jeszcze z chwalonymi monitorami Elac Vela BS 403. Tymczasem w międzyczasie pojawiła się jeszcze trzecia opcja: Audiolab 9000A. Nie będę miał okazji go posłuchać, ale z opowieści z mchu i paproci, jakie znalazłem w sieci wynika, że to może być "moje" granie: ciepłe, takie bardziej analogowe, może wręcz odrobinę "lampowe", ale jednocześnie z fajną sceną, szczegółami, wykopem i pazurem. Wprawdzie Audiolab 9000A nie ma chociażby HDMI, ale poza tym jest wyposażony we wszystko, co jest mi potrzebne (DSD, MQA, USB-B, nawet ten ekranik wygląda sympatycznie). Może po prostu wystarczy podłączyć do niego jakiegoś MacaMini albo NUC z plikami hi-res na dysku i odtwarzać je z aplikacji Roona (razem z Tidalem). Albo poczekać na Audiolab 9000N do kompletu.

Edytowane przez Chattab
25 minut temu, Chattab napisał:

NAD wygląda przy nim jak dziecięca zabawka i ma kilka rzeczy, które mnie drażnią (nie podłączę do niego kompa z Roonem,

Ale NAD jest Roon Ready. Nie musisz podłączać kompa by NAD grał jako Roon end-point. Roon będzie się komunikował z NAD przez sieć.

NAD ma DIRAC. A to fajny dodatek. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ale NAD jest Roon Ready. Nie musisz podłączać kompa by NAD grał jako Roon end-point. Roon będzie się komunikował z NAD przez sieć.

Wiem, ale zawsze byłem zwolennikiem łączności "po kablach". Tak jak nie lubię wi-fi.

23 minuty temu, Chattab napisał:

Wiem, ale zawsze byłem zwolennikiem łączności "po kablach". Tak jak nie lubię wi-fi.

To są niczym nie uzasadnione uprzedzenia. Standardem Roon jest komunikacja Core z end-point przez sieć za pomocą protokołu RAAT. 

Edytowane przez Piopio

2 hours ago, Piopio said:

Szkoda, że trzeba sobie jeszcze dokupić licencję na pełne pasmo i mikrofon 😛 Czyli minimum 1k kosztów

mikrofon jest w zestawie

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 20.02.2023 o 11:13, Piopio napisał:

Warto. Raz się kupi i zadowolenie na lata. 

No właśnie nie. 

Jeśli zajdzie konieczność updejtu serwisu sieciowego którego nie da się zrobić zdalnie to kaplica. Takowe rzeczy już się działy. 

Roon także nie jest rozwiązaniem wyprzedzając twoj komentarz.

Ale urządzenie na teraz super. Moim zdaniem względem Denona jest przeskok. 

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Roon także nie jest rozwiązaniem wyprzedzając twoj komentarz.

Niby dlaczego nie ?

35 minutes ago, Chattab said:

Mikrofon jest w zestawie - chyba że do pełnego pasma musi być jakiś inny mikrofon.

12 minutes ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

mikrofon jest w zestawie

Faktycznie, zasugerowałem się tym że Arcam SA30 nie daje mikrofonu a też ma Dirac.

Jednak oba urządzenia nie mają licencji na pełne pasmo i Dirac sobie za to liczy dodatkowe $99. Jakby sprzedawali samochód z ograniczeniem prędkości do 50km/h a żeby wykorzystać jego pełne możliwości trzeba sobie dopłacić.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Niby dlaczego nie ?

Czy tłumaczyłem to już w jakimś innym temacie.

Dobrze to jest platforma płatna i nie wszyscy chcą z tego korzystać.

Po drugie wystarczy że pojawi się kolejny miliarder w stylu elona muska który stwierdzi że też chciał mieć podobną platformę I wypuści ją za darmo. Wówczas to będzie kwestia pół roku jak płatny run upadnie a nowej platformy nie będzie się dało zintegrować z tego typu urządzeniami tylko trzeba będzie kupować nowe. 

Urządzenia sieciowe istnieją od ilu nie wiem strzelam 15-16 lat i na przestrzeni tego czasu widzimy jak bardzo i jak często się to zmienia.

Jak mówię roon teraz ok. Chcesz płacić mieć super okej.

Ale to nie jest gwarant że to będzie istniało w przyszłym roku czy za 10 lat

4 godziny temu, Audioanfanger napisał:

Jakby sprzedawali samochód z ograniczeniem prędkości do 50km/h a żeby wykorzystać jego pełne możliwości trzeba sobie dopłacić.

A tak się właśnie dzieje. Chyba w elektrycznych BMW będzie można dokupić większe przyśpieszenie 😉 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Spiskowa teoria dziejów. Aż strach kupować cokolwiek gotowego co ma streaming 😉 Roon to tylko alternatywa. 

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Jeszcze jest Yamaha R-N2000A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Funkcjonalnie gorsza. MusicCast jest cieńki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość

(Konto usunięte)
Funkcjonalnie gorsza. MusicCast jest cieńki.
Ale że nie ma ogromnego wyświetlacza? Przecież i tak wszystko z tabletu czy telefonu się obsługuje.
Z MusicCast mam radia internetowe, zapamiętane na pilocie.
A jako transport BubbleUPnP.
7 minut temu, tomek4 napisał:

Ale że nie ma ogromnego wyświetlacza? Przecież i tak wszystko z tabletu czy telefonu się obsługuje.
Z MusicCast mam radia internetowe, zapamiętane na pilocie.
A jako transport BubbleUPnP.

No własnie. Apka Rose jest świetna. Wszystko w jednym.

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)

Urządzenia sieciowe istnieją od ilu nie wiem strzelam 15-16 lat i na przestrzeni tego czasu widzimy jak bardzo i jak często się to zmienia.

Logitech Media Server Version: 8.3.1 -- Fri 17 Feb 2023
Dają radę
No własnie. Apka Rose jest świetna. Wszystko w jednym.

To że mam stacje radiowe dostępne z normalnego pilota jest dla mnie zaletą.
  • Pokaż nowe odpowiedzi