Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn do pomieszczenia 45m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. Stoję przed wyborem kolumn podłogoych do salonu, które będą stały obok telewizora po dwóch stronach. Interesują mnie kolumny używane jak i nowe. Znalazłem w korzystnej cenie, tak uważam, KEF Q950 nowe. Ale może ktoś poleci jakieś inne. Na dzień dzisiejszy posiadam Dali Ikon 5 i stwierdziłem, że czas na jakąś zmianę w przód. Czy to dobry krok z tymi kolumnami? Posiadam na tą chwilę wzmacniacz DENON PMA1060, ale on też raczej będzie wymieniany, również może być używka. Szukałem po necie kilka wzmacniaczy i znalazłem propozycje typu NAD c356 lub c375 rozwojowy, lub np cyrus one z nowych. Czy to dobry wybór?

Mam podobny metraż i obecnie graja u mnie Dynavoice DF-8, one nie biorą jeńców, jak dla mnie bardzo fajny dzwiek, potęga, przestrzen, naturalne wokale… Oczywiscie glownie stereo ale bardzo dobrze sie spisują tez w filmach.

Obecnie wzmaki Abrahamsen V2.0UP oraz Atoll IN200SE, na zmianę. Z każdym jest fajnie, polecam.

Kef Q950 to obecnie świetna propozycja w swojej cenie, to naprawdę dobre kolumny, zdolne nagłośnić większe pomieszczenie. Spójrz także na Monitor Audio Bronze 500. To bardzo dobra alternatywa dla Kef. Jeśli lubisz mocne, energiczne granie, dobrą opcją będzie Focal Chora 826.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne oferty dla klubowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to obecnie świetna propozycja w swojej cenie, to naprawdę dobre kolumny, zdolne nagłośnić większe pomieszczenie. Spójrz także na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To bardzo dobra alternatywa dla Kef. Jeśli lubisz mocne, energiczne granie, dobrą opcją będzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne oferty dla klubowicza.

Moja żona patrzy niestety wyglądem i te dwie propozycje odpadają, nie wiem czemu bo mi one się podobają. Ale dziękuję za propozycję, a na odsłuch mam troszkę za daleko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, yesther napisał:

Mam podobny metraż i obecnie graja u mnie Dynavoice DF-8, one nie biorą jeńców, jak dla mnie bardzo fajny dzwiek, potęga, przestrzen, naturalne wokale… Oczywiscie glownie stereo ale bardzo dobrze sie spisują tez w filmach.

Obecnie wzmaki Abrahamsen V2.0UP oraz Atoll IN200SE, na zmianę. Z każdym jest fajnie, polecam.

te dynavoice całkiem ciekawe.

Tak, a szczególnie jak je wyrwiesz za około 4k, tak jak mi się udało za nówki. Wiesz to nie jest jakiś hajend, jednak made in china itp, ale uważam, że są świetnie wykonane i rzetelnie zaprojektowane, co było ważne dla mnie: są bardzo uniwersalne do ustawienia w pomieszczeniu, nie ukrywajmy, że nasze salony są dalekie od optimum do grania stereo, nie każdy ma możliwość stworzenia pokoju do audio. Dynavoice ma bas refleksy z przodu i z tyłu, dzięki temu bas można dopasować pod siebie zatykając dziury gąbką, u mnie przednie są otwarte a tylko jeden tylny zamknięty (kolumna w rogu pomieszczenia) i jest spoko, bas nie dudni. Oprócz tego jest zworka z tyłu odpowiedzialna za wysokie tony, to również super sprawa, róznice nie są jakieś wielkie, ale ja mam ustawione wysokie tony na maksa, jest wyraziście ale nic nie kłuje, jest przestrzennie. Ja często zmieniam sprzęt, bo sprawia mi to frajdę, więc będę próbował na pewno innych kolumn w przyszłości, na razie grają DF-8 🙂

Może coś od Polk Audio - np. seria Signature - S50, S55 - fakt, że nie mają tak

poważnego wyglądu, ale łatwe ustawienie i możliwości całkiem spore:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mamy w ofercie KEF Q950 i będącu nas polecam odsłuchać kolumny PSB Imagine X2T. Są one często wybierane zamiast właśnie Kefów. Pytanie tylko co na to żona no i jak się dogadają z Twoją elektroniką.

Zapraszamy 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Sprawdzą się największe Emotivy czyli T2+.

Idealne do większych pomieszczeń, jak piszą w teście HFM: https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/5701-emotiva-airmotiv-t2.html

Do odbioru "od ręki" i to w promocyjnej cenie o 2200 zł taniej (za parę):

https://sklep.htaudio.pl/emotiva-airmotiv-t2-kolumny-glosnikowe-wolnostojace-swieta.html

W dniu 19.02.2023 o 18:08, rafalski napisał:

Witam serdecznie wszystkich. Stoję przed wyborem kolumn podłogoych do salonu, które będą stały obok telewizora po dwóch stronach. Interesują mnie kolumny używane jak i nowe. Znalazłem w korzystnej cenie, tak uważam, KEF Q950 nowe. Ale może ktoś poleci jakieś inne. Na dzień dzisiejszy posiadam Dali Ikon 5 i stwierdziłem, że czas na jakąś zmianę w przód. Czy to dobry krok z tymi kolumnami? Posiadam na tą chwilę wzmacniacz DENON PMA1060, ale on też raczej będzie wymieniany, również może być używka. Szukałem po necie kilka wzmacniaczy i znalazłem propozycje typu NAD c356 lub c375 rozwojowy, lub np cyrus one z nowych. Czy to dobry wybór?

Q950 to niby duże kolumny z arsenałem głośników ale tak naprawdę to masz woofer, midwoofer i 2 membrany bierne.

Do 45m są według mnie za małe.

Jak NAD to modyfikowany C356BEE i do niego Heco Aurora 1000. Nie braknie mocy, wypełnienia, skali dźwięku i jakości.

W dniu 19.02.2023 o 18:08, rafalski napisał:

Na dzień dzisiejszy posiadam Dali Ikon 5 i stwierdziłem, że czas na jakąś zmianę w przód

USHER V 604 

2 godziny temu, muda44 napisał:

Q950 to niby duże kolumny z arsenałem głośników ale tak naprawdę to masz woofer, midwoofer i 2 membrany bierne.

Otóż to 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Napisałem ci to samo na tym drugim forum u ciebie Denon 1060 powinien zdecydowanie zostać jeżeli tylko jest sprawny. Obecnie w założonym budżecie nie kupisz lepszego wzmacniacza pod kątem brzmienia jedynie nowszy może akurat inny.

Co do kolumn

Q959, klipsch rp280, monitor audio bronze 500, straszę wyższe rx8, może ktoś by sprzedawał w fajnej cenie Silver 10. Heco metas xt701. 

No jest wybór. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Napisałem ci to samo na tym drugim forum u ciebie Denon 1060 powinien zdecydowanie zostać jeżeli tylko jest sprawny. Obecnie w założonym budżecie nie kupisz lepszego wzmacniacza pod kątem brzmienia jedynie nowszy może akurat inny.

Co do kolumn

Q959, klipsch rp280, monitor audio bronze 500, straszę wyższe rx8, może ktoś by sprzedawał w fajnej cenie Silver 10. Heco metas xt701. 

No jest wybór. 

Może nie uda mi się od razu kupić do tego wzmacniacza i przeznaczę większą sumę na kolumny, nie problem jak sobie kupię później wzmacniacz. W tejk kolejności co napisałeś będę szukał.

Edytowane przez rafalski

Jeżeli kolega dopuszcza sprzęt używany to zdecydowanie powinien iść w tą stronę bo po prostu wybierze sprzęt znacznie lepszy.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeżeli kolega dopuszcza sprzęt używany to zdecydowanie powinien iść w tą stronę bo po prostu wybierze sprzęt znacznie lepszy.

nie powiem bo te triangle pasują mi z tego powodu chiciaż bo mają bass reflex z przodu

W dniu 21.02.2023 o 19:44, Piotr Sonido napisał:

Co do kolumn

No jest wybór. 

Modyfikowany NAD C356BEE da się kupić poniżej 2000zł a to wyższy poziom od tego Denona. Dopiero PMA-2020AE gra lepiej ale to inne ceny 😉

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Modyfikowany NAD C356BEE da się kupić poniżej 2000zł a to wyższy poziom od tego Denona. Dopiero PMA-2020AE gra lepiej ale to inne ceny 😉

Dokładnie 👍

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Od rx8 gość się nie odzywa wiec w ciemno na pewno nie kupie bo są na Allegro. Za to mam nie daleko te triangle borea za 4K i nowe ponoć. Czy warto jechać je odsłuchać?

Wg mnie warto, to jedne z najcieplej grających triangli, średniak papierowy, wysoki kopułka jedwabna.

Ale jak zawsze najlepiej posłuchać bo każdy ma swoje preferencje.

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

Wg mnie warto, to jedne z najcieplej grających triangli, średniak papierowy, wysoki kopułka jedwabna.

Nie zdążyłem odsłuchać, sprzedały się  niestety

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

Tak. Bez odsłuchów trudno kupić coś sensownego pod swoje preferencje muzyczne 👍

Uważam że budując system najpierw należy mieć źródło, wzmacniacz i jakieś kable na start na miarę swoich możliwości a dopiero wtedy szukać kolumn ale słuchając je u siebie, tam gdzie będą stały docelowo i z tą elektroniką. Na końcu drobne korekty kablami. Wybór dobrych kolumn jest większy niż dobrej elektroniki i dlatego taki kierunek uważam za najlepszy.

Oczywiście jak już są kolumny to robimy w drugą stronę ale mając na uwadze że jak zwłaszcza bas jest znacznie poniżej naszych oczekiwań to elektronika i kable raczej tego nie zmienią.

Słuchanie kolumn gdzieś nie ma sensu bo kolumny, to jak zagrają jest powiązane z akustyką danego pomieszczenia, ustawieniem i elektroniką.

Z kolumnami zawsze jest problem. Duże paczki 3 way ciężko bezpiecznie wysłać, używane często nie mają kartonów… i robi się pod górkę.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

W dniu 21.02.2023 o 09:39, muda44 napisał:

Do 45m są według mnie za małe.

Jak NAD to modyfikowany C356BEE i do niego Heco Aurora 1000. Nie braknie mocy, wypełnienia, skali dźwięku i jakości.

Za małe na 45m? 😂

Ja gram na 60m i jest pięknie. 

Jak ktoś nie słuchał niech się nie wypowiada bo wprowadza kolegę w błąd. 

38 minut temu, bartoszek32 napisał:

Za małe na 45m? 😂

Miałem je z myślą o 12m. Na chwilę podłączyłem w 25 i sprzedałem. 

W 60m to śpiewu ptaków można na nich słuchać  😉

To wszystko kwestia oczekiwań...

51 minut temu, muda44 napisał:

Miałem je z myślą o 12m. Na chwilę podłączyłem w 25 i sprzedałem. 

W 60m to śpiewu ptaków można na nich słuchać  😉

To wszystko kwestia oczekiwań...

Te paki potrzebują przestrzeni a 25 to dla nich klita niestety. 

Godzinę temu, bartoszek32 napisał:

Te paki potrzebują przestrzeni a 25 to dla nich klita niestety. 

Fizyka. W tych 25m już nie są w stanie uzyskać satysfakcjonującej mnie skali dźwięku. A gdzie 60...

To są świetne kolumny za 5000 ale mimo pozorów nie są w stanie nagłośnić dużych pomieszczeń.

4 godziny temu, bartoszek32 napisał:

Za małe na 45m? 😂

dziś słuchałem q950 oraz klipsch RP8000f no i klipsch jak dla mnie lepiej zagrały, od razu zaznaczam że każdy inaczej odbiera kolumny i tobie pasują mi już nie pasowały.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Fizyka. W tych 25m już nie są w stanie uzyskać satysfakcjonującej mnie skali dźwięku. A gdzie 60...

To są świetne kolumny za 5000 ale mimo pozorów nie są w stanie nagłośnić dużych pomieszczeń.

zgodzę się z Tobą bo podobne odniosłem wrażenie jak ich słuchałem dziś

Godzinę temu, muda44 napisał:

sądzisz że nad c356 po Twoim modzie zagra lepiej jak denon pma1060?

Edytowane przez rafalski
  • Pokaż nowe odpowiedzi