Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RC-1572MK2+RB-1582MK2 czy RA-1592MK2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie wymiany sprzętu i bardzo proszę o poradę. 
Kolumny B&W702 S2.

Wiem, że większość obstawia za systemem dzielonym ale ta integra Rotela gra fantastycznie a niestety nie miałem okazji odsłuchu zestawu dzielonego. Czy ktoś odsłuchiwał obie konfiguracje i może poradzić czy jest różnica?

W dniu 18.02.2023 o 16:36, Mustic napisał:

Witam,

Jestem w trakcie wymiany sprzętu i bardzo proszę o poradę. 
Kolumny B&W702 S2.

Wiem, że większość obstawia za systemem dzielonym ale ta integra Rotela gra fantastycznie a niestety nie miałem okazji odsłuchu zestawu dzielonego. Czy ktoś odsłuchiwał obie konfiguracje i może poradzić czy jest różnica?

Witaj,

porównując oba (nie piszę ogólnie tylko o konkretnym porównaniu tych modeli) słychać, że na dzielonym jest swobodniej, lepsza stereofonia. Będzie też drożej, bo to jednak dwa klocki i jeszcze trzeba je połączyć przewodem, jednak te kolumny uważam na to zasługują. Najlepiej umówić się w naszym salonie na odsłuch porównawczy takich konfiguracji https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Dzięki, niestety nie miałem takiej możliwości. Liczyłem na wrażenia użytkowników i jakieś fakty ale póki co cisza. 
Na szczęście trafiłem na kanał youtube Paula McGovan z PS Audio i on to bardzo rzeczowo wyjaśnił. 
Szukam jeszcze różnić między RC-1572 mk2 a RC-1590 mk2, może tutaj coś ktoś?

6 godzin temu, Mustic napisał:

Szukam jeszcze różnić między RC-1572 mk2 a RC-1590 mk2, może tutaj coś ktoś?

Lepsze zasilanie, lepszy dac, co przekłada się na lepszy dźwięk. Porównasz na odsłuchu ;) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Raczej nigdzie już nie ma Bowers&Wilkins 702s2 żebym mógł odsłuchać, do mnie też nikt nie przyjedzie bo za daleko. Na S3 to już nie będzie to samo. 
Rozumiem, że lepsza separacja zasilania bo dwa tranzystory, ale jeśli dobrze widzę to w obu jest ten sam DAC „premium Texas Instruments 32-bit/384kHz DAC” czy się mylę?

Czyli mniejszy szum w wyższym modelu?

1 godzinę temu, Mustic napisał:

Raczej nigdzie już nie ma Bowers&Wilkins 702s2 żebym mógł odsłuchać, do mnie też nikt nie przyjedzie bo za daleko. Na S3 to już nie będzie to samo. 
Rozumiem, że lepsza separacja zasilania bo dwa tranzystory, ale jeśli dobrze widzę to w obu jest ten sam DAC „premium Texas Instruments 32-bit/384kHz DAC” czy się mylę?

Czyli mniejszy szum w wyższym modelu?

została już tylko seria Signature https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/bowers-wilkins-702-signature-midnight-blue-metallic-outlet.html. Potem już tylko S3 zostają. A Signature grają lepiej od S2. 

www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...

Do 702 s2 szukałbym RB-1590. Teraz są w bardzo dobrej cenie. Generalnie pójście w monobloki RB-1590 to nie jest zły pomysł, 702 s2 są bardzo wymagające na prąd. Trzeba dużo włożyć w elektronikę, aby wyciągnąć z nich 100%.

Przypuszczam, że taniej wyszłoby przejście na 703 s3 + RA-1592, lub dzielonka RC-1572MK2+RB-1582MK2.

Z BW 703 s3 znacznie łatwiej jest wyciągnąć cały potencjał kolumn i gra to lepiej niż 702 s2 w większości zestawach.

Dodatkowo wysokie tony i średnica w s3 zamiata s2. 

Piękne dzięki za podpowiedź. 

W zasadzie inwestycja już zakończona. Wygrała dzielonka RC-1590mk2 i RB-1582mk2.

Nie jestem nawet w stanie zbliżyć się do maksymalnej mocy końcówki bo uszy nie wytrzymują więc prądu nie brakuje. 

Zagrało przepięknie aczkolwiek w niektórych utworach i na cichszych odsłuchach zabrakło trochę basu.

Są oczywiście różne preferencje ale zaufałem Paulowi z PS Audio, który zdecydowanie zaleca subwoofery do stereo i się nie zawiodłem.

B&WDB4 uzupełnił wszelkie braki i wpasował się tak idelanie w zestaw, że w zasadzie wiem, że gra tylko jak go wyłącze.

1 godzinę temu, pawel.pl napisał:

Z BW 703 s3 znacznie łatwiej jest wyciągnąć cały potencjał kolumn i gra to lepiej niż 702 s2 w większości zestawach.

Dodatkowo wysokie tony i średnica w s3 zamiata s2. 

Zgadza się. 

Godzinę temu, Mustic napisał:

W zasadzie inwestycja już zakończona. Wygrała dzielonka RC-1590mk2 i RB-1582mk2.

o tak, to znakomity wybór do tych kolumn 😉

www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.03.2023 o 12:18, Mustic napisał:

Super wybór, pozwala na rozbudowę (2x 1582 lub 1x1590 lub 2x1590). Gratulacje! 

W dniu 27.03.2023 o 12:18, Mustic napisał:

Zagrało przepięknie aczkolwiek w niektórych utworach i na cichszych odsłuchach zabrakło trochę basu.

Tak, bassu będzie brakować i będziesz zauważał to coraz częściej. Do reprodukcji niskich tonów kluczowa jest wysoka moc wzmacniacza. W 702s2 jest 6 bass unitów, pracujących liniowo 2x3. Można powiedzieć, że w zakresie obciążenia prądowego para 702s2 to takie 3 kolumny 703s2 i wiele się nie pomylić.

Nie chodzi tutaj o to, żeby grać na volume 90. Chodzi o to, aby poprzez zapas mocy i uzyskaną z tej mocy elastyczność i skuteczność prądową, lepiej kontrolować głosniki niskotonowe i zapewnić dokładną reprodukcję niskich częstotliwości. Wzmacniacze o wysokiej mocy to zapewniają. 200W to solidna końcówka, ale na 702 to o połowę za mało, aby taki system zagrał w pełni.

Powiem więcej. 200W to takie verygood dla 703 s2. Natomiast dopiero RB1590 zamyka temat.

2 godziny temu, NRK napisał:

Gdzie ty widzisz bridga w tej końcówce?

Masz rację, końcówki Rotel-a nie mają bridga. Tylko Bi-amp, dzięki za zwrócenie uwagi 🙌

• 6 miesięcy później...
W dniu 7.03.2023 o 13:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Lepsze zasilanie, lepszy dac, co przekłada się na lepszy dźwięk. Porównasz na odsłuchu 😉

mam pytanie jak RC1590 zgra się z Emotiva DR2 i Dali Opticon 8 MKII plus jako HT bypass dla Emotiva XMC-2

źródło: SACD Marantz SA7003 (planowany upgrade w budżecie 7-10k PLN)

dziękuję za podpowiedzi

14 godzin temu, PG napisał:

mam pytanie jak RC1590 zgra się z Emotiva DR2 i Dali Opticon 8 MKII plus jako HT bypass dla Emotiva XMC-2

źródło: SACD Marantz SA7003 (planowany upgrade w budżecie 7-10k PLN)

dziękuję za podpowiedzi

Witam, 

nie słuchałem osobiście takiego połączenia, jednak nie tak dawno klient wypożyczał RC1590 mk2 do jakiejś Emotivy końcówki (już nie pamiętam modelu) i już nie oddał, więc chyba mu się to połączenie bardzo spodobało 😉

Możemy wysłać na testy 😉 Zapraszam wtedy na priv

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

W dniu 4.04.2023 o 15:29, pawel.pl napisał:

Tak, bassu będzie brakować i będziesz zauważał to coraz częściej. Do reprodukcji niskich tonów kluczowa jest wysoka moc wzmacniacza. W 702s2 jest 6 bass unitów, pracujących liniowo 2x3. Można powiedzieć, że w zakresie obciążenia prądowego para 702s2 to takie 3 kolumny 703s2 i wiele się nie pomylić.

Nie chodzi tutaj o to, żeby grać na volume 90. Chodzi o to, aby poprzez zapas mocy i uzyskaną z tej mocy elastyczność i skuteczność prądową, lepiej kontrolować głosniki niskotonowe i zapewnić dokładną reprodukcję niskich częstotliwości. Wzmacniacze o wysokiej mocy to zapewniają. 200W to solidna końcówka, ale na 702 to o połowę za mało, aby taki system zagrał w pełni.

Powiem więcej. 200W to takie verygood dla 703 s2. Natomiast dopiero RB1590 zamyka temat.

Idąc tym tokiem rozumowania mam za mocny wzmacniacz do swoich kolumn ponieważ basu mam za dużo. 

Według mnie to oczywiście nieprawda i tu akustyka pomieszczenia ma kluczową rolę a nie moc wzmacniacza. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

W dniu 4.04.2023 o 15:29, pawel.pl napisał:

Skąd te wszystkie informacje? Co to jest zapas mocy? Gdzie ta moc jest przechowywana? Ile tej mocy jest potrzeba? I czy nie wystarczy, w takim wypadku, kupić mocnej końcówki w klasie D, żeby tej mocy było jak najwięcej? 

20 minut temu, soberowy napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania mam za mocny wzmacniacz do swoich kolumn ponieważ basu mam za dużo. 

Według mnie to oczywiście nieprawda i tu akustyka pomieszczenia ma kluczową rolę a nie moc wzmacniacza. 

Jakie posiadasz kolumny?

2 godziny temu, soberowy napisał:

Bowersy 707 S3 i Rotel A14 mk2

707 to stosunkowo łatwie kolumny do napędzenia. Aby 705 zagrała takim pełnym bassem potrzebujesz już Rotela RA1572, a najlepiej RA1592. Jakbyś wpiął A14 do takich 702 s2/s3 to taka kolumna zagra w zakesie niskich tonów na nie wiem, 20%? Pewnie Panowie z TopHifi potwierdzą, o ile w ogóle wpinali taki wzmacniacz do tych kolumn (w co wątpię).

Prawdą jest, że im większy pokój odsłuchowy tym więcej potrzebujemy bassu, aby dźwięk był zrównoważony w całym zakresie tonalnym. Średnie i wysokie tony będą ładnie rozchodzić się po pokoju, jednak bass gdzieś się zgubi. Dlatego w dużym pomieszczeniu potrzebujesz większych kolumn i mocniejszego wzmacniacza, aby te kolumy napędzić.

Prawdopodobnie masz niewielki pokój odsłuchowy i bass reflex kolumn jest dość blisko ścian i dlatego masz efekt "za dużej ilości bassu".

To o czym pisałem dotyczy zupełnie innego problemu - posiadania dużych podłogówek, dużego pokoju (25-40m2) i zbyt słabej elektroniki, aby te kolumny zagrały w pełni. Przejdź się do salonu, wepnij swoje 707 do tego A14, a później 702ki i zobaczysz o czym rozmawiamy. Twoje kolumny zagrają o niebo lepiej od 702ek z tym wzmacniaczem. I nie dlatego, że 702ki to gorsze kolumny. Hell no ☺️. Ten wzmacniacz A14, który jest bardzo fajnym wzmacniaczem właśnie do Twoich monitorów, do podłogówek wielkości 702 nie wystarcza.

3 godziny temu, seba3002 napisał:

Skąd te wszystkie informacje? Co to jest zapas mocy? Gdzie ta moc jest przechowywana? Ile tej mocy jest potrzeba? I czy nie wystarczy, w takim wypadku, kupić mocnej końcówki w klasie D, żeby tej mocy było jak najwięcej? 

Wiedza bierze się z książek, doświadczeń, ciekawości...
Zapas mocy to potoczne określenie wydajności wzmacniacza. Sercem wzmacniacza klasy ab jest transofmator.

Gdzie ta moc jest przechowywana... Faktycznie kondensatory foliowe pełnią rolę magazynowania energii elektrycznej. To one są "ładowane" po włączeniu urządzenia i stąd zdarzają się wybicia bezpieczników podczas uruchomienia końcówek mocy/zintegrowanych o dużej mocy. Np. taka końcówka mocy RB-1582 ma 60.000uF przy 200W i jest to bardzo dużo jak na tego typu końcówkę. Taka sama pojemność jest również w Rotelu RA-1592.

Duża pojemność kondensatorów pomaga w utrzymaniu stabilnego i wystarczającego zasilania dla stopni wyjściowych wzmacniacza. Jest to potrzebne zwłaszcza w sytuacjach, gdy wymagane jest duże natężenie prądu, na przykład przy nagłych, dynamicznych zmianach w muzyce.

Klasa D jako wzmacniacz świetnie nadaje się do nagłośnienia, gdzie nie możemy pozwolić sobie na poważny prąd. Np. w samochodowych systemach audio, albo w publicznych obiektach. Generalnie tam, gdzie jakość nie gra najważniejszej roli, a zużycie prądu/ograniczenia instalacyjne już tak. W domowym audio sugerowałbym jednak wzmacniacze w klasie AB, lub A. One brzmią lepiej niż klasa D.

Oczywiście są wzmiacniacze w klasie D, które już fajnie brzmią. Te konstrukcje bardzo rozwijają się, wszystkiego warto spróbować ☺️.

14 minut temu, pawel.pl napisał:

Wiedza bierze się z książek, doświadczeń, ciekawości...
Zapas mocy to potoczne określenie wydajności wzmacniacza. Sercem wzmacniacza klasy ab jest transofmator.

Gdzie ta moc jest przechowywana... Faktycznie kondensatory foliowe pełnią rolę magazynowania energii elektrycznej. To one są "ładowane" po włączeniu urządzenia i stąd zdarzają się wybicia bezpieczników podczas uruchomienia końcówek mocy/zintegrowanych o dużej mocy. Np. taka końcówka mocy RB-1582 ma 60.000uF przy 200W i jest to bardzo dużo jak na tego typu końcówkę. Taka sama pojemność jest również w Rotelu RA-1592.

Duża pojemność kondensatorów pomaga w utrzymaniu stabilnego i wystarczającego zasilania dla stopni wyjściowych wzmacniacza. Jest to potrzebne zwłaszcza w sytuacjach, gdy wymagane jest duże natężenie prądu, na przykład przy nagłych, dynamicznych zmianach w muzyce.

Klasa D jako wzmacniacz świetnie nadaje się do nagłośnienia, gdzie nie możemy pozwolić sobie na poważny prąd. Np. w samochodowych systemach audio, albo w publicznych obiektach. Generalnie tam, gdzie jakość nie gra najważniejszej roli, a zużycie prądu/ograniczenia instalacyjne już tak. W domowym audio sugerowałbym jednak wzmacniacze w klasie AB, lub A. One brzmią lepiej niż klasa D.

Oczywiście są wzmiacniacze w klasie D, które już fajnie brzmią. Te konstrukcje bardzo rozwijają się, wszystkiego warto spróbować ☺️.

No dobra, a jaki wpływ ma ten zapas mocy na bas? Bo na razie przeczytałem piękne, audiofilskie pierdolety, podparte odrobiną danych technicznych.

27 minut temu, seba3002 napisał:

audiofilskie pierdolety,

Poświęciłem ok. 20 minut na Twoją edukację, a Ty mnie pomawiasz?

Więcej czasu Tobie nie poświęcę, zajrzyj do książki. Może jak posiedzisz przez tydzień/dwa, to wtedy bardziej docenisz czas osób, których prosisz o konkretną informację.

15 minut temu, pawel.pl napisał:

Poświęciłem ok. 20 minut na Twoją edukację, a Ty mnie pomawiasz?

Więcej czasu Tobie nie poświęcę, zajrzyj do książki. Może jak posiedzisz przez tydzień/dwa, to wtedy bardziej docenisz czas osób, których prosisz o konkretną informację.

Poświęciłeś 20 minut, żeby poczęstować mnie szczyptą audiofilskich bredni, z których nic nie wynika. Równie dobrze mogłeś napisać, że istotnym dla odbioru muzyki jest mycie uszu i więcej prawdy byłoby w tym stwierdzeniu niż te, za przeproszeniem, pierdolety, które gdzieś tam wyczytałeś ale bladego pojęcia nie masz o co chodzi. Powiedz, jesteś inżynierem zajmującym się budowaniem systemów audio? 

W dniu 8.10.2023 o 12:30, pawel.pl napisał:

Pewnie Panowie z TopHifi potwierdzą, o ile w ogóle wpinali taki wzmacniacz do tych kolumn (w co wątpię).

potwierdzam 😉

Do 705 to minimum RA-1572 mk2

www.tophifi.pl

• 2 miesiące później...
W dniu 6.10.2023 o 11:44, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witam, 

nie słuchałem osobiście takiego połączenia, jednak nie tak dawno klient wypożyczał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do jakiejś Emotivy końcówki (już nie pamiętam modelu) i już nie oddał, więc chyba mu się to połączenie bardzo spodobało 😉

Możemy wysłać na testy 😉 Zapraszam wtedy na priv

niestety w Katowicach nie ma możliwości wypożyczenia. Rozmowa była krótka , w żołnierskich słowach otrzymałem dzisiaj kategoryczne stwierdzenie "nie wypożyczamy, Pan weźmie a przyjdzie ktoś kto chce kupić" dobrze że nie dowiedziałem się , że wezmę i zepsuję. Jednak po Świętach bez TVP Info jakiś świat nerwowy się zrobił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po Świętach bez TVP Info jakiś świat nerwowy się zrobił.         .                  .          Bo nie ma pasków 😀

1 minutę temu, szeekin napisał:

po Świętach bez TVP Info jakiś świat nerwowy się zrobił.         .                  .          Bo nie ma pasków 😀

fakt, paski upraszczały sprawę

trochę sklep staram się zrozumieć, gdyby każdy chciał pożyczyć a nie kupić zrobiłby się chaos 🙂

3 minuty temu, szeekin napisał:

Ale gdybyś wypożyczył to jest jakaś szansa że może by się spodobało i byś kupił, sklep by miał prowizje, a tak?

jasne, ale nie chcę już się nakręcać. Napisałem trochę ironicznie bo na pewno nie wydam w ciemno 8k-9k PLN  Dla mnie odsłuch w sklepie nie ma sensu, bo u siebie mam zupełnie inne warunki (bardziej zwyczajne pomieszczenie, okablowanie itp). Zwłaszcza, ze chcę spiąć Rotela z Dali Opticon a nie z BW a tego w sklepie nie sprawdzę bo nie ma Dali w Top HiFi.

3 godziny temu, PG napisał:

niestety w Katowicach nie ma możliwości wypożyczenia. Rozmowa była krótka , w żołnierskich słowach otrzymałem dzisiaj kategoryczne stwierdzenie "nie wypożyczamy, Pan weźmie a przyjdzie ktoś kto chce kupić" dobrze że nie dowiedziałem się , że wezmę i zepsuję. Jednak po Świętach bez TVP Info jakiś świat nerwowy się zrobił.

możemy wypożyczyć wysyłkowo z Poznania, zapraszam na priv 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi