Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning JPW Mini Monitor

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zrobiłem wzmacniacz na LM3886. Zasila on kolumienki JPW Mini Monitor, które są podłączone do pasywnego subwoofera JPW.

Mam pytanie do znawców tematu:

Czy da się poprawić brzmienie tych kolumienek? Na mój gust wysokie tony są trochę zbyt ostre, aczkolwiek poprawa innych aspektów dźwięku jest także mile widziana :)

Poniżej zamieszczam wszelkie informacje jakie udało mi się zgromadzić.

Impedancja nominalna - 6 Ohmów

Moc - 70W

Skuteczność - 87 dB (1m/1w)

Wymiary obudowy:

szerokość - 177mm

wysokość - 26,8mm

głębokość - 166mm

grubość płyty wiórowej - 12 mm

średnica otworu pod głośnik wysokotonowy - 50mm

średnica otworu pod głośnik niskotonowy - 120mm

głośnik niskotonowy to najprawdopodobniej Peerless 5,25" KO-130WFR

Załączam także zdjęcia.

Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam!

Ptyś

[obrazekLUKASZ-271716_1.jpg] [obrazekLUKASZ-271716_2.jpg] [obrazekLUKASZ-271716_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6705-100009415 1170265165_thumb.jpg

post-6705-100009416 1170265163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16164-tuning-jpw-mini-monitor/

Kolejne fotki:

[obrazekLUKASZ-271722_1.jpg] [obrazekLUKASZ-271722_2.jpg] [obrazekLUKASZ-271722_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6705-100009408 1170265176_thumb.jpg

post-6705-100009409 1170265175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne że się da. Trzeba wymienić tweeter na coś co gra a nie piszczy (na przykład Peerless DT100 lub choćby Seas KT19), opracować i wykonać do tego zwrotnice, bo to co jest to oszczędność na maxa, wzmocnić, usztywnić i porządnie wytłumić skrzynki (te 12 mm), i może to zagrać na poziomie Tannoy M1 lub nieco lepiej.

>McGyver

Co to znaczy porzadnie wytłumić?

Jestem właśnie w fazie tuningu Fusion1 i wykliłem całą obudowę wewnątrz matą bitumiczną, ale mam wrazenie jakby bas sie zmniejszył i stał sie wolniejszy. Dopiero wykleiłem jedną obudowę wiec ocena jest niejednoznaczna. Jak wywaliłem tę watolinę ze środka i zostawiłem tylko wyklejoną obudowę matą to jest jakby lepiej. Czy należy wrzucić do środka coś jeszcze czy zostawić samą matę?

Sorry że nie na temat ale właśnie skończyłem kleić i zobaczyłem podobny temat.

Z góry dziękuje

McGyver,

wywaliłem połowę tej watoliny, a połowę zostawiłem.

Jest lepiej jak bez, ale ciagle mam wrażenie, ze ten bas nie wybrzmiewa. Moze to wina kabli - zmieniłem na reala BM400 na basie i BM250 na wysokich. Czytałem opinie ze ten BM400 ma problemy z kontrolą basu moze wrzucić na nisko-sredni BM250 - zostało mi jeszcze kawałek tego kabelka? Co o tym myślisz?

Kabel, o ile w ogóle coś wniesie da zmiany SUBTELNE. Nie wiem, czy strojenie skrzyni jest poprawne. Może się wydawać żae bas nie wybrzmiewa, bo ścianki drgają teraz znacznie mniej, ale możliwe że w gruncie rzeczy tak jest lepiej. Zostaw to i posłuchaj dopiero jutro, wtedy zdecydujesz.

terminator -> tez kiedys mialem :-) moje pierwsze audiofilskie kolumny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

- > Elberoth Terminator

Ja zaczynalem od modelu oczko wyzej tzn od JPW Sonata wersja w fornirze a nie jakies tam folie PVC:)

- > Elberoth

Ale po moich JPW nie zmienilem mojego hifaja na tak ekstremalnie drogiego jak Twoj system:(

Pozdrawiam

McGyver dziękuję za odpowiedź :)

Okablowanie wymienię na Black Rhodium AST75. Takim kablem podłączone są kolumienki, zastosowałem go również we wzmacniaczu, więc na całej drodze sygnału będzie ten sam kabel.

Kupiłem już miękką matę bitumiczną, którą wykleję wnętrze obudowy.

Dalej już nie jest tak łatwo, więc jeżeli to możliwe to prosiłbym Cię o pomoc.

Otwór pod tweeter ma 50mm średnicy, niestety głośniki, które zaproponowałeś są większe. Proste powiększenie otworu też nie załatwi sprawy ponieważ odległość od kosza niskotonowca do górnej krawędzi obudowy to tylko 85mm. Rozwiązaniem byłoby zrobienie nowej przedniej ścianki z MDFu.

To jestem w stanie zrobić, ale zwrotnica, to dla mnie czarna magia.

I jeszcze pytanie o usztywnienie; czy listwa z MDFu pomiędzy bocznymi ściankami wystarczy?

Pozdrawiam

Ptyś

Terminator -> Były i TDLe :-) Takie same tylko w kolorze drewna i droższe (99 vs 69 funtów w UK).

Jrymar -> Sonata to był juz pełen wypas !

Ptyś -> usztywnienie z MDFu nie zaszkodzi. prosty i tani mod. Jeżeli chcesz pozostać przy tych samych głosnikach, to możesz jeszcze spróbować wymienić kondensator i rezystor w zwrotnicy na lepsze jakościowo. ale nie jestem pewien czy efekt wart bedzie poniesionych nakładów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ptyś - a czy nie lepiej (i taniej) będzie ci kupić uzywane Tannoye M1 niż tuningować JPW ? Brzmieniowo to już zupełnie inna bajka ...

Elberoth -> Może byłoby lepiej, czy taniej, to nie wiem, na Allegro ceny 360-450 (aukcje niezakończone).

Pomimo, że na elektronice nie znam się prawie wcale, to przy wsparciu internautów niedawno skończyłem budować wzmacniacz. Radocha i satysfakcja niesamowita, większa nawet niż, gdy kupiłem swój pierwszy "audiofilski" element - kolumny Gale :).

Dlatego wolę podłubać samemu niż kupować gotowca. :) Mam cichutką nadzieję, że tym razem też uzyskam pomoc i będę mógł się ciszyć z dzieła wykonanego "tymi ręcami" :)

Pozdrawiam

Ptyś

Ptyś -> dłubać oczywiście mozna, tylko żę MM to niezbyt wdzięczna baza do tuningu. Po prostu ewentualne zmiany mogąnie być słyszalne ze względu na kiepskie głośniki.

Witam!

W ramach ćwiczeń z MDF'em przed modyfikacją obudowy zrobiłem podstawę z kolcami. Jestem zaskoczony efektem tego eksperymentu. Dźwięk się uspokoił, poprawiła się lokalizacja instrumentów, a scena powiększyła się w głąb. Ciekaw jestem jakie zmiany da wymiana tweeterów.

Jeszcze trochę dłubania i komputerowy odsłuch dorówna mojemu systemowi audio ;)

Pozdrawiam

Ptyś

[obrazekLUKASZ-273542_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stwierdziłem, że zamiast kombinować z wymianą przedniej ścianki zrobię nowe obudowy.

Zamiast 12mm płyty wiórowej zastosuję 16mm MDF. Chcę zachować zewnętrzne wyniary poza wysokością, która wzrośnie o 16mm.

Zwiększenie grubości ścianek, zastosowanie mat bitumicznych oraz poprzeczki usztywniającej zmniejszy trochę objętość kolumny.

Czy taka różnica może mieć negatywny wpływ na jakość dźwięku?

Pozdrawiam

Ptyś

Jak zmniejszysz objętość to i zmienisz strojenie skrzynki. Jeżeli różnica będzie niewielka, to nie ma tragedii, można to skorygować wydłużając nieco rurę bassreflex. Powodzenia. Opracowuję właśnie zwrotnicę dla KT19 Seasa.

McGyver - MM mają obudowę zamkniętą.

Stara obudowa ma 5116 cm3, a nowa (z matą i poprzeczką) 4660 cm3, co stanowi 91% poprzedniej objętości. Czy taka różnica jest akceptowalna?

Obudowa jest zamknięta, więc korekcja bassreflexem odpada. Gdzieś na forum czytałem, że zwiększenie wytłumienia wełną wirtualnie zwiększa objętość obudowy. Czy to może być sposób, jeżeli te 91% to będzie za mało?

Z góry dzięki za zwrotnicę :) Napisałem do Ciebie maila w sprawie tweeterów.

Pozdrawiam

Ptyś

P.S. Ze starych kolumn zostanie tylko głośnik niskotonowy - dosyć ekstremalny tuning :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.