Skocz do zawartości
IGNORED

Polski rynek audio bez prasy fachowej ?

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by wyglądał polski rynek audio bez prasy fachowej, co by zaczeło się robić

było by gorzej a może lepiej

czy prasa audiofilom czy audiofile prasie potrzebni.

Taki przewrotny trochę temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/16162-polski-rynek-audio-bez-prasy-fachowej/

Powstalaby tzw. nisza. Luke wypelnilaby szybko grupa inicjatywna na bazie tego forum ;-) Zgarnac czytelnikow 4 pism branzowych i przytulic do jednego magazynu - oj, dzialo by sie!!!!

pzdrw

soso

• Redaktorzy

Zanim kupiłem pierwszy numer HFM miałem system Technics 800 Mk2 i BX 519, plus kolumny firmy z Bielska Podlaskiego. I nie miałem pojęcia, że istnieje lepszy sptrzęt od wzmacniacza Technics pre/power 1000/1000. Nawet sam Technics nie informował w Polsce o istnieniu własnych wyższych modeli! Wydaje mi się, że nie ma innego popularnie dostępne źródła niż czasopisma, które stwierdzałoby jednoznacznie, że istnieje dobry sprzęt hi-fi, i że warto w niego inwestować. Polecam mój felieton z marca, jest do pewnego stopnia na ten temat.

Jozwa to był ładny techniks

swoją drogą Matsushita robiła kiedyś naprawdę solidne klocki (czy to grało to już inna sprawa ale solidność i niezawodność do pozazdroszczenia) aktualnie najbardziej dostępnym źródłem informacji jest internet (i w dodatku bezpłatnym). Ale nie ma to jak kolorowe zdjęcia łechcące zachcianki to prawda.

• Redaktorzy

Internet, jasne. Ale tu już trzeba chcieć poszukać, i jeszcze przedrzeć się przez masy spamu. A tak, wchodzisz do empiku, i obok sterty lśniących pism o najlepszych jachtach, samochodach i kobietach, masz też wybór pism o najlepszym sprzęcie hi-fi.

co do spamu w prasie sposób prosty bierzesz magazyn "fachowy" - odliczasz 15-20 stron pierwszych przyciskasz lewą stopą odliczasz od końca 30-40 stron teraz używasz prawej stopy (inwalidzi muszą sobie czym innym poradzić) a pozostałą cześć wyrywasz i masz prasę fachową w 85 % oczyszczoną ze spamu.

namelessclub

A jak obliczać ilość stron, wielostronicowych czasopism, mając tylko 10 palców u rąk i 10 palców u nóg? :-)

Znasz inne sposoby (wy)rachowania? :-)

Pozdrawiam

spa(z)m czyli "Cotton Club" :-)

Faktycznie w gazetkach , ktore czasami przegladam jest troche spamu , glownie w postaci reklam . Tylko tam po pierwsze ma to uzasadnienie , bo reklamy utrzymuja w czesci te czasopisma , a poza tym moze czasami komus pomoga znalezc kontakt ze sprzedawca . Jak ma sie do tego spam zawarty we wpisach na tym forum , gdzie czasami 10% jest na temat , a reszta to przyslowiowe bicie piany , zupelnie nie na temat ???

O ile pamiętam przed 1993/4 rokiem nie było w Polsce regularnie wydawanej kolorowej prasy audio ( nie licząc MHF , który ukazywał się nieregularnie w wersji B&W ) . Jak wówczas było ? Kupowałem raz na kwartał What Hi-Fi lub HFN+RR lub Stereo.de .

R.u.s.t, 1 Mar 2005, 16:47

>jar1

>Osobiście również bardziej cenię analog.

>Ale moje lenistwo.......skłania mnie do korzystania ze źrodła cyfrowego :-)

W tym przypadku, to ja jednak pozostanę tradycjonalistą:-)

Jeśli chodzi o dostęp do informacji, zwłaszca o "szybkość dostępu", internet ma przewagę nad czasopismami.

Cykl "produkcyjny", jest dość dlugi, dlatego informacja podana w czasopiśmie nie zawsze jest aktualna czy "świeża".

Jednak internet nie zadowala wszxystkich.

W czasopismach znaleźć można (oprócz innych spraw) listy czytelników, komentarze redakcji czy stałe rubryki felietonistów.

Pozdrawiam

Akurat audio ma tą zaletę , że na rynku nie pojawiają się z miesiąca na miesiąc jakieś nowości o zasadniczym znaczeniu dlatego czasopismom audio nie grozi likwidacja z powodu zbyt długiego cyklu wydawniczego.

troy

Skoro:

"na rynku nie pojawiają się z miesiąca na miesiąc jakieś nowości"

to może czasopisma też ukazywałyby się rzadziej, bo faktycznie o czym tu pisać? :-)

Dobry pomysł :-)

Popieram :-)

Pozdrawiam

Miesięcznik to sprawdzony cykl wydawniczy dla audio-pism . Z drugiej strony sądząc z okruchów informacji jakie tu i ówdzie można wyczytać , wydawcy maja raczej nadmiar materiału ( stąd przesunięcia w publikacji niektóryxh testów) . Wynikałoby z tego ,że mimo braku rewolucyjnych nowości audio-tematów nie brakuje natomiast różny poziom reprezentowany przez poszczególne numery można tłumaczyć nienajlepszą selekcją materiału .

troy

Materiały firmowe, można otrzymywać nie będąc wydawcą.

Wystarczy zapisać się na liste mailową danej firmy.

Fównież można otrzymywać mnóstwo materiałów firmowych - analogowych, papierowych, na adres realny - zamieszkania.

Czyli utonąć w Informacyjnym Morzu, można, na własny rachunek :-)

Jedną z atrakcji są właśnie listy czytelników, komentarze redakcji , wstępniaki czy stałe rubryki felietonistów.

Przykładowo;

"Stereophile", maj, 1992.

Ciekawostka o panu, który przez wiele lat używał zatyczek do uszu.

Wyciagał je tylko podczas słuchania muzyki :-)

etc...............

Atrakcją mogą byc także ciekawe opracowania tematyczne.

Innych atrakcji nie dostrzegam.

Testy mnie nie interesują.

Nie, zebym nie wierzył w uczciwość recenzentów, ale z powodu niemożliwości przeprowadzenia bardzo dogłębnego przetestowania urządzenia.

Pozdrawiam

slyszalem, ze what hi-fi przygotowuje sie do polskiej edycji. wydawca uznal, ze rynek jest tak duzy, ze nia ma co czekac. ale bedzie jazda, wow! w miesiac zalatwi wszystkie trzy czy cztery zacne tytuly

>Z drugiej strony sądząc z okruchów

>informacji jakie tu i ówdzie można wyczytać , wydawcy maja raczej nadmiar materiału ( stąd

>przesunięcia w publikacji niektóryxh testów)

Ja mam raczej odwrotne zdanie. Materiału w zasadzie brak. Chodzi mi o ten materiał, który mozna nazwać 'wartością dodaną' danego czasopisma. Czytając odnosi sie wrażenie, że brak pomysłów (czasu i ludzi) na ciekawe artykuły - większośc tekstu, to głównie copy-paste.

Nie jestem przeciwnikiem obecności testów, tu naprawdę mozna by sie wykazać czymś, co ludzi przyciągnie. Ale poziom jest raczej kiepski - zaliczone, zapisane i odfajkowane. Aby była zapłata, a reszta nieważna. Takie odwalanie tasmowej, bezdusznej roboty. Brak indywidualności, zaangazowania. Nawet działy poswięcone muzyce sprowadzone są jedynie do wyliczanek.

• Redaktorzy

What Hi-Fi - to byłoby ciekawe. Nie mówię o czytaniu tego bo uważam, że jest to pismo, które w nasyceniu się reklamami i zredukowaniu rozmiarów testów doszło do poziomu absurdu. Natomiast ciekawe, jaki miałoby to wpływ na rynek reklam.

pamietaj jozwa, ze prasa audio w swojej masie jest bardzo oldskulowa. what hi-fi to nowoczesne pismo, cokolwiek by o nim sadzic z punktu widzenia audifila. a wplyw na rynek reklam? moim zdaniem to jest przypadek top gear. niezalezny wydawca i zjebka tym, ktorym sie nalezy.

• Redaktorzy

What HiFi jest pismem do tego stopnia nowoczesnym że nieraz zastanawiałem się, do czego jeszcze może się przydać stojące zwykle obok na półkach sklepowych What Video? W prowadzonych na forum dyskusjach nt. jakości pism międzynarodowych, WHF zwykle umieszczano na ostatnim miejscu.

hm, to dlaczego nawet renomowane firmy audiofilskie umieszczaja chetnie przy swoim produktach znaczek nagroda roku what hi-fi? naprawde to robia. moze nie krell, moze nie makintosz, ale taki cyrus juz bardzo czesto. i kilka innych. zalezy im na opinii? na opinii pisma w miare niezaleznego? pokupnego? moze lapidarnego, ale sprawiedliwego? tak. tak jak polskim dystrybutorom i producentom zalezy na waszych nagrodach. tylko...

na marginesie, jozwa, wycisnij wode z recenzji swoich, stryjeckiego, kornika i paru innych facetow. tak po redaktorsku. co ci zostanie? dwadziescia sensownych wierszy. i ty to wiesz:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.