Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Opticon 6 MK2 czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli jednak kupisz te kolumny w nieautoryzowanym salonie wówczas producent Nie ma obowiązku wysłać do ciebie kuriera czyli dali z Danii nie załatwi kuriera odbierającego te kolumny od ciebie do nich

Dokładnie Nie jest tak łatwo jak się wydaje 

3 godziny temu, Kw202 napisał:

A jak je masz kolego ustawione? 

Może akustyka kuleje? 

Czyli uważasz, że są jasne, a ponieważ mnie się takie nie wydają to mam problem z akustyką ?

No może akustyka nie jest idealna, to w końcu salon dzienny bez aranżacji akustycznej, ale jednak z dywanami, sofami, fotelami, zasłonami, etc. Także może akustyka nie jest idealna, ale chyba nie jest też najgorsza.

Problemem jest trochę mały rozstaw - 1,80 m, ale tutaj nic innego nie wymyślę.

@Piotr Sonido Dzięki Piotrek za wyjaśnienie. Mam nadzieję, że nie będę musiał sprawdzać jak to działa.

Choć z drugiej strony, mam samochód z pod znaku gwiazdy i gdy go kupowałem to spytałem o serwisowanie samochodu kupionego z poza sieci dealerskiej, bo takie propozycje też otrzymywałem. No i odpowiedź była taka, że nie mogą odmówić obsługi gwarancyjnej, bo dwuletnia gwarancja producencka obliguje wszystkie serwisy autoryzowane do obsługi gwarancyjnej takich samochodów. Także nie wiem, czy Horn nie musiałby mi jednak tych głośników naprawiać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terracan
  • Moderatorzy
Godzinę temu, terracan napisał:

nie mogą odmówić obsługi gwarancyjnej, bo dwuletnia gwarancja producencka obliguje wszystkie serwisy autoryzowane do obsługi gwarancyjnej takich samochodów.

To niezupełnie jest prawdą.Wwszystko zależy od polityki producenta narzuconej dystrybutorom/importerom. W Europie na ogół jest tak jak napisałeś, ale jest wiele obwarowań, m.in pojazd musi być wprowadzony do systemu i mieć uruchomioną gwarancję i wiele innych. Niestety to w praktyce wyklucza, aby w wolnej dystrybucji taki pojazd mógł podlegać gwarancji w sieci dealerskiej. Wtedy pozostaje ustawowa rękojmia.

Ze sprzętem audio pewnie jest to bardziej uproszczone.

19 godzin temu, terracan napisał:

Dzięki Piotrek za wyjaśnienie. Mam nadzieję, że nie będę musiał sprawdzać jak to działa.

Ja także. Trzymam kciuki. 

Choć z drugiej strony, mam samochód z pod znaku gwiazdy i gdy go kupowałem to spytałem o serwisowanie samochodu kupionego z poza sieci dealerskiej, bo takie propozycje też otrzymywałem. No i odpowiedź była taka, że nie mogą odmówić obsługi gwarancyjnej, bo dwuletnia gwarancja producencka obliguje wszystkie serwisy autoryzowane do obsługi gwarancyjnej takich samochodów. Także nie wiem, czy Horn nie musiałby mi jednak tych głośników naprawiać.

Szczerze ci powiem była już taka dyskusja kiedyś. I okazało się że finalnie jednak nie.

Mało tego Yamaha oficjalnie informuje na swoich stronach że ma europejską gwarancję ( inne firmy nie) i mimo tego audioklan i tak robi problemy z niemieckimi zakupami. Dalej. Są firmy w których producent daje dłuższą gwarancję a dystrybutor krótsza. 

Prawo działa dla klienta końcowego. Jednak nie w przypadku firm handlujących między sobą. Dlatego taki bałagan. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
20 godzin temu, terracan napisał:

Czyli uważasz, że są jasne, a ponieważ mnie się takie nie wydają to mam problem z akustyką ?

W żadnym wypadku, myślałem że może stoją zbyt blisko ścian. 

A co najważniejsze to nie ważne co ja o nich sądzę najważniejsze że to ci się podoba ich dźwięk. 

Życzę samych przyjemności z odsłuchów 🙂

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Mało tego Yamaha oficjalnie informuje na swoich stronach że ma europejską gwarancję ( inne firmy nie) i mimo tego audioklan i tak robi problemy z niemieckimi zakupami. Dalej. Są firmy w których producent daje dłuższą gwarancję a dystrybutor krótsza. 

No ja na swoją  Yamaszkę 1200 dostałem na stronie Yamahy 5 lat.

Dzwoniłem później do Audioklanu z pytaniem o to, czy honorują takie gwarancje. Odpowiedzieli, że jeżeli mam certyfikat (a mam) to honorują.

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Życzę samych przyjemności z odsłuchów 🙂

Heh, dziękuję. Zestaw fajnie gra. Jestem zadowolony. Choć oczywiście korci by coś zmienić/polepszyć/dać sobie trochę frajdy i przyjemności z nowości 🙂 Wspomniałem ostatnio żonie, że myślę, ale tylko myślę, o AS 3200.....oj działo się 🙂  Także na razie  nic nie zmieniam.

Także miłych odsłuchów życzę.......

Gość Kw202

(Konto usunięte)
21 minut temu, terracan napisał:

Dzwoniłem później do Audioklanu z pytaniem o to, czy honorują takie gwarancje. Odpowiedzieli, że jeżeli mam certyfikat (a mam) to honorują.

Heh, dziękuję. Zestaw fajnie gra. Jestem zadowolony. Choć oczywiście korci by coś zmienić/polepszyć/dać sobie trochę frajdy i przyjemności z nowości 🙂 Wspomniałem ostatnio żonie, że myślę, ale tylko myślę, o AS 3200.....oj działo się 🙂  Także na razie  nic nie zmieniam.

Także miłych odsłuchów życzę.......

Nie żebym podpuszczał, ale myślisz że by się zorientowała że je podmieniłeś? 😉

8 minut temu, Kw202 napisał:

Nie żebym podpuszczał, ale myślisz że by się zorientowała że je podmieniłeś? 😉

🙂 myślę,że tak.....heheh ....Wskaźniki są większe....ale gdyby to była AS 2200 to nie ma opcji, przeszło by 🙂 

Ostatnio na forum.audio koledzy śmiali się, że przy przesiadce z Kefów R3 na Kefy R3 Meta żony nie połapią się, nie ma szans... 🙂 

14 minut temu, Kw202 napisał:

Większa gimnastyka jest z zapamiętaniem co ile niby kosztowało 😉

hehehe...myślisz, że AS3200 przeszłaby za powiedzmy 12 000 zł ? 🙂  

nie przejdzie......już się wysypałem ile kosztuje.....😒 Także ,póki co , nie ma tematu......

A co największego "przemyciłeś"? Mam na myśli rozstrzał cenowy.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, terracan napisał:

hehehe...myślisz, że AS3200 przeszłaby za powiedzmy 12 000 zł ? 🙂  

nie przejdzie......już się wysypałem ile kosztuje.....😒 Także ,póki co , nie ma tematu......

A co największego "przemyciłeś"? Mam na myśli rozstrzał cenowy.

MiniDSP SHD Power, powiedziałem że kosztował mnie 800 zł, na słuchawkach urwałem chyba z 4 tyś, na końcówce mocy też chyba z czwórkę 😉 Audio gd r 27 2021 powiedziałem że kosztował mnie 1500. 

Czego oczy nie widzą.... 

Edytowane przez Kw202

Ano...masz dar.... wykorzystaj go ..buhahahah . 🙂

na DACu to ładnie obciąłeś....heheh..gratuluję ! BRAVO 🙂 

Ale ja musiałbym przemycić z dwa razy tyle.....muszę to przemyśleć .... 🙂

Tak, wiem ,nie namawiasz..... 🙂 Pozdrawiam serdecznie z nad morza  🖐️

No właśnie i akurat ten producent mówi to oficjalnie więc to działa a inni producenci jednak nie.

Cześć.  
tydzien z Opticonami już  za mną. Brzmienie lepsze jaśniejsze niż w Oberonach. Bas kontrolowany i przyjemny. Po prostu podoba mi się 🙂

teraz pojawił się kolejny dylemat. 
Yamaha wypuściła nowość R-N2000a. Jest to ampli oparty na wzmacniaczu serii 1200/2000. Obecnie mam RN803D, z którego dotychczas byłem zadowolony. 
cena nowego klocka tez jest duza 😉 brzmienie pewnie bez porównania

Chyba ze wybrać AS-1200 plus stremaer sieciowy. Nie wiem jaka jest tak naprawdę różnica między AS-1200 a AS-2200

czy ktoś ma używa ?

2 godziny temu, toomasz napisał:

Cześć.  
tydzien z Opticonami już  za mną. Brzmienie lepsze jaśniejsze niż w Oberonach. Bas kontrolowany i przyjemny. Po prostu podoba mi się 🙂

teraz pojawił się kolejny dylemat. 
Yamaha wypuściła nowość R-N2000a. Jest to ampli oparty na wzmacniaczu serii 1200/2000. Obecnie mam RN803D, z którego dotychczas byłem zadowolony. 
cena nowego klocka tez jest duza 😉 brzmienie pewnie bez porównania

Chyba ze wybrać AS-1200 plus stremaer sieciowy. Nie wiem jaka jest tak naprawdę różnica między AS-1200 a AS-2200

czy ktoś ma używa ?

As1200 też jest nieco droga. 

Do ooticonow polecam sprawdzić atolla. Ma też fajny streamer ale nie tani do kompletu można zastąpić innym tańszym modelem.

Ale atoll in 200 czy nawet 300 lepiej się tu wpasuje. 

Do twoich warunków akustycznych także Arcam sa30 masz tam swietna kalibrację i streamer na pokładzie.

Ewentualnie moon Ace albo któryś z vincentow.

Piotrek

Dzięki. Ale jestem wierny Yamaha i jak zmiany to na wyższe modele z ich oferty. Pytanie tylko czy warto , konstrukcje są potężne , 10kg cięższe od obecnej RN803d

1 minutę temu, toomasz napisał:

Dzięki. Ale jestem wierny Yamaha i jak zmiany to na wyższe modele z ich oferty. Pytanie tylko czy warto , konstrukcje są potężne , 10kg cięższe od obecnej RN803d

Zmienić warto. Wydać pieniędzy czy warto? No to już zależy od odpowiedzi na pytanie jak bardzo jesteś wierny. Na przykład na tym buduje swoje imperium jalbko 🙂

ale też na przykład mcintosh. 

teraz Yamaha jest oo prostu droga. 

top w Poznaniu wypożycza sprzęt. Zadzwoń do nich powołaj się na forum i sprawdź. 

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zmienić warto. Wydać pieniędzy czy warto? No to już zależy od odpowiedzi na pytanie jak bardzo jesteś wierny. Na przykład na tym buduje swoje imperium jalbko 🙂

ale też na przykład mcintosh. 

teraz Yamaha jest oo prostu droga. 

top w Poznaniu wypożycza sprzęt. Zadzwoń do nich powołaj się na forum i sprawdź. 

W Katowicach Top nie wypożyczy ? Bo mieszkam na Śląsku i najbliżej mam  Katowice 

8 minut temu, toomasz napisał:

W Katowicach Top nie wypożyczy ? Bo mieszkam na Śląsku i najbliżej mam  Katowice 

Nie wiem. Tu na forum działa Poznań. Nie wszystkie topy wypożyczają. niby sieciowka ale mają swoje niezależne reguły niektóre. W Katowicach w topie byłem było sympatycznie więc spróbować warto. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 21.02.2023 o 22:28, terracan napisał:

na DACu to ładnie obciąłeś....heheh..gratuluję ! BRAVO 🙂

Tu było najłatwiej, jest tak brzydki że śmiało mogłem mówić że dostałem go w gratisie do kabli 😉

4 godziny temu, toomasz napisał:

czy ktoś ma używa ?

Ja mam taki zestaw - Opticon 6 MK2, Yamaha AS 1200 + Yamaha WXC-50.

Też jestem wierny marce 🙂 

Wcześniej "przerobiłem" RN 602 i AS 701 + WXC 50. Kiedyś miałem też Pianocrafta - teraz gra na nim mój syn (dokupiłem mu tylko WXAD 10 ).

RN-2000A zbudowany jest na bazie AS 1200.

Różnica pomiędzy AS 1200, a AS 2200 głównie jest taka, że w wyższym modelu są wejścia zbalansowane ,trochę większa pojemność kondensatorów. Jest też sterowanie głośnością słuchawek. I to w zasadzie tyle.

Co do salonów, t0 np. THF Sopot sprzętów nie wypożycza.

5 minut temu, terracan napisał:

Ja mam taki zestaw - Opticon 6 MK2, Yamaha AS 1200 + Yamaha WXC-50.

Też jestem wierny marce 🙂 

Wcześniej "przerobiłem" RN 602 i AS 701 + WXC 50. Kiedyś miałem też Pianocrafta - teraz gra na nim mój syn (dokupiłem mu tylko WXAD 10 ).

RN-2000A zbudowany jest na bazie AS 1200.

Różnica pomiędzy AS 1200, a AS 2200 głównie jest taka, że w wyższym modelu są wejścia zbalansowane ,trochę większa pojemność kondensatorów. Jest też sterowanie głośnością słuchawek. I to w zasadzie tyle.

Co do salonów, t0 np. THF Sopot sprzętów nie wypożycza.

Czy odczułeś różnice na AS-1200?

3 godziny temu, toomasz napisał:

Czy odczułeś różnice na AS-1200?

Gra jak Yamaha, ale granie jest delikatniejsze, mniej tranzystorowe, takie wygładzone.

No i jak wygląda ! 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, terracan napisał:

Gra jak Yamaha, ale granie jest delikatniejsze, mniej tranzystorowe, takie wygładzone.

No i jak wygląda ! 🙂 

Ukryta Zawartość

Hmm mniej tranzystorowe. Zaczynam się bać czy mi podpasuje 😂

Ukryta Zawartość

Cześć.

Stało się, R-N2000A juz jest w domu i się wygrzewa:)

Na pierwszy,, rzut ucha'' jest lepsza scena w odniesieniu do RN803D, więcej szczegółów.

Ukryta Zawartość

12.jpg

13.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minutes ago, toomasz said:

Cześć.

Na pierwszy,, rzut ucha'' jest lepsza scena w odniesieniu do RN803D, więcej szczegółów.

Ukryta Zawartość

12.jpg

13.jpg

CD pod amplituner albo obok, udusisz apmlituner z CD na górze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

CD pod amplituner albo obok, udusisz apmlituner z CD na górze.

Miedzy CD a Ampli jest fabryczna dylatacja wynikająca z nóżek odtwarzacza CD. Sam amplituner mocno się nie grzeje, zresztą każda z Yamaha, którą posiadałem nie miała termicznego problemu, te urządzenia są dobrze pod tym kątem zaprojektowane.

2 godziny temu, toomasz napisał:

Cześć.

11.jpg

12.jpg

13.jpg

inna liga, czym dłużej będziesz słuchał tym większa różnica 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi